על הספר

תוכן העניינים

קטעים מתוך הספר

רכישת הספר

הצצה אל שיטת פאולה

אורנה שפרון

שיטת פאולה מתבססת על עקרון שגילתה פאולה גרבורג – מייסדת השיטה. היא מצאה שכל השרירים הטבעתיים בגוף – אותם שרירים המתכווצים ומשתחררים על ידי סגירה ופתיחה – עובדים באופן מתואם, ושפעולת אחד השרירים משפיעה על כל השאר. מערכת הנשימה, מערכת העיכול, פתחי הסוגרים הקדמי והאחורי – כל אלה שייכים למערכת השרירים הטבעתיים. ישנם בגוף שרירים טבעתיים שיש לנו שליטה עליהם וקל מאוד להפעיל אותם, כמו שרירי הפנים – הפה, האף והעיניים למשל. הפעלתם באופן מבוקר תשרה פעולה גם בשרירים שאין לנו עליהם שליטה מודעת.

למעשה, הרבה תנועות שאנחנו עושים באופן ספונטני מפעילות את שרשרת השרירים הטבעתיים – מצמוץ העיניים, פיהוק, מתיחת אצבעות הרגליים והידיים, קימוץ הידיים לאגרופים. גם כל מיני מנהגים שהם חלק מהחיים התגלו כמפעילים את השרירים, כמו למשל ששש ארוך שאנו לוחשים לילד כדי שיירדם, או כדי להרגיע מישהו מאוד נסער, ליטוף כף היד כמו במשחק הילדים "סבתא בשלה דייסה".

ברגע שאנחנו נעשים מודעים לתנועות הללו, המתרחשות כאילו מאליהן, אנחנו יכולים להתחיל לעשות אותן באופן מודע, ובכך להפעיל את מערכת השרירים הטבעתיים, ולזכות בחלק מהטוב שבשיטה. אולם לימוד השיטה באופן מסודר יניב תוצאות טובות פי כמה. יתרונה של השיטה לאמהות המטופלות בתינוקות היא בכך שלאחר הכרות עם השיטה אפשר לבצע רבים מהתרגילים תוך כדי החיים, ולא דרושה הקצאת זמן במיוחד לכך.

תרגילים פשוטים שאפשר לבצע:

ידיים על העיניים: תרגיל זה רצוי לבצע בשכיבה על הגב. יש להניח את הידיים על העיניים העצומות בצורה כזאת שכף היד תהיה מונחת מעל העיניים והאצבעות יהיו מונחות על המצח בהצלבת שתי הידיים. יש להקפיד שהאף יישאר חופשי. אפשר לשכב כך למשך הזמן הרצוי. אפשר גם למשך דקות ספורות מספר פעמים ביום. אם מתחילים להרגיש עקצוצים וגירודים במקומות שונים בפנים – בעיניים, סביב האף, בפה – סימן שהגוף מתחיל "לעבוד". אפשר לחזק את התנועות הללו על? ידי הפעלה של האזורים המעקצצים – תנועה של האף, הפה, מצמוץ העיניים.
יתרונות: הנחת הידיים על העיניים מתחילה להפעיל בצורה עדינה את כל המערכת. אצל כל אחד ואחד זה יתרחש באופן שונה ומותאם בדיוק למצבו.
אפשר להכניס את זה לשגרת המנוחה של האם – מנוחה עם ערך מוסף.

כיווץ ושחרור העפעפיים: בשכיבה על הגב, כשהידיים לצידי הגוף והעיניים סגורות – לכווץ ולשחרר את העפעפיים בקצב ובעוצמה המתאימים והרצויים. לעיתים קרובות העפעפיים שלנו מתכווצים כשאנו מנסים לשכב בשקט, או אפילו לעשות הרפיה. אפשר להמשיך את התנועה הספונטנית הזאת באופן מודע. אפשר לשתף גם ילדים בתרגיל הזה, לא חייבים בשכיבה – לפרקי זמן קצרים הם ישמחו לשתף פעולה עם משחק כזה.
יתרונות: אפשר להשתמש בזה כגורם מרגיע או מעורר – להרגעות לפני שנרדמים, או במקרה של קושי בהרדמות יש לבצע תנועות עדינות ואיטיות. כשרוצים להתעורר אפשר לבצע תנועות יותר נמרצות שייתנו כוח לעוד זמן – לא במקום מנוחה!

סיבוב הזרועות: אפשר לעשות לבד או עם תינוקות ופעוטות. לשכב על הגב כשהידיים מונחות לצידי הגוף. להפוך את הידיים כך שכף היד או גב היד יהיו מופנים כלפי מעלה לסירוגין. כאמור אפשר לתרגל את התרגיל לבד או "לעשות" אותו לילדים – להשכיב אותם באופן הזה ולהפוך את הידיים לפי המתואר.
תוספת: את אותה התנועה לתרגל גם עם הרגליים. לשכב ברגליים ישרות ולסובב אותן כך שלסירוגין אצבעות כף הרגל יופנו כלפי מעלה או הצידה – כל רגל לכיוון שלה. גם את התרגיל הזה אפשר לבצע עם תינוקות ופעוטות.
יתרונות: תרגילים אלה עשויים להקל על שיעול או על קשיים בנשימה. גם אצל תינוקות קטנים.

כללי: לא להתבייש לפהק, לעשות פרצופים מצחיקים ותנועות מוזרות בפנים כשאתם חשים צורך בכך. לכל הנדהמים תוכלו לומר שאתם עושים "פאולה".

על הספר רכישת הספר