על הנבטה ונבטים

אנונימי

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אנונימי »

ראו גם: מדור מתכונים | מדור מתכוני אוכל חי

2 פוסטים מועילים של אלירן דה מאיו : נבטים - מזון על - http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.a ... yId=940972 ומדריך לגידול נבטים ועשב חיטה - http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.a ... yId=946448
אורי מאיר-צ'יזיק מסביר כיצד page]להנביט id[/po]=6852

הנבטה - כללי
הרבה יותר קל להנביט במזג אוויר חם. הגיוני, לא? אבל בהחלט אפשר לנסות גם בחורף. בהנבטה עצמה לא כדאי לערבב נבטים שונים יחדיו
  • אורז ממש קשה להנביט, ואם הוא נובט, אז לממש מעט, נבט פיצפון ו...זהו
  • אזוקי, באופן די דומה למש (ראו להלן - מש - דרך ההנבטה לגודל של נבטים סיניים, הארוכים, ואפשר גם להנביט כנבטוטים)
  • אלפלפה= אספסת, קצת יותר פשוט בקיץ
  • אפונה (הנבטת אפונה יכולה להיות לא פחות בעייתית מחומוס)
  • ברוקולי- טעים לאללה, פיקנטי ומוסיף לסלט
  • דלעת
  • חיטה - מנביטים למעין נבטוטים- צריך להשרות כ-48 שעות עם החלפת המים כל כמה זמן. הם מוכנים כאשר יוצא הפסיג הראשון. מעולים בסלט ירקות.
  • חומוס - אפשר, אבל בתכל'ס הרבה יותר קשים להנבטה (תהליך ההנבטה מקל ומאיץ את הבישול ומעלה ערך תזונתי)
  • חילבה (מדהים, טעים, ההנבטה "לוקחת" חלק ניכר מהריח ה"כבד" שהרבה אנשים לא סובלים. אין מלים לתאר עד כמה גבוה הערך התזונתי לאיזון מערכת העיכול, כל מה שקשור בהשמנה, סוכרת, טוב גם לחלב וכו').
  • חרדל- טעים, פיקנטי ומוסיף לסלט
  • מש
  • סויה
  • עדשים חומות, שחורות, ירוקות- נפלאות, מהירות להנבטה וטעימות לאללה
  • צנונית- מעולה, פיקנטי ומוסיף לסלט
  • קינואה
  • שומשום (מלא, כמובן), אבל רק בקיץ וגם אז לוקח לו קצת זמן
  • שעועיות - הפולים יוצאים די מסריחים (אם כי התחלת הנבטה מקלה את הבישול ומאיצה אותו. מומלץ גם מבחית ערך תזונתי)
  • רוקט
  • שעורה
  • תלתן- יותר קל בקיץ.
צריכה
לפי הטעם והרצון, אלא אם מתכוונים למשהו טיפולי- רפואי ואז כדאי ביותר שיהיה איש מקצוע בסביבה

מקורות
  • יש ספר נפלא בנושא שמציג את שיטתה של אן ויגמור ונקרא "התחדשות" נכתב ע"י פנינה בר- סלע שגם עורכת סדנאות וכו' בנושא. יש שם ה-מ-ו-ן מידע לגבי הנבטה, נבטים, מתכונים וכו'.}
  • אתר מכון היפוקרטס
כמה קישורים:

מכשיר הנבטה
אפשר לקנות בחנויות טבע, או לאלתר לבד.
אפשר להנביט במסננת ישנה, או חדשה (לצורך העניין), או בתוך משהו מאוורר עם רשת, או בכלי שעומד הפוך באלכסון. הרעיון הוא שלא יוכלו להצטבר בכלי מים, כדי שהזרעים והבטים לא יעפישו.
המכשיר הקנוי הוא הכי נוח וידידותי, כי הוא ספציפי לזה. יש לו 2 קומות ואפשר להנביט 2 סוגים בבת אחת. קל לנקות אותו, אינו תופס הרבה מקום וכו'.
לרכישה מומלץ לברר עם ניצת הדובדבן, שדות וכאלה חנויות גדולות

רכישת זרעים להנבטה
  • שווקים, חנויות טבע למיניהן. יש גם מקומות שמוכרים זרעים לשתילה עצמית, אבל אלו בד"כ מאד מרוססים, אז לא ממש כדאי
  • יש חברה שמוכרת זרעים אורגניים. כמובן, שזה לא זול.
  • דרך אחרת, היא פשוט לגדל לבד את הדברים האלה ולשמור זרעים...
  • זרעי חרדל יש בתור תבלינים - ייתכן שהם פחות מרוססים, מה גם שלעתים הם מגיעים בכלל ממקומות אחרים בעולם, שפחות היסטריים בריסוסיות מארצנו הקטנטונת
  • אפשר גם לנסות ולברר אצל איריס בן צבי בכפר יהושע, שמוכרת ומגדלת ירקות אורגניים

הנבטת עדשים :
משרים במים שיכסו לגמרי את העדשים למשך הלילה.
בבוקר מסננים את כל המים, ואת העדשים הרטובות, שבשום אופן לא צפות במים אלא רק רטובות, מניחים בקערה, ושמים בארון חשוך, למשך יומיים שלושה. כל יום מוציאים פעם אחת, נותנים שטיפה קלה מתחת לברז, מסננים היטב ומחזירים לארון.
(אלה ההוראות הרשמיות אבל תכל'ס רק עירבוב עם היד פעם ביום ללא שטיפה נוספת גם עוזר לשמירת הלחלוחית על העדשים, וזה מה שצריך לנביטה.
עדשים מושרות יכולות לנבוט גם במקרר, אבל לפעמים קר להן מדי והן לא נובטות.

הערך המוסף של עדשים מונבטות
בשלב ראשון של הנביטה, העמילן מתחיל לזוז לאיזור בו יווצר הנבט, ומאוחר יותר מנוצל ליצירת הנבט.
הנבט נוצר מהעמילן המפורק וע"י האנרגיה שמתקבלת מפירוק העמילן, ומכיל חלבונים. לכן זרע מונבט מכיל יותר חלבונים מזרע יבש

שימוש בעדשים מונבטות
מוסיפים למג'דרה של שגית ( מ מתכונים של קטניות ואורז ): אם מבשלים עם עדשים מונבטות, ערך החלבון מזנק לשמיים, וזה טעים באותה מידה. את העדשים אפשר לטעמי להוסיף בכל מיני שלבי הנבטה,בדרך כלל אני מוסיפה כמו שתיארת,מיד עם ה"הצצה" (יום יומיים)


הנבטת מש
גרגרי מש מנביטים כך: למשך לילה שורים הגרגרים במים.למחרת יש לסנן את המים ולהניח את הגרגרים הלחים בקערה בארון חשוך.כעבור יום יומיים תוכלי לקחת חופן,ולהניח לשאר להמשיך לנבוט.כדאי להפוך אותם קצת עם היד בתוך הקערה כי תמיד לח בפנים ויבש בחוץ,ואפשר גם להתיז מעט מים אם הרגשת שזה מתייבש,אבל לא להציף כדי שלא יעלה עובש. כשהשורשון מבצבץ זה מוכן. מעולם לא גדלו לי ממש ארוכים כי תמיד הם נגמרים לפני,אבל הבנתי שחשיפה לאור מקלקלת את הטעם והאיכות ומעכבת את הצמיחה.
שיטה נוספת (טובה גם לאזוקי):
דרך אחרת היא להכין את הנבטים הארוכים, כמו שמוכרים בחנויות כנבטים סיניים. את אלו אפשר להכין ממש או מאזוקי (אפשר גם ביחד).
משרים ומסננים כרגיל (אני משרה לילה שלם, בקיץ אפשר פחות). אח"כ מפזרים את הקטניות ע"ג מסננת, או הכי טוב בסיר פסטה כפול (או סיר קוסקוס) מניחים ע"ג המסננת. כי מה שצריך לעשות זה לכסות את זה. הם צריכים להיות בחושך. וגם תחת לחץ. מה שאני עושה הוא לשים אותם במסננת של סיר הפסטה ואז לכסות עם צלחת ולשים מעל הצלחת אבן כבדה.
הנבטים יפתחו את האורך שלהם (החלבונים), החלק הלבן המוכר, רק כנגד לחץ עד כמה שזה נשמע מוזר. הם פשוט ידחפו את הצלחת עם האבן. זה דיי מדהים. צריך גם כאן כמובן לדאוג לשטוף אותם פעם-פעמיים ביום ולהשאיר בחושך. תוך 5 ימים הם יבצבצו מסיר הפסטה הגדול.
אפשר לשמור במקרר עד שבוע.
מש לא עושה גזים (בד"כ). זו קטנייה די עדינה ולכן אין צורך גם לשפוך את המים כמו בשעועיות, חומוס, פול, תורמוס, סויה.

שימוש במש מונבט
  • אוכלים חי כמובן
  • מוסיפים מש מונבט וחלוט קלות לסלט, מבשלים באורז (לא צריך להוסיף מים לאורז כי המש המונבט כבר רך ולא יספח הרבה נוזלים), ולמרק.
  • תבשיל עם אורז מלא, בצל, שמיר ותבלינים.
הנבטת חיטה
מובן שזו חייבת להיות חיטה מלאה. את החיטה יש להשרות הרבה מאד זמן. היא דגן קשה מאד (בגלל הקליפות שלה). יש להשרותה אפילו 48 שעות עם החלפת המים כל כמה שעות.
את החיטה בעצם לא מנביטים יותר מדיי. כשהיא מוציאה את השורשון הראשון היא כבר מוכנה לאכילה (שורשון זה הצ'ופצ'יק הזה שיוצא מהנבט).

שימוש בחיטה מונבטת
לשים בסלטים של ירקות חיים או מבושלים. אפשר כמובן גם לאדות קצת, אבל חבל על הויטמינים והאנזימים שבנבט. היא מפתחת טעם מתקתק קצת בהנבטה.

הנבטת חומוס
יש כל מני זנים של חומוס. כשיש אפשרות לבחור (למשל בשוק), מומלץ לקנות את החומוסים הגדולים הנקראים "חומוס ספרדי". הם פשוט טעימים ומתוקים ביותר. בחומוס במיוחד חשוב למיין את השבורים, השחורים והמוזרים - החוצה, כי הם אלו שנרקבים בעיקר. מומלץ להשאיר 48 שעות במים (להחליף את המים פעמיים ביום). לאחר ההשריה לשטוף פעמיים ביום ולהשאיר במקום חשוך, אך תוך חשיפה לאור מספר שעות ביום. זמן הנבטה - שלושה ימים. חשוב לשטוף כמה פעמים כי אחרת עלול להסריח, ולא לערום אותו בערימה בה הוא לא יכול לנשום. אפשר נגיד בשתי שכבות. כדאי להנביט אותם לממש קטנטנים, כי אחרת הם באמת יכולים להסריח ולהתקלקל. חושך או לא חושך? אם מנביטים בחושך עלולים לשכוח מהפולים - אפשר גם במסננת מעל קערה, על השיש, קרוב אל העין קרוב אל הלב, בלי לקחת צ'אנסים. מקסימום לשים צלחת מעל המסננת להחשכה.


הכנת כמה מיני נבטים יחד
השריה של לילה:
עדשים כתומות
עדשים ירוקות
שעועית מש ואזוקי
כל אחד בכלי נפרד
בבוקר שטיפה, סינון וכיסוי במגבת כהה

הכתומים מוציאים נבט כבר בבוקר; הירוקים בערב; המש - עוד יום; והאזוקי - עוד יומיים
כל ערב מרטיבים ומערבבים מעט, וכשהם מגיעים לגודל הרצוי (פחות מסנטימטר) - למקרר
שם נשמרים כשבוע. טעים, טעים בכל תבשילי השעועית והמרק, וגם באורז וסלט
  • ויש קטניות ש"נובטות בבישול" - גם בבישול ארוך. מפתיע - אך קורה.
התורמים לדף:
ורד לב, ענת גביש, תבשיל קדרה, שחר קליין, טרה רוסה, נטע ש, אמא אדמה, אביב חדש, תות שדה, המנביטה, שרון ג, עידית ק, מונו נוקי, ענת שן לוי
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

איזה יופי של עריכה

כל הכבוד ל שמיכת טלאים ו-ענת שן לוי !
אביב_חדש*
הודעות: 2998
הצטרפות: 26 יולי 2001, 09:53
דף אישי: הדף האישי של אביב_חדש*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אביב_חדש* »

וואו! כלכבוד!
יוחננ_ית*
הודעות: 544
הצטרפות: 19 מרץ 2004, 09:58
דף אישי: הדף האישי של יוחננ_ית*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי יוחננ_ית* »

יפה מאוד, וואו |Y|
ענת_שן_לוי*
הודעות: 1278
הצטרפות: 26 ספטמבר 2001, 22:10
דף אישי: הדף האישי של ענת_שן_לוי*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ענת_שן_לוי* »

הקרדיט על העריכה הוא כנראה בעיקר ל שמיכת טלאים , אני רק עשיתי תיקון קטן (-:
ורד_לב*
הודעות: 3314
הצטרפות: 24 יולי 2002, 23:08
דף אישי: הדף האישי של ורד_לב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ורד_לב* »

מדהים |בלונים|
עריכה משובחת ביותר |אפרוח|
>ורד ישר הולכת לקשר את הדף הזה למלא מקומות<
כל הכבוד בנות!!!
אביב_חדש*
הודעות: 2998
הצטרפות: 26 יולי 2001, 09:53
דף אישי: הדף האישי של אביב_חדש*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אביב_חדש* »

חומוס - אפשר, אבל בתכל'ס הרבה יותר קשים להנבטה
ביום שלישי בערב התחלתי להשרות חומוס וביום רביעי בערב סיימתי להשרות, אבל היתה חסרה לי כוסברה לפלאפל אז חיכיתי. בינתיים החומוס עמד על השיש במסננת, ללא מים בכלל עד יום חמישי בערב כששמתי לב שהוא נבט. כולם נבטו בלי בעיה.
היום בבוקר (שישי) עשיתי פלאפל על פי המתכון הרגיל שאני עושה (של משפחת שפרון) ויצא מעולה.
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

בינתיים החומוס עמד על השיש במסננת, ללא מים בכלל עד יום חמישי בערב כששמתי לב שהוא נבט. כולם נבטו בלי בעיה.
אז אולי צריך לשטוף אותו פחות ?
כי אני גם ניסיתי (הוצאתי את השבורים) ובאו ברחשים ונהיה מסריח :-P
ש_מים_וארץ*
הודעות: 1080
הצטרפות: 15 מרץ 2004, 18:11
דף אישי: הדף האישי של ש_מים_וארץ*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ש_מים_וארץ* »

<מנביטה מתחילה>

שלשום השרתי מש והיום כבר יש לי נבט. ממה שאני קוראת פה, אני מבינה שהוא כבר מוכן לאכילה (טרי או לבישול)
ואני חשבתי שצריך לחכות שיגדלו כמו אלה של האספסת. מה יקרה אם אתן להם להמשיך לגדול? לפי מה מחליטים מתי לאכול?
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

שמיים, ממש לא צריך לחכות! ברגע שיש נבטון קטן, קרו התהליכים שגורמים לנבטים להיות כל כך בריאים (וקלים לעיכול). אני מכינה נבטים כל יומיים-שלושה בשתי צנצנות (אחת מוכנה במקרר והשנייה בהכנה). אני מכינה כמות קטנה כל פעם, וכך אני אוכלת נבטים טריים מאוד וטעימים (יש טענה שלא טוב לאכול נבטים אחרי כשבוע - מחשש לסלמונלה. אני לא יודעת אם זה נכון או לא).
לדעתי אם תתני להם להמשיך לגדול הערכים התזונתיים יפחתו והם יהיו מרירים יותר.
ש_מים_וארץ*
הודעות: 1080
הצטרפות: 15 מרץ 2004, 18:11
דף אישי: הדף האישי של ש_מים_וארץ*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ש_מים_וארץ* »

אז נבטי אספסת הם יוצאי דופן בעניין הזה? את מכירה אותם? הם ממש ארוכים...
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

מגדלים אותם בתנאים מיוחדים של חום ולחות גבוהים. אני לא יודעת כמה הם בריאים (ביחס ל"סתם" ירקות). אבל אי אפשר לאכול נבטי אספסת כמו נבטי מש, כי הם זרעים קטנטנים כאלה, כמו של חסה.
לא נראה לי שממש הצלחתי לענות על השאלה :-( אולי ורד יודעת יותר ממני ?
שמיכת_טלאים*
הודעות: 606
הצטרפות: 27 ינואר 2004, 14:42

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי שמיכת_טלאים* »

ואני חשבתי שצריך לחכות שיגדלו כמו אלה של האספסת. מה יקרה אם אתן להם להמשיך לגדול? לפי מה מחליטים מתי לאכול?
אורית, תסתכלי בסעיף של הנבטת מש - ורד לב כתבה שם שתי שיטות להנבטה, והשיטה השנייה (בסיר, תחת לחץ, 5 ימים) נותנת נבטים ארוכים מאוד.
ש_מים_וארץ*
הודעות: 1080
הצטרפות: 15 מרץ 2004, 18:11
דף אישי: הדף האישי של ש_מים_וארץ*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ש_מים_וארץ* »

הבוקר כבר זללתי להנאתי מהנבטוטים המתוקים האלה. זה כיף אדיר לאכול נבטים שהנבטת בעצמך....
אני רק תוהה לפי מה מחליטים מתי לאכול....כי שמעתי שגם נבטי ברוקולי הם ארוכים כמו אלה שמוכרים ברשתות השיווק (אלו מהאספסת).
מגדלים אותם בתנאים מיוחדים של חום ולחות גבוהים ראיתי גם אצל חברה שהנביטה בבית- הם מאוד דומים לאלה שקונים.
אבל עכשיו תוך כדי כתיבה, עולה בדעתי שאולי בגלל שטוב לאכול אותם לפני שהם מוציאים עלים בנוסף לגבעול ומַש יתחיל לעשות עלים הרבה לפני אספסת וברוקולי....
ורד_לב*
הודעות: 3314
הצטרפות: 24 יולי 2002, 23:08
דף אישי: הדף האישי של ורד_לב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ורד_לב* »

שמיים, שמיכת כבר ענתה לך. יש 2 שיטות גידות למש- האחת לנבטוטים, כמו שאת עושה כרגע ולפי תיאוריה של טרהה והשנייה, כפי שתארתי עם החושך והלחץ.
זה 2 דברים שונים, שיוצרים גם משהו קצת אחר מבחינת הערכים התזונתיים.
תנסי גם את השיטה השנייה ותראי מה מתאים לך יותר.
ש_מים_וארץ*
הודעות: 1080
הצטרפות: 15 מרץ 2004, 18:11
דף אישי: הדף האישי של ש_מים_וארץ*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ש_מים_וארץ* »

כנראה שאני לא מצליחה להעביר את השאלה כמו שצריך...
לא משנה, טעים לי ונעים לי בכל מקרה.
@}
ליאת_טאוב*
הודעות: 1146
הצטרפות: 06 פברואר 2003, 21:21
דף אישי: הדף האישי של ליאת_טאוב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ליאת_טאוב* »

טעמתי לחם נבטוטים אצל מישהי שלא נמצאת כרגע בארץ. יש למישהי מושג איך מכינים כזה?
ה_עוגיה*
הודעות: 3541
הצטרפות: 15 יוני 2003, 00:44
דף אישי: הדף האישי של ה_עוגיה*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ה_עוגיה* »

תתחילי מלתאר איך זה נראה (גודל, צורה, כמה רטוב, טקסטורה וכד')
ליאת_טאוב*
הודעות: 1146
הצטרפות: 06 פברואר 2003, 21:21
דף אישי: הדף האישי של ליאת_טאוב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ליאת_טאוב* »

זה רטוב מלחם רגיל, הטקסטורה גבשושית, גוון חום צהבהב. טעים!!!
ענת_גביש*
הודעות: 2302
הצטרפות: 30 יוני 2001, 23:50
דף אישי: הדף האישי של ענת_גביש*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ענת_גביש* »

שכחתי נבטי מש בארון כבר חמישה ימים. נבטו והתייבשו. נראה לא משהו אבל אין עובש. מה דעתכם?
אביב_חדש*
הודעות: 2998
הצטרפות: 26 יולי 2001, 09:53
דף אישי: הדף האישי של אביב_חדש*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אביב_חדש* »

אולי להרטיב קצת ולרענן אותם?
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

ליאת,
מכינים נבטוטים, מכינים בצק לחם ולשים את הנבטוטים פנימה.
מעניין שיש מי שאוהב את המרקם הגבשושי הזה...
יוחננ_ית*
הודעות: 544
הצטרפות: 19 מרץ 2004, 09:58
דף אישי: הדף האישי של יוחננ_ית*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי יוחננ_ית* »

אני מכינה נבטים כל יומיים-שלושה בשתי צנצנות
טרה, איך מנביטים בצנצנת? לא צריך להשטיח אותם בתבנית? (אני לא מבינה בזה כלום...)
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

לא צריך להשטיח אותם בתבנית?
ממש לא!

הנבטה בצנצנת

שמים בצנצנת שתיים-שלוש כפות מש או עדשים.
ממלאים במים ומשרים ללילה.
בבוקר שופכים את המים ומכסים את הצנצנת בבד גזה וסוגרים עם גומיה, או שמשתמשים במכסה של הצנצנת ועושים בו חורים.
משאירים את הצנצנת על השיש. פעם או פעמיים ביום ממלאים אותה במים ושופכים (מעמידים אותה הפוך על מתקן ייבוש הכלים, והמים זולגים דרך הרשת/החורים במכסה).
כאשר כבר יש נבטוט קטן, מכניסים את הצנצנת למקרר, כדי שהנבטים לא יגדלו מהר מדי, וממשיכים עם השטיפות כרגיל.
אוכלים כמה שיותר מהר, תוך יומיים-שלושה-ארבעה מהנביטה (לכן מנביטים רק 2-3 כפות בכל פעם).

אם עובדים עם שתי צנצנות, שמים באחת מש ובשלב שמתחילים לאכול, משרים בצנצנת השניה את העדשים. הנבטים של העדשים יהיו מוכנים בדיוק כשתגמרו לאכול את המש. ככה תמיד יש נבטים מוכנים.
יואלה*
הודעות: 21
הצטרפות: 17 אוקטובר 2004, 09:28

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי יואלה* »

אורית - בעניין נבטי אספסת (אלפלפא)
מדי פעם אני מנביטה כאלו, וזה יוצא כמו שמוכרים בחנויות - בלי "חום ולחות" מיוחדים:
  • זרעים אני קונה בחנות טבע (שקית אחת מספיקה להרבה פעמים)
  • משרה במים במשך 24 שעות לכל היותר
  • משטחת על מסננת שטוחה כמו נפת קמח (ומניחה את המסננת מעל קערה שאם עוד יטפטפו מים אז לתוך הקערה ושיהיה מקום לשורשים לצמוח)
  • שוטפת במים בעדינות פעמיים ביום - בוקר וערב (הזרעים קטנטנים ולכן עדיף במסננת ולא בצנצנת, ולכן גם צריך לשטוף בעדינות - אני לוקחת את המסננת אל מתחת לברז ובזרם חלש בעזרת היד מפזרת מים על הזרעים)
  • כעבור שבוע בערך כבר יהיו העלים הירוקים ואז הם רכים וטעימים בסלט או בכריך או סתם כך.
העיקר - כמו שכבר נכתב - שלא יהיו מוצפים במים כי אז הם ירקיבו ושלא יתייבשו
זה ממש קל, המסננת פשוט נחה לה שם והזרעים בתוכה גדלים ואני רק מרטיבה אותם פעמיים ביום. אני גם לא מכסה אותם.

לגבי הערך התזונתי שלהם - הם נחשבים מהמומלצים ביותר, עד כדי כך שאפילו אבי יעקובוביץ' (נטורופט) תאר מקרה של אשה שעל ידי אכילת נבטי אספסת פתרה לעצמה חוסרים של B12... (החיידקים שמייצרים B12 יושבים על עלים ירוקים ובכלל עשבים מכילים ויטמיני B)

אז בהצלחה, בתיאבון ולבריאות!
חגית_ל*
הודעות: 2051
הצטרפות: 05 אוקטובר 2001, 17:35
דף אישי: הדף האישי של חגית_ל*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי חגית_ל* »

כל הכבוד על הדף @}

גם החומוסים שלי קיבלו תמיד ריחות, עד שפשוט שמתי את המסננת על השיש מול העיניים ובכל עת שניגשתי לכיור גם העברתי עליהם מים.
איפה המתכון של הפלאפל של משפחת שפרון?????? יצא לנו גם פלאפל טעים אבל אחרי כזאת המלצה רוצים לנסות .
נועה_בר*
הודעות: 2171
הצטרפות: 20 יוני 2004, 22:33
דף אישי: הדף האישי של נועה_בר*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי נועה_בר* »

עברתי על כל הדף הנפלא ולא ראיתי איך מנביטים ברוקולי, פיספסתי או באמת לא נכתב? רוצה לנסות.
ועוד שאלה, חיטה מלאה - אחרי שהיא מונבטת אפשר לאכול ללא בישול? לא קשה מידי ללעיסה, עיכול?
ליאת_טאוב*
הודעות: 1146
הצטרפות: 06 פברואר 2003, 21:21
דף אישי: הדף האישי של ליאת_טאוב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ליאת_טאוב* »

יואלה, האם תוכלי לכתוב איפה אבי יעקבוביץ' תיאר השלמה של B12 מנבטים?
מאוד מעניין אותי העניין הזה.

(אגב, האם את היואלה שהיתה בסוכות בעין חמד?)
יואלה*
הודעות: 21
הצטרפות: 17 אוקטובר 2004, 09:28

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי יואלה* »

לגבי אבי יעקובוביץ', אספסת ו- B12:
בשבועון "אלומה" גליון מס' 62 , עמוד 9
והטלפון של אבי יעקובוביץ' כמו שמפורסם בשבועון: 862880 - 04

(ליאת, אני כבר אראה לך את החוברת אישית, פשוט אולי זה מעניין עוד מישהו אז גם כתבתי כאן...)
ורד_לב*
הודעות: 3314
הצטרפות: 24 יולי 2002, 23:08
דף אישי: הדף האישי של ורד_לב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ורד_לב* »

הנבטתי פעם חמניות (וכוסמת ועשב חיטה) עבור אישה שהייתה חולת סרטן וצרכה כמויות גדולות של נבטים ומיציהם (היא נפטרה בינתיים :-( ).
בכל אופן, היא נתנה לי את זרעי החמניות שהביאה עמה מארה"ב. אלו חמניות שחורות עם קליפה. הבנתי ממנה שזה זן מיוחד שמנביטים ממנו ואי אפשר למצוא אותו בארץ. עברו איזה שנה שנתיים מאז, אולי זה כבר אפשרי.
מסכימה איתך, ליאת, שזה טעים לאללה.

לגבי עניין ה- 12-B והאספסת- לא מבינה את ההגיון בו יהיה 12-B רק בנבטי אספסת ולא בשאר הנבטים.
ממה שידוע לי, גם אם קיים 12-B בעולם הצומח (בקומפרי, במוחמצים למיניהם, בעלים ירוקים, נבטים וכו') הוא לא זמין לגוף שלנו.
ממתי החוברת שהמידע הזה מוזכר בה? יש שם מקורות למידע הזה?
ורד_לב*
הודעות: 3314
הצטרפות: 24 יולי 2002, 23:08
דף אישי: הדף האישי של ורד_לב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ורד_לב* »

נועה, לגבי הברוקולי, מנביטים כמו אספסת. זה ממש טעים!
אמא_אדמה*
הודעות: 941
הצטרפות: 28 אוגוסט 2002, 01:11
דף אישי: הדף האישי של אמא_אדמה*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אמא_אדמה* »

חמניה מנביטים עם הקליפה.
אפשר לקנות בחנויות תבלינים גרעיני חמניה לא קלויים ולהנביט.
אמנון*
הודעות: 7
הצטרפות: 21 אוקטובר 2004, 01:24

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אמנון* »

לגבי B12 - נבטי אספסת או כל מקור צמחי אחר אינם מקורות אמינים ל B12. בעבר היו סברות לגבי מספר מזונות כמו נבטים, ספירולינה, טמפה, שמרי בירה, חמוצים ועוד, אבל כיום ידוע שזה לא נכון. הסתבר שמדובר במולקולה בעלת מבנה דומה ל B12, שאינה מועילה לגוף. בבדיקות שהיו ישימות בעבר לא ניתן היה להבחין ביניהם ומכאן הטעות. למעשה גם בדיקת הדם הנעשית כיום לא מבחינה בין B12 לאותו תואם ולכן מומלץ לבצע בדיקה של MMA המשקפת מחסור ב B12.
הבעיה היא שממשיכים למחזר פרסומים ישנים ולהוציא פרסומים חדשים שמצטטים ידע לא מעודכן.
חשוב לציין שגם מוצרים מהחי אינם מקור אמין ל B12. ה B12 שם קשור לחלבון, דבר שמקשה על עיכולו ובנוסף רגיש לאור ולחום ולכן עלול לההרס בבישול. לכן מומלץ כיום לקבל B12 מתוספי מזון או ממזון מועשר. במקור B12 מגיע מחיידקים, אך אלה לא זמינים מספיק בתנאי ההיגיינה הנהוגים כיום.

מידע נוסף על B12 נמצא כאן.
ש_מים_וארץ*
הודעות: 1080
הצטרפות: 15 מרץ 2004, 18:11
דף אישי: הדף האישי של ש_מים_וארץ*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ש_מים_וארץ* »

לכן מומלץ כיום לקבל B12 מתוספי מזון או ממזון מועשר.
נשמע נורא....איך אפשר להאמין בזה?

במקור B12 מגיע מחיידקים, אך אלה לא זמינים מספיק בתנאי ההיגיינה הנהוגים כיום.
אתה מוכן לסביר? לפרט?
ליאת_טאוב*
הודעות: 1146
הצטרפות: 06 פברואר 2003, 21:21
דף אישי: הדף האישי של ליאת_טאוב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ליאת_טאוב* »

אמנון, תודה על הקישורים!
אור*
הודעות: 364
הצטרפות: 22 יולי 2002, 01:27

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אור* »

לא ברור לי מדוע להנביט בחושך. נראה לי חשוב שהנבטים יקבלו אור יום. הגידול בחושך טוב למסחרי שמעוניים לקבל נבטים ארוכים.בהנבטה פרטית זה ממש לא נחוץ והנבטוטים שסופגים גם אור - עדיפים.
אני מנביטה גם חמניות אורגניות קלופות וזה מצויין וכן שקדים ופיסטוקים.
למעשה את כל הקטניות והאגוזים עדיף לאכול מונבטים או טרום נבוטים.
אביב_חדש*
הודעות: 2998
הצטרפות: 26 יולי 2001, 09:53
דף אישי: הדף האישי של אביב_חדש*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אביב_חדש* »

_גם החומוסים שלי קיבלו תמיד ריחות, עד שפשוט שמתי את המסננת על השיש מול העיניים ובכל עת שניגשתי לכיור גם העברתי עליהם מים.
איפה המתכון של הפלאפל של משפחת שפרון?????? יצא לנו גם פלאפל טעים אבל אחרי כזאת המלצה רוצים לנסות ._
פעם עשיתי פלאפל עם חומוסים מונבטים והיה מצויין. ראי בדף מתכונים של קטניות ואורז
אביב_חדש*
הודעות: 2998
הצטרפות: 26 יולי 2001, 09:53
דף אישי: הדף האישי של אביב_חדש*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אביב_חדש* »

אתם חושבים שאפשר להוסיף חיטה מונבטת לבצק של הלחם? זה הופך את הלחם ללחם עם נבטוטים?
פטרוזיליה*
הודעות: 45
הצטרפות: 23 יוני 2004, 19:21

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי פטרוזיליה* »

יש נבטים (מש נדמה לי) שצריכים לגדול בחושך כי הפוטוסינתזה נותנת להם טעם מר.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

מישהו יודע איך מנביטים זרעי פשתן?
ענת_גביש*
הודעות: 2302
הצטרפות: 30 יוני 2001, 23:50
דף אישי: הדף האישי של ענת_גביש*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ענת_גביש* »

האם אפשר להנביט בתוך כלי אידוי סיני ואם כן איפה אפשר לקנות אותו? בחנויות שמוכרות מוצרי אוכל מהמזרח הרחוק. יש בשוק הכרמל חנות בשם "מזרח מערב" ועוד אחת לידה. נראה לי שמתאים להנביט בהם.

לא ברור לי מדוע להנביט בחושך. נראה לי חשוב שהנבטים יקבלו אור יום. כי חלקם פחות טעימים בחשיפה לאור. (פטרוזיליה כתבה כבר.)

אתם חושבים שאפשר להוסיף חיטה מונבטת לבצק של הלחם? זה הופך את הלחם ללחם עם נבטוטים? אפשר בהחלט וזה טעים מאד. אני הצלחתי להנביט חיטה רק במקרר, אחרת היא נרקבה או העלתה עובש. במקרר הנביטה מאד איטית אבל אפשר להחזיק אותם כמה ימים טובים ובכל פעם לקחת חופן ללחם.
(לא יודעת מה זה לחם נבטוטים. עם עלים ממש הכוונה?)
יוחננ_ית*
הודעות: 544
הצטרפות: 19 מרץ 2004, 09:58
דף אישי: הדף האישי של יוחננ_ית*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי יוחננ_ית* »

אל תצחקו עלי בבקשה (טוב, רק קצת) אבל: הנבטה או תולעים???
בישלתי מרק עם עדשים ירוקים. לא השריתי במים קודם לכן. בישלתי די הרבה זמן. כעת נראה שהם נבטו. האם זה אפשרי? יתכן? אמיתי? או שהנבטים מקולקלים???
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

בישלתי מרק עם עדשים ירוקים. לא השריתי במים קודם לכן. בישלתי די הרבה זמן. כעת נראה שהם נבטו. האם זה אפשרי? יתכן? אמיתי?
כן!!!
זה תמיד קורה.
כנראה שיש משהו בטמפרטורה של המים שגורם לנבט לצמוח. גם אני שמתי לב לזה. אם הייתי מדענית הייתי חוקרת את העניין. אולי יש בעדשים איזה חומר שאפשר לעשות ממנו קרם שיעלים קמטים או משהו!!!
ענת_גביש*
הודעות: 2302
הצטרפות: 30 יוני 2001, 23:50
דף אישי: הדף האישי של ענת_גביש*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ענת_גביש* »

ועדשים כתומות נובטות תוך שעה. מדהים.
יוחננ_ית*
הודעות: 544
הצטרפות: 19 מרץ 2004, 09:58
דף אישי: הדף האישי של יוחננ_ית*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי יוחננ_ית* »

איזה קטע :-) תודה.
ורד_לב*
הודעות: 3314
הצטרפות: 24 יולי 2002, 23:08
דף אישי: הדף האישי של ורד_לב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ורד_לב* »

נדמה לי שרשום פה על חילבה. הכי פשוט. השרייה של 3-4 שעות ויאללה לעבודה.
אביטל*
הודעות: 88
הצטרפות: 22 אוקטובר 2003, 11:53

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אביטל* »

ניסיתי חילבה, ויצא נורא מר...למה?
ליאת_טאוב*
הודעות: 1146
הצטרפות: 06 פברואר 2003, 21:21
דף אישי: הדף האישי של ליאת_טאוב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ליאת_טאוב* »

כי חילבה זה מר. לי הנבטים מאוד טעימים, כיוון שאני אוהבת מר. מי שרגיש למרירות, גם הנבטים עלולים להיות לו מרים מידי.
נילי_לי*
הודעות: 161
הצטרפות: 30 אוקטובר 2003, 07:24
דף אישי: הדף האישי של נילי_לי*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי נילי_לי* »

הכלי בו מנביטים צריך להיות מכוסה במגבת ?
ליאת_טאוב*
הודעות: 1146
הצטרפות: 06 פברואר 2003, 21:21
דף אישי: הדף האישי של ליאת_טאוב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ליאת_טאוב* »

אני מכסה במכסה של סיר. בעיקר כדי שיהיה חשוך ולח.
נורית_מילוא*
הודעות: 21
הצטרפות: 30 ינואר 2005, 07:55
דף אישי: הדף האישי של נורית_מילוא*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי נורית_מילוא* »

מזה שלושה חודשים שהתחלנו לגדל ולייצר נבטים מסוגים שונים ולשווק אותם בחנויות באזור כרמיאל וטבעון תחת השם "נבטי נורית". שמי נורית מילוא ואני חיה במושב אילניה. הקמנו חממה לגידול נבטים ואנו מגדלים נבטי אספסת, צנונית, חילבה, ברוקולי, עדשים שחורים, כתומים וירוקים, אזוקי, חומוס, חמניות ועשב חיטה. שמחתי לראות את המאמר על הנבטים. אני מתכוונת לחלק אתכם את האינפורמציה הידועה לי בנושא נבטים ובעיקר מעוניינת להעלות את המודעות לערכם החשוב של הנבטים בתזונה שלנו ולעודד אנשים להנביט בעצמם. לידיעתכם - יש מחקר שטוען שצריכת 100 גר' נבטים ביום עשויה למנוע סרטן.
לאור הכתוב במאמר הזה אני מציעה לכם זרעים למכירה לצורך הנבטה. יש לי זרעי אספסת, ברוקולי, צנונית - זרעים אורגנים מצוינים. בהמשך יהיו זרעים מסוגים נוספים. יש לי כמובן גם זרעי קטניות אורגנים למי שמעוניין אולם את אלה אפשר גם לקנות בחנות טבע. יש לי זרעי חילבה - לא אורגנים. אין להשיג בארץ זרעי חילבה אורגנים אבל גם אלה שקונים בשוק לוינסקי טובים להנבטה. למיטב ידיעתי אין למצוא בחנויות בארץ את קופסאות ההנבטה המצוינות שכתבתם עליהן. אפשר באמצעים אחרים, לא מסובכים.
בקרוב אמצא את הדרך לבניית אתר או דף ובו אתחיל לכתוב את האינפורמציה בצורה מסודרת.
המעוניינים יכולים לפנות אלי בכל שאלה ואשמח לעזור. דוא"ל: n milo@walla.com
נורית מילוא
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

רחל זיו - איפה רוכשים כלים מתאימים להנבטה בצורה האופטימלית ? תודה
נורית_מילוא*
הודעות: 21
הצטרפות: 30 ינואר 2005, 07:55
דף אישי: הדף האישי של נורית_מילוא*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי נורית_מילוא* »

אין כלים אופטימלים להנבטה אבל כל אחד מוצא מה שמתאים לו.
מסננת פלסטיק שנתונה בתוך קערת פלסטיק עם ידית - דבר מאוד נוח למספר סוגי נבטים. אפשר למצוא מסננת כזו בחנויות לכל מיני פלסטיקים ולפעמים גם בסופרים. אפשר להנביט בזה כל מיני קטניות וגם חילבה. כדאי לכסות את המסננת בצלחת.
לזרעים יותר קטנים כמו אספסת, ברוקולי, צנונית וכד' - אפשר בצנצנת. לוקחים צנצנת בנפח 1 ליטר או קצת פחות. סוגרים אותה עם בד טול או כל רשת אחרת. פעמיים ביום שוטפים את הנבטים ומוציאים את המים דרך הרשת. את הצנצנת מעמידים באלכסון כדי שיהיה ניקוז טוב, למשל אפשר להעמיד על מייבש הכלים. ולא להעמיד בשמש ישירה.
דרך נוספת - תופרים שקית בד בגודל 15X15 או 15X20. שמים בפנים כף זרעים (אחרי שהשרית אותם למספר שעות). שוטפים את הזרעים פעמיים ביום ואת השקית הרטובה תולים או שמים בתוך מסננת כדי לנקז את המים. צריך לדאוג שהשקית תהיה רטובה כל הזמן.
יש גם מכשירי הנבטה משוכללים יותר אבל את צריכה להזמים אותם מחו"ל כי כרגע אין בארץ. תסתכלי ב: www.sproutpeople.com
ורד_לב*
הודעות: 3314
הצטרפות: 24 יולי 2002, 23:08
דף אישי: הדף האישי של ורד_לב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ורד_לב* »

היי נורית, שמחה שהצלחת להיכנס לפה.
לגבי קופסאות ההנבטה- מה, אין אותן בארץ עכשיו? אני קניתי את שלי בחנות הטבע באזור וזוכרת שראיתי גם בחנויות טבע אחרות. אולי לא מביאים אותן עכשיו? הן ממש נוחות. מתכוונת לאלו הירוקות בעלות 2 הקומות.
נורית_מילוא*
הודעות: 21
הצטרפות: 30 ינואר 2005, 07:55
דף אישי: הדף האישי של נורית_מילוא*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי נורית_מילוא* »

תודה ורד.
למיטב ידיעתי אין כרגע קופסאות הנבטה בארץ. אם תראי משהו תגידי כי יש הרבה שמחפשים.
דקל_נור*
הודעות: 383
הצטרפות: 15 פברואר 2004, 01:25
דף אישי: הדף האישי של דקל_נור*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי דקל_נור* »

איפה ניתן לקנות זרעי חילבה בכמות קטנה? (אני רק בשלב היכרות ולא מעיזה לקנות כמויות...)
בחנות הטבע חיפשתי זרעי חילבה להנבטה. הייתה מוכרת חדשה שלא ידעה ורצתה לתת לי זרעי חילבה שלמים המשמשים לחליטת תה (השקיות השקופות של herba senter). האם הם טובים להנבטה?
אמא_בן_אור*
הודעות: 93
הצטרפות: 17 נובמבר 2004, 15:36

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אמא_בן_אור* »

איפה ניתן לקנות זרעי חילבה בכמות קטנה?
שטמפר מוכרים זרעי חילבה מונבטים כבר, בקופסאות פלסטיק שקופות די קטנות.
לדעתי נמצא ברוב חנויות הטבע שמחזיקות גם מוצרים בקירור.
נורית_מילוא*
הודעות: 21
הצטרפות: 30 ינואר 2005, 07:55
דף אישי: הדף האישי של נורית_מילוא*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי נורית_מילוא* »

זרעי חילבה להנבטה ניתן לקנות בכל חנות תבלינים. מבקשים זרעים שלמים ולא חילבה טחונה, זה עולה כמה שקלים.
חילבה נובטת בקלות רבה. ניתן ליכניס את זה לסלט כשיש נבט של 1-2 ס"מ או לגדל את זה עד שמוציא שני עלים. זה מר אבל מאוד מאוד בריא, בעל המון תכונות טובות.
ורד_לב*
הודעות: 3314
הצטרפות: 24 יולי 2002, 23:08
דף אישי: הדף האישי של ורד_לב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ורד_לב* »

נראה לי שעדיף לא להגיע לשלב העלים עם החילבה, כי אז היא באמת מרה מאד וקשה לאכילה.
חילבה נובטת ממש מהר ובכל מזג אוויר, כמעט היחידה שתנבט בקור. היא אפילו ממשיכה לנבוט במקרר. מדהימה!
היא מעולה לאיזון משק הסוכר בגוף, למי שסובל מתנודות ואי יציבות. כמובן שזה קשור גם להשמנה וכו'.
מיץ_פטל*
הודעות: 1618
הצטרפות: 27 אוקטובר 2001, 22:40
דף אישי: הדף האישי של מיץ_פטל*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי מיץ_פטל* »

נורית, רציתי להגיד שאני ממש מתענגת על הנבטים שלך.כולנו.
התרגשתי מהסיפור האישי שלך.
תודה תודה .
שרון_ג*
הודעות: 3304
הצטרפות: 30 אפריל 2004, 16:29

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי שרון_ג* »

אפשר להנביט פשתן?
אני עכשיו מנסה לראשונה להנביט אלפלפא.
סירופ_מייפל*
הודעות: 916
הצטרפות: 23 אוקטובר 2004, 12:19

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי סירופ_מייפל* »

איזה דף מדהים. תודה וכל הכבוד @}
נורית_מילוא*
הודעות: 21
הצטרפות: 30 ינואר 2005, 07:55
דף אישי: הדף האישי של נורית_מילוא*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי נורית_מילוא* »

תודה על התגובות.
לשרון שרוצה להנביט פשתן - זה לא ממש למתחילים. עדיף שתתחילי עם אספסת וחילבה שהם קלים להנבטה. גם צנונית. אני מוכרת גם זרעים שאני קוראת להם תערובת סלט אביבי שמכילה אספסת ברוקולי וצנונית וזוכה להצלחה מרובה.
פשתן הוא זרע מוצילוגני, כלומר מוציא ריר. אם את רוצה לנסות: קחי מגבת של סנו רב מגבת ושימי על צלחת. פזרי זרעים על המגבת הרטובה והשקי פעמיים ביום. ספרי מה קורה.
אלי/אתי*
הודעות: 1
הצטרפות: 30 מרץ 2005, 18:12

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אלי/אתי* »

שלום שלום,
אנו מבקשים לדעת בעניין הנבטה ביתית...מה הגודל האופטימלי לאכילה של נבטים [מינימום/מקסימום].
  1. האם באכילת הנבט זה כולל את הגרעין/זרע ואת השורש או רק החלק הירוק.
תודה עד הנבט הבא
שרון_ג*
הודעות: 3304
הצטרפות: 30 אפריל 2004, 16:29

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי שרון_ג* »

תודה נורית.
האספסת צמחו מעולה (רק שנכנסו לתוך החורים של המסננת והיה לי קשה לשלוף אותם משם ;-))

אני אנסה עם הפשתן - להשרות אותו קודם כל ללילה במים כמו את שאר הנבטים?
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

בבישול הודי משתמשים בעלים ירוקים של חילבה לבישול.
נורית_מילוא*
הודעות: 21
הצטרפות: 30 ינואר 2005, 07:55
דף אישי: הדף האישי של נורית_מילוא*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי נורית_מילוא* »

לשרון - לא להשרות את הפשתן ללילה, פשוט לפזר אותו על המגבת
נורית_מילוא*
הודעות: 21
הצטרפות: 30 ינואר 2005, 07:55
דף אישי: הדף האישי של נורית_מילוא*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי נורית_מילוא* »

לאלי/אתי
הגודל האופטימלי של נבטים הוא כמה שיותר קטן. ככל שהם יותר קטנים הם בעלי ערך תזונתי גבוה יותר.
אולם, זה לא ממש נעים תמיד לאכול את הקטנטנים. למשל: אספספת שנבטה הגרעין שלה עדיין קשה ולא תרצו לאכול אותה. לכן עדיף לגדל עוד קצת ולאכול. כאשר יש שני עלים ירוקים זה גםן אומר שיש כלורופיל וגם זה טוב שיהיה. חילבה לעומת זאת אפשר בהחלט לאכול כשר הנבט קטן בלי לגדל לעלים ירוקים. קטניות אוכלים כאשר מתחיל להציץ נבט.
אוכלים את כל החלקים כולל שורש. גם הקליפות לא מזיקות.
בכלל חשוב לסמוך על הרגשתכם. תאכלו מה שטעים לכם באיזה גודל שנעים לכם. בכל מקרה זה יהיה הרבה יותר טוב ובריא מכל דבר אחר וגם יהיה בעל ערך גבוה יותר מהירק עצמו.
בתאבון
שרון_ג*
הודעות: 3304
הצטרפות: 30 אפריל 2004, 16:29

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי שרון_ג* »

תודה נורית. אני אנסה ואספר לך
לוטם_מרווני*
הודעות: 3987
הצטרפות: 27 דצמבר 2003, 21:55
דף אישי: הדף האישי של לוטם_מרווני*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי לוטם_מרווני* »

ניסיתי כמה פעמים להנביט שעועית אדומה. כל פעם הן העבישו לי או שסתם הסריחו. גם על מצע של נייר לח, גם במים, גם צמר גפן. יש הצעות?
שרון_ג*
הודעות: 3304
הצטרפות: 30 אפריל 2004, 16:29

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי שרון_ג* »

יש הצעות?
להנביט מש? ;-)
ה_עוגיה*
הודעות: 3541
הצטרפות: 15 יוני 2003, 00:44
דף אישי: הדף האישי של ה_עוגיה*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ה_עוגיה* »

לוטם, מאיזה מקור השעועית?
אם זאת סצם שעועית מהסופר יכול להיות שהיא מאוד ישנה או שהיא עברה איזשהו תהליך (להארכת חיי מדף או משהו) שהרג לה את הפוריות.
קחי ממני זרעים של לוביה. השעועית המתקבלת (אם לא אוכלים אותנ כשהיא ירוקה) היא אדומה עם עין שחורה והיא נהדרת. נראה שיצאו ממנה נבטים לתפארת.
(רק שתזכי להנביט אותה בסוף הקיץ... :-) )
ליאת_טאוב*
הודעות: 1146
הצטרפות: 06 פברואר 2003, 21:21
דף אישי: הדף האישי של ליאת_טאוב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ליאת_טאוב* »

אני הנבטתי בעבר שעועית אדומה במסננת (יש לי כמה מסננות פסטה מהסוג העתיק שנוח להניח על השייש). מרטיבים פעמיים ביום, בקיץ אפילו יותר, כדי לשמור על לחות בלי עודף רטיבות שמעפשת. כל זה אחרי שהשריתי לילה במים.
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

טריק של אמא שלי שמתאים להנבטה בקיץ במסננת באזורים יבשים: מכסים את המסננת עם כובע אמבטיה, וזה שומר על הלחות.
ליאת_טאוב*
הודעות: 1146
הצטרפות: 06 פברואר 2003, 21:21
דף אישי: הדף האישי של ליאת_טאוב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ליאת_טאוב* »

אבל אין לי כובע אמבטיה...
אפשר גם עם מכסה של סיר או עם מגבת רטובה, או עם שקית ניילון.

נכתב פה רבות על הערכים התזונתיים העשירים של נבטים. אני רק רוצה להעיר לכל מי שסומך על קטניות כמקור חלבון - כאשר מנביטים קטנית רב החלבון אובד. כדי לאכול די חלבון, צריך לאכול גם קטניות לא מונבטות.
אגב, גיליתי שעדשים כתומים נובטים בבישול...
שרון_ג*
הודעות: 3304
הצטרפות: 30 אפריל 2004, 16:29

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי שרון_ג* »

כאשר מנביטים קטנית רב החלבון אובד
אז מה נשאר? חשבתי (קיוויתי) שהפחמימות מתפרקות. לא החלבונים.
אמא_בן_אור*
הודעות: 93
הצטרפות: 17 נובמבר 2004, 15:36

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אמא_בן_אור* »

אני הנבטתי בשבוע האחרון גם מש וגם עדשים ירוקות. זה פשוט כלכך וטעים מאד ממש לא האמנתי:
את שניהם השריתי לילה, סיננתי והשארתי פשוט במסננת (כזאת של פסטה מניירוסטה) מעל קערה. הכנסתי לתנור (מכובה;-)) בשביל החושך, ותוך יום יומיים כבר אפשר היה לאכול. ערבבתי כמובן והרטבתי כשהתייבש.

הבעייה היחידה שעכשיו אני גורמת לתינוק המתוק שלי לגזים :-P
ההנבטה לא אמורה להפחית את אפקט הגזים של הקטניות?...
דקל_נור*
הודעות: 383
הצטרפות: 15 פברואר 2004, 01:25
דף אישי: הדף האישי של דקל_נור*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי דקל_נור* »

חילבה (מדהים, טעים).

אבל זה מרררר! הם באמת נבטו מהר ומקסים, אבל למישהו יש טיפ איך לשפר את המרירות שלהם?

הפשתן נבט אצלי אחרי יום של השרייה ויומיים רביצה על מגבת לחה. אבל מה זה הריר הזה?
ליאת_טאוב*
הודעות: 1146
הצטרפות: 06 פברואר 2003, 21:21
דף אישי: הדף האישי של ליאת_טאוב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ליאת_טאוב* »

אבל זה מרררר!
נכון. זה מה שטעים, לא?
החיך המערבית (וסליחה מראש על ההכללה הגסה) לא אוהבת את הטעם המר משום מה. יש חשיבות למזון מר.
למשל - הטעם המר פותח את התאבון, גם אם לא בלעתם את המזון המר, אלא רק הרגשתם אותו על הלשון. זה היה יכול לעזור לילדים שלא אוכלים כמעט, אילו רק נעם להם הטעם המר.
נבטי חילבה בסלט - זה מה שאני אוהבת.

אבל מה זה הריר הזה?
מוצילגו. יש ריריות דומה בעוד צמחים (כמו בעלים של חטמית ושל חלמית=חובייזה).
הריר הזה טוב מאוד למי שסובל מליחה יבשה שלא יוצאת.
מישהי יודעת אם בנבטי פשתן יש עדיין שמנים חיוניים וטובים כמו בזרע הלא נבוט?
לוטם_מרווני*
הודעות: 3987
הצטרפות: 27 דצמבר 2003, 21:55
דף אישי: הדף האישי של לוטם_מרווני*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי לוטם_מרווני* »

הכנסתי לתנור (מכובה) בשביל החושך
ככל הידוע לי, לנבטים בהתחלה ממש לא משנה אם הם באור או בחושך. הנטייה לצמוח לעבר האור נמצאת בקצה הניצן הקודקודי, ורק מרגע שהוא יוצא- יש צמיחה לכיוון האור. ובהתחלה יוצא השורשון, ולו באמת לא אכפת אם חושך או אור:-)
ורד_לב*
הודעות: 3314
הצטרפות: 24 יולי 2002, 23:08
דף אישי: הדף האישי של ורד_לב*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי ורד_לב* »

לענייני חלבון- פחמימות :
בתהליך ההנבטה הזרע מתחיל לפרק את רכיביו. הוא משתמש בפחמימות בשביל האנרגיה לה הוא זקוק כדי לגדול ולהתפתח, כך שאלו הופכות לפשוטות יותר.
החלבונים מתפרקים במבנים שלהם והופכים קלים יותר לעיכול. הנבטה בעצם מתחילה תהליך של עיכול בנוגע לחלבונים. הם מתפרקים ממבנים מורכבים יותר של חומצות אמינו למבנים פשוטים יותר, הקלים יותר לעיכול.
אמא של אור את ממש מרגישה שמאז שהתחלת עם הנבטים לבנך יש גזים? בן כמה הוא? את יכולה לנסות אולי להנביט קצת יותר, או לעשות הפסקה של 3-4 ימים ולראות אם יש השפעה.
ככלל, נבטים הם מקור מעולה למינרלים בצורה זמינה לגוף ולויטמינים נוספים המתפתחים בנבט כשהוא מתחיל לגדול.
אמא_בן_אור*
הודעות: 93
הצטרפות: 17 נובמבר 2004, 15:36

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אמא_בן_אור* »

ורד, הוא בן 9 חודשים.
תמיד היתה לו קיבה רגישה למה שאכלתי. לכן עד ההנבטה (ומאז שהיה בן כמה שבועות) לא נגעתי בקטניות, בכל משפחת המצליבים, ואפילו הפחתתי למינימום מוצרי חלב.
הנבטים כל כך טעימים שאכלתי די הרבה מהם במשך כמה ימים והקטן, סליחה, פשוט הפליץ ללא הכר.
אנסה להנביט בפעם הבאה יותר.
תודה
דני*
הודעות: 64
הצטרפות: 29 יוני 2003, 23:01

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי דני* »

התחלתי להנביט רק בשבועות האחרונים.
שאלה קטנה: האם ניתן להשתמש בעדשים מונבטות (ירוקות) ובמש מונבט - בסלט ללא בישול, או שחייבים בישול לפני כן?
מאחר ואחת הסגולות הנטענות של הנבטים הם האינזימים המועילים, החשש שלי שהבישול יהרוס את רובם.
אמא_בן_אור*
הודעות: 93
הצטרפות: 17 נובמבר 2004, 15:36

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אמא_בן_אור* »

האם ניתן להשתמש בעדשים מונבטות (ירוקות) ובמש מונבט - בסלט ללא בישול, או שחייבים בישול לפני כן?
אני יודעת, לפי הדף הזה, ש-מש אפשר לאכול חי ללא בישול, אבל האמת, אכלתי גם לוביה מונבטת חיה בסלט.

גם אני בעצם מצטרפת לשאלה של דני...
שרון_ג*
הודעות: 3304
הצטרפות: 30 אפריל 2004, 16:29

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי שרון_ג* »

אנחנו משתמשים בהם בסלט מונבטים ללא בישול באופן קבוע
שרון_ג*
הודעות: 3304
הצטרפות: 30 אפריל 2004, 16:29

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי שרון_ג* »

החשש שלי שהבישול יהרוס את רובם.
בישול בהחלט יהרוס.
אולי הקפצה קצרה (כמו באוכל סיני) תהרוס פחות. אבל בשביל מה, בעצם?
אור_השמש*
הודעות: 69
הצטרפות: 30 אפריל 2005, 21:13
דף אישי: הדף האישי של אור_השמש*

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי אור_השמש* »

האם ניתן להשתמש בעדשים מונבטות (ירוקות) ובמש מונבט - בסלט ללא בישול, או שחייבים בישול לפני כן?
דני - מש הם הנבטים הסטנדרטיים שיש בסופר (הלבנים השמנים) - אוכלים אותם חיים בסלט או מוקפצים עם ירקות - מצויין!
דני*
הודעות: 64
הצטרפות: 29 יוני 2003, 23:01

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי דני* »

הנבטים של הסופר לא כוללות את הגרעין שתפח אלא רק את הגבעול בעוד, כך אני מבין, כולנו כאן אוכלים גם את הגרעין.

האמת שהשאלה ששאלתי למעלה נוגעת יותר לעדשים: האם אפשר, מבחינה בריאותית, לאכול אותן חיות-מונבטות או כמו שעועית חייבים לבשל?
טובי_י*
הודעות: 451
הצטרפות: 28 פברואר 2004, 06:09

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי טובי_י* »

אכן דף מצויין.
אצלנו במשפחה די נמנעים מאכילת קטניות על בסיס קבוע בגלל הקושי בעיכול. אממה זה כבר נהיה די הכרחי, בעיקר בגלל הסידן שיש בהם ושאר הדברים הטובים. ננסה אותם בעקבות הדף...

יש לי כמה שאלות:
  • אם ידוע למישהו מהם ערכי הסידן שיש בקטניות, למשל למאה גרם עדשים מונבטים או לא, כמה מ"ג סידן יש?
  • האם ההקלה על העיכול הינה נוגעת רק לתופעת הגזים או באופן כללי לכבדות? אני יכולה לומר שבמשפחתי הקטניות גורמות בעיקר לכובד בקיבה, עיכול איטי (בנוסף לתופעה הנ"ל... ).
  • מה זה מש, לא הבנתי לפי התאור פה מה זה? מתוק, מלוח? מה יש בסופר?
  • מישהי יודעת לקטלג את הקטניות מהכי קל להכי כבד מבחינת עיכול, לא מניסיון אישי, אלא בעיקר על פי המרכיבים שלהם. למשל קטניות "עמוסות" מאוד לעומת קלילות...
  • הבנתי שגם יש קשר בין הפיכתם לקלים לעיכול לבין שיטת ההשרייה. אשמח לטיפים.
  • בישול ממושך לא הורס את המינרלים, סידן וכו'? למשל אני יודעת שבישול ממושך של ירקות כן הורס. אז בחמין, השעועית ששורדת את ההתעללות אכן מזינה?
  • אני אף פעם לא בטוחה שאני יודעת לחלוטין מהי משפחת הקטניות. אגוזים, שקדים הם קטניות נכון? וגריסים וכוסמת וקינואה גם? שוב אשמח להרחבת הידע( רשימה של קטניות מעבר למה שרשום למעלה או קישור, משו')
  • מהי ההגדרה של קטניה?
<טובי מנסה להבין מי מו מה ובעיקר איך>
שרון_ג*
הודעות: 3304
הצטרפות: 30 אפריל 2004, 16:29

על הנבטה ונבטים

שליחה על ידי שרון_ג* »

מה זה מש
ממנו עושים את הנבטים הסיניים השמנים הארוכים. בבית אני לא מגיעה לאורך שמגיעים בסופר.
http://hk.geocities.com/ktgss3c2003/picture/mung.jpg]לא[/img] מונבט
http://pure-research.net/organic/images/mung.jpg]מונבט[/img] קצת


בישול ממושך לא הורס את המינרלים, סידן וכו'?
למיטב הבנתי סידן לא יכול להיהרס כי הוא מלח, מינרל. ויטמינים נהרסים (בחלקם).

אגוזים, שקדים הם קטניות נכון?
נדמה לי שלא.

קטניות

גריסים וכוסמת הם, אני חושבת, דגן. (גריסים זה לא בעצם חיטה?)

<שרון חוששת שמפגינה בורות בריש גלי>
שליחת תגובה

חזור אל “טיפים ורעיונות”