תסמונת הבית החולה

תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

Sick Building Syndrom
נקראת גם:
Multiple Chemical Sensitivity או בקיצור MCS (בעברית קראתי לזה "רגישות לכימיקלים", אתם מוזמנים למצוא שם מוצלח יותר)
Environmental Illness
21st Century Illness

מתוך מאמר שלי בפורום אוטיזם גישה ביו רפואית בתפוז:

המהפכה התעשייתית והתפתחות המדע שהביאה איתה הביאו איתן לא מעט ברכה ובוודאי שנוחות רבה יותר. אבל התוצאות של המרוץ לשנות את הסביבה נשאו איתן גם מחיר; אותו מדע שמצא תרופות חדשות מצילות חיים ופיתח את המחשב, ייצר גם חומרי הדברה וכימיקלים רעילים אחרים, ושיחרר אותן לסביבה בלי שום ביקורת. אנחנו חיים בעולם שבו אלפי כימיקלים חדשים נוספים לסביבה מדי שנה. עולם, שבו ניתוח מדעי ומודעות ציבורית לזיהום סביבתי מוגבלים במקרה הטוב, ועולם שבו ההשלכות לגבי החיים ב"מרק הרעלים" מחמירות יותר ויותר. היום, אין כבר מקום על פני כדור הארץ שאינו מזוהם בגלל מעשי ידי אדם.

רוב הכימיקלים הסינתטיים שאנחנו נתקלים בהם בחיי היום יום מיוצרים מנפט ופחם. אנחנו נחשפים לכימיקלים האלה ואחרים בצורות שונות: באוויר שאנחנו נושמים, באוכל שאנחנו אוכלים, במים שאנחנו שותים, בחומרים שאנחנו נוגעים בהם. אדם ממוצע ששותה מי ברז ואוכל דייאטה רגילה נחשף לפחות למאה כימיקלים ביום, ולעתים קרובות לכמות הקרובה יותר למאתיים כימיקלים (מתוך הספר Food Allergies and Food Intolerances by Jonathan Brogstoff and Linda Gamlin).

להלכה, גופים ממשלתיים הממונים על הגנת הסביבה אמורים לפקח על שיעור הכימיקלים הרעילים בסביבה דרך תקנות המגבילות את שיחרורם ממפעלי תעשייה, ועריכת מחקרים הקובעים מהי הכמות הבטוחה לשימוש. אבל למעשה, בין היתר בגלל לחצים פוליטיים וכלכליים, לא תמיד המגבלות על התעשייה חמורות מספיק. גם ההליך שבו נקבעת מהי הכמות הבטוחה לשימוש רחוק משלמות. בהליך זה לא מביאים בחשבון אוכלוסיות רגישות במיוחד, ומתעלמים מ"אפקט הקוקטייל" – כיוון שהחומרים האלה מצויים כבר בסביבה וביחד הם יוצרים תגובה שלילית פי כמה מכל אחד מהחומרים האלה לחוד.

לא תמיד גם מצייתים לתקנות הבטיחות. בשנות החמישים והשישים, אבל גם היום, חקלאים הציפו את שדותיהם בחומרי הדברה מסוגים שונים, והתעלמו מהכמויות המומלצות. מטוסי ריסוס ריססו מעל ערים שלמות, לעתים קרובות מעל ראשי הילדים המשחקים בחוץ. בשנת 1962 יצא על כך ספרה החלוצי של רייצ'ל קרסון, Silent Spring, שתיאר את הנזקים ארוכי הטווח של חומרי הדברה. הספר עורר את דעת הקהל והתקנות בנושא הפכו מחמירות יותר, אבל לא מחמירות מספיק.

אבל הזיהום לא נשאר רק בחוץ. הוא פלש לתוך הבתים ובעצם לכל המבנים ונשאר שם בשל חומרי הבניין המודרניים המכילים רעלים שעשויים מנפט, חומרי הדברה ושימור, רהיטים המכילים כנ"ל, בישול בגז, חומרי ניקוי וצעצועים, ואיוורור לקוי. על פי ה-EPA (Environmental Protection Agency בארה"ב), זיהום הסביבה הפנימי (indoor air) גרוע בהרבה מזיהום האוויר החיצוני (outdoor air), ויכול להגיע לרמה הגבוהה ממנו פי חמישה. היום, לעתים קרובות פחות בריא להיות בבית מאשר להיות בחוץ!

גוף האדם מצוייד במנגנונים להתמודדות עם חומרים זרים (=קסנוביוטיקס), שהתפתחו במהלך האבולוציה. אבל האבולוציה מעולם לא הכשירה אותנו לחשיפה בכמויות כאלה, או לסוגים שהאדם המציא, או למוטציות שנוצרו (למשל, סוגים חדשים ורעילים מאוד של עובש). התוצאה היא שכולנו משלמים את המחיר במידה זו או אחרת, וששיעורן של מחלות הקשורות לזיהום סביבתי עולה יותר ויותר.

אחד הדברים שקרו בד בבד עם החמרת הזיהום, הוא שהחלה תופעה מסוג חדש. הראשון שזיהה את התופעה היה ד"ר רנדולף בשנות ה-40, והיא נקראת בשמות שונים: "מחלה סביבתית", "רגישויות לכימיקלים רבים" (MCS=Multiple Chemical Sensitivity), "תסמונת הבניין החולה", ועוד. האנשים שזוהו כסובלים מהתופעה היו אנשים שסבלו ממגוון רחב של תופעות בריאותיות והגיבו לסוגים רבים של כימיקלים שלא היו קשורים זה לזה, או כפי שנקראו לפעמים "מגיבים אוניברסליים". השנים שעברו מאז הביאו הרבה מחלוקות אבל לא הרבה הבנה לגבי הבעיה. יש אפילו כאלה המכחישים שהיא קיימת בכלל, וטוענים ש"הכול בראש" של החולים, כלומר שהם "פסיכים".

הנה רשימה חלקית של כימיקלים שהאנשים האלה הגיבו אליהם:
  • גזים ועשן – כלור, גז בישול, זיהום אוויר תעשייתי, חומרי הדברה מרוססים, עשן סיגריות, עשן בכלל, עשן אגזוז.
  • סולבנטים ו-VOC אחרים: (VOC’s

    volatile organic compounds

    חומרים אורגניים נדיפים, הם תרכובות כימיות מבוססות פחמן, שמתנדפות בטמפרטורת החדר. רבים מחומרים אלה הם רעילים, ולא מעטים מהם מלאכותיים): אדי דלק, בשמים ואפטרשייב, סבונים מבושמים, חומרי ניקוי, צבעים, טרפנטין וחומרים מסירי צבע, חומרי חיטוי, מטהרי אוויר, פוליש לרהיטים, פורמלדהייד (מבידוד של בתים, רהיטים ועוד), ריחות של פלסטיק, גומי, נייר כרומו, בדים חדשים
  • חומרים לא נדיפים: תוספות מזון מלאכותיות, שאריות של חומרי הדברה במזון, מרככי פלסטיק (שיש בפילם ובפלסטיק רך), תרופות, מי ברז
  • אלרגנים: אבקת פרחים, אבק, עובשים, עצים, ומזונות מסוגים שונים
והנה רשימה חלקית של הסימפטומים:
  • בעיות עיכול, מחלות מעיים כרוניות, הקאה, שילשול או עצירות
  • עייפות, חולשה, בילבול, חוסר יכולת להתרכז או לדבר
  • אסתמה ותופעות אלרגיות אחרות
  • היפראקטיביות
  • דיכאון, חרדות, התפרצויות זעם, התנהגות "שיכורה" או "מסתולית", כבדות בתנועה
ילדים רגישים במיוחד לזיהום סביבתי. כיוון שהם קטנים יחסית הם נושמים יותר אוויר; המערכות בגופם, ובעיקר המוח, עדיין בשלב של התפתחות שהוא שלב פגיע במיוחד. מספר הילדים הסובלים מבעיות בריאותיות ונוירולוגיות עולה בהתמדה, לא רק מספר הילדים האוטיסטיים. לגבי רבות מהבעיות האלה זוהה קשר למזהמים, לפעמים מזהמים ספציפיים (למשל, הקשר בין היפראקטיביות לצבעי מאכל).
...
בימים עברו, נהגו הכורים במכרות הפחם לקחת איתם כנרית בכלוב. הציפור הייתה "ביטוח נגד גז". בשל היותה רגישה פי כמה מבני אדם להתפרצויות גז רעיל שהיו קורות במכרות מדי פעם, תגובתה הייתה אות אזעקה לכורים להתפנות מהמכרה.

הילדים שלנו הם הכנרית.

_

הנה סרט מאתר המוקדש לנושא.

(כתבתי על זה המון ברחבי האתר, ואני אאסוף בהדרגה הודעות רלוונטיות ואעביר לכאן. מוזמנים לעזור)

<מרגישים שלא בא לי לארוז, נכון....?>
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

אחד המקרים הידועים של תסמונת הבית החולה קרה דווקא במשרדי ה-EPA = Environmental Protection Agency, למרבית האירוניה:
When the Environmental Protection Agency (EPA) came down with "sick building syndrome" in its Washington, D.C. headquarters back in 1988, the irony was lost on no one. Health problems there erupted after installation of new carpeting, but the cause was never clearly identified. Suspicion hovered around chemical by-product emissions from carpet backing or adhesives, including something called 4-phenylcyclohexene (4-PC). The EPA finally replaced the carpet with a different, urethane-backed version, which solved the problem.
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

נושא קשור והרבה יותר שנוי במחלוקת מתסמונת הבניין החולה או MCS הוא electro magnetic sensitivity או EMS בקיצור.
לעתים קרובות אנשים שסובלים מ-MCS מעידים שהם מגיבים בצורה דומה לחשמל. היכרתי אישית כמה כאלה בקהילה המיועדת לחולי-MCS שבה גרנו בפלורידה, ובקבוצת דיון באינטרנט הייתה מישהי (אוטיסטית מבוגרת) שהעידה על עצמה שכשהמחשב פועל, היא לא מסוגלת לדבר אלא רק לכתוב. זה נושא שאני אישית לא חקרתי לעומק - גם כי הוא לא היה רלוונטי לגבינו וגם כי אני קצת יותר ספקנית לגביו, אבל אחרים מוזמנים להוסיף כאן פרטים וקישורים.
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

אחת הטענות שטוענים המתנגדים ל-MCS היא שהחולים הם לעתים קרובות אנשים שאינם יציבים בנפשם.
מהיכרותי עם לא מעט אנשים כאלה אני נאלצת להסכים, אבל אני סוברת שחוסר היציבות הנפשית הוא תוצאה של הבעיה ולא הגורם שלה.

ראשית, ההשפעה הישירה של כימיקלים יכולה לגרום לבעיות נוירולוגיות וריגשיות. רבות מאלה מתועדות וידועות.

שנית, ההשפעה העקיפה של ההתמודדות הקשה.
תארו לעצמכם שיום אחד, בלי שום הזהרה מוקדמת, אתם כבר לא מסוגלים לעשות שום דבר שיכולתם לעשות קודם; רבים מהחולים מצביעים על נקודה ספציפית בזמן שבה דברים השתנו לגביהם, אותו רגע שבו "התמוטטתי", "קרה הסוויץ' " "חציתי את הקוו" וכו'.
מופיעים סימפטומים חדשים וחמורים חדשות לבקרים ואין לכם מושג איך לטפל בהם. רוב החולים עוברים שנים של חיפושים ונדודים מרופא לרופא (שמודיע להם שאין להם כלום) עד שמאבחנים את הבעיה.
דברים שהיו לפני כן תמימים לגמרי פתאום מזיקים ומכאיבים לכם עכשיו - לפעמים ברמה שלא מאפשרת תיפקוד יומיומי. אתם מתבלבלים ומתעלפים מכל משב רוח הנושא ריח בושם, מירידה לרחוב וחשיפה לעשן, ממפגש עם חברים שמשתמשים בחומרי כביסה ובעיקר מרככים רגילים, מלבישת הבגדים שלכם ומחיים בבית שלכם (בעיית הדיור היא ה-בעיה של אנשים כאלה. חולה-MCS עובר בממוצע, על פי סקר שנערך לפני זמן מה באחד העלונים בנושא, 14 פעמים). כמעט כל מאכל גורם לכם לתגובה שלילית.
אתם מבודדים מהעולם, ופוחדים לעשות דברים כי אין לכם מושג מה יהיה הדבר הבא שתגיבו אליו.
אני חושבת שאם זה היה קורה לי, לזה כשלעצמו היה אפקט חזק מאוד על יציבותי הנפשית... ואני יכולה להעיד שכשהבנתי שזה מה שקורה לבן שלי, זה לא עשה לי טוב.
רחל_ברמן*
הודעות: 1270
הצטרפות: 25 אוקטובר 2006, 12:11
דף אישי: הדף האישי של רחל_ברמן*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי רחל_ברמן* »

איפה יש מידע על איך "להבריא" את הבית? הפרוייקט שאנחנו גרים בו נבנה בתחילת שנות ה-80, והבתים פה הם פשוט קוביות בטון מבודדות להפליא. הבית פשוט עושה לי כאב ראש, ולדעתי יש לנו גם עובש. בשיחות עם אנשים אחרים כאן הבנתי שזו בעיה כללית, וכנראה שנתחיל להריץ איזו יוזמה לשיפוצים כלליים (אני מקווה להשיג מימון חלקי לפחות מהחברה שמשכירה את הקומפלקס), אבל אני רוצה לדעת מה יהיה הכי יעיל. וגם מה אפשר לעשות לבד - נניח, מה זה "פרוטוקול העובשים" שאת מזכירה בקישור? זו פעם ראשונה שאני נתקלת בעובש ביתי (עברנו מירושלים היבשה לאחד המקומות היותר לחים באירופה), ואני לא ממש יודעת מה לעשות עם זה...
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

פרוטוקול עובשים הוא פרוטוקול מטורף שהגתה נטלי גולוס. הוא לא מדבר על איך להיפטר מעובש אלא איך למנוע התפתחות שלו באופן יומיומי, ונועד לאנשים רגישים באופן מיוחד.
אני אכתוב מה שאני זוכרת, ואוסיף עוד פרטים אם אזכר:
מחליפים ומכבסים מצעים בכל יום. (רק זה כשלעצמו שבר אותי, פשוט לא עמדתי בזה).
לובשים כל בגד פעם אחת ואז מכבסים.
לא שומרים בגדים או נעליים בחדר השינה - רק מאחורי דלת סגורה של ארון.
לא תולים בגדים שנלבשו ליד בגדים שכובסו.
משאירים תמיד אור בחדר האמבטיה וארון הבגדים ובכל מקום שמועד לעובש.
לא נותנים לשום בגד, מגבת או כלי מיטה לעמוד רטובים. או שמכבסים מייד, או שמייבשים מייד.
ייבוש במייבש בחום הכי גבוה. הדחת כלים במדיח כלים בתוכנית ייבוש באדים.
לא אוכלים שום אוכל או משקה שעמד בחוץ יותר מחצי שעה, מקסימום שעה.
לחימום מחדש שומרים אוכל במקפיא ולא במקרר.
בקבוק מים שנפתח חייב להישמר סגור במקרר. עדיפים בקבוקים קטנים על הגדולים.
מנגבים את כל חלקי האמבטיה מייד אחרי הרחצה.
נמנעים מסוגי אוכל מסויימים המועדים להיות עבשים, כמו כרובית.
ירקות שורש יש לרחוץ לפני ואחרי הקילוף.
אגוזים וגרעינים יש לאכול רק קלויים (בזה היא טעתה - היה על זה דיון בדף מאמרים אובייקטיבים על מזון אורגני)

איפה יש מידע על איך "להבריא" את הבית?
יש לא מעט ספרים בנושא, אני אחפש לך את המומלצים. מכל ספרי ה-MCS למיניהם שאני ראיתי, אני הכי אוהבת את LESS TOXIC ALTERNATIVES. קטן, קומפקטי, ישר ולעניין. החיסרון לגבייך הוא שהוא מן הסתם מתייחס בעיקר למוצרים שניתן לרכוש בארה"ב.

זו פעם ראשונה שאני נתקלת בעובש ביתי
הדרך הכי יעילה היא לנקות בכלור, מה לעשות. החסרונות ידועים, אבל היתרון הוא שכלור מתנדף לגמרי בזמן יחסית קצר (כמה ימים לכל היותר).
הקירות הפנימיים שלכם הם DRYWALL או קירות בטון? דרייוול מועד לעובש (למרות שהוא ספוג בכימיקלים נוגדי עובש).
אחרי שכבר מנקים ונפטרים מהעובש, ייתכן ששימוש שוטף (תרתי משמע) בחומרים טבעיים נוגדי פטריות, כמו שמן עץ תה ותמצית גלעיני אשכוליות, מי חמצן וסודה לשתייה, יכול להספיק כדי שהעובש לא יחזור. אפשר לשקול גם שימוש במכשיר DEHUMIDIFIER אם כי נטלי לא אהבה אותם (טענה שהם עצמם מקור לעובש). אני מניחה שאם מקפידים לרוקן את המים לעתים קרובות ולנקות כנ"ל זה יכול לעזור. כאן בארה"ב מקובל מאוד השימוש בהם במרתפים. DEHUMIDIFIER טבעי הוא פחם פעיל שניתן למצוא בשקיות שמיועדות למטרה הזו, אבל מניסיוני הוא לא יעיל מספיק באקלים לח.
עוד משהו שממליצים עליו לשימוש שוטף הוא שאיבת אבק בשואבי HEPA, שימוש בפילטרים במיזוג האוויר, ומטהרי אוויר לחדרים. מטהרי אוויר צריכים להיות מבוססים על פחם פעיל ופילטר אלקטרוסטטי ולא על יינון האוויר - מיינני אוויר או IONIZERS אינם יעילים ומזיקים לבריאות (פוגעים בתיפקוד הראות).הנה למשל מטהר אוויר שהרבה אנשים רגישים משתמשים בו (לנו יש שניים כאלה שקנינו משומשים): http://www.healthpurifiers.com/index.sh ... -purifiers
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

מצאתי את ה קישור הזה (באתר של CHEMICAL INJURY NETWORK, אחד האירגונים החשובים ל-MCS) שבו יש טענה שכלור לא עוזר וכן מזיק. אולי זה נכון - לא יודעת. בעלת הבית בקהילה שבה גרנו אמרה שהיא ניסתה הכול (בפלורידה הלחה עובש זו בעיה כרונית) ומצאה שכלור הכי יעיל והכי פחות בעייתי. לשיקולך.

pd]My House Is Killing Me sim b 1[/po] הוא ספר ידוע שקיבל גם ביקורות טובות באמזון.

אם תעשי שם חיפוש על HOUSE MOLD תמצאי עוד שלל ספרים שגם הם קיבלו ביקורות טובות, אבל שלא בהכרח מציעים פתרונות לא רעילים. הנה si3]ספר אחד כזה rdr bb product[/po]
עוד חיפושים באמזון שהניבו כמה תוצאות מעניינות: MOLD + REMODELING , HEALTHY HOME, GREEN REMODELING, HEALTHY REMODELING
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

לגבי "הבראת" הבית באופן כללי - זה חלק שני למאמר שעדיין לא נכתב. אולי עכשיו כשפתחתי את הדף הזה אני אקבל מוטיבציה לכתוב אותו.
בקווים כלליים - הולכים מחדר לחדר לפי סדר עדיפויות די קבוע (תמיד מתחילים מחדר השינה), ומתקנים או נפטרים ממה שלא עומד בקריטריונים.
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי בשמת_א* »

אולי עכשיו כשפתחתי את הדף הזה אני אקבל מוטיבציה לכתוב אותו.
מצפה בכיליון עיניים!
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

Clean House, Clean Planet - Karen Logan
ספר מבריק, יעיל, מלא מלא מתכונים של חומרי ניקוי טבעיים לא רעילים ואקולוגיים, מידע על הכימיקלים הטיפוסיים שמעורבים בניקיון הבית ועוד. ממש משובח.
אתמול נהר ניגשה לבקבוק שטיפת הרצפות וטעמה קצת. לא היתה לי עם זה שום בעיה!! (חומץ, מים, וכמה טיפות שמן אתרי למונגראס) אני ממחזרת בקבוקים של חומרי ניקוי של אקובר שאני שומרת כבר המון זמן (ידעתי שאני אשתמש בהם בסוף!) בקיצור, תענוג.

מה שלא תענוג זה שחזרנו מחופשה ארוכה וכיפית לבית מוכה עובש. ממש זוועה.
הסיבות האפשריות:
  1. ממטרות שאולי משפריצות על הבית בזמן ההשקיה.
  2. נזילה די רצינית שהיתה לנו לתוך הקיר לפני כמה חודשים (לתוך מקום שמראש היה קצת מעופש ונאמר לנו שכבר היתה בו נזילה.)
  3. מרזב שבור שגורם למי הגשמים (פעם ביומיים שלושה בקיץ. יש הרבה משקעים פה.) להצטבר ביסודות ולא להתרחק מהבית.
בקיצור, תיק תיק. :-S
בינתיים אנחנו משתלטים על הבית חתיכה חתיכה ועושים נקיון יסודי. כנראה שלא יהיה מנוס מלהשתמש בכלור בחלקים הקשים באמת. אבל לפחות הוא מתנדף. כנראה שנצטרך לקנות DEHUMIDIFIER כדי שהמצב לא ימשיך להדרדר במהירות. בינתיים כל החלונות פתוחים כל הזמן, אויר ושמש אמורים לעשות עבודה טובה.

אגב, שמתי לב שכולנו יותר עצבניים וקופצניים מאז שחזרנו. אולי זו עצם החזרה, ואולי זה העובש.
יאללה, הולכת לסיים לצחצח את המטבח...
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

ושמש.
איך שכחתי? תודה ניצן.
העובש משגשג במקומות אפלוליים.
אחד הדברים שניתן לעשות כשבדים תופסים עובש הוא לשים אותם בשמש. (אם כי ברוב המקרים, לצערי, אין תקנה לבדים עבשים. פשוט לזרוק).
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי בשמת_א* »

שאלה: מה הקשר בין כלור לאקונומיקה?
צל_הימים*
הודעות: 1274
הצטרפות: 15 אוקטובר 2007, 09:20

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי צל_הימים* »

שאלה: מה הקשר בין כלור לאקונומיקה?

את העניין עצמו אני משאיר לאנשי הכימיה, אך אותי מעניין ההיבט הלשוני של מה הקשר בין כלור לאקונומיקה: אקונומיקה=חסכני. דהיינו, חומר ניקוי יעיל וזול. זהו היה דימוי של הכלור בעינינו, עד שצצו כל מני שוחרי טבע ובריאות הוליסטית והתחילו להתקרצץ לנו על החיים... :-).
גברת_פלפלת*
הודעות: 1216
הצטרפות: 26 אפריל 2005, 14:41
דף אישי: הדף האישי של גברת_פלפלת*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי גברת_פלפלת* »

זהו היה דימוי של הכלור בעינינו, עד שצצו כל מני שוחרי טבע ובריאות הוליסטית והתחילו להתקרצץ לנו על החיים...
מה אומר לך, ז'ראר, אפשר להחליף את המילה כלור בכל מילה אחרת, והמשפט ישאר נכון D-:

תמי, תודה רבה על הדף החשוב.

אחד הדברים שחשבתי עליהם הוא:
לא אוכלים שום אוכל או משקה שעמד בחוץ יותר מחצי שעה, מקסימום שעה.
השאלה היא, האם העובש מספיק להתפתח כל כך מהר? ואם כן, האם עובש 'נורמלי' שמתפתח באוכל אחרי תקופת חשיפה קצרה הוא כזה שאין ביכולתינו להתמודד איתו? האם ההשלכות הן לטווח הרחוק, או האם ההזהרות תקפות לאנשים רגישים בלבד?
חמותי, למשל, מבשלת ביום שישי בבוקר, ומשאירה גם בשיא הקיץ את האוכל להתקרר לאיטו על השיש. אין להם בעיה להשאיר מזונות רגישים מאוד כמו מיונז או חומוס בחוץ. אצל הורי למשל, בתקופה שהם עוד נהגו לאכול מיונז- אבא שלי זרק לפח אם מישהו שכח אותו בחוץ ליותר מחצי שעה שעה. העניין הוא, שאני רק חושבת על לאכול משהו שהיה בחוץ ומקבלת קלקול קיבה. האם לא פיתחתי את הרגישות הזו עקב ההקפדה? (בהפוך על הפוך- כמו הילדים בהודו ששותים מים מזוהמים ולא קורה להם כלום).

ברור שהשאלה שלי היא עקרונית על עמידות ורגישות, והנושא שהבאתי הוא דוגמה שרלוונטית לי כרגע.
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

ההזהרות האלה:
  1. הן לאנשים רגישים בלבד.
  2. הן רעיונות של נטלי גולוס שלא ברור לי עד כמה הם נכונים ובדוקים. היא בהחלט מסוגלת לטעות, ולא מעט. מצד שני, אני מכירה ראיה אנקדוטלית חזקה מאוד של ילד שחייו ניצלו כשהתחיל להקפיד על הפרוטוקול הזה (במקרה שלהם הנקודה הקריטית הייתה המים) - סם, הבן של ג'אנה שעליהם סיפרתי בקישור לעיל.
  3. פיתוח רגישות עקב הקפדה נשמעת לי קצת כמו תאוריית ההיגיינה (לפיה יש היום יותר מקרי אסתמה ואלרגיות ובעיות אימוניות, כי העולם נקי מדיי יחסית לפעם ואין מספיק חשיפה למזהמים). התאורייה הזו סובלת מכמה בעיות קשות גם במבנה וגם כשמגיעים לראיות, שלמעשה די מפריכות אותה. החזרתי כבר לספרייה את הספר שבו קראתי על זה ואני לא זוכרת את הפרטים, אבל זה ספר טוב ומומלץ שכדאי לקרוא: The Auto Immune Epidemic . הוא גם רלוונטי מאוד לדף הזה, כי הרבה מהמחלות שם מתנהגות כמו MCS והפחתת כימיקלים כחלק מהטיפול בהן עוזרת גם שם (בקהילת חולי ה-MCS שבה גרנו היו חולה במחלת ליים וחולה בלופוס ושתיהן קיבלו הוראה להתרחק מכימיקלים ואלרגנים והעידו שזה עזר להן).
האם התחושות שלך לגבי אוכל שעמד בחוץ נובעות מאי חשיפה מספקת? אין לי מושג אבל יש עוד אפשרויות: ייתכן שפשוט קלטת והפנמת הלכי מחשבה של הורייך. וייתכן גם שלך ולהורייך יש רגישות דומה כי אתם רגישים יותר מלכתחילה (גנטיקה/סביבה?). וייתכן גם שילוב של כל הסיבות האלה.

האם העובש מספיק להתפתח כל כך מהר?
תלוי בסביבה שבה זה נמצא. מן הסתם באלסקה בחורף ביום בהיר זה לא יקרה כל כך מהר. באזורים חמים ולחים שיש בהם כבר עובש זה קורה מהר מאוד, כן.

האם עובש 'נורמלי' שמתפתח באוכל אחרי תקופת חשיפה קצרה הוא כזה שאין ביכולתינו להתמודד איתו?
שוב, תלוי בבנאדם. יש סוגי עובש בעייתיים יותר מאחרים (אלה שמכילים מיקוטוקסינים), ויש אנשים רגישים יותר מאחרים.

האם ההשלכות הן לטווח הרחוק, או האם ההזהרות תקפות לאנשים רגישים בלבד?
שאלה מצויינת. בחשיפה לכימיקלים ולעובשים אנחנו מדברים על סף תגובה - כתבתי על זה באריכות במאמר. לכל אחד יש סף תגובה ייחודי לו שגם מושפע מגורמים נוספים כמו חשיפה מקבילה, גנטיקה, מצב בריאות, גורמי דחק. חשיפה יכולה להצטבר גם לאורך זמן בכמויות קטנות - מה שנקרא "חשיפה כרונית", וגם להשפיע בבת אחת בכמות גדולה. בשני המקרים, התגובה יכולה להתפתח בהדרגה או בבת אחת. מרבית חולי ה-MCS שהיכרתי דיברו על הנקודה המיוחדת בזמן שבה הם הפכו לחולים, אבל ייתכן שהבעיות התפתחו בהדרגה ורק כשהן הגיעו לשיא שלא איפשר יותר לנהל חיים נורמליים הם שמו לב לזה וצייינו את זה.

כתבתי על זה גם בדף האם מזון אורגני סותר פשטות מרצון , למשל (לגבי כימיקלים סינתטיים):
_כמו בכל דבר אחד, גם כאן מן הסתם יהיו כאלה שלא יושפעו בצורה ניכרת לעין (המאושרים שיכולים לעשן 40 סיגריות ביום, לאכול רק מרגרינה וכו', ולהישאר בריאים). יש כאלה שיושפעו חזק (אוכלוסיות חלשות כמו, למשל, ילדים אוטיסטיים ואנשים עם בעיות מטבוליות או אוטו אימוניות). אבל רוב בני האדם מושפעים קצת, בהדרגה, במידה מסויימת. ואז, לפעמים מרגישים את התוצאות שנים אחרי חשיפה מצטברת (מה שנקרא chronic exposure, להבדיל מ-acute exposure שהיא חשיפה חד פעמית לכמות גבוהה במיוחד). ואז, קשה מאוד להצביע על מקור הבעיה או הבעיות. הרי כל כך הרבה דברים קרו, לכל כך הרבה דברים נחשפנו.
...עכשיו, את יכולה להיות אופטימית ולהניח שאת מהמאושרים שהרעלים לא ישפיעו עליהם במהלך חייהם או על ילדיהם, ואת יכולה להיות פסימית ולהניח שאת נמנית עם אחת הקבוצות האחרות. מכאן את יכולה להגיע להחלטה, שברור שתכלול גם ניתוח הגיוני, סדר עדיפויות תקציבי, מידע ספציפי ונטיית לב. ברור גם שלא תגיעי לכל המידע או שכל המידע שתגיעי אליו יהיה אמין. אנחנו מחליטים החלטות בתנאים של אי ודאות. That's life._

לשיקולים לעיל אפשר להוסיף גם שיקול אקולוגי. הפרוטוקול של נטלי גולוס אינו ידידותי לסביבה או למאגר האנרגיה של מי שעושה אותו (אמתך במקרה של המשפחה שלנו) כי הוא מצריך הרבה ביזבוז - של מים, אוכל, דלק, כוחות. אבל כשמדובר במשהו שיש לו פוטנציאל להציל חיים או לפחות לעשות את ההבדל בין איכות חיים לחיים בלעדיה, זה בהחלט מוצדק.
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

חשוב לי גם לציין כאן שהפחתת החשיפה, למשל באמצעות פרוטוקול העובשים המופרע דלעיל, היא רק חצי מהפיתרון. החצי השני הוא ניסיון לחזק את המערכות שנפגעו מהחשיפה ואת המערכות שתפקידן לעבד רעלים ולהפריש אותם מהגוף. (במאמר מהפורום שציטטתי ממנו לעיל כתבתי בעיקר על זה ואני יכולה להעתיק לכאן את הקטעים הרלוונטיים אם תרצו).
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

שאלה: מה הקשר בין כלור לאקונומיקה?
אקונומיקה בוויקיפדיה . כלומר אקונומיקה זה שם מסחרי שנעשה שם כללי למוצרים דומים.
כלור בוויקיפדיה

כשאני כותבת כאן "כלור" אני מתכוונת למוצר שבעברית נקרא אקונומיקה ובאנגלית BLEACH . אם הייתי מדייקת הייתי צריכה להגיד, לפי ויקיפדיה, "כ-3% נתרן תת-כלורי, פחות מ-1% נתרן הידרוקסידי (כלומר מי חמצן?), חומרי בושם ומים".... ארוך מדיי בשבילי :-) ...
מיצי_החתולה*
הודעות: 2041
הצטרפות: 21 פברואר 2005, 22:27
דף אישי: הדף האישי של מיצי_החתולה*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי מיצי_החתולה* »

כשאני כותבת כאן "כלור" אני מתכוונת למוצר שבעברית נקרא אקונומיקה ובאנגלית BLEACH אני תמיד חשבתי שאלה שני חומרים שונים. יש להם ריח אחר.
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

bleach in Wikipedia . נראה שיש ווריאציות מסויימות בהרכב המדוייק של המוצר אם כי הבסיס זהה. אז אולי את צודקת שהריח שונה.
<אני מודה שבמקרה הזה חוש הריח שלי, שבדרך כלל מחודד כמו של כלב צייד - בעיקר כשמדובר בכימיקלים (אימון של שנים...) מכזיב אותי; בשני המוצרים אני מריחה רק כאב ראש>.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

נתרן הידרוקסידי (כלומר מי חמצן?), נתרן הידרוקסידי

NAOH. זה בסיס חזק, אולי הכי חזק שיש, יותר חזק מאמוניה. מי חמצן

פרוקסיד, H2O2.

<אמא אינקובטור ממחשב לא לה>
אליס_מיאו*
הודעות: 112
הצטרפות: 27 אוקטובר 2007, 00:28
דף אישי: הדף האישי של אליס_מיאו*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי אליס_מיאו* »

החצי השני הוא ניסיון לחזק את המערכות שנפגעו מהחשיפה ואת המערכות שתפקידן לעבד רעלים ולהפריש אותם מהגוף. (במאמר מהפורום שציטטתי ממנו לעיל כתבתי בעיקר על זה ואני יכולה להעתיק לכאן את הקטעים הרלוונטיים אם תרצו).

אשמח לשמוע עוד על הנושא הזה.
הדף מאוד מעניין.
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

יש לי, לצערי, מה לכתוב על אזבסטוס ועופרת בבניינים בעקבות התנסויות מהזמן האחרון. מקווה להגיע לזה בקרוב, וכותבת כאן כתזכורת.
שלולית_י*
הודעות: 645
הצטרפות: 08 יוני 2008, 09:57
דף אישי: הדף האישי של שלולית_י*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי שלולית_י* »

מה בעצם הסכנה מפניה מפחדים ב"פרוטוקול העובשים"? מה יכול לקרות?
ואם להיות ספציפית למה שרלבנטי לגבי:
האם יכול להיות קשר בין עובש/טחב לבין אנמיה וחוסר ספיגת ברזל?
שלולית_י*
הודעות: 645
הצטרפות: 08 יוני 2008, 09:57
דף אישי: הדף האישי של שלולית_י*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי שלולית_י* »

קוראת כבר זמן מה על חומרים מסוכנים בבתים, כדי למצוא אולי קשר למצבה של בתי.
העניין הוא שהאינטרנט מלא בחומרים שעלולים להיות בבית, בלי שיודעים עליהם. רשימה חלקית מאד: פחמן חד-חמצני, עובש נסתר בפינת הקיר, טחב במסנן המזגן, פליטת רעלים מהקמין, פליטת ראדון מבטון הממ"ד, פומאלדהיד מהשטיח, דבק מסוכן מארונות המטבח, צבע ישן מקיר שצבע הדייר הקודם, לכה מהמזנון שירשתי מסבתי......
לא ריאלי להחליף את כל הבית, על המבנה והתכולה שבו, בלי שיודעים איפה הבעיה, ואם בכלל ישנה כזו.
לא ברור לי איך מתחילים :-(

תמי, האם יש חברה שמתמחה באיתור כל הנזקים ויכולה לבוא לעשות "בדק בית"?
תמר*
הודעות: 548
הצטרפות: 23 יולי 2001, 15:53

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמר* »

תמי, האם יש חברה שמתמחה באיתור כל הנזקים ויכולה לבוא לעשות "בדק בית"?

שלולית י מצאת חברה כזו?
שלולית_י*
הודעות: 645
הצטרפות: 08 יוני 2008, 09:57
דף אישי: הדף האישי של שלולית_י*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי שלולית_י* »

גיליתי בגוגל את אקוטסט אבל לא התקשרתי כי בינתיים גיליתי לבד את מקור הבעיה וריח העובש . חוש ריח של אשה בהריון עובד טוב יותר מכל מכשיר אלקטרוני :-)
אם את מזמינה אותם למשהו אשמח לדעת איך הם היו ומה רמת המחירים
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

לא ברור לי איך מתחילים
אני חיה בארה"ב. אני לא מכירה חברות בארץ.
איך מתחילים? בהדרגה.
אם זיהית משהו שגורם לבעיה רפואית, מתחילים ממנו.
אם לא, מתחילים מחדר השינה. אנחנו מבלים שם שליש מחיינו.
<צריכה להפסיק>
תמר*
הודעות: 548
הצטרפות: 23 יולי 2001, 15:53

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמר* »

שלולית י תודה אבל אני לא מצליחה להיכנס לאתר שלהם..
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

להלן תכתובת שמקורה בדוא"ל ושהעברתי הנה בהסכמת הכותבת, לתועלת הציבור.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

שלום תמי,

הגעתי אלייך דרך אתר באופן טבעי. זה התחיל עם חיפוש מידע להתמודדות עם בעיית חוסר האוורור בדירה המושכרת שאני גרה בה בשנתיים האחרונות, מלאת ריח של טחב בכל הבית ועובש במקלחת. כך נתקלתי בדף על תסמונת הבית החולה. כתבתי שאלה בדף ובככר השוק, אך אף אחד לא ענה לי:

_שלום,
אני גרה בשנתיים האחרונות בדירה שכורה שיש בה בעיית אוורור קשה. אני סובלת מעייפות וחולשה ותהיתי אם יכולהיות קשור.
בנוסף אשמח להמלצות כלליות וספציפיות על מטהרי אוויר שיכולים לעזור. ישנו מגוון רחב של סוגים ואשמח לשמוע על המלצות מנסיון. (אם בכלל יכול לעזור במצב כזה- יש חלון רק בקיר אחד...)_
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

צריך שני דברים - לנקות מה שיש עד כמה שניתן ולטהר את האוויר כדי להתגבר על מה שנשאר.
לנקות - הכי יעילה היא אקונומיקה. אני מציעה, אם אפשר, שתשכרי מקצוען לנקות ונסי להיעדר מהבית בזמן הניקוי ועד שריח האקונומיקה נעלם. תגידי להם להשאיר חלונות פתוחים. אקונומיקה היא רעילה, אבל יש לה יתרון אחד וזה שהיא לגמרי נדיפה. כמה שעות עד כמה ימים - תלוי בכמות ובאפשרויות האוורור בבית - והיא נעלמת.
הנה למשל מחיפוש קצר ואקראי בגוגל:
http://www.amavrikan.co.il/articles.asp?subID=125
אני בטוחה שיש עוד.
אל תתפתי לנקות בעצמך כדי לחסוך. הניקוי עצמו יחשוף אותך לרעלים פעמיים - פעם מהנבגים המתפזרים מהעובש, ופעם מהאקונומיקה. אם את ממש לא יכולה להרשות לעצמך, אני מציעה בחוזקה ללבוש מסכה שמסננת עובשים ואדי כלור ואפילו חליפת מגן שאפשר לזרוק אחר כך. אם תלבשי בגדים שלך, יישארו עליהם אחר כך נבגים.

עובש פורח במקומות חשוכים ולחים. אם אפשר להתקין למשל מנורות בתוך ארונות שיישארו דולקות גם כשסוגרים את הארון זה יכול להיות פיתרון לארונות טחובים. תתחילי להשאיר אורות בבית גם בלילות...לא חסכוני ולא אקולוגי אבל מונע מהעובש להתפתח.
עוד אפשרות היא להפעיל מזגן אם יש; להפעיל מכשיר המייבש את האוויר (DEHUMIDIFIER) באופן קבוע; לרכוש מכשיר טיהור אוויר שעובד על פחם פעיל. הם רועשים אבל שווים את זה.

יש גם צבעים מיוחדים מונעי עובש או לפחות עוצרי עובש. צבעים מלאים כימיקלים רעילים, כך שאם את צובעת בעצמך, שוב אני מציעה שתהיי מוגנת כולל דרכי הנשימה.
כמובן ייתכן שהעובש כבר בתוך הקירות. במקרהה כזה אין מנוס מלערב את בעל הבית.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

הי תמי,
תודה רבה על תשובתך!
אני רוצה לשתף אותך בפתרונות ידידותיים לאדם ולסביבה שמצאתי לבעיות העובש והטחב. אני אוסיף את זה גם לדף תסמונת הבית החולה בבאופן.
עבור ניקוי ראשוני של החלל: חיטוי באוזון- http://www.7th-heaven.co.il/product.asp?pid=78
http://www.stopsmell.co.il/index.asp
http://www.tdrl.co.il/he/technologies/ozonation
עוד לא הצלחתי להבין אם זה רק מנטרל את הריח של הטחב או גם מנטרל את פעילותו לגמרי. העוסקים בכך טוענים שכן. היתרון שלו שהוא גז והוא יכול להגיע לכל חלל נסתר בבית ולעטוף כל חפץ. לא ניסיתי, אבל מכיוון שאת מתעסקת בעניינים האלו חשבתי שיעניין אותך.
דבר נוסף זה שימוש בצבע טבעי לחלוטין אשר מונע עיבוי על הקירות ובכך את הלחות בבית: http://www.kefa-international.com/he/home.html
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

חיטוי באוזון
מכירה היטב וממליצה נגד.
חיטוי באוזון הוא סוג של תרמית למיטב ידיעתי. הוא לא באמת מחטא את הריח אלא פוגע בחוש הריח שלך. מכשירי אוזון מזיקים לריאות. תציצי באתר של ה-EPA לגבי IONIZERS.
אחת החברות שהתעסקו בעניין הפסידה כבר לפני שנים לתביעת לקוחות ייצוגית במיליונים בדיוק בעניין הזה. המידע הזה החופשי ברשת לא מפריע לחברות אחרות להמשיך לשווק את האסון הבריאותי הזה כמשהו מועיל ובריא.

דבר נוסף זה שימוש בצבע טבעי לחלוטין אשר מונע עיבוי על הקירות ובכך את הלחות בבית: http://www.kefa-international.com/he/home.html.
על פניו, נראה מעניין. טרחתי והלכתי לקרוא את המפרטים הטכניים. על המוצר הראשון מצד אחד כתוב שאין VOCS, מצד שני כתוב שזה מכיל BIOCIDES (= חומרי הדברה). אני מניחה שזה עדיין פחות גרוע מאשר צבעים שכן פולטים VOCS, אבל מציעה עדיין להיזהר וגם לעקוב בקפידה אחרי ההוראות. על המוצר השני לא כתוב שמכיל חומרי הדברה, אבל גם לא כתוב שאינו פולט VOCS...כך שאני לא רואה את ההבדל בינו לבין מוצרים קונבנצונליים. אם את רוצה להיות ממש יסודית את יכולה לבקש את פירוט החומרים מהיצרן (אינדיקציה ליושרה שלהם תהיה בתגובה - אם הם מספקים את הפירוט בשמחה או מערימים קשיים על דרכך) ולחפש אחד אחד בגוגל. לדעתי זה די מיותר, כי בכל מקרה לא תאהבי את מה שתמצאי. לצערי אין מה לעשות, בשביל לטפל בעובש צריך רעל חזק מספיק.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

אצלי בעל הבית לא מוכן לממן כלום, מלבד להחליף את וונטת הצעצוע במקלחת לאחת יותר טובה, אז אני שוקלת לקנות בעצמי מכשיר מייבש לחות או מטהר אוויר. לא אוכל לקנות את שניהם. מה לדעתך עדיף והחשוב ביותר לבריאותי (אני מתכוונת להישאר פה עוד שנה בערך). ואולי יש לך המלצות למכשיר ספציפי? (הבנתי שעדיף פחם פעיל, אבל מה שראיתי בינתיים זה מכשירים שיש בהם גם פחם פעיל וגם יוניזטור).

בדירה שלי העובש נמצא רק במקלחת ובזה באמת אני אטפל בניקוי וצביעה פשוטה. כל שאר הבית הוא פשוט עם ריח של עובש, כך שאין לי מה לנקות.


אני תוהה מה יותר חשוב- לדאוג להוציא את הלחות מהחדר, או לדאוג ל"תחלופת אוויר" ע"י מטהר אוויר.
והאם נראה לך ששנה שלישית בדירה עם בעית איוורור היא בעייתית ומסוכנת לבריאותי וכדאי לי לעשות את המאמץ לעבור, אפילו שזה לא הגיוני מבחינת החיים כרגע?
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

מה לדעתך עדיף והחשוב ביותר לבריאותי (אני מתכוונת להישאר פה עוד שנה בערך). ואולי יש לך המלצות למכשיר ספציפי?

כאמור, בשום פנים ואופן אל תקני יוניזטור. יש מכשירים שמעבר לפחם פעיל יש בהם עוד שכבות מסננות, וזה בסדר. יוניזטור מזיק לבריאות ולא באמת מנקה את האוויר!

לא יודעת מה לענות לך לגבי המכשירים... מכשיר ייבוש אוויר הוא בדרך כלל זול בהרבה ממכשירי טיהור אוויר, לפחות מאלה ששווים משהו. מצד שני, אפשר אולי למצוא פתרונות זולים יותר לייבוש האוויר כמו פחם פעיל בשקיות, קריסטלים סופגים וכו'. הם זולים יותר אבל גם יעילים פחות, כך שההחלטה היא שלך בהתאם לתנאים בדירה.

כל שאר הבית הוא פשוט עם ריח של עובש, כך שאין לי מה לנקות.
אם יש ריח, יש מה לנקות...זה שאת לא רואה את העובש לא אומר שהוא לא שם. סביר להניח שהוא כבר בקירות.

האם נראה לך ששנה שלישית בדירה עם בעית איוורור היא בעייתית ומסוכנת לבריאותי וכדאי לי לעשות את המאמץ לעבור, אפילו שזה לא הגיוני מבחינת החיים כרגע?
אין לי מושג. מה בנוגע לבדיקה על ידי התרחקות מהדירה לתקופה - נניח חודש או לפחות שבוע שבועיים - למקום אחר, עם בדיקה על ההשפעה עלייך? זה ייתן לך מושג טוב יותר.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

הי תמי,
תודה רבה על כל העצות. כמובן שלא מובן מאליו!!
חיפשתי ברשת וראיתי עשרות מטהרי אויר ואין אחד שלא מכיל בתוכו גם תהליך של יוניזציה. את בטוחה שיש דבר כזה? הנה למשל שני מפרטים מתוך עשרות שראיתי:

http://www.hcsystem.co.il/69737/%D7%9E% ... -AIRPUR-35

http://www.sh10.co.il/45955/[po]EVEREST B[/po]
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

בוודאי שאני בטוחה - לי יש כזה :). במשך השנים היו לי כמה ומאז למדתי על עניין המייננים כולם היו מבוססים על פחם פעיל או מדיומים דומים.
זה מה שיש לי, אבל הוא יקר:
Austin Healthmate

חפשי air purifiers באמזון. אפשר גם כאלה שמבוססים על פילטר HEPA.
ראיתי שם גם כאלה ב-50$ שזה ממש לא נורא.

הנה עוד:
http://www.consumersearch.com/air-purif ... r-purifier

שווה לקרוא את ההסבר שלהם, להציץ באתרים שהם מפנים אליהם, ולבדוק גם על מה הם ממליצים.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

ממליצים.
טיפ מצויין, חיפשתי רק בארץ... כל העניין הזה של אמזון לא מוכר לי כ"כ...
יהיה לי יותר זול להשקיע במכשיר טוב מאשר לעבור דירה. כך שהחברה שלך יש באה בחשבון.
יש לי שתי שאלות שקשורות, אולי יצא שלוש... באמת תודה, אין לי אף-אחד אחר להתייעץ איתו בעניין....
  1. אני מבינה שהוא מסנן כל-מיני חלקיקים בעיתיים למערכת הנשימה, כולל גם נבגי טחב ועובש שבטח יש לי הרבה בדירה וזה אולי יקל על הנשימה שלי, אך האם מכשיר כזה עוזר גם בבעית תחלופת האוויר, כלומר יוצר מצב מדומה של אוויר צח שנכנס לבית?
כי זה מה שנראה לי שהיוניזטור (שהבנתי שלא טוב ולא ארכוש) אמור לעשות- כל מה שקשור לטעינה החשמלית וכו' שאני לא מבינה.

אני שואלת כי אני חושבת שזו הבעיה שקשורה לעייפות שלי, סחרחורות וחולשה- שהאוויר לא מתחלף בבית.

  1. יש דגם מסויים שאת ממליצה עליו של החברה שלך יש? קראתי שם שיש גם חברה טובה בשם IQ. מכירה?
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

האם מכשיר כזה עוזר גם בבעית תחלופת האוויר, כלומר יוצר מצב מדומה של אוויר צח שנכנס לבית?
כן, זה הרעיון.

כל מה שקשור לטעינה החשמלית וכו' שאני לא מבינה.
אין שם מה להבין. קשקוש פסוודו מדעי שנועד למכור.

אני שואלת כי אני חושבת שזו הבעיה שקשורה לעייפות שלי, סחרחורות וחולשה- שהאוויר לא מתחלף בבית.

זו אפשרות סבירה לפחות בתור משהו שתורם לבעיה ומפריע לך להחלים.

יש דגם מסויים שאת ממליצה עליו של החברה שלך יש? קראתי שם שיש גם חברה טובה בשם IQ. מכירה?

כן, תסתכלי באתרים שהפניתי אליהם. IQ יקר עוד יותר...
אם את רוצה לקנות אחד כמו שלי, זה נקרא HEALTHMATE והוא גם זה שקיבל את הציונים הכי טובים בכל מבחן אפשרי. אני קניתי משומש ממישהי שהיכרתי. ממליצה לא לקנות משומש באיביי - עשיתי את הטעות הזו פעם אחת.
אבל:
אני מציעה לך להשקיע את כספך במטהר אוויר זול יותר + רוני אנטן במקום משהו שעולה 500$ לפני משלוח (שיהיה יקר, כי טרנס אטלנטי וזה כבד) ומכס. קני אחד מאלה שקיבלו ציונים טובים באמזון ובנויים על מסנן HEPA.
הכי חשוב לטהר את האוויר בחדר השינה. אם את קונה יותר זולים תוכלי גם לקנות יותר מאחד ולפזר אותם ברחבי הבית.
לדעתי, ההפרש במחיר לא מצדיק את ההפרש בטיב הסינון. הכסף ישרת אותך טוב יותר בייעוץ מקצועי, בדיקות וטיפול בבעיות שלך.
וגם את זה אני אומרת כבעלת ניסיון....
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

החלטתי לעבור בית, ופשוט לצאת מכל הטחב הזה! איזה כיף! מצאתי דירה יותר יקרה, אבל נראה לי שזה שווה את זה....
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

יופי! שיהיה בהצלחה ובקלות, כמה שאפשר!
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

הי תמי!
אני מתארגנת לקראת מעבר דירה ביום ראשון,
ורוצה לקנות מזרון חדש אחרי ששלי ספג טחב ועובש. רציתי לשאול אותך האם עליי לשים לב לסוג מסויים של חומרים הקיים במזרונים שהוא מסוכן/לא בריא?
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

כן. מזרנים מכילים רפרטואר שלם ומרנין של רעלים, החל בחומרי הדברה וכלה בחומרים רעילים נוגדי אש שהם מתכות כבדות. הסינתטיים גם אלרגניים.

כמו בהרבה דברים אחרים גם במזרנים יש טרייד אוף בין רעלים טבעיים לסינתטיים - אם הם ישנים, אז יש פחות כימיקלים אבל יש עובש וקקי של קרדיות.

האפשרויות הן כדלהלנצ'יק -
  1. מזרן אורגני. זה מזרן שעשוי מחומרים טבעיים ואורגניים ואינו מכיל כימיקלים. בארה"ב צריך מרשם רופא בשביל מזרן כזה. הם יקרים, אבל לדעתי זו השקעה טובה בבריאות. בארץ נדמה לי שיש פוטונים כאלה, שנייה...הם נקראים פוטון בר, לדעתי יש עליהם המלצות בבאופן.
  1. אפשר לקנות מזרן רגיל. בעבר הייתי ממליצה על יד שנייה, היום אני ממליצה נגד. יש מגפת פשפשים עולמית - הם פיתחו עמידות לחומרי הדברה - וכל מזרן שאינו חדש דנדש בניילון מועמד. שימי לב גם אם את מעבירה רהיטי בד אצל מובילים - כסי אותם היטב. בניו יורק כל משאיות המובילים ויוהאול שורצות פשפשים.
אז מה כן?
קונים מזרן רגיל, לטקס טבעי זו בחירה טובה (זה עדיין לא אומר שאין שם עוד כימיקלים מעכבי בעירה). עושים לו את "טיפול ואל" שיפורט בהמשך, וגם רוכשים מגן מזרן שמטרתו לאטום את הגזים העולים מהמזרן. אני לא יודעת איפה אפשר להשיג כזה בארץ.
http://greenerpenny.blogspot.com/2010/0 ... esses.html

טיפול ואל: הבעיה בכימיקלים במזרן היא שהם נדיפים (VOCS). אבל זה גם היתרון. הדרך להפחית בהם היא להאיץ את תהליך ההתנדפות בעזרת חום. את זה אפשר לעשות בחוץ, בשמש אבל לדאוג לכסות את המזרן אם יורד גשם, ולשים אותו על משהו כדי שלא ייגע באדמה הרטובה. אפשרות אחרת היא לשים את המזרן בחדר בבית שלא משתמשים בו (להלן: פרוטוקול ואל - ואל הייתה בעלת הבית שלנו שסיפרה לי על ההליך הזה, אני חושבת שהיא המציאה אותו...). מחממים מאוד את החדר כשהוא אטום, ולסירוגין פותחים ומאווררים כדי להוציא את הגזים החוצה.

מזרנים חדשים יש לאוורר בדרך זו או אחרת שבועיים-שלושה. המטרה היא להגיע לשלב שבו את לא מריחה יותר את הריח האופייני למזרן חדש, ולעבור אותו. אבל גם אם עשית רק חלק מהאוורור, הרווחת.
במקביל, הייתי ישנה עם מטהר אוויר - קני את אחד מהזולים.

אוויר נקי הוא הכי חשוב כשישנים. זה שליש מהחיים שלך, שבו את נושמת עמוק, ובו רקמות הגוף מתחדשות ומחלימות.

שאלות?
:)
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

הי תמי,
מתוך המעברה שלי שולחת הרבה תודה.
יש סיכוי שאקנה מזרון אורגני של פוטון בר (נראה לי שרק הם מייצרים בארץ).
את חושבת שאולי זה שהוא אורגני וללא כימיקלים יכול דווקא להזמין כל מיני מיקרואורגניזמיים לחיות עליו?
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

כן, כמו שאמרתי יש טרייד אוף. אם אין חומרי הדברה, יש יותר סיכוי לחייעס. ממליצה לקנות מגן מזרן גם לפוטון, לאוורר באופן קבוע ולהשתדל שלא יירטב.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

הי תמי,
החלטתי לקנות מזרן לטקס ולא פוטון אורגני. המזרון הוא לא 100% לטקס, אלא משולב פולימר (ספוג). פשוט כי הלטקס המלא הוא מזרון רך וזה לא טוב לי.
לכן אני רוצה כפי שהמלצת לי לקנות מגן מזרן. מה שמצאתי בארץ מופיע בקישור הבא, זה של הולנדיה, מיוצר ע"י iris בספרד. באתר בארץ הם גם כותבים שהכותנה אורגנית: http://www.sleepsystem.ru/en/quilts-she ... tors-iris/. האם זה הכיוון עליו המלצת לי כמשהו שמונע מן הכימיקאלים שבמזרון להגיע לגוף?
רוצה לשתף אותך שמאז שעברתי דירה, בעיות הנשימה שלי פסקו לחלוטין. גם השתפרות במצב העייפות. כנראה פיתחתי סוג של אלרגיה לטחב שהיה שם...

תודה רבה על כל העזרה בתקופה המבולבלת שהייתה לי!
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

רוצה לשתף אותך שמאז שעברתי דירה, בעיות הנשימה שלי פסקו לחלוטין. גם השתפרות במצב העייפות. כנראה פיתחתי סוג של אלרגיה לטחב שהיה שם...
איזה יופי לשמוע! זו לא רק אלרגיה. עובשים מפרישים רעלנים חזקים מאוד!

בדיוק חשבתי עלייך הבוקר! אני מתעסקת עכשיו שוב בעובשים ומיקוטוקסינים מכל מיני הבטים.
תראי, לא מצוין על המגן בקישור שנתת שום דבר חוץ מ"מסייע לשמור על המזרן נקי". זה לא אומר כלום.
מגיני מזרן שמסננים VOCS אפשר למצוא בחנויות ייעודיות באינטרנט. לי עצמי אין כזה כי המזרן שאני ישנה עליו אורגני; קניתי מגן מזרן רגיל רק כדי למנוע הרטבת המזרן מהקטן הגדל בלי חיתולים והכלבה שגם היא גדלה בלי חיתולים.

מגיני מזרן שעשויים מכותנה טוויה בצפיפות, מה שנקרא BARRIER CLOTH' חוסמים חלק מהגזים.
לא בטוחה שזה מספיק. יש כאלה שזה מספיק להם, ויש אחרים שלא.

הנה דיון עם כמה הצעות:
http://greenlivingqa.com/content/seekin ... non-voc-ma
(בלוג מוצלח באופן כללי, הפניתי אליו בבאופן בעבר)

וקישור מתוכו:
http://www.offgassing-mattress-wraps.co ... -wraps.htm

תודה רבה על כל העזרה בתקופה המבולבלת שהייתה לי!
בשמחה.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

הי תמי,

האם מטהר אויר יכול לסנן גז ראדון במידה ויש בדירה, או שזה לא קשור? אני תוהה אם להזמין בדיקה. בדקו בדירה הזו לפני כמה שנים (יותר משלוש) ולא היה כאן. (מזכירה שזו דירה עם 3 קירות בתוך האדמה וקיר אחד החוצה).


וגם, אם אכריע באמת להישאר כאן, אני רוצה להוציא את כל החפצים שלי לשמש לכמה שעות, ובינתיים לנקות את כל הארונות והמדפים. האם לדעתך איזשהו תחליף טבעי לאקונומיקה יכול ללכת בניקוי הזה? חומץ? תמיסה של מים עם מלח?


תודה (:
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

האם מטהר אויר יכול לסנן גז ראדון במידה ויש בדירה, או שזה לא קשור? אני תוהה אם להזמין בדיקה. בדקו בדירה הזו לפני כמה שנים (יותר משלוש) ולא היה כאן. (מזכירה שזו דירה עם 3 קירות בתוך האדמה וקיר אחד החוצה).

למיטב ידיעתי רק פילטר פחם פעיל מסנן חלקיקי גז ולא רק מוצקים.
וגם, אם אכריע באמת להישאר כאן, אני רוצה להוציא את כל החפצים שלי לשמש לכמה שעות, ובינתיים לנקות את כל הארונות והמדפים. האם לדעתך איזשהו תחליף טבעי לאקונומיקה יכול ללכת בניקוי הזה? חומץ? תמיסה של מים עם מלח?

הכל טוב, אבל במקרה של עובש ספק אם יעיל.
אפשר גם שילוב של מי חמצן וסודה לשתייה או סודה לכביסה, שמן עץ תה, בוראקס BORAX.
לנסות תמיד אפשר....
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

אגב, במידת האפשר הייתי מחליפה גם מגבות וחפצים מבד שספגו את ריח הטחב.
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי בשמת_א* »

תמי, תודה! איזה דיון חשוב, מלא מידע חיוני {@
נועה_ברוך*
הודעות: 1074
הצטרפות: 18 יוני 2004, 15:22
דף אישי: הדף האישי של נועה_ברוך*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי נועה_ברוך* »

תמי, תודה! איזה דיון חשוב, מלא מידע חיונ
בדיוק מה שאני חשבתי תוך כדי קריאה. יש כאן חומר שמתאים לגזור ושמור (לעריכה :-P)
מחפשת*
הודעות: 111
הצטרפות: 04 יוני 2003, 17:56

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי מחפשת* »

גם אני מצטרפת, שהמידע שהבאת תמי הוא מדהים, כ"כ ברמה גבוהה, ומעשי.
ורציתי לשאול, אמנם זה לא הדף המתאים בדיוק אבל לא יודעת איפה, זה
איך להמנע ממיקוטוקסינים ועובשים במזון שאנחנו אוכלים ?
אני יודעת שבתהלכי הבישול, זה כבר כמעט אבוד מכדי לפרקם. כי הנבגים (sproes) מאד עמידים.

לכן חשוב שמראש חומר הגלם יהיה עם כמה שפחות נבגים או מיקוטוקסינים:
  • איזה סוגי מזון לקנות מלכתחילה- להפחית מזונות שמטבעם יותר רגישים ופגיעים למיקוטוקסינים
  • על איזה הקפדות בשרשרת גידול, הובלת ואיחסון המזון לא להתפשר- למשל האם עדיף להפחית מזונות שגודלו בתנאי לחות? (אבל אז מה לגבי חממות, ששם יש המון לחות?)/ איזה צורות איסום?
אמא_מתלבטת*
הודעות: 18
הצטרפות: 01 ינואר 2007, 12:58
דף אישי: הדף האישי של אמא_מתלבטת*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי אמא_מתלבטת* »

רז מה עדיף? מעיון באתרי החברות המשווקות יש לטקס אבל עם ויסקו(מה זה?) וסוג אחר המשולב עם פולימרים? מה פחות מזיק?
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

מחפשת, כתבתי תגובה ארוכה והיא נמחקה לי :-( . אני אנסה שוב כמה שיתאפשר לי, אחר כך אפשר להעביר לדף רלוונטי.
כאן יש קצת חומר בפרוטוקול העובשים המופרע של נטלי גולוס שהובא בתחילת הדף:

_ייבוש במייבש בחום הכי גבוה. הדחת כלים במדיח כלים בתוכנית ייבוש באדים.
לא אוכלים שום אוכל או משקה שעמד בחוץ יותר מחצי שעה, מקסימום שעה.
לחימום מחדש שומרים אוכל במקפיא ולא במקרר.
בקבוק מים שנפתח חייב להישמר סגור במקרר. עדיפים בקבוקים קטנים על הגדולים.
...
נמנעים מסוגי אוכל מסויימים המועדים להיות עבשים, כמו כרובית.
ירקות שורש יש לרחוץ לפני ואחרי הקילוף._

שכחתי גם לכתוב שם שנטלי המליצה לא לתבל את האוכל בתבלינים יבשים, בעיקר פלפל שחור מועד לעובשים.

בנוסף לכך, בדף מזון באמת אורגני יש דיון בנושא לגבי מזונות. המזונות המועדים הם מזונות יבשים שמאחסנים לתקופה ארוכה - דגנים, בעיקר חיטה, וקטניות, בעיקר בוטנים. באופן לא מפתיע אלה גם שני אלרגנים חזקים.

הנה גם מצגת שמתייחסת לנושא (בבלוג מעניין באופן כללי, ותודה ליונת על ההפניה אליו). מה שאני זוכרת מההמלצות שלו:
לצמצם מוצרי חלב, קטניות, דגנים, ומשקאות אלכוהוליים - במיוחד בירה
להימנע מתירס ומחיות שאכלו תירס
להימנע מפטריות ושמרים
לא לאכול שאריות (ההמלצה שלו היא 24 שעות)
הוא מציע שאם אוכלים קטניות, פשוט להסתכל ולברור מתוכן את אלה שיש עליהן סימני עובש. הבעיה היא שאם יש בהן כמה עבשות יש סיכוי שיש נבגים גם על אלה שנראות בסדר.

בקיצור, אנחנו חוזרים שוב לתזונה פליאוליתית, טרייה וחיה ככל האפשר (שהוא ממליץ על גירסה ספציפית שלה), ובשר אוכל עשב, רק מכיוון אחר - הכיוון של העובשים. לא מפתיע כשזוכרים שאנחנו מערכת כאוטית ושכשאנחנו משנים משהו בנתוני היסוד, אי אפשר לצפות את התוצאות. הכל מתחבר :-) .
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

אמא מתלבטת , אני לא רז, אני אשתו :-) . (אנחנו מכירות?)
לטקס לא מתאים לכולם כי הוא אלרגן. פולימרים כנ"ל. בכל זאת המצאי בארץ מצומצם וצריך לישון על משהו...
אני לא יודעת מספיק כדי לענות לך על השאלה בשלוף. אם תתני קישורים אולי זה ייתן לי קצה חוט.
(וגם אחר כך זה תלו בעוד משתנים כמו ההעדפות והרגישויות של המשפחה שלכם).
מחפשת*
הודעות: 111
הצטרפות: 04 יוני 2003, 17:56

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי מחפשת* »

היי תמי, המון המון תודה!!
כבר המון מידע חשוב ביותר. ואשמח אם גם תוסיפי בהמשך.

ובינתיים רציתי לשאול
  1. לגבי המשפטים "לא לאכול שאריות (ההמלצה שלו היא 24 שעות)" ? או "לא אוכלים שום אוכל או משקה שעמד בחוץ יותר מחצי שעה, מקסימום שעה"
מה ההבדל בין 2 הכללים האילו? ולא הבנתי באופן ערוני-
האם הנבגים יכולים להתפתח יש מאין במזון שלא היו בו, ואז תוך 24 שעות להתפתח? או שהם מראש היו שם, ואז לא משנה שלא המתנתי 24 שעות, בכל מקרה, כבר מלכתחילה אני אוכלת אותם?
כלומר, אם הם כבר בפנים, אז מה זה משנה, אם התפתחו עוד קצת במשך 24 שעות. או שאני טועה?
כמובן שהמטרה העיקרית היא שהם לא יהיה במזון מלכתחילה.
  1. לגבי הקטניות- הן מרכיב ראשי בתזונה שלי, ויהיה לי ממש קשה לוותר עליהן. לכן הייתי רוצה לדעת במיוחד לגבי קטניות עד כמה הן נגועות ברמה גבוהה בעובשים יחסית למזונות אחרים, כך שהקורבן של לוותר עליהן שווה את זה...
  1. למה בקבוק מים שנפתח חייב להישמר סגור במקרר. עדיפים בקבוקים קטנים על הגדולים. האם העובשים מתפתחים גם על פיות הבקבוקים? אני שותה כל יום בקבוק מים מינרלים של ליטר וחצי. וכל היום הוא עומד בחוץ, ואני לוגמת ממנו , כל פעם שמתחשק. ואני לא אוהבת לשתות מים קרים. אז מה עושים? ולגבי בקבוקים קטנים, אני ממלאת כל פעם עוד ועוד באותו בקבוק.האם זה לא טוב?
  1. האם תוכלי לכתוב (בקצרה באם אין לך זמן.. :) ) , רשימה פשוטה של מה כן אוכלים בתזונה פליאוליתית? או במילים אחרות, הבנתי מה עדיף להפחית, אבל לא הבנתי מהם המזונות שאפשר להחשיב כבטוחים בענין העובשים.
מחפשת*
הודעות: 111
הצטרפות: 04 יוני 2003, 17:56

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי מחפשת* »

מצאתי שגם כאן כתבו על זה http://www.beofen-tv.co.il/cgi-bin/chiq.pl?[po]מגוון ביולוגי אצלי בגוף[/po],
אחרי בישול להכניס התבשיל ישר למקרר ולא לתת בחוץ להתקרר.
כי חוץ מעובשים ופטריות יש גם חיידקים שמייצרים נבגים ורעלנים http://en.wikipedia.org/wiki/[po]Bacillus cereus[/po]
בגלל שהנבגים עמידים בחום, אם אחרי בישול משאירים מחוץ למקרר, החום רק עוזר לאקטב אותם והנבגים נובטים.
וגם בחימום שני של המזון, זה מאקטב אותם.
.
אמא_מתלבטת*
הודעות: 18
הצטרפות: 01 ינואר 2007, 12:58
דף אישי: הדף האישי של אמא_מתלבטת*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי אמא_מתלבטת* »

הי תמי, זה הקישור לאתר של אחים מנדלבוים. אם את מכירה חברה טובה יותר-אשמח מאוד לדעת. תודה

http://www.mandelboim.com/מי-אנחנו-מנדל ... רכות-שינה/
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

אני לא מכירה חברות ובטח לא בארץ. עשיתי חיפוש זריז ומצאתי שוויסקו זה memory foam. בזמנו קראתי עליו קצת - התלונות העיקריות עליו (מעבר לסינתטיות ולחומרים נוגדי בעירה) שקראתי אונליין היו שהוא מתחמם יותר מדיי ושהוא משתטח לגמרי תחת משקל הגוף. הנה גם קישור עם תיאור ברור.
פולימרים - זה יכול להיות כל פלסטיק.
בקיצור, זה נראה מזרן סינתטי רגיל שאולי מכיל גם לטקס בנוסף לפלסטיקים.
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

  1. שני פרוטוקולים שונים של שני אנשים שונים עם רגישויות שונות ושניהם נראים לי שרירותיים למדיי. סביר בעיניי לא להגזים לשום כיוון.
האם הנבגים יכולים להתפתח יש מאין במזון שלא היו בו, ואז תוך 24 שעות להתפתח? או שהם מראש היו שם, ואז לא משנה שלא המתנתי 24 שעות, בכל מקרה, כבר מלכתחילה אני אוכלת אותם?
הנבגים נמצאים בכל מקום פחות או יותר, אבל יש תנאים שבהם עובשים משגשגים יותר. כמו שציינתי ב מזון באמת אורגני - חשיפה לעובש אפשר רק להפחית. לא ניתן להימנע לגמרי.
  1. לא יודעת.
  1. למה בקבוק מים שנפתח חייב להישמר סגור במקרר.
כי קירור מאט התפתחות עובש וחיידקים (זה כל הרעיון במקרר...)
האם העובשים מתפתחים גם על פיות הבקבוקים?
כן.
אני שותה כל יום בקבוק מים מינרלים של ליטר וחצי. וכל היום הוא עומד בחוץ, ואני לוגמת ממנו , כל פעם שמתחשק. ואני לא אוהבת לשתות מים קרים. אז מה עושים?
או שתתפשרי על זה, או שתתפשרי על חשיפה גדולה יותר לעובש. החלטה שלך.
ולגבי בקבוקים קטנים, אני ממלאת כל פעם עוד ועוד באותו בקבוק.האם זה לא טוב?
זה לא טוב מבחינת העובש, ואם זה פלסטיק זה לא טוב גם מבחינת החומרים הרעילים הדולפים מהפלסטיק לתוך המים.
  1. בדף על תזונת פליאו יש הפניה למאמר שלי על נאנדרתין ושם יש טבלת אכול/אל תאכל קצרה ותמציתית.
נקודות_ורודות_אגדיות*
הודעות: 3625
הצטרפות: 19 יוני 2007, 18:46
דף אישי: הדף האישי של נקודות_ורודות_אגדיות*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי נקודות_ורודות_אגדיות* »

אם משאירים את הבקבוק פתוח בחוץ, אז לא מתפתח עובש בפיה?
אם אני שוטפת את הבקבוק במים ואת הפיה שוטפת עם סבון ואז ממלאה מים חדשים (לילדים לביתספר) אז זה בסדר?

תודה
מחפשת*
הודעות: 111
הצטרפות: 04 יוני 2003, 17:56

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי מחפשת* »

תמי תודה {@
את מדהימה כתמיד.
ממ*
הודעות: 1322
הצטרפות: 11 ינואר 2006, 19:32

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי ממ* »

תמי, תודה על המידע החשוב והמפורט!! {@
ההולכת_בדרכים*
הודעות: 2455
הצטרפות: 27 אוקטובר 2004, 19:00
דף אישי: הדף האישי של ההולכת_בדרכים*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי ההולכת_בדרכים* »

משתפת בסיפור שלנו, אולי יועיל למישהו:
אנחנו גרנו כמעט 3 שנים בבית מוכה עובש ולא היה לנו מושג עד כמה זה מזיק, עד שהקינסיולוגית שלנו מצאה אלרגיה לעובש בבדיקת שריר.
עד אז התייחסנו לזה יותר כאל מפגע אסתטי מאשר מפגע בריאותי :-P
הבן הקטן שלנו נולד בבית הזה, ורק בזכות הרגישות שלנו יצאנו משם - כשהוא היה תינוק הוא היה חולה המון, נדבקו לו מגוון רחב של וירוסים וחיידקים בזה אחר זה, וכל הזמן הזה הוא לא עלה במשקל ולא הצלחנו להבין למה... לקח לנו כמה חודשים של אבחון וטיפול קינסיולוגי כדי להוריד ממנו את כל מה שנדבק לו ולגלות שמתחת להכל יש אלרגיה לעובש. ברגע שיצאנו משם ועברנו למקום אחר, עבר משהו כמו חודש והוא התחיל לשגשג ולפרוח כמו שצריך. המחלות החוזרות עברו, הוא הוסיף משקל ואנרגיה, ואנחנו נשמנו לרווחה... בהמשך ראינו בית מדהים להשכרה במחיר ממש מצחיק, והפיתוי לקחת אותו היה עצום. הבעיה היחידה היתה מכת עובש רצינית במקלחת, ואחרי מה שעברנו כמובן שירדנו מזה, על אף ההסכמה של בעל הבית החביב לשכור חברה מקצועית שתטפל במפגע עם מכשור מיוחד.
אני שמחה שעמדנו בפיתוי :-)
חוט_השני*
הודעות: 1307
הצטרפות: 02 פברואר 2006, 11:34
דף אישי: הדף האישי של חוט_השני*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי חוט_השני* »

קצת עובש בפינות האמבטיה והשיש שבסביבת הברז במטבח נחשב בעייתי?
מאיזה שלב/כמות זה מזיק?
יש דרך לנקות אותו לבד?
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

_קצת עובש בפינות האמבטיה והשיש שבסביבת הברז במטבח נחשב בעייתי?
מאיזה שלב/כמות זה מזיק?_מזיק - כן. כמה - תלוי בהמון גורמים...

יש דרך לנקות אותו לבד?
זה ב-caulking? בין האריחים?
אפשר למצוא מן הסתם הוראות ברשת על איך לעשות את זה לבד, אני רק מציעה לעשות את זה מוגנים ככל האפשר ולאוורר היטב תוך כדי ואחר כך.
מחפשת*
הודעות: 111
הצטרפות: 04 יוני 2003, 17:56

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי מחפשת* »

רציתי לשאול ספציפית לגבי עדשים ירוקים. כי זה ממש מרכיב מרכזי בתזונה שלי. אני אוכלת כל יום כמה מנות מזה. וממש קשה לי לחשוב לוותר על זה.
לכן אני מאד רוצה להתמקד בזה מבחינת עובש.
כשמנסים לברור מבין העדשים, יש כ"כ הרבה כאילו ששחורים, שזה מייאש. וגם אם אהיה סופר סבלנית ואברור אחד אחד ואוציא את כל השחורים. עדיין אילו ששחורים הדביקו את אילו שלא נראים שחורים.
אז רגע לפני שאני מוותרת על עדשים (מה שכאמור מבחינתי באמת קורבן גדול! :-P), אני רוצה לדעת שמיציתי כל דרך כדי להשיג עדשים שנגועות יחסית (אני יודעת שאין מוחלט) בהרבה פחות עובש.

לכן רציתי לשאול, האם ידוע למישהו/י אם יש בארץ ספק שיכול לספק בהתחייבות יחסית , עדשים ירוקים יבשים שאפשר להיות רגועים שנעשה הכל, מבחינת הקפדות כל כללי איחסון וכו'?
גם אם זה יעלה כפליים ויותר, לא איכפת לי, אם אדע שאכן אני משלמת על יותר הקפדה בשרשרת הובלת המזון והאחיסון- מגדל, קירור ועוד.

לסנפרוסט יש עדשים ירוקים מבושלים. זה עולה פי 4 ויותר מלקנות יבש, אבל אם הייתי בטוחה שזה נקי מעובשים, זה היה שווה לי. הבעיה שאני חוששת שהם לוקחים עדשים יבשים רגילים, כלומר אותם עדשים רגילםי שנמכרים לכולם (כמו אילו בשוק לוינסקי, או כמו האורגנים שמיבאים ניצת הדובדבן), ופשוט מבשלים אותם במפעל, ומקפיאים. כך שלא הרווחתי כאן חומר גלם יותר איכותי, אלא רק חסכו לי את הבישול. וזה לא הענין הרי.
האם מישהו יודע אם זה לא כמו שתיארתי, וכן לסנפרוט יש יבוא מיוחד של עדשים איכותיות במיוחד, יותר מאילו שבשווקים הרגילים?
חוט_השני*
הודעות: 1307
הצטרפות: 02 פברואר 2006, 11:34
דף אישי: הדף האישי של חוט_השני*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי חוט_השני* »

כל יום כמה מנות עדשים?:-0
נשמע לי שזו סיבה מספקת להרגיש לא טוב גם בלי העובש. את לפחות מנביטה אותם לצמצום הנזק?
מחפשת*
הודעות: 111
הצטרפות: 04 יוני 2003, 17:56

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי מחפשת* »

היי חוט השני,

התכוונתי שאני מבשלת סיר, ואוכלת 2-3 פעמים במשך היום מזה, כל פעם לא הרבה, נניח 50 גרם.
פשוט זה מאד משביע אותי ונחמד לי.
אבל ממש לא בא לי להלעיט עצמי בעובשים...
חוט_השני*
הודעות: 1307
הצטרפות: 02 פברואר 2006, 11:34
דף אישי: הדף האישי של חוט_השני*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי חוט_השני* »

הי מחפשת
לעדשים יש את הבעיות שלהם ונשמע לי בעייתי שהם יבלו נון סטופ במערכת. הפחתה חלקית של הרעלים אפשרית בעזרת הנבטה.
ה_עוגיה*
הודעות: 3541
הצטרפות: 15 יוני 2003, 00:44
דף אישי: הדף האישי של ה_עוגיה*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי ה_עוגיה* »

לא מצאתי פה התיחסות לקרשי חיתוך אז רציתי לציין, לטובת מי שמשתמש בקרשי חיתוך מהסוגים הנפוצים, שהקרשים מתיבשים לאט מאוד בגלל שהם מחורצים (ובשימוש רטוב כל היום). אז לשים לב גם לעניין הזה.
(אני במודעות לעניין בגלל שאני חוששת מהתפתחות מושבות חיידקים ומזיהום צולב כי יש לי קרש אחד לכל אבל מי שברגישות גבוהה לעובשים - טוב אם יתן דעתו ליבוש טוב של קרשי החיתוך שלו).

תמי, שאלה:
אני צריכה מזרון קטן חדש לטובת התינוק העתידי. הרעיון שיש לי כרגע הוא להכין לבד מצמר (מילוי של צמר, ציפוי של כותנה). כי לא בא לי לקנות מזרון חדש רווי כימיקלים. האם את רואה בעיה ברעיון? (חלופה?)

תודה @}
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

לא מצאתי פה התיחסות לקרשי חיתוך אז רציתי לציין, לטובת מי שמשתמש בקרשי חיתוך מהסוגים הנפוצים, שהקרשים מתיבשים לאט מאוד בגלל שהם מחורצים (ובשימוש רטוב כל היום). אז לשים לב גם לעניין הזה.
|Y|
נטלי אכן המליצה להימנע מהם ולהשתמש בקרש זכוכית (שהורג סכינים, אבל לא בעיה לנקות).

אני צריכה מזרון קטן חדש לטובת התינוק העתידי. הרעיון שיש לי כרגע הוא להכין לבד מצמר (מילוי של צמר, ציפוי של כותנה). כי לא בא לי לקנות מזרון חדש רווי כימיקלים. האם את רואה בעיה ברעיון?
לא רואה בזה בעיה.
(חלופה?)
אפשר גם לקנות מזרן אורגני לתינוק (לא זול).
ה_עוגיה*
הודעות: 3541
הצטרפות: 15 יוני 2003, 00:44
דף אישי: הדף האישי של ה_עוגיה*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי ה_עוגיה* »

תודה תמי :-) @}
עדי_ל*
הודעות: 2010
הצטרפות: 06 ספטמבר 2004, 01:58
דף אישי: הדף האישי של עדי_ל*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי עדי_ל* »

אצלנו בחדר האמבטיה (עאלק אמבטיה, טוש קטנטן) יש נטייה להתפתחות עובש בין אריחי הקירות והרצפה וגם על השייש שמסביב לכיור. החדר קטן ויש למים נטיה להצטבר ללא איוורור וייבוש. פתרנו את זה ע"י התקנת מאוורר קטן המחובר לקיר ומופעל לאחר כל מקלחת.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

_שלום תמי,
תודה רבה על כול המידע החשוב.
כתבת: אני מציעה בחוזקה ללבוש מסכה שמסננת עובשים ואדי כלור ואפילו חליפת מגן שאפשר לזרוק אחר כך. אם תלבשי בגדים שלך, יישארו עליהם אחר כך נבגים._

היכן אפשר לקנות מסכה כזו? שאלתי בבית מרקחת ולא ידעו במה המדובר.
אשמח אם תיידעי אותי,
תודה רבה.
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

בארה"ב קונים אותן בחנויות לחומרי בניין או אונליין.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

יש לי שאלה שאני לא לגמרי יודעת אם היא קשורה לפה, אבל אני לא מצליחה למצוא פתרון..
במטבח שלי יש שידה מעץ מלא שעליה עומד הקומקום החשמלי (אין לי מקום אחר להעמיד אותו כיוון שהמטבח קטנטן (דירת חדר).
הבעיה היא שעל השידה נוצר עובש. השידה חשובה לי מאוד וחשוב לי לטפל בה מהר כדי שלא תיהרס. מה אפשר לעשות?
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

מישהו יודע לומר תוך כמה זמן יתנדף ריח אקונומיקה (ממיטה שאני מתכננת לנקות מריח עובש)?
הולכת_והרוח_בפניי*
הודעות: 415
הצטרפות: 11 אוקטובר 2014, 21:23
דף אישי: הדף האישי של הולכת_והרוח_בפניי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי הולכת_והרוח_בפניי* »

איך כדאי לטפל במזרונים? שלנו לא חדש, וחוששתני שאני רואה עליו סימנים קטנטנים שאני יכולה לזהות כעובש. אולי בגלל שהוא ספג לא מעט נוזלים מיורש העצר... עם מגן מזרון לא הסתדרנו (הוא גורם לי להזיע כשאני ישנה עליו). איך אפשר לרענן את המזרן?
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

אני לא הבנתי עד הסוף איך לנדף את המזרון? האם צריך לחמם בתוך חדר במשל שלושה שבועות?? ואם לא,אז כמה?
תפילה_לאם*
הודעות: 3283
הצטרפות: 10 אוקטובר 2012, 21:28
דף אישי: הדף האישי של תפילה_לאם*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תפילה_לאם* »

הולכת, הייתי מנסה לשפשף במטלית ספוגה בחומץ (וסחוטה) ולאוורר.
תמרוש_רוש
הודעות: 5688
הצטרפות: 18 יוני 2005, 03:48
דף אישי: הדף האישי של תמרוש_רוש

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

לקנות מחו"ל מגן מזרון טוב שכולל שכבה של פלסטיק בין שתי שכבות של כותנה. ככה הרבה יותר אנושי לישון עליו.
הולכת_והרוח_בפניי*
הודעות: 415
הצטרפות: 11 אוקטובר 2014, 21:23
דף אישי: הדף האישי של הולכת_והרוח_בפניי*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי הולכת_והרוח_בפניי* »

זה שיש לי הוא עם שכבת כותנה מעל הפלסטיק
אורי*
הודעות: 1184
הצטרפות: 11 דצמבר 2003, 15:31

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי אורי* »

האם מגן מזרון לא מדיף בעצמו חומרים שונים?
עמית_אלתם*
הודעות: 33
הצטרפות: 06 יוני 2012, 13:03
דף אישי: הדף האישי של עמית_אלתם*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי עמית_אלתם* »

לתמי גלילי ,הייתי בדרך לקנות מטהר אוויר יוניזטור לחדר שינה(חדר קטן עם מירפסת צמודה סגורה לחלוטין ), בית פרטי עם חתול וכלב וילדה מעשנת (רק בחדרה)ולי עצמי עבר של עישון ופגיעה קלה בריאות,האם יוניזטור שאינו מייצר אוזון (כך ניקן טוענים לגבי היוניזטור שלהם,רק שאיתם יש בעייה אחרת המסננים שלהם דורשים החלפה פעמיים בשנה והם יקרים רצח)הוא כן טוב ומועיל?
איזה מטהר אוויר הנמכר בישראל את ממליצה
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

היי, איך אפשר לנקות טחב מיכל של מכונת קפה? ראיתי שאפשר עם אקונומיקה אך הבעיה שיש שם מסנן מים ואנחנו לא רוצים שהאקנומיקה תיכנס לבפנים.
יש דרכים אחרות ולא רעילות לטפל בעובש?
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תסמונת הבית החולה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

איפה כולם עומדים על זה עכשיו?
ואיך אפשר לבדוק רגישות לחומרים ? האם טסטים אלרגיים עובדים או טסטים לדלקת ממגע?
שליחת תגובה

חזור אל “שונות בינתיים”