משבר המזון בעולם
משבר המזון בעולם
וכעת הוגבלה מכירת האורז בישראל
ציטוט מהכתבה:
"נראה כי עליית מחירי המזון נובעת ממחסור עולמי שנוצר מקצב צמיחת האוכלוסייה, הגבוה מקצב צמיחתו של היצע המזון".
חובבי סדרת ישמעאל, האמנם?
ציטוט מהכתבה:
"נראה כי עליית מחירי המזון נובעת ממחסור עולמי שנוצר מקצב צמיחת האוכלוסייה, הגבוה מקצב צמיחתו של היצע המזון".
חובבי סדרת ישמעאל, האמנם?
משבר המזון בעולם
בדיוק באתי לפתוח את הדף הזה!
עלה בדעתי שאולי יכול לצאת מזה דבר טוב - בשלב הראשון אולי רבים יעברו לצריכת דגנים מלאים, כי לא יעמדו במחירי הדגנים הריקים, ואח"כ אולי (הלוואי) יתחילו להפחית בצריכת דגנים ומזון מהחי לטובת עלים ירוקים...? אמן
עלה בדעתי שאולי יכול לצאת מזה דבר טוב - בשלב הראשון אולי רבים יעברו לצריכת דגנים מלאים, כי לא יעמדו במחירי הדגנים הריקים, ואח"כ אולי (הלוואי) יתחילו להפחית בצריכת דגנים ומזון מהחי לטובת עלים ירוקים...? אמן
משבר המזון בעולם
בשלב הראשון אולי רבים יעברו לצריכת דגנים מלאים
האם מחירי דגנים מלאים לא מושפעים מהמשבר?
האם מחירי דגנים מלאים לא מושפעים מהמשבר?
משבר המזון בעולם
האם מחירי דגנים מלאים לא מושפעים מהמשבר?
כן, אבל הם ממשיכים להיות זולים יותר מהריקים.
אם קודם קילו אורז פרסי לבן עלה בממוצע 13 שקל, וקילו אורז פרסי מלא עלה בבמוצע 7, אז עכשיו המלא יעלה בערך 12 (יואו, אני כותבת ולא מאמינה ), בעוד שהלבן כבר יהיה יקר מדי להרבה מאוד אנשים.
כן, אבל הם ממשיכים להיות זולים יותר מהריקים.
אם קודם קילו אורז פרסי לבן עלה בממוצע 13 שקל, וקילו אורז פרסי מלא עלה בבמוצע 7, אז עכשיו המלא יעלה בערך 12 (יואו, אני כותבת ולא מאמינה ), בעוד שהלבן כבר יהיה יקר מדי להרבה מאוד אנשים.
משבר המזון בעולם
אם קודם קילו אורז פרסי לבן עלה בממוצע 13 שקל.
מעולם לא נתקלתי במחיר הזה. אני קונה אורז פרסי לבן במחיר של 5-6 ש"ח. האורז המלא שאני קונה עולה בסביבות 9 ש"ח.
מעולם לא נתקלתי במחיר הזה. אני קונה אורז פרסי לבן במחיר של 5-6 ש"ח. האורז המלא שאני קונה עולה בסביבות 9 ש"ח.
משבר המזון בעולם
"הסברים קצרים בחסות אוניברסיטת תא
nh20080414]כתבה מקיפה יותר באתר דה מרקר 01[/po]
dm20080427]לא רק אורז 01[/po]
אגב, גידול האורז הוא הבעיה ולא אורז מלא או ריק. בגידול הוא עדיין מלא. מה שאומר שהכול מתייקר.
nh20080414]כתבה מקיפה יותר באתר דה מרקר 01[/po]
dm20080427]לא רק אורז 01[/po]
אגב, גידול האורז הוא הבעיה ולא אורז מלא או ריק. בגידול הוא עדיין מלא. מה שאומר שהכול מתייקר.
משבר המזון בעולם
מישהו יכול להסביר מדוע דווקא המדינות הערביות כרגע בכותרות בהקשר הזה?
משבר המזון בעולם
מישהו יכול להסביר מדוע דווקא המדינות הערביות כרגע בכותרות בהקשר הזה?
ייקור הנפט גרם לפתיחת המרוץ אחר אנרגיה חלופית. אנרגיה המיוצרת מתירס גרמה לבעלי חוות בארה"ב ואוסטרליה להסיט את גידול התירס ממזון לאנרגיה. תירס הוא "הלחם" של דרום אמריקה (כמו האורז במזרח אסיה) וחסרונו גורם לייקור ולבעיה לעניי היבשת.
ייקור הנפט גרם לפתיחת המרוץ אחר אנרגיה חלופית. אנרגיה המיוצרת מתירס גרמה לבעלי חוות בארה"ב ואוסטרליה להסיט את גידול התירס ממזון לאנרגיה. תירס הוא "הלחם" של דרום אמריקה (כמו האורז במזרח אסיה) וחסרונו גורם לייקור ולבעיה לעניי היבשת.
-
- הודעות: 1600
- הצטרפות: 20 יולי 2006, 13:10
משבר המזון בעולם
שם הדף לא מדויק. המשבר מורגש בתחומים רבים ולא רק במזון - וגם במזון - הוא מורגש בעיקר במזונות הכי בזבזניים. זה לא שאין מזון... או אין אפשרות לגדל הרבה אוכל - אלא הבעייה היא עם האוכל המסוים אותו דורשים.. אוכל שאמנם מהווה אחוז מאד נכבד מהקלוריות בתזונה בכל העולם, אבל זהו אוכל יקר - לוקסוס - שדורש הרבה מאד קלוריות (בגידול, בשינוע, ובעיבוד - ודרך מוצרים מן החי הכל בריבוע) בשביל להביא אותו למצב אכילה אליו אנו רגילים, בעל ערך תזונתי נמוך, ופוגע בבריאות. לכן אני מציע את השם הבא:
ההתמכרות לעמילן מתחילה לכאוב בגדול
עד עכשיו ההתמכרות פגעה בעיקר בסביבה ובבריאות (תמיד זה הולך ביחד).. עכשיו סוף סוף זה מתחיל להתבטא במחיר, ולדעתי כדאי שהמחיר יעלה פי 10 ויתחיל לשקף את המחיר האמיתי של הלוקסוסים התרבותיים להם אנו קוראים בשר, חלב ולחם..
cm]הנה עוד כתבה דומה ven[/po]=GOOGLEFI&cm cat=FREE&cm ite=NA
עם הגבלות האורז של רשתות השיווק בארה"ב.
כשהיינו במצרים (ראו המסע לsiwa) ראינו את התורות (או תורים?) לפיתות מסובסדות (בחינם) בכל מקום, בכפרים ובערים.. יצא לנו לראות את האגרסיביות.. יש אמנם פן אגרסיבי תרבותי גם ככה שניתן להרגיש במטרו של קהיר למשל או כשעולים על האוטובוסים.. אבל בתור לפיתות רמת הצעקות והדחיפות היה גבוה בהרבה (אם כי על אלימות כולל מוות של 3 אנשים רק קראנו בחדשות).
אנשים מופיעים ב-4 בבוקר למאפייה, בשביל לחכות שם עד 8 בשביל לקבל את מנת הסם השבועית לחמולה שלהם.
השאלות שעולות לי:
למה ממשלות מסבסדות לחם, חלב, ביצים יותר מפירות וירקות? למה ממשלת מצרים נותנת פיתות בחינם (מקמח מלא ד"א) מקמח שמויבא מאמריקה - אבל לא בננות מצריות בחינם? ברור שיש כאן עניין של דרישה למה שהתרגלו אליו כמוצרי "בסיס" - אבל האם יש כאן גם אינטרס של השלטון.. האם ההפרעה ההורמנלית שקיימת בדגנים - מתבטאת אצל בני האדם שצורכים אותם בהתנהגות שתומכת במנגנוני השליטה הקיימים (בדומה לסמים החוקיים ניקוטין וקפאין)?
אז עד עכשיו הממשלות והתאגידים הצליחו לשמור על אספקה קבועה של הסם היקר בסבסוד מלא או חלקי - אבל עכשיו שהמחיר שלהם עולה - יש פחות סבסוד - ולכן האנשים הנשענים על הסבסוד הזה חוטפים ראשונים.
ההתמכרות לעמילן מתחילה לכאוב בגדול
עד עכשיו ההתמכרות פגעה בעיקר בסביבה ובבריאות (תמיד זה הולך ביחד).. עכשיו סוף סוף זה מתחיל להתבטא במחיר, ולדעתי כדאי שהמחיר יעלה פי 10 ויתחיל לשקף את המחיר האמיתי של הלוקסוסים התרבותיים להם אנו קוראים בשר, חלב ולחם..
cm]הנה עוד כתבה דומה ven[/po]=GOOGLEFI&cm cat=FREE&cm ite=NA
עם הגבלות האורז של רשתות השיווק בארה"ב.
כשהיינו במצרים (ראו המסע לsiwa) ראינו את התורות (או תורים?) לפיתות מסובסדות (בחינם) בכל מקום, בכפרים ובערים.. יצא לנו לראות את האגרסיביות.. יש אמנם פן אגרסיבי תרבותי גם ככה שניתן להרגיש במטרו של קהיר למשל או כשעולים על האוטובוסים.. אבל בתור לפיתות רמת הצעקות והדחיפות היה גבוה בהרבה (אם כי על אלימות כולל מוות של 3 אנשים רק קראנו בחדשות).
אנשים מופיעים ב-4 בבוקר למאפייה, בשביל לחכות שם עד 8 בשביל לקבל את מנת הסם השבועית לחמולה שלהם.
השאלות שעולות לי:
למה ממשלות מסבסדות לחם, חלב, ביצים יותר מפירות וירקות? למה ממשלת מצרים נותנת פיתות בחינם (מקמח מלא ד"א) מקמח שמויבא מאמריקה - אבל לא בננות מצריות בחינם? ברור שיש כאן עניין של דרישה למה שהתרגלו אליו כמוצרי "בסיס" - אבל האם יש כאן גם אינטרס של השלטון.. האם ההפרעה ההורמנלית שקיימת בדגנים - מתבטאת אצל בני האדם שצורכים אותם בהתנהגות שתומכת במנגנוני השליטה הקיימים (בדומה לסמים החוקיים ניקוטין וקפאין)?
אז עד עכשיו הממשלות והתאגידים הצליחו לשמור על אספקה קבועה של הסם היקר בסבסוד מלא או חלקי - אבל עכשיו שהמחיר שלהם עולה - יש פחות סבסוד - ולכן האנשים הנשענים על הסבסוד הזה חוטפים ראשונים.
משבר המזון בעולם
אופק- לחם, תירס ואורז כמזון בסיסי היו קיימים לפני המצאת הממשלות והתאגידים.
אני חושבת שזה נוצר כמזון בסיסי מפני שמבחינת אנרגיה זמינה הוא יותר עשיר מאשר כמות זהה של פירות וירקות (לא כל שכן-עלים ירוקים).
אם אנשים היו צריכים כל היום רק ללקט ולאכול כדי ליצור את האנרגיה לפעולה, לא היה נשאר זמן לפתח את כל ההמצאות עד ימינו.
תאר לך את יורמן מבלה כל היום בליקוט במקום ללכת לעבודה. אנא אנו באים? ל-siwa?
אני חושבת שזה נוצר כמזון בסיסי מפני שמבחינת אנרגיה זמינה הוא יותר עשיר מאשר כמות זהה של פירות וירקות (לא כל שכן-עלים ירוקים).
אם אנשים היו צריכים כל היום רק ללקט ולאכול כדי ליצור את האנרגיה לפעולה, לא היה נשאר זמן לפתח את כל ההמצאות עד ימינו.
תאר לך את יורמן מבלה כל היום בליקוט במקום ללכת לעבודה. אנא אנו באים? ל-siwa?
משבר המזון בעולם
למה ממשלות מסבסדות לחם, חלב, ביצים יותר מפירות וירקות?
גם אני תהיתי על זה. אבל התשובה שלי אחרת לגמרי: טפשות. לא חושבת שהמנגנון מספיק חכם כדי לתכנן, ולא מספיק יעיל כדי להוציא לפועל, מזימה כל כך מתוחכמת כמו שאופק מתאר. אף אחד לא חושב מעבר לקצות נעליו, ולכן הפתרונות המוצעים למשבר הנוכחי הם: איך לגדל יותר דגנים על אותו שטח אדמה, כלומר דשנים חדשים, ו, אה, הנדסה גנטית. ושהממשלה הבאה תתמודד עם התוצאות.
כבר אמרתי?
גם אני תהיתי על זה. אבל התשובה שלי אחרת לגמרי: טפשות. לא חושבת שהמנגנון מספיק חכם כדי לתכנן, ולא מספיק יעיל כדי להוציא לפועל, מזימה כל כך מתוחכמת כמו שאופק מתאר. אף אחד לא חושב מעבר לקצות נעליו, ולכן הפתרונות המוצעים למשבר הנוכחי הם: איך לגדל יותר דגנים על אותו שטח אדמה, כלומר דשנים חדשים, ו, אה, הנדסה גנטית. ושהממשלה הבאה תתמודד עם התוצאות.
כבר אמרתי?
משבר המזון בעולם
גם אני רציתי לזרוק כמה מילים לקלחת (לסיר האורז). הזווית שאני רוצה להאיר היא שהמחסור נוצר בגלל אינטרסים כלכליים של שחקנים שונים בשוק, כל אחד והנישה שלו, בין אם אלו הם המגדלים, הסוחרים ועוד כל מיני אנשי ביניים. לא זוכר כרגע באיזו מדינה, איזה בעל תפקיד נתן הנחייה למגדלים ולבעלי המלאים לעצור את המכירה, לתת למחיר לעלות עוד ורק אז למכור, כדי לגרוף יותר כסף.
זה לא שהאדמה לא מסוגלת לייצר יותר מזון. אלו הם השחקנים השונים ששוקלים מה לגדל והאם בכלל לגדל, לפי שיקולים של רווח והפסד. ניתן לראות בארץ את כל המושבים החקלאיים שעשו הסבה מגידול מזון לגידול מחסנים, מתחמי תעשיה ומסחר ואחוזות קולוניאליות מרשימות ועתירות שטח עם גינון. פרדסים שיובשו, שטחים חקלאיים שהופשרו לבנייה ואלפי טונות של סחורה שמושמדות מדי עונה כדי למנוע ירידת מחיר.
בארה"ב, הממשל נתן סובסידיות לחקלאים שייפנו את התוצרת שלם לטובת ייצור אתנול (תחליף לדלק). תוצאה: פחות מזון.
מנגד, בעקבות משבר החיטה, המחיר עבר את נקודת האיזון, ויותר חקלאים הגיעו למסקנה שבמחיר הזה, משתלם לגדל, וכך אנו עומדים בפני יבול גדול ב-2008 .
ולגבי האורז, המשבר הנוכחי יחייב את המגדלים גם ליעל את משק המים שלהם שהתנהל עד עכשיו בביזבוז קל דעת. אגב, למה מגדלים את האורז בשדות מוצפים? כי ההצפה מונעת מעשבים אחרים להתחרות על המשאבים. אך שיטה זו מאוד בזבזנית במים. האורז צומח גם בגידול יבש.
תוצאה נוספת של כל המהלך הזה, תהיה דגש על טכנולוגיות גידול, כגון זרעים מהונדסים גנטית ליתר עמידות, שימוש יתר בדשנים כימיים (שוק הדשנים טס עכשיו בטירוף בגלל זה) וחומרי הדברה.
כמו כן התזונה של האנושות תעבור יותר יותר לחומרי גלם אלו עקב מה שנתפס כתמורה גבוה מבחינה תזונתית (יש לי מאמר על זה, מחר אחפש אותו)...
זה על קצה המזלג, וגם כרכנו את גידול הדגנים עם בעיית המיים ופיתוח תחליפי נפט.
בקיצור החזון האקולוגי של התפכחות ומעבר למזון טבעי וירוק יותר... זה יהיה כנראה בגל שיבוא לאחר מכן. כרגע אנו בדרך למזון יותר ויותר מתועש.
זה לא שהאדמה לא מסוגלת לייצר יותר מזון. אלו הם השחקנים השונים ששוקלים מה לגדל והאם בכלל לגדל, לפי שיקולים של רווח והפסד. ניתן לראות בארץ את כל המושבים החקלאיים שעשו הסבה מגידול מזון לגידול מחסנים, מתחמי תעשיה ומסחר ואחוזות קולוניאליות מרשימות ועתירות שטח עם גינון. פרדסים שיובשו, שטחים חקלאיים שהופשרו לבנייה ואלפי טונות של סחורה שמושמדות מדי עונה כדי למנוע ירידת מחיר.
בארה"ב, הממשל נתן סובסידיות לחקלאים שייפנו את התוצרת שלם לטובת ייצור אתנול (תחליף לדלק). תוצאה: פחות מזון.
מנגד, בעקבות משבר החיטה, המחיר עבר את נקודת האיזון, ויותר חקלאים הגיעו למסקנה שבמחיר הזה, משתלם לגדל, וכך אנו עומדים בפני יבול גדול ב-2008 .
ולגבי האורז, המשבר הנוכחי יחייב את המגדלים גם ליעל את משק המים שלהם שהתנהל עד עכשיו בביזבוז קל דעת. אגב, למה מגדלים את האורז בשדות מוצפים? כי ההצפה מונעת מעשבים אחרים להתחרות על המשאבים. אך שיטה זו מאוד בזבזנית במים. האורז צומח גם בגידול יבש.
תוצאה נוספת של כל המהלך הזה, תהיה דגש על טכנולוגיות גידול, כגון זרעים מהונדסים גנטית ליתר עמידות, שימוש יתר בדשנים כימיים (שוק הדשנים טס עכשיו בטירוף בגלל זה) וחומרי הדברה.
כמו כן התזונה של האנושות תעבור יותר יותר לחומרי גלם אלו עקב מה שנתפס כתמורה גבוה מבחינה תזונתית (יש לי מאמר על זה, מחר אחפש אותו)...
זה על קצה המזלג, וגם כרכנו את גידול הדגנים עם בעיית המיים ופיתוח תחליפי נפט.
בקיצור החזון האקולוגי של התפכחות ומעבר למזון טבעי וירוק יותר... זה יהיה כנראה בגל שיבוא לאחר מכן. כרגע אנו בדרך למזון יותר ויותר מתועש.
-
- הודעות: 3193
- הצטרפות: 13 אפריל 2007, 00:16
משבר המזון בעולם
אלפי טונות של סחורה שמושמדות מדי עונה כדי למנוע ירידת מחיר.
אני מאוד אשמח אם מישהו ירחיב בנושא
שמעתי על זה לא מזמן ונחרדתי
אני מאוד אשמח אם מישהו ירחיב בנושא
שמעתי על זה לא מזמן ונחרדתי
משבר המזון בעולם
משחקים תופסת, אורי... ממש כמו צ'אט.
בגדול, חקלאי הוא בעל עסק. מסתכל על המאזן שלו. לא מעניין אותו להאכיל את האנושות הסובלת. הוא לא מאמין בקארמה.
ואם מחיר הסחורה יורד עקב עודף היצע, אז הוא ועוד כמה עמיתים למקצוע, יעשו מהלך מתבקש כדי להעלות את המחיר. חוקי היצע וביקוש.
זה קורה גם באירופה וגם בארה"ב.
בגדול, חקלאי הוא בעל עסק. מסתכל על המאזן שלו. לא מעניין אותו להאכיל את האנושות הסובלת. הוא לא מאמין בקארמה.
ואם מחיר הסחורה יורד עקב עודף היצע, אז הוא ועוד כמה עמיתים למקצוע, יעשו מהלך מתבקש כדי להעלות את המחיר. חוקי היצע וביקוש.
זה קורה גם באירופה וגם בארה"ב.
משבר המזון בעולם
דוגמה למסחרה סביב "משבר המזון", מתוך ביזפורטל, יום א':
ראשונה להתמודד עם נושא מחירי האורז שעלו הייתה רשת שופרסל שמסרה את תגובתה המעודכנת ובה טענה: "לאור עליית המחירים בעולם ובישראל, ביקשה רשת שופרסל למנוע מסוחרים קנייה בחנויות הרשת על מנת לצבור מלאים ולעשות הון על חשבון הלקוח. אי לכך עד להעלאת המחיר הגבילה שופרסל את הקנייה ל- 2 יח' מכל סוג. דבר הנותן הגנה להשגת המוצר ומונע מהסוחרים צבירת מלאי. לאחר עליית המחיר מאפשרת שופרסל לכל קונה לרכוש במחירים המלאים וללא הגבלה".
התהליך כאן פשוט: סוחרים בישראל קונים מלאים מהסיטונאים, ומשאירים אותם אצלם ע"מ לגרום למחסור, שבתורו יעלה את המחיר... ואז הם יטפטפו את הסחורה בזרם דק שמצד אחד ייאפשר להם לממש רווח ומנגד לא ישחט את התרנגולת המטילה ביצי זהב... דוגמה למחסור ספקולטיבי ולא אמיתי.
עוד סיבה לעליית מחיר הסחורות בעולם: המשקיעים הגדולים (בנקים, קרנות פנסיה, חברות ביטוח, קרנות גידור), מאוכזבים משוק המניות בחודשים האחרונים, מעבירים עוד ועוד מההון שלהם לשוק הסחורות, שנראה כמבטיח עלייה תלולה של עשרות אחוזים בטווח קצר. העברת הון זו יוצרת בעצמה עלייה.
ראשונה להתמודד עם נושא מחירי האורז שעלו הייתה רשת שופרסל שמסרה את תגובתה המעודכנת ובה טענה: "לאור עליית המחירים בעולם ובישראל, ביקשה רשת שופרסל למנוע מסוחרים קנייה בחנויות הרשת על מנת לצבור מלאים ולעשות הון על חשבון הלקוח. אי לכך עד להעלאת המחיר הגבילה שופרסל את הקנייה ל- 2 יח' מכל סוג. דבר הנותן הגנה להשגת המוצר ומונע מהסוחרים צבירת מלאי. לאחר עליית המחיר מאפשרת שופרסל לכל קונה לרכוש במחירים המלאים וללא הגבלה".
התהליך כאן פשוט: סוחרים בישראל קונים מלאים מהסיטונאים, ומשאירים אותם אצלם ע"מ לגרום למחסור, שבתורו יעלה את המחיר... ואז הם יטפטפו את הסחורה בזרם דק שמצד אחד ייאפשר להם לממש רווח ומנגד לא ישחט את התרנגולת המטילה ביצי זהב... דוגמה למחסור ספקולטיבי ולא אמיתי.
עוד סיבה לעליית מחיר הסחורות בעולם: המשקיעים הגדולים (בנקים, קרנות פנסיה, חברות ביטוח, קרנות גידור), מאוכזבים משוק המניות בחודשים האחרונים, מעבירים עוד ועוד מההון שלהם לשוק הסחורות, שנראה כמבטיח עלייה תלולה של עשרות אחוזים בטווח קצר. העברת הון זו יוצרת בעצמה עלייה.
משבר המזון בעולם
תוספת: המשקיע המיליארדר ג'ים רוג'רס: "כל הכסף שלי הולך כרגע על מניות סיניות ועל סחורות"
רוג'רס שורי על מחירי הסחורות עוד משנת 1999, אז החל גל העליות שנמשך עד היום, והוא אינו צופה שינוי מגמה לפחות בטווח של 15-20 שנה.
תרגום: שורי משמע שהוא מעריך שהמחירים ימשיכו לעלות.
רוג'רס שורי על מחירי הסחורות עוד משנת 1999, אז החל גל העליות שנמשך עד היום, והוא אינו צופה שינוי מגמה לפחות בטווח של 15-20 שנה.
תרגום: שורי משמע שהוא מעריך שהמחירים ימשיכו לעלות.
משבר המזון בעולם
מתוך גלובס, יום א':
_בישראל הורגשה עד כה עליית המחירים רק באופן חלקי, אם בשל ירידת שער הדולר ואם בשל התחרות הקשה בין רשתות השיווק. אולם בשוק כולם תמימי דעים שאנו עומדים בפני עליית מחירים משמעותית, העשויה להשפיע בצורה ניכרת, ככדור שלג, על כל העסקים הקשורים במזון לרבות ספקי ויצרני מזון, מסעדות, רשתות מזון מהיר, בתי קפה, חברות הסעדה מוסדית ובתי מלון.
סוגת הודיעה כי החל מהיום (א') היא מחייבת את רשתות השיווק במחירון חדש לאורז המשקף התייקרות של 50%-70%, תלוי בסוג האורז וברשת השיווק.
הטחינה הגולמית הנמכרת ברשתות השיווק צפויה לעלות בימים הקרובים בכ-20%, זאת כתוצאה מכך שהשומשום, המיובא בעיקר מאתיופיה, התייקר באופן ניכר בששת החודשים האחרונים_
_בישראל הורגשה עד כה עליית המחירים רק באופן חלקי, אם בשל ירידת שער הדולר ואם בשל התחרות הקשה בין רשתות השיווק. אולם בשוק כולם תמימי דעים שאנו עומדים בפני עליית מחירים משמעותית, העשויה להשפיע בצורה ניכרת, ככדור שלג, על כל העסקים הקשורים במזון לרבות ספקי ויצרני מזון, מסעדות, רשתות מזון מהיר, בתי קפה, חברות הסעדה מוסדית ובתי מלון.
סוגת הודיעה כי החל מהיום (א') היא מחייבת את רשתות השיווק במחירון חדש לאורז המשקף התייקרות של 50%-70%, תלוי בסוג האורז וברשת השיווק.
הטחינה הגולמית הנמכרת ברשתות השיווק צפויה לעלות בימים הקרובים בכ-20%, זאת כתוצאה מכך שהשומשום, המיובא בעיקר מאתיופיה, התייקר באופן ניכר בששת החודשים האחרונים_
-
- הודעות: 8089
- הצטרפות: 13 יוני 2001, 02:23
משבר המזון בעולם
התהליך כאן פשוט: סוחרים בישראל קונים מלאים מהסיטונאים, ומשאירים אותם אצלם ע"מ לגרום למחסור, שבתורו יעלה את המחיר... ואז הם יטפטפו את הסחורה בזרם דק שמצד אחד ייאפשר להם לממש רווח ומנגד לא ישחט את התרנגולת המטילה ביצי זהב... דוגמה למחסור ספקולטיבי ולא אמיתי.
מה לא אמיתי כאן? הרי אם ההתייקרות היא ממחסור זמני, אז מי שאוגר אצלו הולך להפסיד אחר כך כשהמחיר ירד.
אבל אם ההתייקרות היא אמיתית ותימשך לאוך זמן, אז כל מה שהספקולנטים עושים זה לגרום למחיר לעלות קצת מוקדם יותר, וכך לעזור לנו להתעורר מוקדם יותר למציאות החדשה.
נחמד להשמיץ את אנשי ה-לופט גשפט, אבל במקרה הזה נראה לי שהם עושים לכולנו שירות חשוב.
ולגבי השאלה אם זה באמת מחסור זמני או לא, אני מציעה למי שמתעניין לחפש מידע על שלושה דברים:
מה לא אמיתי כאן? הרי אם ההתייקרות היא ממחסור זמני, אז מי שאוגר אצלו הולך להפסיד אחר כך כשהמחיר ירד.
אבל אם ההתייקרות היא אמיתית ותימשך לאוך זמן, אז כל מה שהספקולנטים עושים זה לגרום למחיר לעלות קצת מוקדם יותר, וכך לעזור לנו להתעורר מוקדם יותר למציאות החדשה.
נחמד להשמיץ את אנשי ה-לופט גשפט, אבל במקרה הזה נראה לי שהם עושים לכולנו שירות חשוב.
ולגבי השאלה אם זה באמת מחסור זמני או לא, אני מציעה למי שמתעניין לחפש מידע על שלושה דברים:
- topsoil erosion וגם dust bowl בסין
- שיא תפוקת הנפט peak oil (הדרוש להפעלת ציוד חקלאי ולשינוע התוצרת), שיא תפוקת הגז (הדרוש ליצור חנקות לדשן), שיא תפוקת הזרחן (שוב דשנים) ואשלג (כנ"ל). כימיכלים לישראל עשו מזה יופי של רווחים ב-2007.
- ההתחממות הגלובלית, כמובן, ובמיוחד הבצורות הארוכות בארה"ב ובאוסטרליה, וכן הבצורות הצפויות בסין.
משבר המזון בעולם
3 הסעיפים שציינת אכן נכונים, אך עדיין התפוקה היא תלויית החלטה ומדיניות. כל עוד המדיניות היא שכל אחד עושה מה שבא לו, אין יעילות, אלא רק משחק חתול ועכבר בניסיון לגרוף רווח אחד מהשני. כך שלמשל לגבי עלות השינוע, אם מתבצע תכנון של הקצאת קרקעות לגידולים, וחלוקה באיזורים אלו, ניתן לצמצם את השינוע. לצורך זה צריכה להתקבל החלטה לבצע תכנון.
ובכלל ניצול הנפט שכמותו הולכת ומצטמצמת הינו תלוי החלטה ומדיניות.
וגם ניהול המים, הדרושים לחקלאות.
ומעבר לחקלאות אקולוגית שתמנע את שחיקת הקרקע, חלחול דשנים אל מי התהום ובכלל הצורך בהם, מיכון תעשייתי, התחממות כדוה"א...
הנקודה שלי היא שמודל השוק החופשי המוחלט הגיע אל נקודת חוסר שיווי המשקל ויש צורך בתכנון מרכזי. כמו שהבינו זאת אף שחקני וול סטריט, לאור קריסת שוק האשראי, בעקבות ריבוד אין סופי של מניפולציות והנדסה פיננסית מנותקת מכל הגיון כלכלי.
ובכלל ניצול הנפט שכמותו הולכת ומצטמצמת הינו תלוי החלטה ומדיניות.
וגם ניהול המים, הדרושים לחקלאות.
ומעבר לחקלאות אקולוגית שתמנע את שחיקת הקרקע, חלחול דשנים אל מי התהום ובכלל הצורך בהם, מיכון תעשייתי, התחממות כדוה"א...
הנקודה שלי היא שמודל השוק החופשי המוחלט הגיע אל נקודת חוסר שיווי המשקל ויש צורך בתכנון מרכזי. כמו שהבינו זאת אף שחקני וול סטריט, לאור קריסת שוק האשראי, בעקבות ריבוד אין סופי של מניפולציות והנדסה פיננסית מנותקת מכל הגיון כלכלי.
משבר המזון בעולם
שמודל השוק החופשי המוחלט הגיע אל נקודת חוסר שיווי המשקל.
אבל עכשיו לך תנסה לחנך מחדש אנשים : לאכול בריא יותר, לאכול פחות, להתאזר בסבלנות אם אין יבול מסוים, לאכול עונתי - או בקיצור, לוותר על נוחות.
הרי הכל נובע מזה, ונראה לי שהמיינסטרים עדיין לא התעורר מספיק בשביל לוותר על נוחות...
אבל עכשיו לך תנסה לחנך מחדש אנשים : לאכול בריא יותר, לאכול פחות, להתאזר בסבלנות אם אין יבול מסוים, לאכול עונתי - או בקיצור, לוותר על נוחות.
הרי הכל נובע מזה, ונראה לי שהמיינסטרים עדיין לא התעורר מספיק בשביל לוותר על נוחות...
-
- הודעות: 3193
- הצטרפות: 13 אפריל 2007, 00:16
משבר המזון בעולם
ונראה לי שהמיינסטרים עדיין לא התעורר מספיק בשביל לוותר על נוחות
זה לדעתי המפתח להמון דברים
למשל, זה מה שמבדיל בעיני בין הנוסעים בתחבורה ציבורית לנוסעים ברכב פרטי, או המשתמשים בכלים חד פעמיים לאלו המתנזרים מהם
זה לדעתי המפתח להמון דברים
למשל, זה מה שמבדיל בעיני בין הנוסעים בתחבורה ציבורית לנוסעים ברכב פרטי, או המשתמשים בכלים חד פעמיים לאלו המתנזרים מהם
משבר המזון בעולם
אני קוראת וחושבת לי: האם מוסרי להמשיך לצרוך בזמן הזה אורגני שתופס יותר שטח באופן יחסי כי הוא גדל לא מרוסס? (ממה שאני יודעת גידולים מרוססים צורכים פחות שטח).
-
- הודעות: 3193
- הצטרפות: 13 אפריל 2007, 00:16
משבר המזון בעולם
ממה שאני יודעת גידולים מרוססים צורכים פחות שטח
למיטב ידיעתי - ממש ממש לא.
וזאת עוד בלי להתייחס לעובדה שגידול קונבנציונאלי גורם למידבור, עיקור, וסחף של קרקעות (גם כן סוג קיצוני של "לצרוך" שטח).
למיטב הבנתי שיטות כמו גידול ביו-דינאמי (וגם שיטה שנקראת grow biointensive שנתקלתי בה לא מזמן) הן יעילות מאוד מאוד.
למיטב ידיעתי - ממש ממש לא.
וזאת עוד בלי להתייחס לעובדה שגידול קונבנציונאלי גורם למידבור, עיקור, וסחף של קרקעות (גם כן סוג קיצוני של "לצרוך" שטח).
למיטב הבנתי שיטות כמו גידול ביו-דינאמי (וגם שיטה שנקראת grow biointensive שנתקלתי בה לא מזמן) הן יעילות מאוד מאוד.
משבר המזון בעולם
נחמד להשמיץ את אנשי ה-לופט גשפט, אבל במקרה הזה נראה לי שהם עושים לכולנו שירות חשוב. (יונת שרון)
הנקודה שלי היא שמודל השוק החופשי המוחלט הגיע אל נקודת חוסר שיווי המשקל ויש צורך בתכנון מרכזי. (צל הימים)
בהקשר הזה מציעה לקרוא את הפוסטים של תמר בן-יוסף באתר "רשימות". בדיוק על זה היא מדברת.http://www.notes.co.il/tamar/archive.asp
הנקודה שלי היא שמודל השוק החופשי המוחלט הגיע אל נקודת חוסר שיווי המשקל ויש צורך בתכנון מרכזי. (צל הימים)
בהקשר הזה מציעה לקרוא את הפוסטים של תמר בן-יוסף באתר "רשימות". בדיוק על זה היא מדברת.http://www.notes.co.il/tamar/archive.asp
משבר המזון בעולם
למה ממשלות מסבסדות לחם, חלב, ביצים יותר מפירות וירקות?
בישראל זה דווקא לא נכון כי המים לחקלאות מסובסדים פה ולכן בעצם פירות וירקות מסובסדים פה
רק לא בהגדרה שלהם
בישראל זה דווקא לא נכון כי המים לחקלאות מסובסדים פה ולכן בעצם פירות וירקות מסובסדים פה
רק לא בהגדרה שלהם
משבר המזון בעולם
בניגוד ל{{}}צל הימים{{}}, אני איבדתי את האמון בתכנון נרכזי. השתכנעתי שתכנון כזה לא יפתור את הבעיות, ואם יפתור אותן - זה יהיה בדרך שתיצור בעיות גדולות יותר.
-
- הודעות: 3193
- הצטרפות: 13 אפריל 2007, 00:16
משבר המזון בעולם
אלטר אגו - אשמח אם תרחיבי
משבר המזון בעולם
הו, אני חוששת שאני כרגע לא יכולה להרחיב על זה הרבה יותר. קראתי קצת בזמן האחרון על אנרכיזם, שדוגל בשלטון מבוזר, קהילות קואופרטיביות קטנות שמיוסדות על הסכמים חופשיים ומשתפות פעולה זו עם זו על בסיס הדדי. ואני, עם החינוך הסוציליסטי שקיבלתי, בהתחלה התקוממתי: איך זה מסתדר עם כל מה שאני מאמינה על נפלאות התכנון המרכזי, היינו שתכנון מרכזי זה דבר טוב ויכול לפתור כל בעיה, אלא שעד היום פשוט עשו את זה לא נכון, אבל עם קצת מאמץ וקצת ידע ושינוי קטן בכיוונים מושכלים...
ככל שעובר הזמן, אני לא יודעת. היום יש תכנון מרכזי, וזה לא הוכיח את עצמו בינתיים.
אז אני לא יודעת, זה כרגע הרהורים מרחפים, אבל אולי הדרך הנכונה יותר לפעול היא דרך התארגנויות קטנות ומקומיות שישאפו ליצור קשרים הדדיים עם התארגנויות קטנות אחרות עם עקרונות דומים, וכמו שהציע, נדמה לי, קרופוטקין (הם קצת מתערבבים לי) - שהאחרים יראו אותנו ויקנאו וירצו גם?..
ככל שעובר הזמן, אני לא יודעת. היום יש תכנון מרכזי, וזה לא הוכיח את עצמו בינתיים.
אז אני לא יודעת, זה כרגע הרהורים מרחפים, אבל אולי הדרך הנכונה יותר לפעול היא דרך התארגנויות קטנות ומקומיות שישאפו ליצור קשרים הדדיים עם התארגנויות קטנות אחרות עם עקרונות דומים, וכמו שהציע, נדמה לי, קרופוטקין (הם קצת מתערבבים לי) - שהאחרים יראו אותנו ויקנאו וירצו גם?..
משבר המזון בעולם
_למה ממשלות מסבסדות לחם, חלב, ביצים יותר מפירות וירקות?
בישראל זה דווקא לא נכון כי המים לחקלאות מסובסדים פה ולכן בעצם פירות וירקות מסובסדים פה._
ומה זה ביצים וחלב? לא חקלאות?
(את יודעת כמה מים נדרשים לגידול קילו בשר בקר?)
בישראל זה דווקא לא נכון כי המים לחקלאות מסובסדים פה ולכן בעצם פירות וירקות מסובסדים פה._
ומה זה ביצים וחלב? לא חקלאות?
(את יודעת כמה מים נדרשים לגידול קילו בשר בקר?)