שלום לך
אביה נו
מה היית מעדיף - שאשתך תאמר לאיש הזה "תודה" לבבי, או שתמרפק אותך באומרה בהתנשאות ובנימה דידקטית נתעבת "מה אומ-רייייים???"
הרי ברור מה הייתי מעדיף...
בייחוד בהצגה המגמתית של האפשרויות שממשיכה את גישתה של
בשמת א:
והם באמת מודים, לא מדקלמים טקסט מאולף. (מובן מתוך דעותיכן בעניין).
"תגיד תודה" או "מה אומרים" זה לא הכוונה ולא עידוד. לדעתי זה יוצר בדיוק את התוצאה ההפוכה (כשאומרים לך מה להגיד וזה לא בא ממך, זה יוצר התנגדות).
אך ששיתפתי לגבי החוויות שלי מהילדות (ואם אני מזכיר אותן בהקשר חיובי זה לוקח) התכוונתי לכך שאימי ידעה בדיוק לתת את המינון. לא קרה שאימי העירה בפני אנשים "תגיד תודה" והלבינה את פני. תמיד אחרי, תמיד "פעם הבאה" ואני מעיד שתמיד ברוח דברים שנעמו לאוזניי וכיוונו אותי וכן, אני עדיין מרגיש שזה כיוון ולא העיק והתנשא מעליי.
לא טענתי שמי שלא כיוונו אותו ייצא פרא אדם, לא טענתי שהדרך של אימי היא המנצחת, ועדיין איני טוען אף אחד מאלו. טענתי היחידה הייתה שיש את הדרך לעשות זאת ("תגיד שלום, מה איכפת לך להגיד שלום, זה עושה לה טוב!" - שכנה שכל חייה הסתכמו בעצמה ובכלבה. ואימי כיוונה
ללעשות טוב למישהו אחר לא לכך שלא אבייש אותה בפני השכנה - אימי הכירה את השכנה פחות טוב ממני ), והכל תלוי, כמו הרבה דברים במי ובאיך.
אחד הדברים הכי קשים לנו כהורים (לפחות לי ולכמה אחרים שאני מכיר) זה לשחרר.
נכון ויציב, אך האימרה נכונה לעת שבה צריך לשחרר. אך ישנה עת שצריך לכוון את הילד לא? הרי לשם מה ההורים שם? מראשית האנושות לימדו ההורים מה לעשות ומה לא לעשות.
הדבר שהשתנה עם הזמן וגרם לדחייה מצד הילדים זו הדרך.
אך הבסיס שנותן להורים את הלגיטימציה לכוון נשאר נכון.
הרי ניתן לקחת את מילים אלו:
הם צריכים לדעת להמתין בנימוס לתורם, לא לצעוק במקומות ציבוריים, לא להשתולל במקומות שאינם מיועדים לכך, להקשיב כשמדברים אליהם, להתנצל אם הפריעו או פגעו במישהו ולבקש בנימוס אם ברצונם במשהו.
ולומר, מה זה צריכים?!?!?
אך הדרך שבה האומרת את הדברים היא שתקבע, איך ילדיה יזכרו את חינוך האם, והאם זה יבוא מהלב, מהרצון באמת להודות ולהקשיב לדיבורי הזולת, או שהכל יהיה באוטומציה. והתוכן עומד בפני עצמו כנכון לכוון את ילדיך בכיוון זה.
סליחה על האורך, פשוט הרגשתי שכתוצאה מדמגוגיה קלה, נלקחו דבריי וניתן להן אופי חדש.