על ידי שירלי* » 24 ינואר 2012, 10:16
מאוד מעניין מה שאת מספרת. רוצה להתייחס לכמה נקודות
מרגישה שאני הולכת בעולם ערומה ניתן לראות אותי אבל אני לא רואה את העולם.
אתמול בת הדודה שלי שמתגרשת מבעלה סיפרה שהיא מאוד מיודדת עם בחור שפגשה בקורס באוניברסיטה. היא יושבת לידו יום יום במשך תקופה ארוכה ואין לו שום מושג מה עובר עליה. זה מסוג הדברים שאני לא מצליחה להבין. אם זה היה אני בתוך דקה החבר שיושב כביכול לידי כל יום היה יודע הכל! אני לא מבינה את זה, אני לא מצליחה להבין את -המסיכה, ההסתרה*. אולי אם אני אבין זה יהיה פשוט יותר.
הסיפור עם הבת דודה יכול להוות מפתח מסוים עבורך: ראי איך אנשים אחרים מתנהגים בסיטואציות שעבורך קשות, וראי איך את שופטת אותם.
הסיטואציה: אוניברסיטה, כיתה באוניברסיטה. מספרת מהתנסותי וממה שלמדתי מהרבה שיחות עם סטודנטים: חלק ניכר (אולי רוב) הסטודנטים הם אנשים עסוקים מאוד: בלימודים, בעבודה, בבניית קשרים זוגיים וכו'. באים לשיעור באוניברסיטה בין פעילות עמוסה אחת לשנייה. יש הרבה עניינים. עסוקים. חלק ניכר אם לא הרוב - לומדים באוניברסיטה כדי לקבל תואר, כדי ללמוד דברים חדשים אבל גם כדי לקדם את עצמם מבחינה מקצועית וכלכלית.
הכוונה אינה לקיים יחסים מאוד אישיים ורגשיים וטעונים ומלאי רגש והתרגשויות עם המרצים ועם הסטודנטים האחרים. את כל הרגש והיחסים האישיים שומרים בדרך כלל למשפחה, לבני זוג, לחברים וכו'. אם מוצאים במהלך שיעור שנתי ידיד או שניים, או אפילו רק מישהו שאפשר לקבל עזרה קלה (לתת מחברת, לצלם משהו וכו') או מישהו שאפשר לאכול ביחד בקפיטריה - זה די והותר בדרך כלל. זה רק צ'ופר.
בדרך כלל אין הכוונה לנהל יחסים אינטנסיביים ורגשיים ואינטימיים וגלויים עם המרצה או עם סטודנטים אחרים.
ואת כל זה מבינה בת הדודה שלך. היא מיודדת עם בחור - יופי לה. יותר כיף ללמוד כך. אפשר גם בלי, אבל יותר כיף כך. אבל היא כנראה לא מחשיבה אותו לחבר נפש, לחבר שאיתו משוחחים על עניינים אישיים ואינטימיים. ולכן מבחינתה זו לא מסכה או הסתרה - כפי ששפטת את התנהגותה. היא פשוט
בחרה שלא לשתף אותו בענייניה האישיים. מדוע? פשוט משום שלא רצתה בכך, לא הרגישה מספיק קרובה אליו, לא רצתה ביחסים יותר קרובים איתו. עניין של בחירה. לעומתה, לדברייך את היית מספרת לו "תוך דקה" הכל. זו כמובן זכותך. זה הסגנון שלך. אבל תחשבי לרגע: אולי החשיפה המיידית הזו לא נכונה ולא מתאימה לזולת? אולי בחור שיושב לידיך באוניברסיטה ירגיש שזה יותר מדי אישי, שזה מעיק עליו, שהוא לא רוצה להיות ידיד הנפש שלך? בייחוד אם מדובר בחברה אנגלו-סקסית.
ועוד דבר, את שופטת
שמירה על הפרטיות בסיטואציות מסוימות ועם אנשים מסוימים כמסכה. אפשר לסווג זאת גם
כלבוש: כשם שמתפשטים רק במקומות מסוימים ולפני אנשים מסוימים (ולא למשל ברחוב בפני זרים), וכשם שיש פעילויות אישיות ופרטיות שעושים בפרטיות ולא בפומביות - כך גם בעניינים הרגשיים: לא חושפים לכל אחד, לא משתפים כל אחד, לא מספרים על העניינים האישיים מאוד לאדם זר שחולף ברחוב. וגם כשבוחרים לשתף - משתפים את מי שרוצים וכמה שרוצים, ויש דרגות שונות של שיתוף (לבת משפחה מספרים יותר מאשר לידידה מהאוניברסיטה).
לקח לי הרבה זמן להבין שחשוב לאנשים שיגידו להם שלום לפני שאתה מבקש מהם עט או דף נייר, צריך להראות מנומס ונחמד ולא להתנפל ולהגיד את מה שאתה רוצה בחוסר נימוס של ילד. טוב אז אני עושה את זה, אני מברכת אנשים לשלום , שואלת לשלומם, למרות שזה לא מה שבא לי באמת לעשות. בא לי לבקש את העט בלי ההקדמות, בלי החיוך המזויף.
כדי להסתדר עם אנשים באמת כדאי ללמוד את הקודים התרבותיים של אותה חברה שבה את חיה. נראה לי שבכל חברה אנושית, אנשים יסכימו לעזור אם יטרחו קודם לפנות אליהם בנימוס המקובל באותה החברה במקום לומר "תני לי את העט".
אני רואה את הקשר למה שסיפרת על האוניברסיטה.
במגע עם אנשים שאין איתם קרבה רגשית ונפשית, אין שום צורך להיות ערומה, אין שום צורך לומר בדיוק כל מה שחושבים וכל מה שמרגישים. אפשר לשמור על הפרטיות. זה כמו שלא מתפשטים ברחוב או בפני אדם זר. ולכן, עדיף לא לשתף בעניינים מאוד אישיים ואינטימיים אנשים שלא באמת קרובים, ועדיף לדבר בנימוס המקובל לאנשים כאלה, ואז יש יותר סיכוי לקבל מה שאת רוצה וצריכה.
הבעיות שלי... מתחילות כשאני נכנסת למסגרת לימודים ונמצאת עם קבוצה של אנשים לומדים ומורה. שם הדינאמיקה הופכת במהרה לטעונה ואני יוצאת בתחושה שלא מבינים אותי, שלא מעריכים את מה שאני, ואני חווה עם הזמן 2 סוגים של אנשים. כאלה שמתעלמים ממני , או כאלה שמביעים אהבה והערכה מאוד גדולה.
כפי שכתבתי קודם לכן, בסיטואציה של כיתה באוניברסיטה אינה נחשבת בעיני חלק ניכר מהסטודנטים והמרצים (ואולי רובם) כסיטואציה שמתאים בה להפגין רגשות ולנהל דינמיקות אישיות. המרצים לא אמורים לאהוב את הסטודנטים וגם לא להיפך. זה פשוט לא העניין. לא לשם כך התכנסנו לאוניברסיטה

הסטודנטים לא אמורים לתמוך זה בזה, לאהוב זה את זה, להבין, להעריך וכו'.
ונראה לי שבחלק מהמקרים הפירוש שלך שמתעלמים הוא סובייקטיבי: כלומר, האנשים האלה פשוט שקועים בעייינים שלהם (וכאמור, בדרך כלל מדובר באנשים מאוד עסוקים שיש להם מטרות מאוד תכליתיות כשהם נמצאים באוניברסיטה) ואת פשוט לא מעניינת אותם - לא לטוב ולא לרע. את אינך העניין שלשמו הם נמצאים באוניברסיטה. ויש כאלו שאולי מתעלמים ממך משום שאת יותר מדי אישית, רגשית. ישירה איתם והם לא מעוניינים בקשר כזה במהלך השיעורים.
בצהוב: הציפיות רק לכריות. נראה לי שיש לך ציפיות מאוד גבוהות לגבי היחסים והקרבה עם המרצים ועם הסטודנטים ולכן את מתאכזבת. זה פשוט לא המקום לחפש אהבה, אינטימיות, קירבה, רגשות, הבנה, תמיכה וכו'.
מצד אחד, נראה לי שכל הסיטואציות שקורות לך באוניברסיטה יכולות לשמש עבורך לשם למידה, לשם העלאת המודעות העצמית, לשם היכרות טובה יותר של קודים חברתיים וכו' וכו'. מצד שני, אם זה כל כך קשה לך - אולי כדאי לחשוב על צורת למידה אחרת? מסגרת למידה אחרת? אולי עדיף שתלמדי באוניברסיטה פתוחה, בלי כל הדינמיקה החברתית הטעונה הזו עם מרצים ועם סטודנטים.
מציעה לך מאוד לא לכתוב מכתב אישי לכל הכיתה. זה עלול לעורר תרעומת. לדעתי, זה פשוט יותר מדי
אישי ורגשי ורגשני וחושפני עבור הסיטואציה של לימודים באוניברסיטה.
מאוווווד מקווה שלא פגעתי אפילו במילה. יכול בהחלט להיות שלא דייקתי בכל נקודה, או אולי לא הבנתי או פיספסתי. אז סליחה מראש אם טעיתי. אם תמצאי אפילו משפט אחד שמתאים לך - אז טוב שכתבתי. ואם לא - סליחה.
מאוד מעניין מה שאת מספרת. רוצה להתייחס לכמה נקודות
[u]מרגישה שאני הולכת בעולם [b]ערומה[/b] ניתן לראות אותי אבל אני לא רואה את העולם.[/u]
[u]אתמול בת הדודה שלי שמתגרשת מבעלה סיפרה שהיא מאוד מיודדת עם בחור שפגשה בקורס באוניברסיטה. היא יושבת לידו יום יום במשך תקופה ארוכה ואין לו שום מושג מה עובר עליה. זה מסוג הדברים שאני לא מצליחה להבין. [b]אם זה היה אני בתוך דקה החבר שיושב כביכול לידי כל יום היה יודע הכל![/b] אני לא מבינה את זה, אני לא מצליחה להבין את -המסיכה, ההסתרה*. אולי אם אני אבין זה יהיה פשוט יותר.[/u]
הסיפור עם הבת דודה יכול להוות מפתח מסוים עבורך: ראי איך אנשים אחרים מתנהגים בסיטואציות שעבורך קשות, וראי איך את שופטת אותם.
הסיטואציה: אוניברסיטה, כיתה באוניברסיטה. מספרת מהתנסותי וממה שלמדתי מהרבה שיחות עם סטודנטים: חלק ניכר (אולי רוב) הסטודנטים הם אנשים עסוקים מאוד: בלימודים, בעבודה, בבניית קשרים זוגיים וכו'. באים לשיעור באוניברסיטה בין פעילות עמוסה אחת לשנייה. יש הרבה עניינים. עסוקים. חלק ניכר אם לא הרוב - לומדים באוניברסיטה כדי לקבל תואר, כדי ללמוד דברים חדשים אבל גם כדי לקדם את עצמם מבחינה מקצועית וכלכלית. [b]הכוונה אינה לקיים יחסים מאוד אישיים ורגשיים וטעונים ומלאי רגש והתרגשויות עם המרצים ועם הסטודנטים האחרים[/b]. את כל הרגש והיחסים האישיים שומרים בדרך כלל למשפחה, לבני זוג, לחברים וכו'. אם מוצאים במהלך שיעור שנתי ידיד או שניים, או אפילו רק מישהו שאפשר לקבל עזרה קלה (לתת מחברת, לצלם משהו וכו') או מישהו שאפשר לאכול ביחד בקפיטריה - זה די והותר בדרך כלל. זה רק צ'ופר. [b]בדרך כלל אין הכוונה לנהל יחסים אינטנסיביים ורגשיים ואינטימיים וגלויים עם המרצה או עם סטודנטים אחרים[/b].
ואת כל זה מבינה בת הדודה שלך. היא מיודדת עם בחור - יופי לה. יותר כיף ללמוד כך. אפשר גם בלי, אבל יותר כיף כך. אבל היא כנראה לא מחשיבה אותו לחבר נפש, לחבר שאיתו משוחחים על עניינים אישיים ואינטימיים. ולכן מבחינתה זו לא מסכה או הסתרה - כפי ששפטת את התנהגותה. היא פשוט [b]בחרה שלא לשתף אותו בענייניה האישיים[/b]. מדוע? פשוט משום שלא רצתה בכך, לא הרגישה מספיק קרובה אליו, לא רצתה ביחסים יותר קרובים איתו. עניין של בחירה. לעומתה, לדברייך את היית מספרת לו "תוך דקה" הכל. זו כמובן זכותך. זה הסגנון שלך. אבל תחשבי לרגע: אולי החשיפה המיידית הזו לא נכונה ולא מתאימה לזולת? אולי בחור שיושב לידיך באוניברסיטה ירגיש שזה יותר מדי אישי, שזה מעיק עליו, שהוא לא רוצה להיות ידיד הנפש שלך? בייחוד אם מדובר בחברה אנגלו-סקסית.
ועוד דבר, את שופטת [b]שמירה על הפרטיות[/b] בסיטואציות מסוימות ועם אנשים מסוימים כמסכה. אפשר לסווג זאת גם [b]כלבוש[/b]: כשם שמתפשטים רק במקומות מסוימים ולפני אנשים מסוימים (ולא למשל ברחוב בפני זרים), וכשם שיש פעילויות אישיות ופרטיות שעושים בפרטיות ולא בפומביות - כך גם בעניינים הרגשיים: לא חושפים לכל אחד, לא משתפים כל אחד, לא מספרים על העניינים האישיים מאוד לאדם זר שחולף ברחוב. וגם כשבוחרים לשתף - משתפים את מי שרוצים וכמה שרוצים, ויש דרגות שונות של שיתוף (לבת משפחה מספרים יותר מאשר לידידה מהאוניברסיטה).
[u]לקח לי הרבה זמן להבין שחשוב לאנשים שיגידו להם שלום לפני שאתה מבקש מהם עט או דף נייר, צריך להראות מנומס ונחמד ולא להתנפל ולהגיד את מה שאתה רוצה בחוסר נימוס של ילד. טוב אז אני עושה את זה, אני מברכת אנשים לשלום , שואלת לשלומם, למרות שזה לא מה שבא לי באמת לעשות. בא לי לבקש את העט בלי ההקדמות, בלי החיוך המזויף.[/u]
כדי להסתדר עם אנשים באמת כדאי ללמוד את הקודים התרבותיים של אותה חברה שבה את חיה. נראה לי שבכל חברה אנושית, אנשים יסכימו לעזור אם יטרחו קודם לפנות אליהם בנימוס המקובל באותה החברה במקום לומר "תני לי את העט".
אני רואה את הקשר למה שסיפרת על האוניברסיטה. [b]במגע עם אנשים שאין איתם קרבה רגשית ונפשית, אין שום צורך להיות ערומה, אין שום צורך לומר בדיוק כל מה שחושבים וכל מה שמרגישים. אפשר לשמור על הפרטיות[/b]. זה כמו שלא מתפשטים ברחוב או בפני אדם זר. ולכן, עדיף לא לשתף בעניינים מאוד אישיים ואינטימיים אנשים שלא באמת קרובים, ועדיף לדבר בנימוס המקובל לאנשים כאלה, ואז יש יותר סיכוי לקבל מה שאת רוצה וצריכה.
[u]הבעיות שלי... מתחילות כשאני נכנסת למסגרת לימודים ונמצאת עם קבוצה של אנשים לומדים ומורה. שם הדינאמיקה הופכת במהרה לטעונה ואני יוצאת בתחושה שלא מבינים אותי, שלא מעריכים את מה שאני, ואני חווה עם הזמן 2 סוגים של אנשים. כאלה שמתעלמים ממני , או כאלה שמביעים אהבה והערכה מאוד גדולה.[/u]
כפי שכתבתי קודם לכן, בסיטואציה של כיתה באוניברסיטה אינה נחשבת בעיני חלק ניכר מהסטודנטים והמרצים (ואולי רובם) כסיטואציה שמתאים בה להפגין רגשות ולנהל דינמיקות אישיות. המרצים לא אמורים לאהוב את הסטודנטים וגם לא להיפך. זה פשוט לא העניין. לא לשם כך התכנסנו לאוניברסיטה :-) הסטודנטים לא אמורים לתמוך זה בזה, לאהוב זה את זה, להבין, להעריך וכו'.
ונראה לי שבחלק מהמקרים הפירוש שלך שמתעלמים הוא סובייקטיבי: כלומר, האנשים האלה פשוט שקועים בעייינים שלהם (וכאמור, בדרך כלל מדובר באנשים מאוד עסוקים שיש להם מטרות מאוד תכליתיות כשהם נמצאים באוניברסיטה) ואת פשוט לא מעניינת אותם - לא לטוב ולא לרע. את אינך העניין שלשמו הם נמצאים באוניברסיטה. ויש כאלו שאולי מתעלמים ממך משום שאת יותר מדי אישית, רגשית. ישירה איתם והם לא מעוניינים בקשר כזה במהלך השיעורים.
בצהוב: הציפיות רק לכריות. נראה לי שיש לך ציפיות מאוד גבוהות לגבי היחסים והקרבה עם המרצים ועם הסטודנטים ולכן את מתאכזבת. זה פשוט לא המקום לחפש אהבה, אינטימיות, קירבה, רגשות, הבנה, תמיכה וכו'.
מצד אחד, נראה לי שכל הסיטואציות שקורות לך באוניברסיטה יכולות לשמש עבורך לשם למידה, לשם העלאת המודעות העצמית, לשם היכרות טובה יותר של קודים חברתיים וכו' וכו'. מצד שני, אם זה כל כך קשה לך - אולי כדאי לחשוב על צורת למידה אחרת? מסגרת למידה אחרת? אולי עדיף שתלמדי באוניברסיטה פתוחה, בלי כל הדינמיקה החברתית הטעונה הזו עם מרצים ועם סטודנטים.
מציעה לך מאוד לא לכתוב מכתב אישי לכל הכיתה. זה עלול לעורר תרעומת. לדעתי, זה פשוט יותר מדי [b]אישי ורגשי ורגשני וחושפני[/b] עבור הסיטואציה של לימודים באוניברסיטה.
מאוווווד מקווה שלא פגעתי אפילו במילה. יכול בהחלט להיות שלא דייקתי בכל נקודה, או אולי לא הבנתי או פיספסתי. אז סליחה מראש אם טעיתי. אם תמצאי אפילו משפט אחד שמתאים לך - אז טוב שכתבתי. ואם לא - סליחה.