כתבות ומאמרים על לקטים

שימי_רף*
הודעות: 21
הצטרפות: 15 יוני 2007, 11:08
דף אישי: הדף האישי של שימי_רף*

כתבות ומאמרים על לקטים

שליחה על ידי שימי_רף* »

יצאה מצוין חביתת הסרפדים
מיה הוד הצטרפה לסדנה של שימי רף, כדי ללמוד את האומנות העתיקה של הליקוט, ונדהמה לגלות אילו פלאים אפשר למצוא ממש מתחת לבית. בחזרה לשורשים

פעם, לא היו הולכים לסופר או לשוק כדי לבשל, פשוט יצאו לחצר ומה שמצאו – היה הופך לסלט. ליקוט, מסורת עתיקה של איסוף צמחי בר, מאלה שיש לכל אחד מאיתנו בחצר, למאכל, ולא רק סלט.

שימי רף מעביר סדנאות ליקוט, כשהרעיון הוא לקבל מהטבע כל מה שאנחנו צריכים. רף: "יש סביבנו שפע רב מאוד, צריך רק לדעת איך לקבל אותו בלי לאלץ את העולם ובלי לפגוע בו".

רף, 30, מחיבת ציון, גר כבר שלוש שנים בטיפי שבנה בעצמו. זהו בית אינדיאני שעשוי מגזעים של ברושים ופקאנים, בכיסוי של עלי וושינגטוניה. רף מדריך ב"שומרי הגן", מעביר חוג מיומנויות אינדיאניות בפנימייה בקיבוץ בחן, מתעסק בחקלאות אורגנית, מפיק בעצמו ביו-דיזל ומעביר סדנאות יצור ביתיות.

הוא הגיע אל הליקוט מתוך ההכרה שזו אחת המיומנויות היסודיות של החיים, והתחיל ללמוד את התחום באופן אישי ועם חברים ומורים שונים. הוא שואף לקבל מהאדמה את כל מה שיש לה להציע, מבלי לפגוע בה. כיום הוא מעביר סדנאות בליקוט.

מה לומדים בסדנה?

"אם אינדיאני ייכנס לחדר שיהיה בו מקרר ענול הוא לא יוכל לפתוח אותו, כי הוא לא יודע איך משתמשים במפתח. כנ"ל בשבילנו הטבע. אני רוצה להכיר לאנשים את המפתח הנכון, שפותח את הדלת לשפע אינסופי שקיים סביבנו".

מתי התחלת לחפש את השפע בטבע?

"הגעתי דרך 'שומרי הגן'. העיסוק במיומנויות חיים של תרבויות אדמה, ציידים, לקטים, זו מיומנות בסיסית של השגת אוכל, כמו עוד מיומנויות בסיסיות: מחסה, מים. הדרך הכי פשוטה להשיג אוכל היא על ידי ליקוט. בניגוד לצייד, למשל, לא צריך להשקיע כל כך הרבה אנרגיה והכל נמצא קרוב לבית".

אבל לא משביע.

"הרעב שלנו הוא לרוב פסיכולוגי, גם בגלל חוסרים אחרים שיש לנו. תמיד שידרו לנו שמה שיש לא מספיק. מעבר לכך, התרגלנו לאכול בכמויות גדולות. הרבה בעיות בחברה המודרנית נובעות מעודף מזון – עודף שומן, מלח, קלוריות. לכן תחושה של רעב היא לא כי לא אוכלים מספיק, אלא מתוך הרגל או סיבה אחרת, שיעמום למשל.

"יש הרבה אנשים שמנים שנמצאים במצב של תת תזונה, כלומר חסר להם מרכיב כלשהו, והם מנסים לפצות על כך בלי לדעת בכלל מה הגורם החסר להם במערכת. פיתחנו גוף מאוד גדול, שצורך הרבה אנרגיה. למלקטים בעבר היה גוף יותר קטן וחסכוני".

אז איך שיטת הליקוט רלוונטית לחיינו כיום?

"אני לא אומר לאנשים תהיו לקטים וזהו, כי גם אני צורך מעבר לנדרש, אבל מהליקוט אפשר ללמוד הרבה מעבר".

מה למשל?

"זו חווית טבע פחות מקובלת. יש דרכים שונות להתחבר לטבע – אפשר ללמוד עליו באקדמיה או בסרט, או לעבור דרכו כמו בטיול. כשאנחנו מלקטים – אנחנו חלק מהטבע, חלק מהמערכת האקולוגית. אפילו מבחינה כימית ופיסית, אנחנו הופכים להיות חלק מהטבע כשאנחנו אוכלים, כי הצמחים הופכים לגוף שלנו. התהליך מאוד מוחשי, טבעי וישיר".

מה לגבי בריאות?

"העלים הירוקים, הפקעות והצמחים הם מזון חי, טרי, שמכיל המון חומרי הזנה, ויטמינים, מינרלים. זה מזון אורגני, מגוון מבחינת המינים, כשכל צמח מעניק לנו סגולות אחרות".



מה אפשר לבשל למשל?

"ליקטתי בגינה של חברה חרציות, אמיך (קוץ ) וכף אווז (ממשפחת הסלקיים), אידיתי במים, ערבבתי עם עיסה של חומוס והכנתי פלאפלים ירוקים. בסדנה האחרונה ליקטנו חובזה, אזוב ונבטים של חרדל, הכנו בצק ועשינו כיסונים ממולאים בירקות, סמבוסק צמחי. בסדנאות החורף יש המון פטריות ושורשים, לוף, גזר בר, ואז אפשר להכין מרק או תבשיל".


איך מבחינים בצמחים שהם רעילים?

"אין דרך, צריך לחקור ולדעת. המלקט המתחיל צריך לדעת שמה שלא מכירים לא אוכלים".



איך מתחילים ללקט?

"שואלים אנשים, מסתכלים בספרים, גולשים באינטרנט. יש הרבה ידע שאנחנו לא יודעים שהוא רלוונטי, כמו שחרציות אפשר לשים בסלט ירוק . אפשר לשאול את סבתא, לפעמים היא זוכרת. כל אחד יודע קצת ואפשר ללמד זה את זה".


היקום הסמוי מן העין

כשאני שואלת מה קורה בסדנא עצמה, שימי רף מוריד אותנו לאדמה, רוצה להעביר תחושה, חוויה.
הוא חופר באצבעות באדמה ומראה לי את רקמת החיים של כדור הארץ – שלושת סנטימטר העליונים של האדמה, הוא מסביר, המקום בו צומחים עשבים, מושרשים שורשים, גדלות פקעות. כאן, בנקודת המפגש בין אוויר, אדמה, שמש ומים, נוצרת השכבה שהיא החיים של כל כדור הארץ. זהו הגנרטור שמחבר את האלמנטים ויוצר חיים. שכבה שיש לשמור עליה, כי החיים על פני כדור הארץ תלויים בה".

מה לומדים בסדנה?

"עושים 'זום אין' על מה שנראה כמו דשא. מסתכלים על פרפרים, דבורים, חרקים. מגלים שכל מקום מלא בחיים, נקודות צבעוניות שזזות או כאלה שלא רואים, יקום מופלא הסמוי מן העין. עולם חדש של חיים שלא צריך לנסוע לאפריקה כדי לראות, רק לשכב על האדמה ולצפות בסרטי טבע שלמים. אפשר להעביר ערוץ אפילו בלי ללחוץ על כפתור, רק מלהזיז את המבט לצד השני".



המיומנות בליקוט היא ההתבוננות. הזיהוי, ההבדלה, הכרת התכונות והטעמים. כדי לגלות ידע חדש יש לפתח את ההתבוננות. אחת המשימות בסדנה היא לשבת על הרצפה ולמצוא עשרה דברים שאף פעם לא ראית. לשם כך צריך לחפש את הבלתי מוכר, להביט במשהו לראשונה. גם בפעם המאה נצליח לראות דברים חדשים. תרגול מדהים.


תרגיל נוסף – לאתר צמח לא מוכר ובעזרת הספרים לחקור אותו, למצוא את כל החומר עליו, לדעת אותו לתוכו. בעבודה קבוצתית יוצאים עם המון מידע על כמה צמחים, שאף פעם לא שוכחים, כי איסוף המידע נעשה באופן אישי. בכל סדנא 6-12 משתתפים, בגילאים מגוונים מאוד, ילדים ומבוגרים.


מי מגיע לסדנאות כאלה?

"אנשים שבאים מהצד האקולוגי והבריאותי, וגם מהצד הרוחני של חיבור לאדמה, לטבע, לסביבה בה אנחנו חיים. הסדנה מעניקה את האפשרות להיות בטבע כל הזמן, גם אם חיים בבנין דירות בעיר, לראות את הטבע גם מהאדנית על החלון. זה כלי המאפשר חיבור לטבע בכל מקום ובכל מצב".


עד במה הליקוט תורם מעבר להיכרות, לחיבור לטבע ולבישול?

"הליקוט נותן תחושה של ביטחון. הסיכוי שאני אצטרך ללקט לצורך הישרדות הוא מאוד נמוך, יש שפע בסופר, אבל הכישור נותן לי ביטחון ביקום, שלא משנה מה יקרה – תמיד יהיה לי. אם אני יודע שאני יכול להדליק אש ללא גפרורים, או לבנות מחסה מינימלי בפני גשם, להכין בעצמי את הכלים שאני צריך ולמצוא אוכל ומים, אני תמיד מוגן, ותמיד יהיה לי את המינימום לו אני זקוק. זו תחושה של חופש וביטחון. אתה לומד לסמוך על היקום, שייסדר מה שצריך, וזה מחזק את האמון בצורה פיסית ומוחשית".

אז גם היום אפשר. שימי רף מאמין בלימוד מתוך שפע. שפע של זמן, אוכל, רווחה. לכן אף אחד לא יוצא מהסדנה רעב. כאשר הבטן שלי מתחילה לפעות, הוא מפשיל שרוולים, מסתכל סביבו וקוטף. אנחנו מכינים חביתה עם בן חרדל, רגלת הגינה וסירפדים. לא אי שם, אלא בפתח הבית, בין הבלטות ברחוב שלכם, ממש על הדרך, מתחת לאף, מבעבע מטבח שופע מלא בכל טוב. ליקוט נעים.

תודה למיה הוד, סופרת ועיתונאית http://www.hodmaya.com/hodmaya.html

שימי רף
שימי_רף*
הודעות: 21
הצטרפות: 15 יוני 2007, 11:08
דף אישי: הדף האישי של שימי_רף*

כתבות ומאמרים על לקטים

שליחה על ידי שימי_רף* »

רקמת החיים של האדמה

כשנצא ליער בפעם הבאה, נחפש חלקת יער שאיש לא דרך בה, נשכב על הבטן ונתבונן. האדמה אינה חשופה לעין. למעלה יש עלים מהשנה שעברה, הם חומים או אפורים, כמעט שלמים בצורתם. נסיר בעדינות את העלים בשכבה העליונה, ונגלה את העלים מלפני שנתיים. הם חומים- שחורים, שברי עלים. מתחתם נגלה סיבים ושברירים, אלו שרידי העלים מלפני שלוש שנים. אם נתבונן בסבלנות, נראה פה שפע של בעלי חיים זעירים. נגלה עולם שלם המתקיים כמו בקוסמוס אחר.
אנו יכולים לראות כאן אקריות, יצורים זעירים, קרובי משפחה של העכבישים. רק הגדולות ביותר שבהן נראות, רובן לא נאות כלל. נזהה אותן כנקודה לבנה או אדומה הנעה בעולם המסתורי של קרקע היער. דרך זכוכית מגדלת נגלה, שיש לאקריות הללו עיניים ורגליים וכל מה שיש לבעלי החיים הגדולים.
במטר רבוע אחד יש מאות אלפי אקריות! - עשרות מינים שונים. למעשה, רוב היצורים השוכנים כאן לא נחקרו מעולם, למדע יש בדרך כלל השערה כללית בלבד על דרך חייהם או תפקידם האקולוגי. בקיצור, כמו אורחים מכוכב אחר, אין לנו מושג מה עושה כל אחד מהיצורים הללו. אין ספק שלכל אחד מהם תרומה חשובה וייחודית, רק שאנחנו לא יודעים מהי.
אפשר לראות כאן קורים לבנים כמו עובש. אלו פטריות. חלקן, לאחר הגשם, יגדלו את כובעי הפטריות שאנו מלקטים. יש כאן שפע של חיידקים. אל חשש, החיידקים הללו מומחים בפירוק עלים, הם לא מבינים שום דבר בבני אדם או במחלות. יש עוד ועוד מיני יצורים אחרים. כל היצורים הללו מפרקים את העלים ואת כל החומר החי ו"מייצרים הומוס".
הומוס הוא חומר אורגני המתפרק לאט, במשך עשרות שנים. הומוס מכיל את כל המינרלים הדרושים לצמח, ומהווה מצע נביטה לזרעים. הוא נראה כגרגרי אדמה שחורים, אם נמעך אותם ביד הם ימרחו במרקם עדין. ספרים ומחקרים רבים נכתבו על הומוס ותכונותיו המופלאות, ועדיין טמון בו קסם רב ממתין לגילוי.
נחפור כמה סנטימטרים לעומק האדמה, נביט אל השכבה שבה נמצאים שורשי הצמחים. רוב השורשים נמצאים מתחת לעלים ובסנטימטרים העליונים של האדמה. בגלל ההומוס מקבלת שכבה זו גוון כהה.
זו האדמה העילית, רקמת החיים של האדמה. כאן מתרחש הקסם. פה נפגשים אוויר, מים, אדמה ושמש. מינרלים מתחברים ומקבלים רוח חיים. מפעל המחזור של החיים על פני האדמה. לכאן נופלים כל הזרעים וכאן הם נובטים. כל הצמחים ובעלי החיים המתים נחים על שכבה זו, לכאן מגיעים כל הקקי והפיפי של כל החיות, כדי שהחיידקים והפטריות יפרקו אותם. תוצרי הפירוק הן אבני הבניין של הצמחים החדשים.

המרחק מכאן עד למרכז כדור הארץ הוא כ 6000 קילומטר. עובי לוחות היבשת הצפים על פני המגמה כ50 קילומטר. עובי האדמה על פי רוב מטרים ספורים. האדמה העילית, רקמת החיים, עובייה רק סנטימטרים בודדים. כל הצמחים ניזונים משכבה זו. כל בעלי החיים בנויים ממה שהם אכלו - צמחים ובעלי חיים שאכלו צמחים - הגוף שלנו עשוי מאדמה עילית.
גם הדינוזאורים והיערות הקדמונים, שהיו על פני כדור הארץ לפני מאות מיליוני שנים, ניזונו מאדמה עילית. כל הנפט והפחם עשויים מאדמה עילית עתיקה ואנרגיית שמש קדומה.
כל הדלק של המכוניות ורוב החשמל מקורם באדמה עילית עתיקה. עכשיו תסתכלו מסביב על כל מה שעשוי מפלסטיק, שמיוצר כמובן מנפט. הביטו על הבטון, הפלדה, כבלי הנחושת, שבבי הסיליקון והלווינים בחלל. ליצירת כל אלו דרושה אנרגיה עצומה. כמו שאנו יודעים, ניצול אנרגיה מדלק מאובן הוא למעשה שימוש באדמה עילית עתיקה.

כמה אדמה עילית יש לנו?
כמה אדמה עילית צורך כל אדם בעולם?
כמה אדמה עילית צריך כדי לגדל את המזון שאנו אוכלים?
כמה שטח יער צריך כדי לקלוט את ה CO2 שפולט האוטו שלנו?
אם נעשה את החישוב נגלה, שכל אחד מאתנו צורך קצת יותר ממה שיש.

איך זה יכול להיות? איך הסתדרנו עד עכשיו?
חלק גדול מהמזון שלנו מגיע ממדינות אחרות. שם כורתים יערות והופכים אותם לשדות חקלאיים.
כימיקלים להדברה ועיבודי קרקע אינטנסיביים מקשים על חייהם של היצורים הקטנים המייצרים הומוס. לאחר כמה שנים מתחילה פוריות האדמה לרדת, על אף הוספה הולכת וגוברת של מינרלים סנטטיים. 40% מהאדמות שהחלו לעבדן לפני כמאה שנה אינן פוריות כיום. אנו מסתדרים בינתיים גם בזכות ירושה אדירה שקיבלנו - הנפט והפחם. אנו משתמשים בתוצריה של אדמה עילית עתיקה.
נדמיין שקבלנו בירושה מפעל ובו הרבה מכונות ייצור. אנו רוצים לקבל יותר כסף ממה שהמפעל מרוויח, ולכן אנו מוכרים מכונת ייצור אחת. בשנה הבאה בגלל שמכרנו מכונה, המפעל מייצר קצת פחות ומרוויח פחות. עכשיו כדי לקבל יותר כסף נצטרך למכור עוד שתי מכונות. בסופו של דבר נישאר בלי מכונות יצור. האדמה העילית היא מכונת הייצור שלנו. אם נשתמש במשאבים אלו בחכמה החיסכון יספיק לכל הדורות. לפי מחקרים המודדים את יבול האדמה לאורך שנים, חקלאות אורגנית מניבה יותר מחקלאות כימית בגלל שמירתה על האדמה העילית.

מה לעשות?
להכין קומפוסט-
אם תשאלו אותי " מה הדבר הראשון שכדאי לעשות?" אשיב מייד "קומפוסט!"
אם ניקח את כל השאריות האורגניות מהמטבח, ונסדר אותן בדרך המתאימה, יגיעו חיידקים, פטריות ויצורים אחרים וייצרו הומוס או "קומפוסט" כפי שהוא מכונה לפי דרך יצירתו.
קומפוסט תומך ביצירת אדמה עילית, חוסך מקום במזבלות ומפחית את כמות המשאיות להובלת הפסולת. כך שגם אם אין לכם גינה כדאי מאוד להכין קומפוסט.
אך להכנת הקומפוסט יש תפקיד חשוב נוסף, הקומפוסט פותח את העיניים, פתאום מגלים המון אנשים שמפרידים את כל השאריות האורגניות מהמטבח, פתאום מגלים שיש המון דרכים להכין קומפוסט.
הכנת קומפוסט היא עשייה רוחנית. אנו עוברים ממצב פסיבי למצב עשייה, ומנווטים במעשינו את עתידו של העולם. לא עוד ממתינים לחוקים שייחקקו, לא עוד מצפים מראשות כלשהי שתחליט על ביצוע מדיניות. אנו בידנו מטפחים את רקמת החיים של האדמה.
הקומפוסט מחבר אותנו לטבע. הוא גורם לנו להיות ערים לתנאי מזג האוויר. אנו נאלצים להתחשב בצורכם של הזעירים שביצורי העולם, הם אלו שעושים את הקומפוסט. אנו נעשים מודעים לנוכחותם החיונית של חרקים ויצורים אחרים, אנו זוכים לעיתים לחויית התבוננות השמורה בדרך כלל לסרטי טבע באפריקה. אנו לומדים ליצור את האיזון הנכון בין פחמן לחנקן. בין מים, אוויר, אדמה ושמש.
אנו נעשים ישות המטייבת את העולם.

לשתול עצים-
העץ הוא מחולל חיים ארוך טווח. בגידולו קולט העץ אנרגיית שמש ופחמן דו חמצני מהאוויר. העלים בנפלם יוצרים שכבת קומפוסט ואדמה פורייה, המהווה בית לעשבים ויצורים קטנים. העץ יישאר במקום שנים רבות וייצור אדמה עילית.

חקלאות אורגנית-
חקלאות אורגנית מטפחת את האדמה העילית ושומרת על פוריות האדמה.
אפשר לגדל מזון אורגני בגינה הביתית או להקים גינה הקהילתית.

קישורים
שימי רף 052-4497226 hatipi.com
מילות חיפוש: peak oil, חקלאות אורגנית, top soil, קומפוסט, הומוס, כלכלה אקולוגית
bdidut.com
shomreihagan.org
peakoil.org.il


תשתלו עץ
השקלים ששילמתם עבור הספרון מכסים את עלותו הכספית, אך ליצירת הספרון נדרשו משאבי טבע שערכם האמיתי אינו בר המרה לכסף. אם נשתול עץ, נשמור עליו ונטפח אותו, נוכל להיות בטוחים שגם מחירו האקולוגי של הספרון מכוסה. גם אם קיבלתם את הספר במתנה או מצאתם אותו, כדאי לשתול עץ. עצים עושים איכות חיים, זה הרווח שלנו.

C כל הזכויות שוות.
למעשים טובים, מותר להפיץ ספרון זה ותוכנו, עדיף בשלמותו, בכל דרך שתראה טובה בעינכם.
טוהר_אהבה*
הודעות: 357
הצטרפות: 24 מרץ 2011, 05:51
דף אישי: הדף האישי של טוהר_אהבה*

כתבות ומאמרים על לקטים

שליחה על ידי טוהר_אהבה* »

שיעור בקורס היסטוריה עולמית באוניברסיטה העברית שעוסק בתרבות הציידים-לקטים

http://www.youtube.com/watch?v=hcATGQk2L-Q

(אגב,קורס מענייין מאד ששווה לצפות בכולו כבר מהפרק הראשון)
שליחת תגובה

חזור אל “נושאים שקשורים לבאופן טבעי בתקשורת”