יונת, לדעתי זה באמת לא כל כך פשוט.
תיאורטית, חתולים אמורים לחיות על בשר ציד- צפרים, מכרסמים ודגים. שזה אומר בשר נא, ושאריות של ירק שנמצאות בקיבה שלהם. זו אמורה להיות התזונה האידאלית שלהם. זו התזונה שהגוף שלהם בנוי לעכל בצורה הטובה ביותר.
מצד שני, חתולים אכן מבויתים מזה כמה אלפי שנים וגם חתולים לא מבויתים חיים לרוב בסביבה אנושית וניזונים משאריות מזון מבושל ובעצם כל דבר שהם מוצאים.
עוד דבר שחשוב לצין הוא שחלק מבעלי החיים שחתולים אמורים לצוד השתנה מבחינה אבולוציונית. היום חולדות ועכברים הרבה יותר גדולים מפעם וחתולים כבר לא יכולים לצוד אותם. שלא לדבר על זה שעכברושים ויונים שחיים בסביבה עירונית הם מזון מזוהם ביותר.
עם מזון חתולים מוכן יש כל מיני בעיות. צורת המזון היבש לא מותאמת למבנה הפה של החתול, ובעצם הם לא ממש לועסים אותו, קצת בולעים, קצת לועסים... והשימורים רכים ולא דורשים לעיסה בכלל. בעיה נוספת היא הרכב המזון- תסתכלו על רשימת המרכיבים של קופסאות השימורים. צבעי מאכל, חומרי טעם וריח...
מצד שני, מזון חתולים מוכן מכיל, תיאורטית, את מרכיבי התזונה החיוניים, כולל קצת הירק וכן מרכיבים כמו הטאורינה, חומר שנמצא בבשר נא ונעלם בבישול. בעצם מדובר בחיקוי של הרכב המזון שהם אמורים לאכול.
לא פשוט.
שאלתי שלושה וטרינרים מה הם אומרים על זה (ואני מתכוונת לשאול עוד).
וטרינר א' היה אדיש. אמר שאין לו דיעה לכאן או לכאן.
וטרינרית ב' היתה מאד נגד. טענה שחתולים כיום לא מסוגלים לצוד, שהחיות שהם אמורים לצוד כבר לא זמינות, ומזון חתולים הוא המזון המתאים ביותר.
וטרינר ג' היה יותר שקול. אמר שהוא לא בטוח שתפריט בשר נא הוא הטוב ביותר, אבל אפשר בהחלט לשלב בשר נא עם מזון מוכן. הוא אמר שמדובר ב "להיט" בארה"ב.
לגבי מוצרי חלב ושאר סוגי מזונות מוסכם שהם מיותרים ורק גורמים נזק.
ענין החידקים והטפילים בבשר- אני לא יודעת על הטפיל הספציפי ש
אמא אינקובטור ציינה. ממה ששאלתי, גם בפורומים בנושא וגם את הוטרינרים, בשר טרי, המיועד למאכל אדם, לא צריך להיות מסוכן. צריך כמובן להזהר לא לתת לו להתקלקל (קירור נאות וכולי).
אני נסיתי למשך תקופה קצרה להאכיל בבשר נא. החתולים, כמובן, יצאו מגדרם מרוב אושר.
אבל:
- זה מאד יקר. משלש, פחות או יותר, את ההוצאה על מזון חתולים.
- גליתי מהר מאד שהם לא מסוגלים לרטש את הבשר בעצמם. בטח לא לפרק אותו מהעצמות. נסיתי לתת להם כנפי עוף שלמות- הסתכלו עלי ולא ידעו מה הם אמורים לעשות עם זה. צריך להגיש להם חתיכות בשר בגודל סביר שהם יכולים ללעוס, או לטחון את הבשר, כפי שמומלץ באתרי אינטרנט מסוימים. מה שאומר שכנפיים, שוקיים ושאר איברים המכילים עצמות יורדים מהפרק (נסיתם פעם לפרק את הבשר מעל כנף עוף לא מבושלת? אתגר לא פשוט בכלל). מהר מאד גליתי שהכי טוב לקנות חזה עוף או כבד, וזה מחזיר אותנו לבעית המחיר. עצמות- הם קצת מכרסמים אותן, אבל עוזבים אותן מהר מאד ומשאירים עליהן את רוב הבשר/גידים וכו'.
- זה דורש התארגנות ותכנון. צריך לקנות בשר כל יומיים, או לחילופין להקפיא. אם מקפיאים, אז צריך לחתוך את הבשר מראש למנות במשקל הרצוי, לזכור להפשיר כל יום את מנות הבשר של היום למחרת. אני הפשרתי הרבה פעמים במיקרוגל מחוסר ברירה, ואני בכלל לא בטוחה שזה תורם לאיכות של הבשר. צריך להקפיד לרחוץ היטב את הסכין ואת הקרש, שלא יווצרו עליהם מושבות חיידקים. בקיצור, התעסקות בלתי פוסקת. לא פשוט למי שעובד ונמצא הרבה מחוץ לבית. השבוע, למשל, החלטתי לצ'פר אותם בארוחת בשר ונכנסתי לסופר בדרך הביתה מהעבודה. מקרר העופות כבר היה ריק... אני, אגב, לא אוכלת בשר. אם הייתי קונה בשר לעצמי מן הסתם היה יותר פשוט להפריש להם קצת כל פעם.
- לא כל סוג של בשר אפשר לתת להם. נסיתי למשל לקנות קורקבני עוף- זול, בלי עצמות, נראה מזון אידאלי. לא נגעו בהם. נאלצתי לזרוק הכל. בקר לא נסיתי, אבל נראה לי חסר טעם לתת להם בשר של חיות שהם לא אמורים לצוד מלכתחילה. הלא כל הרעיון הוא לתת להם את התזונה הטבעית שלהם!
אני נותנת להם היום מזון יבש מסוג מיוחד (לאחד החתולים יש בעיית עיכול והוא לא אוכל מזון חתולים רגיל) והחלטתי לשלב ארוחות בשר נא מדי פעם. לא באופן קבוע. רצוי לציין, אגב, שאני גרה בדירה בעיר. אני משערת שיותר קל להאכיל בבשר נא חתולים שגרים באזור כפרי, או לחילופין באטליז/חנות דגים.
אם יש פה מישהו שמאכיל בבשר נא- אשמח לשמוע איך, למה, ואיך החתולים מגיבים- האם ניכר שינוי במצבם הבריאותי, למשל.