דף_פתיחה‏ leaf מה_חדש‏ leaf מפתח_נושאים‏ leaf הוראות_שימוש‏ leafemailleaf חיפוש:
אפשר לקשור לכל אחד סמרטוט ולתת להם להסתובב חופשי, ככה חוסכים עוזרת בית. (צפריר_שפרון‏‏ מתוך כמה_ילדים‏)

ברוך בואך לאתר באופן_טבעי‏ flower

ביקור ראשון שלך?
מתכונים_מזינים_ומהירים  left הפניות_לכאן‏, דפים_דומים‏
זהו סיכום ביניים. וזהו גם הדף הראשון שאני עורכת, אשמח לקבל הערות או הצעות לשיפור - מים_שקטים‏.
הציצו גם ב מדור_מתכונים‏
הקדמה של ורד לב שהתחילה את הדף ותרמה הרבה מתכונים:

במקור פנו אליי כמה חברות ומטופלות בבקשה לתת להן כמה מתכונים מהירים כאלה ופשוטים.
תו"כ שאני יושבת וכותבת עלה לי שבטוח גם כאן יש מלא אנשים שסדר היום שלהם לא נינוח ופנוי מאד בין ילדים בחינוך ביתי, הריון, קצת אחרי לידה, בין הנקות, בין עבודה בבית לצד גידול ילדים וכו'. אז החלטתי לכתוב גם כאן כמה מהמתכונים.
הרעיון של המהירות משאיר את רוב האנשים בעולם המערבי עם מזון משומר, מעובד חסר כל ערכים תזונתיים.
מזון בריא ומזין לא צריך הרבה זמן כדי להכין, נהפוך הוא, ככל שהמזון עובר פחות תהליכים הוא מזין יותר.
במזין יותר כוונתי שיש בו את אבות המזון מאיכות טובה וכן שפע של ויטמינים, מינרלים ואפילו אנזימים.
כדאי שהמזון יהיה כמה שיותר קרוב למצבו הטבעי. כך למשל יש להעדיף דגנים מלאים על פני המקולפים וכך גם קמחיהם. אגוזים וזרעים יש לאכול כשהם לא קלויים ועדיפה הטחינה מהשומשום המלא מזו הלבנה (אפשר לערבב ביניהם למי שהטעם של המלאה חזק לו מדיי).
אינדיקציה טובה היא צבע המזון, ככל שהצבע (בעיקר עם הירקות והפירות) הוא חי יותר, המזון מכיל יותר goodies.
מקווה שיהיה לכם טעים, מהיר וכיף.
רשימת תבלינים - ורד_לב‏

חוץ ממלח העשבים שאני מכורה אליו (שנקנה בחנות טבע) הכל נקנה בשוק (הכרמל).

מלח, פלפל (מעדיפה פלפלים שלמים שאני גורסת לבד. טרי יותר!).
שום, בצל, ג'ינג'ר, פלפלים חריפים, הלים שלמים (רגיל ושחור), מקלות קנמון, מסמרי ציפורן, אגוז מוסקט, גרגרים שלמים: חרדל (כמה סוגים), כמון, אניס, שומר, כוסברה, חילבה. אבקות: זעתר, קנמון, ג'ינג'ר, כמון, קארי (כמה סוגים), כורכום (לפעמים), פפריקות (מתוקה וחריפה), מנגו מיובש (לפעמים), גאראם מסאלה (לפעמים- מעדיפה להכין לבד).
חוצמזה יש חומצים (בעיקר בלסמי ואורז), שמן זית, שמן שומשום, חלב קוקוס, אבקת חרובים, קוקוס, מי ורדים, רוטב סויה, כל מיני משחות תבלינים אויינטליות, הרבה עלי תבלין טריים ומיובשים: אורגנו, בזיליקום (בעונה), רוזמרין, קורנית- טימין, עלי דפנה, טרגון, פטרוזיליה, כוסברה, שומר, שמיר וכו'. וואסבי, עגבניות מיובשות, שומשומים, אצות למיניהן (מתכונים_של_אצות‏‏)
בטח יש עוד דברים ששכחתי. זה מספיק?
סומק (אמא_אדמה‏)

חנויות תבלינים:

"מגדן" בעפולה (אביב_חדש‏)
"גדסי" ברחובות (אביב_חדש‏)
חנות תבלינים בשוק לוינסקי בתל אביב - "פרג" (אביב_חדש‏, שירי_בן_דב‏)
בכלל, רחוב לוינסקי זה מקום מדהים לבשלנים וגם לסתם זללנים. למי שלא מכיר, זה רחוב שלם מלא בחנויות קטנות של תבלינים, גבינות מלוחו, חמוצים קטניות, פיצוחים, דגים מלוחים ובעצם מה לא. חבל על הזמן. (שירי_בן_דב‏)

מתכונים

דגני בסיס - ורד_לב‏
מבשלים סיר של דגן, בכמות המספיקה לכמה ימים ושומרים במקרר. בכל ארוחה מוציאים מהסיר כמות שתספיק לארוחה אחת, מחממים ומוסיפים עליה במהירות תוספות שונות.
הדגנים האפשריים:
•אורז מלא מסוגים שונים (בסמטי, עגול, אדום)
•קינואה
•גריסי פנינה
•כוסמת
•גרעיני חיטה / שיפון/ כוסמין
•דוחן
וכיוצ"ב
אפשרויות התיבול והתוספות:
•ירקות טריים: עגבניה, פלפל, עלים ירוקים, גזר מגורד
•שמן זית, שום, לימון, זעתר ואיזשהו ירק מבושל
•אבוקדו
•טחינה / שקדיה
•אגוזים וזרעים לא קלויים
וכו'.

קינואה ובטטה - ורד_לב‏
ארוחה מהירה ב-15 דק' בערך.
כמות הקינואה המספיקה לאדם אחד היא כ- 1/3 כוס. יש לשטוף היטב את הקינואה במים זורמים לפני הבישול.
שמים את כמות הקינואה הרצוייה בסיר עם כמות כפולה של מים (אפשר גם עם מיי בישול של ירקות שנותרו).
מוסיפים ריבועי בטטה מבטטה בינונית אחת, קצת מלח ומביאים לרתיחה.
כשהמים רותחים, מקטינים את האש ומבשלים עוד כ- 10 דקות, או עד שהמים נספגו לחלוטין והקינואה מוכנה. (הקינואה מתבשלת תוך 15-12 דק')
זהו מתכון בסיסי, ניתן להוסיף עליו בדרכים הבאות, או בכל דרך אחרת:
•אפשר להחליף את הבטטה בירק אחר (למשל, דלעת, גזר, דלורית, קישואים וכו'), או להוסיף ירקות לבטטה.
•כשהתבשיל מוכן, ניתן להוסיף עליו כמה עלים ירוקים קצוצים (פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק וכו'), שום, בצל וכיוצ'.
•אפשר להוסיף כמה אגוזים וזרעים לא קלויים, או לחלופין כף של טחינה גולמית / מוכנה, או שקדיה ("טחינת" שקדים).
•אפשר לבשל את הקינואה עם עדשים אדומים, לקבלת חלבון מלא.
•אפשר להוסיף נתחי עוף / בשר / דג / טופו וכו'.

לכל מי שלא אהב את הקינואה בטטה - עוברת_אורח‏
פורסים שתי שיני שום ומטגנים בשמן זית עם קצת צ'ילי וטימין עד שהשום מזהיב, ואז שופכים הכל על הקינואה-בטטה.
ט ע י ם ! ! ! !

קציצות קינואה - דרומית
תבשלי את הקינואה כרגיל. תכיני ממנה קציצות (ביצה, גזר מרוסק, אפשר לערבב עם קופסא שתיים של טונה או סלמון, מה שאתם אוהבים).

פירה מסוגים שונים - ורד_לב‏
ארוחה מהירה ב-15 דק' בערך.
פירה ניתן להכין מתפו"א בלבד, או להוסיף ולהחליף בירקות אחרים.
המומלצים הם: בטטה, דלעת, גזר, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה.
ניתן להכין את הפירה הבסיסי ולהוסיף עליו לפי ההצעות הנ"ל.
פירה מעדשים כתומים - בת_ההרים?
יש לי רעיון מזין שהולך מצויין עם הפירה. מכינים פירה מעדשים כתומים. על כוס עדשים מוסיפים שתיים וחצי- 3/4 כוסות מים, מרתיחים ומבשלים עד שהעדשים מתרככים אבל זה לא נהיה מרקי מידי. נותנים לעדשים לעמוד קצת בסיר סגור כדי 'להתמצק'. אני מוסיפה אותם ככה לפירה של תפוחי אדמה ובטטה ואז מתבלת בשום כתוש טרי (יכול להיות חריף מידי לילדים אז אפשר לכתוש את השום אל תוך העדשים בגמר הבישול), עשבי תבלין מועדפים קצוצים (שמיר, זעתר טרי, מה שאוהבים בבית...), שמן זית (לפי העין והטעם), מלח ופלפל לבן, אפשר גם קצת כמון. זה נורא טעים ויש לזה ערך מוסף בגלל הברזל של העדשים ואם הילדים בית לא אוהבים את העדשים נטו אז זו דרך נהדרת 'לדחוף מבלי לדחוף ב----כלל'. בתאבון.

*רותי* - פירה תפוחי אדמה יוצא טעים פי כמה אם מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם ומקלפים רק אחרי הבישול (אם רוצים לקלף כשהם עוד חמים אפשר לקלף מתחת לזרם מים קרים כדי לא לכוות את האצבעות).

אורז עם דלעת - אמא_אינקובטור‏
מבשלים אורז (הסוג האהוב עליכם, באופן האהוב עליכם, בתנאי שיהיה לח מעט ולא יבש לגמרי).
מבשלים כמות שווה של דלעת, חתוכה לקוביות, עד שתתרכך. מועכים את הדלעת באותו אינסטרומנט המשמש להכנת פירה. מערבבים עם האורז ומתבלים במלח וסוכר לפי הטעם.
אפשר לאכול בכפית או להשתמש בתבשיל כמלית לבורקס או לשטרודל, למי שבצק עלים לא נגד הדת שלו. כל הקרדיט למתכון לסבתא שלי.
ורד_לב‏ מוסיפה - למה לבשל בנפרד, כשאפשר לבשל אותם ביחד? (האורז והדלעת)

תבשיל דלעת וחומוס - אמא_אינקובטור‏
בצל, שום
פלח דלעת, קלוף וחתוך לקוביות של 2*2 ס"מ (לא חייבים לחתוך עם סרגל ומד-זוית...)
כוס או שתיים של גרגרי חומוס מושרים ומבושלים - מהסטוק שאתם שומרים במקפיא בדיוק להזדמנויות כאלה
2 עגבניות חתוכות
2 תרמילי הל מעוכים
מקל קינמון או קינמון טחון
ג'ינג'ר טרי מגורר
כפית סוכר
מלח או אבקת מרק נטולת MSG
מטגנים את הבצל בשמן זית עד שמזהיב. מוסיפים את השום הכתוש ומבשלים דקה נוספת.
מוסיפים חומוס ודלעת. מוסיפים את התבלינים, העגבניות, ונוזלים (מים/מרק) בכמות שתכסה את התבשיל.
מבשלים 20 דקות או עד שהדלעת מתרככת.
אורז ודלעת אפשר לבשל לחוד או יחד - לא משנה, בביתנו לרוב הדלעת מתווספת לאורז מבושל שרובץ במקרר.



וריאציה אפשרית- עדשים ירוקות במקום חומוס- נסיתי (כי לא היה לי חומוס בבית) ויצא טעים להפליא, וגם חוסך עבודה (לא צריך להשרות+לבשל מראש). תזמורת_הים‏

דייסת קוואקר / פולנטה - ורד_לב‏
את הדייסה אפשר להכין מתוקה או מלוחה, לפי הטעם.
לפולנטה (קמח תירס צהוב) ייקח קצת יותר זמן להתבשל (כ-20 דק').
כמות המים תהיה כפולה על כמות הקוואקר (או הפולנטה).
ניתן לבשל עם בטטה, עגבניה, בצל, שום, מלח, פלפל ותבלינים.
יש לבדוק אם אין צורך בתוספת מים.
כשהדייסה מוכנה, ניתן להוסיף פטרוזיליה קצוצה, טחינה וכו'.

*פולנטה בדקה ורבע - סימונה_ואבנר‏‏*
מרתיחים 5 ספלי מים עם מלח. כשרותח מוסיפים בערבוב מהיר 300 גר' קמח תירס. מערבבים עד שמתחיל להיות צמיג (דקה) מוסיפים 20 גר' חמאה, מערבבים ומכבים. טעים להגיש עם פטה מחלב צאן.
אפשר גם לערבב עד שסמיך יותר, להוסיף את הגבינה פנימה, לשפוך לתבנית משומנת ולאפות ב- 200 מעלות עד שמשחים קצת.

סלט אבוקדו עם תמרים ותפוזים - ורד_לב‏
סלט מהיר, יפה וטעים. מוכן בפחות מ-10 דק' ויכול להוות ארוחה קלה בפני עצמה.
150 גרם תמרים בחתיכות קטנות
תפוז אחד מקולף וחתוך לחתיכות
בצל אחד חתוך לטבעות
2 אבוקדו חתוכים לקוביות
2/3 כוס רוטב ויניגרט (מ- חומץ, שמן זית, מלח, פלפל ועוד לפי הטעם)
יש לערבב את כל הפירות, לקשט בטבעות הבצל ולשפוך מעל את הרוטב.
התוצאה היא סלט קל ומהיר מאד להכנה, שגם נראה טוב וגם טעים (ניתן להוסיף כואריאציה צימוקים, אגוזים ופירות יבשים).

רוטב בטטה- תאנים - ורד_לב‏
בבלנדר ¾ כוס בטטה מבושלת, ½ כוס חלב סויה/ מים, 2 כפיות טחינה גולמית/ שקדיה/ חמאת פקאן/ חמאת בוטנים, מגרדים מעט מוסקט. מבלנדרים עד לקבלת עיסה אחידה ומוסיפים 4 תאנים יבשות קצוצות. אפשר להשתמש כרוטב לפסטה/ אורז ושאר דגנים/ מטבל לירקות/ לערבב עם גרנולה.

חמאת שקדים/ שומשום/ קשיו - ורד_לב‏
בבלנדר 1 כוס שעועית מבושלת (אפשר לבחור לפי הטעם והצבע) עם 3-2 כפות חמאת אגוזים ו- ¼ כוס מים/ מיץ תפוזים/ מיץ תפוחים. ניתן לאכול בכפית/ רוטב לפסטה/ רוטב לתבשילים שונים/ דיפ וכו'.

סלט טופו מוקפץ - ורד_לב‏
חותכים חבילת טופו לריבועים ומשרים ללילה במרינדה של שמן שומשום, רוטב סויה, יין אדום, שום (לפי הטעם), מעט פלפל חריף, ג'ינג'ר קצוץ, חומץ אורז (אפשר להוסיף/ לגרוע לפי הצורך).
מכינים סלט לפי טעמכם ללא תיבול, מקפיצים את הטופו בווק/ מחבת עם המרינדה ומוסיפים לסלט.

מתכון למרק עדשים כתומים - ורד_לב‏
זה מרק יחסית מהיר ותוך כ- ½ שעה הוא יהיה מוכן. אפשר להכין כמות שתספיק לכמה ימים ופשוט לחמם.
את העדשים הכתומים אין צורך להשרות כמו את שאר הקטניות, הם מתבשלים גם מהר יותר. בכוונה אינני מציינת כמויות מאחר ואלו ודאי ישתנו בהתאם למספר הסועדים.
המצרכים- בצל גדול קצוץ
שום קצוץ- לבחירה
ג'ינג'ר קצוץ- לבחירה
זרעי כוסברה, חרדל, כמון, קצח- לבחירה
כורכום, רוטב סויה, מלח, פלפל- לפי הטעם
עגבניות בשלות חתוכות לרבעים
גזר חתוך לחתיכות קטנות
עדשים כתומים שטופים
פטרוזיליה, כוסברה ובזיליקום קצוצים- לבחירה
מעט חלב קוקוס- לבחירה
אופן ההכנה- מחממים שמן זית בסיר ומטגנים את הבצל עד שנעשה שקוף, מוסיפים את השום והג'ינג'ר ומטגנים דקה נוספת. מוסיפים את הזרעים ורק לאחר שהם מתפצפצים מוסיפים את העגבניות. מכסים את הסיר למספר דקות ונותנים לו להתבשל עד שנוצר רוטב מהעגבניות ושאר המרכיבים. מוסיפים את שאר התבלינים, הגזר והעדשים. מערבבים טוב ונותנים להתבשל לכ-2 דקות. מכסים במים לפי הצורך (למרק נוזלי מוסיפים יותר מים ולמרק סמיך יותר או לתבשיל מוסיפים פחות מים). ניתן להסמיך את המרק עם פולנטה- קמח תירס לא מעובד.
לאחר שבודקים שהמרק מוכן, כלומר שהעדשים התבשלו והתרככו, ניתן להוסיף מעט חלב קוקוס וממש כשסוגרים את האש להוסיף את העלים הירוקים.


וריאציה על המתכון של ורד- אותו תיבול, כמעט אותם מרכיבים:
מטגנים בצל+שום+ג'ינג'ר, מוסיפים תבלינים לפי המתכון של ורד, מוסיפים קוביות בטטה ודלעת, מכסים במים, מביאים להרתחה, מוסיפים עדשים אדומות וקינואה ומבשלים כמה דקות עד שהכל רך. מוסיפים חלב קוקוס, עלים ירוקים וכו'. תזמורת_הים‏

*מרק עדשים כתומים בחמש דקות - חבצלת*
בשלב שהייתי מאוד חולה אבל מי שבאה לעשות לי דיקור עמדה בתוקף על כך שאני חייבת לאכול מבושל אם ברצוני להבריא. אמי רחוקה ובעלי אני כישרון בתחום הבישול אז קמתי מתנדנדת מחולשה מהמיטה,
הוצאתי חצי חבלה של עדשים כתומים מהמקפיא (זה כבר מושרה נקי ומוברר) שלש שיני שום (יש לעשות בהם כמה חריצים עם הסכין), צרור בזיליקום מיובש, זרקתי הכל לסיר, מלאתי מים, כשרתח הנמכתי את האש, וחזרתי למיטה. אחרי שעה נזכרתי במרק, הלכתי למטבח, תיבלתי עם מלח פלפל ומלא פפריקה מתוקה ומצאתי מרק כתום, טעים, משביע, מחמם וחורפי. כמובן שאפשר לשדרג אותו עשרת מונים עם בצל מטוגן וכו', אבל זה טעים גם ככה.

עדשים וכתומים - ה_עוגיה‏
במעט שמן זית מטגנים שום כתוש.
מוסיפים קארי וזרעי כוסברה כתושים ואחרי דקה קוביות קטנות של דלעת ובטטה ועדשים כתומים.
מוסיפים מים, בערך חצי גובה (המים לא צריכים לכסות את הירקות!), מכסים במכסה, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה עד שרך.
משקיענים/משוויצנים יפזרו מעל כוסברה טרייה קצוצה.
אנחנו אכלנו את זה עם אורז מלא "נטורל" וקישואים מאודים.

סלט טונה - רעות_וצליל‏
הסלט המקורי:
טונה, תירס, מלפפונים חמוצים, מיונז
הגרסה דלת השומן:
טונה במים, תירס, מלפפונים חמוצים, יוגורט 0%

תבשיל תרד/ מנגולד - ורד_לב‏
זהו תבשיל פשוט מאד, יפני. הוא מהיר מאד להכנה וטעים!
מאדים חבילת תרד (היפנים משתמשים בתרד, אך ניתן להחליף עם מנגולד, או חובזות) ובינתיים קולים מעט 2 כפות שומשום מלא. מערבבים את התרד המאודה (שהצטמצם מאד בנפחו) עם מעט רוטב סויה (לפי הטעם) והשומשום הקלוי. זהו.

סלט דלעת הודי - ורד_לב‏
מבשלים 250 גרם דלעת חתוכה.
בקערה נפרדת מערבבים פלפל ירוק חתוך, ½ כפית חרדל טחון, ½ כפית כמון טחון, ¼ כפית ג'ינג'ר טחון ו- 2/3 כוס יוגורט.
מוסיפים את הדלעת, מערבבים ומגישים.
אפשר לגוון את הסלט ע"י הוספת בננות חתוכות, עגבניה, מלפפון או כרובית מאודה.

מוקפצים - ורד_לב‏
מחממים מעט שמן זית/ שומשום בווק (אפשר גם במחבת רגיל), מוסיפים טבעות בצל, שום וג'ינג'ר. מטגנים עד להזהבה ומוסיפים קצת יין אדום/ לבן, סוכר חום, מעט פלפל חריף, גרעיני כוסברה טחונים וקוקוס טחון. מוסיפים טופו/ טמפה/ פתיתי שפע/ עוף/ בשר/ אורז מבושל / דגנים אחרים ומקפיצים למספר דקות. מוסיפים גם רצועות פלפל אדום, גזר, ברוקולי, כרובית, קישוא (לפי הטעם ) ומקפיצים עוד כמה דקות. בסוף סוחטים מעל הכל לימון וזה מוכן.
אפשר לאכול כמנה בפני עצמה/ להוסיף לאורז/להוסיף אטריות אורז/ להוסיף חלב קוקוס ולהפוך הכל לתבשיל טעים וכו'.

סלט סלרי- אגוזים - ורד_לב‏
מערבבים ביחד 4 גבעולי סלרי קצוצים, 2 עגבניות חתוכות, בצל ירוק קצוץ, פטרוזיליה קצוצה (לפי הטעם). משתמשים בתערובת של מיץ לימון ותפוז כרוטב, מגישים ע"ג עלי חסה ומפזרים ½ כוס אגוזים (פקאן/ מלך) מעל.

סלט גריסים - ורד_לב‏
משרים ½ כוס גריסים במים ללילה ובבוקר/ בצהרים אפשר להכין איתן סלט: דלעת מגורדת, קישוא מגורד, עגבניה, מלפפון, פטרוזיליה, בצל ירוק, רוקט ונבטים. לתיבול אפשר לערבב שמן זית, מעט רוטב סויה, כורכום ושום.
הסלט יכול להיות גם מורכב מירקות מבושלים: סלק, גזר, דלעת, שורש סלרי ועוד.

סלט פסטה לדוגמא - ורד_לב‏
מורכב מעגבניות (גם שרי), חסה, נבטים, בזיליקום, בצל ירוק, שום, פלפל אדום, גזר / דלעת מגורדים. אפשר להוסיף גבינת עזים או פרמזן ולתבל במעט רוטב סויה- לימון- דבש- שמן זית.

כרוב בקוקוס - ורד_לב‏
במעט שמן זית מטגנים בצל גדול קצוץ, לאחר שמצהיב מוסיפים לו שן שום קצוצה, ½ כפית חרדל טחון, ¼ כפית כמון טחון ו ¼ כפית כורכום, כ-10 עלי כרוב חתוכים לרצועות דקות, מעט צ'ילי (לפי הטעם), 2 כפות קוקוס טחון.
מכסים ומבשלים על חום נמוך לכ-5 דקות. מסירים את המכסה ומערבבים עד שהכרוב מתרכך (כ-10 דקות).
זהו מתכון הודי טעים מאד ופשוט ביותר להכנה. אפשר להכין גם בלי החרדל והכמון ואפשר גם, כמובן להוסיף דברים נוספים (אני מוסיפה בד"כ קוביות טופו, אפשר גם עוף, בשר, פתיתי שפע וכו').

סלט עדשים - ורד_לב‏
פשוט, פשוט.
מבשלים עדשים ירוקות (לוקח גג 1/4 שעה). בינתיים קוצצים את כל העלים הירוקים האכילים בסביבתכם (בגינה, בעדניות או במקרר), שן שום. מערבבים עם העדשים ושמן זית, לימון, מלח ואפשר גם (לנועזים) כמון וזעתר.
ללקלק את הכפות!
עוד תוספת לסלט עדשים ירוקים...אפשר להוסיף לסלט קוסקוס או יותר טוב בורגול דק שהשריתם שעתיים שלוש וסחטתם טוב. יאםםםםםםם. - בת_ההרים?

חביתת תרד דה לוקס - ענת_גיגר‏
אני שמה במחבת תרד, בצל ירוק, פטרוזיליה (ואפשר כל ירק אחר) עם קצת חמאה, ואפשר כמובן עם שמן זית. מערבבת עד שהתרד מתרכך. אפשר להוסיף שום.
מערבבת פנימה את הביצים,
קצת גבינה בולגרית או בלי,
מלח, פלפל גרוס. ארוחת ערב להיט. ולא לוקח המון זמן לחתוך כי את כל הירק אני שמה בערימה וחותכת יחד.

*מרק אפונה מהיר וחורפי - ענת*
הכי פשוט בעולם:
שוטפים כוס אפונה יבשה, מטגנים קלות בשמן זית ומיסיפים מים, נגיד 2-3 ליטר (חצי סיר גדול). מוסיפים שום קצוץ, ואפשר כמובן בצל, ולטגן אותו קצת קודם.
מרתיחים ומבשלים על אש קטנה לפחות שעה, שעה וחצי, עד שמסמיך וכבר לא נשארות אפונים שלמות.
אפשר לאכול עם קרוטונים מתובלים או למי שאוהב עם פיסות של נקניקיות מטוגנות (וזה כבר לא בסעיף ה"מזינים")

חביתה שהיא ארוחה - מנג_בין‏
להוסיף לבלילת הביצים -
כף קוואקר על כל ביצה,
פטרוזיליה,
בצל,
פיטריות,
גבינה מלוחה,
תבלינים,
וקצת חלב (לא חובה)
בתאבון!
(המתכון הוא פתרון של אחותי העצלנית לארוחת-ערב... )

אורז אדום - ורד_לב‏
לפני כמה ימים בין המנקה, לכביסה, תלייה, הנקה, הרדמה וכו' שטפתי כוס אורז אדום (ווהני), הוספתי כוס וחצי מים, כמה שיני שום קצוצות, בטטה חתוכה, בצל, מלח, קצת קארי ושמתי על האש. בין הסידורים, כשהאורז רתח, הקטנתי את האש ותוך כמה זמן היה לנו תבשיל אורז. טחינה זו לא בעיה לארגן (טחינה, מים, לימון, זעתר, מלח, שמן זית), כמה עלים ירוקים מהגינה, חמוצים ( שוואנדר מדהים של מיץ_פטל‏‏ מ מאכלי_עדות‏‏ ) וזהו. יכולנו לשבת לבראנץ' מעולה בין העבודות!

קישואים ותבלינים - אביב_חדש‏
מטגנים בצל ו 3 שיני שום פרוסות.
מוסיפים קישואים פרוסים דק. מוסיפים גרגרי חרדל, מלח.
מאדים בערך 15 דק'.
טועמים ומתקנים תיבול.
מוסיפים פטרוזיליה ושמיר קצוצים דק, מאדים עוד כמה דקות.
מוכן!

חטיף טמפה קל להכנה ומזין מאד. - דנה
מחממים 1-2 כפות שמן זית במחבת
חותכים את הטמפה לקוביות ושמים במחבת למעט זמן, עד שהוא משתזף קצת
מוסיפים 2-3 כפות רוטב סויה
אחרי 2 דקות בערך מוסיפים 1-3 שיני שום כתושות
מערבבים ונותנים לזה עוד 1-2 דקות
סוגרים את האש, ואז מוסיפים 1-2 כפות דבש ומערבבים.
מעדן אמיתי. יכול להוות תחליף לבשר בארוחה (גם מבחינת חלבון וגם מבחינת מרקם)
בתאבון!

תבשיל מאש עם בטטה וגזר - מנג_בין‏
החומרים -
כוס מאש (מושרה למשך הלילה)
בצל בינוני חתוך דק
בטטה בינונית חתוכה לקוביות קטנות
2 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
כפית כמון (או זרעי כמון)
כפית פפריקה מתוקה
מלח/פלפל
2 כפות שמן זית
אופן ההכנה -
מאדים את הבצל החתוך - אח"כ מוסיפים (לפי הסדר)שמן - בטטה וגזר - מאש(מסונן מהמים) ותבלינים (את המלח עדיף
להוסיף לקראת הסוף).
מכסים במים עד לגובה התבשיל וממשיכים לבשל על אש קטנה עד שהמאש והבטטה רכים.
בתאבון!
<זה יוצא מאש-הו בלתי-רגיל אמר בעלה של מנג_בין‏‏ שפירוש שמה בעברית הוא- מאש...>

*סלט גזר - חבצלת*
למי ששונא סלט גזר מתוק וכו' אבל רוצה לאכול גזר טרי כי זה בריא:
2-3 גזרים מגוררים במגררת גסה
כמה כפות שמן זית
כמה כפות גרעיני חמניות ו/או דלעת (לא קלוי)
כף גדושה של זעתר (אפשר אפילו יותר, כל הגורע גורע!)
טיפטיפונת מלח.
מערבבים ויוצא מדהים, למרות שזה נשמע קצת מוזר- נסו ותווכחו!
כמי שנידונה לאכול בעיקר ירקות, מאוד מאוד שמחתי לגלות שיש עוד סלט מהיר
חוץ מה"חסה/מלפפונים/עגבניות" הנצחי...

פתיתים ברוטב טחינה ושקדייה - ליאת_טאוב‏
מבשלים את הפתיתים (עדיף מקמח מלא) לפי ההוראות שעל האריזה. מכינים בקערית רוטב - טחינה גולמית, שקדייה, שמן זית/גרעיני דלעת/שומשום או כולם ביחד, פלפל, רוטב סויה, זנגוויל טחון ומוסיפים לפתיתים. אפשר לדלל את הרוטב במעט מים.
כדי להשיג חלבון מלא אני מוסיפה פתיתי סויה (בונזו) או טופו.

דוחן עם חצילים - ליאת_טאוב‏
מאדים בסיר קוביות חצילים עם עגבניות ותבלינים (סויה, פלפל, כמון...), מבשלים את הדוחן ומערבבים. אפשר להוסיף קצת רסק עגבניות (עדיף ביתי), בצל, שום, פלפלים ירוקים וכו'

כוסמת - תגלית-תגלית-תגלית - גילה_חורש_מחדשת?
כוסמת, זו שלא כולם אוהבים?
אם שמים אותה במים ללילה, אין צורך לבשל כלל!
פשוט מין קסם כזה.
ואל תשאלו אותי על הכמויות. עשיתי בערך, וזה יצא בול. כנראה הסוד הוא ידיים שחומר הגלם בגדילתן הוא כוסמת

סלט טבולה - אביב_חדש‏
משרים, סוחטים או מסננים, מוסיפים מלא כוסברה, שום, מלח, פלפל, עגבניות ומלפפונים, שמן זית
בשמת_א‏‏ - בטבולה שלי אין כוסברה אלא שפע פטרוזיליה ונענע, וכן בצל לבן קצוץ. והמון מיץ לימון. מלימון טרי כמובן.

בישול גרעיני חיטה - ורד_לב‏

גרעיני חיטה מגיעים מחיטה.
רצוי להשרות להרבה זמן לפני הבישול. למה? כי הם מאד קשים. כמה? אני בעד יממה לפחות, אבל יותר טוב שתיים!
אח"כ פשוט מבשלים במים, כמו אורז. או עם ירקות וכו'.
אחרי ההשרייה של החיטה את יכולה לבשל כמו ביחסים של אורז מלא למים. בערך כוס חיטה לכוס וחצי מים. האמת, שאם נשארו מים, כשזה מוכן, זה ממש לא נורא. אפשר לסנן.

מרק גריסים - אמא של תבשיל_קדרה‏
להשרות לילה, לבשל לפחות שעה את הגריסים לבד, ואז להוסיף את שאר הירקות (גם גזר, זה קנ"ם טוב לזמן-בישול).
המון מים, ובכל חימום של המרק - להוסיף עוד מים (או חלב).
בחורף - מדהים!
(נו טוב: בצל, גזר, תפו"א. נדמה לי שאין שם עוד ירקות).

איך להוסיף לתפריט של בת שנתיים ירקות ופירות חיים - ורד_לב‏

אפשר בסוף בישול המרק, לקראת אכילתו להוסיף כמה ירקות שאינם זקוקים לבישול ארוך, כמו ברוקולי, קישואים, כל הירוקים (תעמולת בחירות?!?), עגבניה וכו' ואז היא תאכל אותם טיפ'לה חמימים.
אפשר מרקים טחונים בבלנדר בתוספת כמה ירקות טריים.
אפשר לחתוך לצורות מעניינות ולמלא במשהו שהיא כן אוהבת (אבוקדו, טחינה, גבינה כלשהי וכו').
אפשר להכין ממרחים על בסיס משהו כזה בבלנדר להכניס אבוקדו, טחינה, חומוס, גבינה, גבינת סויה, טופו וכו' ולבלנדר עם ירקות חיים, או לחלופין עם פירות.
אפשר צורות מעניינות עם פירות, סלט פירות עם צימוקים וכו'.
אפשר להכין מיצים (אמנם זו אינה הצורה השלמה של הירק / פרי, אבל זה גם משהו) מגזר, תפוז, קיווי, ברוקולי, דלעת וכו'. צריך מכונת מיצים, קצת יוזמה ועניין ורעיונות לשילובים. זה מעניין מאד, צבעוני, טעים לאללה וגם נכנסת כמות גדולה של ירק / פרי, אמנם בלי הסיבים, אבל שוב...

מרק ירקות מהיר - ורד_לב‏

כשאין לי הרבה זמן וידיים (כמו היום) אני מכינה מרק ירקות מהיר ולפעמים בשלבים ולפעמים עם תוספת עדשים (שמתבשלים ממש מהר, כולם), או גריסים / כוסמת / קינואה וכו' (שגם מתבשלים מהר).
אז קודם אני חותכת את הירקות שצריכים בישול קצת יותר ארוך: שורשים, גזר, תפו"א, קולרבי, הגבעול של הברוקול, לפת וכו'.
אח"כ הפסקה עם אומני (אם היא צריכה).
אח"כ בטטה, דלעת, ברוקולי, כרובית, קישואים, שיני שום, עלים ירוקים וכו'.
לתיבול אני משתמשת (במיוחד ביום כזה, בו כדאי לחמם) ב: מקל קנמון, כמה תרמילי הל (קצת דפוקים עם עלי ומכתש), כמה עלי דפנה (תלוי בגודל של הסיר), גָלָנְגָה (שזה שורש ג'ינסנג מיובש. יש בחנויות טבע ואוריינטליות) וכשהכל רותח גם מוסיפה אבקת קארי (למי שאוהב) ומלח.
זהו.
תוך פחות משעה פלוס מינוס (לפעמים הרבה פחות) יש סיר מרק חמים ומחמם, טעים ומזין. וזה נשאר איזה יום- יומיים (תלוי כמה אנשים באים לבקר ).
כל הכייף זה שאפשר להכין את זה בין משחקים עם אומני, ידיים, טלפונים, קקי- פיפי, הנקות, הרדמות ו...נו, טוב, גם מחשב!

מה אפשר לעשות עם חילבה

*הנבטה* - מאד קל ומהיר. תוך יומיים יש נבטים. במיוחד בקיץ, אבל נובט גם בחורף וגם...במקרר*
בישולים סטייל הודיים וכו'- נותנים להם לקפוץ ולהתפצפץ ביחד עם כמון, אניס, כוסברה, חרדלים לפני האורז ואז מוסיפים את כל השאר
מטבל חילבה - מאבקת חילבה (ורד_לב‏ - אישית לא אוהבת את זה. יותר מדיי רירי בשבילי...)
עוגיות חילבה כמגביר חלב – קצת בעייתי בגלל הטעם הדומיננטי של החילבה וכן עדיף לא לחמם בשביל לקבל את מלוא האפקיטביות. אולי אפשר כעוגיות מלוחות. (ה_עוגיה‏ – האם ניסית לעשות עוגיות כאלו?)

מתכוני סויה

  • מתכון לחלב סויה אפשר למצוא בספר החדש של נירה שויאר "מלוחים לכל עת" החדש - אביב_חדש‏
- מתכון לחלב סויה - ורד_לב‏
משרים כוס פולי סויה במים למשך כיומיים ומשתדלים להחליף את המים כל 6-7 שעות ( )
טוחנים בבלנדר את פולי הסויה עם כמות כפולה / משולשת של מים (לפי מידת הדלילות הרצוייה).
בשלב זה ניתן לטחון גם תמרים ביחד עם הפולים.
מעבירים את כל העיסה הטחונה לסיר, מביאים לרתיחה, מקטינים את האש ומבשלים עוד כ- 1/4 שעה (יש חומר בסויה שצריך להתפרק, שכחתי את שמו, אבל זה קורה בבישול עם רתיחה והקטנת האש).
תו"כ בישול אפשר להוסיף מרכיבים שונים בשביל הטעם, כמו: אבקת חרובים, תמצית וניל, קנמון וכו'.
לאחר מכן, מסננים את העיסה עם חיתול / מסננת וכיוצ'.
מה שנשאר זה חלב הסויה הביתי המשובח!
לשמור בבקבוקים סגורים היטב ואחרי שמתקרר להכניס למקרר.

פתיתי שפע - ורד_לב‏
מה שקרוי "בונזו". זה חלבון סויה מעובד במרקם שמזכיר קצת מזון של חיות. יש בכל מיני סוגים, מרקמים וריכוזים. יש צ'אנקס ויש קטנים יותר ("כמו עוף", למשל), יש בגודל של מעין קציצות.
בעקרון, צריך להשרותם במים חמים, לתת להם לספוג את המים, להתנפח ולהתרכך ואז ניתן לשלבם בתבשילים, מרקים (בעצם, למרק אפשר פשוט לזרוק אותם יבשים והם כבר יתרככו לבד) וכו'.

טמפה - ורד_לב‏
הוא מאכל אינדונזי העשוי מפולי סויה שעברו התססה. זה נראה כמו גוש שטוח. נשמר בד"כ בהקפאה, עד לשימוש. אחרי שמפשירים אפשר לחתוך לריבועים, או לחתיכות בגדלים שונים ולהשתמש כמו בבשר. אפשר לטחון ולהוסיף לפשטידות, קציצות וכו'. ו... יש פה עוד כמה מתכונים, נדמה לי. (ורד_לב‏)

בשביל למנוע בלבול - פולי הסויה הם ממשפחת הקטניות ונראים כמו מעין שעועית מוזרה בייז'ית ועגלגלה.
חלבון סויה מיובש (שנראה כמו בונזו) - זה לא הפולים עצמם, אלא חלבון מרוכז שעובד לצורה הזו.
אלו 2 דברים שונים.את החלב מכינים, כמובן, מפולי הסויה עצמם!

קצת מידע על דגן

*קינואה* - סוג של דגן שמגיע מדרום אמריקה (היה המזון העיקרי של האינקה). תמצאי אותו בחנויות טבע, שווקים וכו'. הוא מהיר מאד להכנה (מישהי אמרה 15 דקות?) וטעים לאללה. בינתיים לא שמעתי על מישהו שלא אהב (חוץ מ אביב_חדש‏‏‏ ומשפחתה שלא אהבו את קומבינת הקינואה והבטטה, למרות שהם אוהבים קינואה. אז זה לא נחשב).
לקינואה יש טעם ברור משלה, בעוד הדוחן פחות דומיננטי בטעמו (לטעמי, הקיואה לוקחת, אבל זה ממש עניין של טעם )

*דוחן* - הדוחן מקורו באפריקה, אם אינני טועה ומשם נדד גם לאסיה ולשאר.

הבדלים בין קינואה לדוחן:
דוחן וקינואה פשוט מגיעים ממקומות אחרים בעולם.
מבחינת ערכים תזונתיים, שניהם הם בין הדגנים העשירים ביותר בחלבונים ובמינרלים. הרבה סידן וברזל!
הקינואה מתבשלת מהר יותר מהדוחן וזקוקה לפחות נוזלים.
מבחינת האנרגטיקה הסינית, יש הבדל בין שניהם.
את שניהם אפשר לשלב בכ"כ הרבה מאכלים.
ניתן להכין סושי עם דוחן ועם קינואה. (ורד_לב‏)

תרמו: ורד_לב‏ star star star, עוברת_אורח‏, דרומית, בת_ההרים?, רותי, אמא_אינקובטור‏, סימונה_ואבנר‏, חבצלת, ה_עוגיה‏, רעות_וצליל‏, ענת_גיגר‏, ענת, אביב_חדש‏, דנה, מנג_בין‏, ליאת_טאוב‏, תבשיל_קדרה‏, בשמת_א‏, שירי_בן_דב‏, יהודית_שפמן‏.

אני מחפשת בנרות מתכון פשוט לאללה למין מטבל צ'אטני כזה שמרכיביו הם; דלעת מוקפצת עם שום, פלפלים חריפים וכוסברה. יש לי את המרכיבים אבל אני לא בטוחה לגבי כמה שמן להקפיץ את הכל (את הכוסברה מוספים בסוף). למישהי יש מושג?
פורום של אכילה נכונה בעל השולחן מנחה ריקי תור הנה לינק
http://www.hashulchan.co.il/content/Forum/Forum.asp?GroupID=51&SectionKey=1
ורד- האם יש לך מתכון טעים לטפיוקה?
מה הערך התזונתי שלה? האם זה טוב למניקות ויונקים (ותיקים)?
ורד, מה ההבדל בין קינואה לדוחן לפי הסינים?
בשמת, תלוי איזה סינים את שואלת...
ברצינות, יש כמה גישות.
אני יודעת על השתייכות הקינואה לאלמנט העץ (כבד, כיס המרה) והדוחן לאדמה (טחול וקיבה).
עוזר?
לגבי טפיוקה, יעל_זלאיט?‏‏ חברתי שמה אותה ביחד עם שאר מרכיבי ה"מושי מושי" שהיא מכינה להיאם ביחד עם אורז, דוחן, קינואה, עדשים למיניהם (לא הכל ביחד, מה שבא באותו היום). זה מסמיך את העניינים מאד מהר. טפיוקה בהחלט טובה למניקות ויונקים.
אנחנו אוהבים להוסיף למרק, בעיקר עם חלב קוקוס
טוב, אבל מה המשמעות של השתייכות הקינואה לאלמנט העץ? אם אני עץ והכבד הוא נקודת תורפה שלי, קינואה טובה לי?
סליחה שאני נדחפת, אבל אנסה לענות עד שורד תגיע.
אם הקינואה משתייכת לאלמנט העץ והכבד או כיס המרה שלך זקוקים לחיזוק, אז טוב לך לאכול אותה.
חוץ מזה מזונות ששיכים לאלמנט מסויים - טוב לאכול אותם בעונה של אותו אלמנט, למשל - אלמנט העץ שייך לאביב ולכן טוב לאכול קינואה בימים אלה ממש
קישור | העבר | מחק ינשופית (25.01.2005 18:25):
האם מישהו יודע איך עושים חמין (צ'ולנט) עם פתיתי סויה?
חיטה/בורגול מבושלת עם פירות יבשים.
משרים חיטה/בורגול במים עד שמתרכך.
מטגנים בצל, מוסיפים מלח, מוסיפים מכל הבא ליד פירות יבשים: משמשים, תאנים, צימוקים, זרעי חמניות. מוסיפם את החיטה ומערבבים. מוכן.
מתכון של בעלי
מרק נבטי עדשים משובח
קוצצים דק בצל גדול, מטגנים קלות בשמן זית. מוסיפים קופסת נבטי עדשים: תערובת של עדשים ירוקים וכתומים. מקפיצים במשך דקה או שתיים. מוסיפים כף קמח ומערבבים עד שהקמח משחים. מוסיפים 3 כוסות מים. כשהמים רותחים מוסיפים חצי כפית קארי, קצת פלפל שחור, כפית מלח. מבשלים 25 דקות. מספיק ל: 3-4 מנות.
המרק יוצא סמיך, טעים ומחמם את הבטן.
נבטי עדשים: קופסה זה אומר בסביבות 200 גר. משרים חצי כוס עדשים ירוקים וחצי כוס עדשים כתומים. שוטפים ומגדלים בצנצנת. שוטפים פעמיים ביום, מנקזים היטב. כעבור יומיים שלושה הנבטים מוכנים. כאשר יוצא נבטון או נקודת נביטה בעדשים הירוקים זה מספיק.
נורית מילוא - מייצרת נבטים תחת השם נבטי נורית.
סירות פלפלים וקוטג':
3 פלפלים מחולקים ל"סירות" (רצוי לחתוך בסימונים החיצוניים של ההפרדות של הפלפל)
ו גביע קוטג'
1 בצל ירוק קצוץ
תבלינים לפי הטעם והדמיון.
right מחממים תנור ל- 180, חותכים את הפלפלים ומרוקנים מהגרעינים, מערבבים את הקוטג' עם הבצל הקצוץ והתבלינים וממלאים את ה"סירות". מניחים בתבנית ואופים עד שנראה טוב ויש ריח מצויין. (טיפ - לחורר את הסירה בחלק התחתון עם קיסם ליציאת הנוזלים).
שלום!
אולי מישהו יודע באיזו דרך אפשר לטחון נבט חיטה כדי להוסיף לקציצות וכו'? האם מישהו ניסה לטחון בפוד פרוססור/בלנדר והצליח?
תודה!
טושטוש,
נו באמת. לא צריך לטחון נבט חיטה!

גם אני מוסיפה אותו, נגיד, בקציצות (זה ברור שקציצות אינן חיות לשעבר, נכון?), בעוגות ואפילו בצק לפשטידה - במקום חלק מהקמח.
השאלה שלי היא, אם החום הגבוה בבישול/טיגון (ממנו אני בעצם נמנעת לאחרונה) / אפייה, לא הורס את היופי של הנבט חיטה.

תודה רבה על הדף הזה.
השאלה שלי היא, אם החום הגבוה בבישול/טיגון (ממנו אני בעצם נמנעת לאחרונה) / אפייה, לא הורס את היופי של הנבט חיטה.
שאלתי את ורד_לב‏ מתישהו איפושהו והיא אמרה שיש הרס בחימום.
אולי מישהו יודע איך לבשל חיטה?
אני יודעת זה נשמע כל כך פשוט
אבל כשניסיתי לקח מלא זמן ובסוף גם לא ממש התרככה
אז מה עשיתי לא נכון?
פחות מדי מים?
לא יודעת
זקוקה לעזרה
חיטה מלאה יוצאת קשה בבישול (ולא כל כך אטרקטיבית לילדים, למשל).
אולי השריה מראש תעזור קצת.
נראה כאילו כל הזמן המקרר שלכם מלא (ברוך השם וטפו טפו טפו) בירקות, תבלינים ושאר מוצרי בריאות
אבל איך זה לא מתקלקל ???? אני למשל, שאני קונה ירקות שלא יוצא ביומיום לבשל, כגון: כרובית, בטטה, ברוקולי עד שאני מספיקה לבשל אותם הם מתקלקלים blush

חוצמזה אשמח לרעיונות למתכוני בריאות לארוחות ערב קלות שגם תינוקת בת 10 חודשיים יכולה לאכול .....

תשמעי, המקרר אכן מלא בדברים שכאלה.
בעיקר בדברים שכן יכולים להישמר זמן מה כמו אגוזים וזרעים, תבלינים, קטניות, דגנים וכו'.
את הירקות אנחנו, למשל, קונים פעם בשבוע בירקניה האורגנית. כך שבד"כ יוצא לחסל הכל במהלך השבוע.
אם במקרה פיקששנו- גם זה קורה- זה יילך לקומפוסט cry
אגב, אם נשארים לי דברים כמו עלים ירוקים וכו' אני מכינה "פסטו" כזה עם שמן זית, מלח, שום וכו'.
אפשר גם להזמין אורחים לארוחת שאריות, אם נשאר יותר מדיי...
לגבי מה אפשר עם ילדה בת 10 חודשים ‏מתכונים לקטנטנים
רעיונות למתכוני בריאות לארוחות ערב קלות שכוללות תינוקת בת 10 חודשים.
אצלנו הלהיטים הם:
  • לערבב כפית גדושה של טחינה גולמית אורגנית בחצי גביע יוגורט. זהירות, זה ממכר גם מבוגרים happy.
  • ברוקולי חלוט: להרתיח מים עם מעט מלח, ואחרי שהמים רותחים להכניס לתוכם פרחי ברוקולי טריים לכמה דקות, עד שמתרככים קצת. לסנן, לשטוף תחת מי ברז ולהגיש.
  • חצאי עגבניות שרי, מקלות מלפפון, קוביות אבוקדו וקוביות בטטה מבושלת.

מתכון נחמד לפעוטות ומבוגרים כאחד:
ירקות שורש בתנור
מחממים תנור לחום גבוה - 220 מעלות בערך.
קולפים ופורסים לפרוסות דקות (1/2 ס"מ בערך. אחרת הירקות לא נאפים) מה שיש בבית מבין: בטטה, תפו"א, סלק, גזר, בצל, שורש פטרוזיליה. אפשר להוסיף גם שיני שום שלמות.
מושחים את הפרוסות בשמן זית, מניחים אותן בתבנית משומנת (או מניחים נייר אפייה בתבנית). ממליחים ומפלפלים את הירקות שמיועדים למבוגרים, ואם רוצים מניחים עליהם גם ענפי רוזמרין או טימין.
שולחים לשעה בתנור, עד שמתרכך.
ורד ונוסעת המון תודה על התשובות !

אתמול עשיתי קניות של אוכל אורגני ובריא (שמתן לב שהאוכל האורגני "התפלש" למדפי הסופרמקרטים הרגילים ואין צורך יותר לחפש חנויות טבע למיניהן happy ) וזהו מקווה להתחיל לבשל בריא גם לנו וגם לקטנטנה.

<אתמול (ות'אמת בכלל) הקטנטנה רוקדת (עומדת ומתנוענת מצד לצד) תוך כדי אכילה, כנראה אני בדרך הנכונה .... blink>

איזה דף נהדר!
מתכונים כיפיים.
רוצה לתרום את חלקי...

חורף זה הזמן לכוסמת - איכשהו זה מסתדר טוב.
ארוחת צהרים משביעה ומזינה, מהיר מאוד:

1 כוס כוסמת מבוררת ושטופה
1 כוס בורגול כנ"ל
1 כוס עדשים אדומים (הקטנטנים) כנ"ל
2 בטטות גדולות

שמים את הדגנים והעדשים בסיר, מוסיפים 6 כוסות מים
מרתיחים
בינתיים מקלפים וחותכים את הבטטות לקוביות קטנות (אחרת הן ישארו קשות).
מוסיפים אותן לסיר, מוסיפים מלח, מעט פלפל שחור. מעט כמון.
כשהמים רותחים מכסים את הסיר ומעבירים לאש קטנה בערך ל -20 דקות. יכול להיות שיהיה צורך להוסיף עוד חצי כוס מים, אפשר לבדוק בזהירות.
מכבים את האש, משאירים את הסיר סגור עד לארוחה.

מגישים עם סלט ירקות טרי וטחינה מלאה. מעולה.

איזה דף נהדר! ממש,ממש- תודה flower
אני מאוד אוהבת קינואה אבל בסלט- לא קר אבל בטמפ' החדר
ואריאציה אחת- להכין קינואה רגיל- רק במים
ולהוסיף- עגבניות מיובשות, זיתים שחורים, פטה או בולגרית עיזים, גרעיני חמניות קלויים, פטרוזיליה ונענע קצוצות.
מתבלת בשמן זית וממש טיפה מלח גס- ממש קצת כי המרכיבים מלוחים- ולתת לזה לעמוד בערך 20-25 דקות כדי
שהטעמים יתאחדו. את כל המרכיבים לקצוץ קטן וגם את הגבינה לקוביות קטנטנות.
ואריאציה שניה וקצת יותר מושקעת - אני אופה בתנור ראש של שום עד שרך אבל לא ממש מושי
חותכת את השיניים לחצאים וגם פה מוסיפה זיתים שחורים וגרעיני חמניות עגבניות שרי חתוכות לרבעים ועלי זעתר טריים שקליתי קצת עם שמן זית.
בתאבון ולבריאות9 _:
קישור | העבר | מחק אמאשלחמודי (29.06.2007 13:33):
זקוקה לעזרה בעניין אוכל. אנחנו שלושה: אמא, אבא ותינוק שכבר צריך להתחיל לאכול כמו שצריך (בן שנה שיונק הרבה). קשה לי להתארגן כראוי בכל הקשור לנושא האוכל. החל מההחלטה מה לאכול, קניית המוצרים, בישול וכולי. יש לציין שאני בשלנית גרועה מאוד וגם בעלי, אבל זה אולי לדף אחר... מה שקורה בסוף הוא שאנחנו רעבים, נזכרים ברגע האחרון לארגן משהו שבד"כ יוצא גרוע כי לבשל רעבים זה לא הכי, או שמבזבזים כסף על אוכל יקר ולא בריא בחוץ.
מה עושים? הצילו...
מה עושים? הצילו...
דואגים שיהיה בסיס במקרר:
סיר אורז מבושל/קינואה/בורגול...
מרק ירקות עשיר עם ירקות חתוכים גדול ואפשר גם עוף( משמש לילד וגם לכם כארוחת צהריים חמה בתוספת אורז וכו')אם תרצי מתכון בכיף.
לחם- חשוב שיהיה בבית אפילו במקפיא
ביצים
גבינות
פסטה
רוטב עגבניות קנוי ( מגיע בצנצנות זכוכית)
שמנת (לבישול)
שניצלים קפואים מוכנים( אם תכיני לבד כמובן עדיף)
סלטים מוכנים -כדי שיהיה עם מה להכין סנדוויץ.
כשמבשלים אז להכין כמות גדולה יותר כדי שישאר למחר...
לבנות תפריט:תנסי קודם לבנות את התפריט השבועי לילד כי הוא בטח אוכל יחסית דברים קבועים ואז בהתאם רשימת קניות.
דוגמא אם הוא אוכל כל יום בננה-6 בננות לקניה

אם תרצי מתכונים פשוטים ומהירים שניתן להכין ביד אחת... אני כאן.

רוטב עגבניות קנוי או מבושל. אני מכינה כמות, שיהיה, וגם אם באים חברים ומבקשים קטשופ אני שולפת. מטגנת בצל בשמן זית, מוסיפה רסק עגבניות או עגבניות מרוסקות ואם הילדים לא רואים, אז מהר מהר זורקת פנימה גם עגבניה. ופלפל שחור טחון. ובכלל, אולי כדאי לבשל לכמה ימים. נכון, זה לא לאכול הכי טרי, או הכי מגוון, אבל בואו נסכים שקשה עם תינוק בן שנה ואנחנו צריכים לעשות לעצמנו הנחות, ועדיף עוף מיום שלישי מאשר (נניח) להזמין פיצה (אצלי הקטן בן שלוש וחצי ואני עדיין עושה לעצמי הנחות).

אני בשלנית גרועה מאוד גם אני, אבל אני לומדת. ובאמת חושבת שזה גם עניין של לדעת להתארגן, וגם את זה אפשר ללמוד (בעצם יותר קשה ללמוד להתארגן מאשר ללמוד לבשל, אבל אפשר).

נזכרים ברגע האחרון לארגן משהו שבד"כ יוצא גרוע כי לבשל רעבים זה לא הכי,

זה הדבר הראשון לשנות - להתחיל להכין אוכל כשיש זמן, ליהנות מההכנה. ללמוד לבשל מתוך ניסוי וטעיה וטעימה ולא מתוך רעב ותסכול. מה הייתם רוצים לאכול? מה אתם אוהבים לאכול?

גם אני גיליתי שכדאי להתחיל מהשאלה מה אוהבים לאכול ואז למצוא נניח שלושה דברים כאלה ולהתמקצע עליהם. את יכולה לחפש מתכונים ברשת או לבקש כאן. ואז להקפיא. לדוגמא סיר קציצות ברוטב עגבניות זה משהו באמת לא מסובך (אם כי לוקח קצת זמן) ואפשר להכין, לחלק לקופסאות בגודל שתי מנות ולהקפיא. כך גם מרק עוף עם ירקות. ביחד עם קוסקוס זו ארוחה מעולה, אפילו בקיץ.
בהתחלה תחזרו קצת על עצמכם מבחינת התפריט אבל לפחות יהיה אוכל בבית. happy אחר כך כבר יהיה קל יותר לגוון.

כשאת חושבת מה תכיני לשבוע הבא - תרשמי כבר את הקניות המתבקשות מהתפריט ואז יהיה סדר. אם למשל החלטת על קישואים עם בצל, עדשים כתומות עם אורז וסלט גזר - תעברי על המזווה והמקרר ואז יהיה לך ברור מה צריך לקנות ומה כבר יש בבית. נתתי בכוונה דוגמאות של דברים שאצלי הילדים אוהבים- אולי במקרה זה יתאים גם לך .אני ממש אשמח לתת מתכונים אבל לא יודעת באיזה דף בדיוק.
תגידי אם משהו מעניין אותך במיוחד.

אם כי לוקח קצת זמן)
אני מטגנת את הקציצות בשני מחבתות במקביל וזה מקצר לי את זמן ההכנה בחצי

אבל זה עדיין המון זמן כי אני מכינה 2 קילו
וואו שני קילו? אני לא עומדת בזה. זמן גלגול הקציצות שובר אותי. כל הכבוד לך.
אני לא מגלגלת זה קציצות שטוחות כמו לביבות פשוט זורקת לתוך המחבת

ומה שיוצא אני מרוצה
נראה אותך מאכילה מפלצון שיכול לאכול קילו קציצות ואז לתקוע גרפעס ולהגיד היה צריך יותר מלח happy
עדשים כתומות עם אורז - איך עושים? ניסיתי ויצא דייסה.

אני מעתיקה לכאן את המתכון. אם זה לא המקום- מוזמנים לערוך ולהודיע.
התבשיל מוצלח מאוד, יכול לנוע בין מרק לבין מרקם דייסתי למדי, במובן המשובח של המילה. תלוי בכמות המים.
המתכון של חני פרבר ואני עושה כמעט ללא שינוי (במקום ציר עוף אני שמה מים עם תמצית ירקות אורגנית של vogel)

**********מרק עדשים כתומות*********
חומרים

מעט שמן זית
1 כף חמאה
בצל גדול, קצוץ דק
4-5 שיני שום פרוסות
1 כוס עגבניות חתוכות
כף פפריקה מתוקה
חצי כפית כורכום
1/2 כוס עדשים כתומות
1/2 כוס אורז ארוך
6 כוסות ציר עוף או מים
פלפל שחור גרוס טרי
מלח


אופן ההכנה

  1. בסיר רחב וכבד מטגנים בצל ושום בשמן וחמאה (אפשר גם בלי חמאה), עד שהבצל רך אך לא שחום. מוסיפים את העגבניות והפפריקה
מערבבים היטב ומוסיפים את העדשים, האורז והמרק. מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים חצי שעה עד שהאורז רך והעדשים כמעט מתפרקות.

  1. מוסיפים את המלח והפלפל אם המרק סמיך מדי, מוסיפים עוד קצת מים.
מגישים חם עם לחם ופלחי לימון בצד, ומעט שמן זית ופפריקה מעל.
עצות שקיבלתי מחברה מאורגנת, את חלקן הצלחתי ליישם ועזרו.
  1. לבשל כמות גדולה ולהקפיא, של 2 סוגי אוכל. למשל קציצות ברוטב עגבניות ושניצלים. להקפיא במנות קטנות ואז, לפחות לקטנ/ה יש תמיד צהריים.
  2. עם הידיעה שתמיד יש משהו בפריזר, אפשר לבשל 'רק' פעם בשבוע משהו כמו צלי בשר עם תפוא בסיר גדול שמספיק ל3 ימים. (הדבר הכי קל בעולם להכנה, ממש לא יאמן ומאד מאד טעים)
  3. לזה עוד לא הגעתי, אבל החברה יושבת עם היומן בשבת ועושה תוכניות מפורטות לשבוע שבפתח. ככה היא מאורגנת על מתי היא עושה סופר, מתי מבשלת וכו'.
  4. להכיר כמה מתכונים פשוטים וקלים שאפשר להכין מחומרים בסיסיים שאפשר לדאוג שתמיד יהיו בבית. (בספר טעמים ראשונים יש לה דווקא כמה הצעות לא רעות בכלל).
לבשל כמות גדולה ולהקפיא, של 2 סוגי אוכל
זה עובד גם לחומרי גלם שאין תמיד זמן להתחיל למדוד ולערבב אותם (או שמבלבל למדוד אותם עם ילדים בסביבה) . למשל כשצריך מספר סוגי קמח לאפיית לחם, חומרים יבשים לעוגה בחושה וכולי.
בכל פעם שאני מודדת קמח/מלח/סוכר לאופה לחם, מודדת פעמיים - אחת הולכת לתוך אופה הלחם והשנייה לקופסא שנשארת במקפיא, ובה כל החומרים היבשים. על הקופסא מודבק פתק (קבוע) שמפרט את החומרים הרטובים שעדיין חסרים. וכך, לנגלה הבאה של לחם/עוגה, צריך רק לרוקן הכל לתוך התבנית, להוסיף מים/ביצה על פי המפורט בפתק ולאפות.
טוענת שנעליים אומרות למוח שזה זמן לעבוד, וחליצתן מסמנת למוח שזמן לנוח.
זה כי היא לא לקטית שמטפסת על עצים כדי להאכיל את ילדיה הרעבים.
> עונת התאנים בפתח! <
אצלי זה תקוע,טכני יותר ולא אינטואטיבי, מהנשמה.
מניסיוני, היצירתיות והנשמה נכנסו בשלב יותר מאוחר, אחרי שהבסיס כבר הרגיש בטוח. בהתחלה עבדתי רק לפי מתכונים וזה נתן לי המון חופש, פשוט כי האוכל הצליח ויצא טעים והבטחון נבנה.
ראיתי שפנית אלי בדף שלי ועניתי לך שם אבל אני מייד מעבירה לדף הבית החדש שלך...
ארוחת בוקר הכי פשוטה ומצוינת:

סלט פירות קטן (מ-3 פירות בלבד, בננה תות וקלמנטינה, או אגס תפוח ואפרסמון... או מה שרוצים).
עם 3-4 כפיות של קוואקר טחון (טחנתי על המקום) או פצפוצי אורז/פצפוצי קינואה.
רבע כפית טחינה גולמית מלאה.
קינמון בזוק מעל ואפשר גם אגוזים טחונים.

תבשיל עדשים ותרד כלאחר יד:

מטגנים בצל ושום, מוסיפים 2 חופנים של עלי תרד טריים קצוצים, מאדים טיפה שיירד הנפח. מוסיפים תערובת 50:50 של עדשים חומים וצהובים (כוס-כוס וחצי, לאחר שטיפה). קצת מלח ופלפל וזהו. מוסיפים מים רותחים בערך ככמות העדשים, מעבירים לאש קטנה, מכסים ומחכים כחצי שעה. לפני ההגשה - כמה טיפות לימון.

סלט לארוחת ערב קיצית:
פסטה או פתיתים שנשארו (קרים) + קופסת סרדינים (משובחים, בשמן זית) + לימונים כבושים קצוצים + כוסברה קצוצה + קוביות אבוקדו, קוביות עגבנייה ואם רוצים גם גמבה. לערבב הכל, לא צריך שום תבלינים, אולי רק עוד זרזיף לימון מעל.
קישור | העבר | מחק לימונדה (07.07.2012 01:17):
ממממ...נישמע כיוון מענין עם הסרדינים בשמן זית והלימון הכבוש. אני לא מחסידות הפתיתים, אבל בזמן האחרון אני עושה כל מיני סלטי אורז על אותו עיקרון בדיוק. משתמשים באורז מאתמול. או שמכינים אורז (בשמתי, יסמין) במיוחד ומקררים לטמפ. החדר.מוסיפים גבינת פטה. קוצצים ירקות- בצל ירוק. בצל אדום. פלפל אדום. עגבניה. זיתים. הכי חשוב להשתמש בהרבה תבלינים חיים (מה שיש- נענע, כוזברה, פטרוזיליה, שמיר), פלפל חריף אם רוצים, לימון כבוש (או אבקה מלמון פרסי), שמן זית. לימון. או חומץ...
אופציה טובה גם לארוחת צהרים קלילה happy
טופו מוקפץ
מנה מעולה לטעמי כתוספת, או כמנה עיקרית צמחונית שמתאימה לארוחה מהירה וגם לאירוח מפונפן ואפילו לילדים (הפרטי שלי אמנם בררן, אבל מס' ילדים שהתארחו אצלנו נהנו מאד מהמנה)
חותכים חבילת טופו לקוביות קטנות
ומוסיפים לתוך מרינדה של שמן סומסום-2 כפות, סויה- 1/3 כוס וצ'ילי 1 כף (אני לא מכינה לפי מידות ואפשר לשנות מינונים של כל אחד מהמרכיבים) מי שאוהב מתוק אפשר גם להוסיף כף דבש.
להשרות ואז להקפיץ בלי הרוטב כמה דקות עד שמקבלים צבע ואז להוסיף את הרוטב ולהוריד מהאש.
טעים מאוד עם סלט חסה, בצל ירוק וגזר, עם אורז לבן, עם ירקות מוקפצים ועוד
אם אין זמן להשרות יהיה טעים גם בלי ואפילו אפשר לאכול בלי הטיגון אבל זה רק למושבעי הטופו
אטריות כרובית ובוטנים

לפרק כרובית קטנה לפרחים, לבשל במים רותחים כמה דקות, עד שמתרככת.
לסנן את הכרובית (חצי מהכמות אפשר לשמור לסלט כרובית - לערבב עם שום כתוש, מיץ מחצי לימון, שמן זית וקצת מלח. לשמור במקרר).
במקביל לבשל כחצי חבילת "פסטה אורז" או אטריות אורז, ולסנן (לשמור חם).

הסיר שהתבשלה בו הכרובית - לרוקן ממים, להחזיר לאש עד שהוא יבש שוב. מטגנים בו 1-2 שיני שום פרוסות בטיפת שמן זית, מוסיפים פרחי כרובית ו-2-3 כפות נדיבות של רוטב סאטה (רוטב בוטנים אינדונזי). מוסיפים זרזיף רוטב סויה. מערבבים במהירות, מכבים את האש, מוסיפים את האטריות המסוננות, מערבבים. זהו. לבחור בצלחת צבעונית כדי שהמנה תבלוט בלובן שלה happy

נשמע מעולה !
אפשר אולי מתכון של הרוטב בוטנים ?
אני קניתי מוכן לצערי happy אבל יש שלל מתכונים ברשת. ‏למשל זה‏ או ‏למשל זה
תודה רבה :) נשמע קל להכנה.
אגב איזה רוטב מוכן זה ? לא נראה לי שראיתי בסופר ...
תמצאי בכל מעדנייה אסיאתית ואולי גם בחנויות טבע.
הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:

חולקת איתכם את המתכון שהמצאתי לפשטידה עם קמח טף. פשטידת ירקות מלאה ירוקים וברזל, טובה להקפאה וליולדות
הערות: כל קמח יהיה בסדר, הטף נותן ברזל. אפשר להוסיף אחרי שהתערובת נמזגה פתיתי שמרי בירה מלמעלה. מוסיף טעם משובח וערך תזונתי לא מבוטל

חומרים:

1 חב עלי מנגולד (צריך לשטוף היטב מחול)
1 חב סלרי (נשתמש רק בעלים)
1 סלסילה שמפיניון
3 גזרים
3 קישואים
3 ביצים
קמח

תנור 220

#1 חותכים גס קישואים, מנגולד, סלרי (ממש גס. זה מתקצץ אח"כ ממילא). מאדים במחבת עמוקה כמה דקות עם כפית מלח טובה ונגיעת שמן. שמים במסננת
#2 קוצצים פטריות לחתיכות קטנות מאדים כנ"ל עם מלח פלפל ותבלון (כורכום וכמון, או אגוז מוסקט...)
#3 גזרים במעבד מזון לקטנטנים.

סוחטים את מה שצריך. מגררים במעבד מזון את הירוקים (רק הפטריות נשארות קצוצות ולא מגוררות)
ומערבבים הכל יחד+3 ביצים+ חצי כוס קמח. טועמים ומוסיפים מלח פלפל..

משמנים תבנית ומפזרים פירורי לחם. שופכים ומכניסים לתנור, ומנמיכים ל180 ל45 דקות.

וואו החביתת תרד דה לוקס! משהו.
יש לך מה להוסיף? עריכת כל הדף
אפשר לפתוח דף_חדש, או לכתוב כאן בדף מתכונים_מזינים_ומהירים:
לפעמים הדרך לנצח היא להכנע

מאת:

כדאי לקרוא שוב את מה שכתבת לפני ההוספה.