על ידי בשמת_א* » 07 אוקטובר 2006, 15:05
האם אתם מוכנים לשתף מתי נאלצתם לכפות משהו על ילדיכם? לא בתאוריה, משהו אמיתי מהחיים שלכם.
כשהיינו צריכים לתת לינוקא סירופ ברזל.
הרקע: (מסופר בדף
בקשה מיוחדת של בשמת )
תינוק שהיה אלרגי בצורה קיצונית, הגיע למצב ששילשל כמויות של דם מכל מזון מוצק ומרוב הדברים שהגיעו אליו דרך חלב האם, הפסיק לגדול בגיל 9 חודשים עקב חשיפה למזון מוצק, היה אלרגי לכל טיפות הברזל בשוק עקב האלרגיות, איבד כמויות גדולות של דם והגיע להמוגלובין 8, טרנספרין ופריטין אפסיים, מאוד חיוור, כבר ראו עיכוב בהתפתחות המוטורית והלשונית (היה פחד גדול שיש פגיעה בלתי הפיכה בהתפתחות המוח), אם כי היה תינוק מאוד חיוני, שמח (כשלא כאב לו במערכת העיכול )-: ), מתוק, דעתן גדול ועקשן נורא.
אחרי כמה חודשים של בית חולים (בדיקות בדיקות בדיקות עד האבחנה: אלרגיה חמורה שאין להם שום דרך לטפל בה, אנמיה חמורה שאין להם שום דרך לטפל בה, שקלו עירוי דם ממני, אני עצמי הפסקתי לאכול וניזונתי מפורמולה מפורקת למבוגרים בלבד, כדי שלא יעבור אליו שום אלרגן דרך החלב שלי),
ואחרי כמה חודשים של טיפול אייפק, ביניהם המון טיפולים לנושא האלרגיה לברזל וספיגת הברזל בגופו, ואחרי 24 שעות עם טיפות של שרון קוצר - תיכף הילד התחיל ללכת ולדבר. היה ברור לכולם כמה חסר לו ברזל.
אחרי כחודש עם טיפות הברזל של
שרון קוצר (שנועדו לטפל בעיקר ביכולת הגוף לספוג ברזל מהמזון, לטענתו אין שם הרבה "ברזל" כשלעצמו) קיבלנו באייפק תוצאות שהוא אמור לא להיות אלרגי כבר לאחד מסוגי הברזל בשוק. זה היה סירופ פרו 23 או משהו כזה.
סירופ מלא ברזל, אבל נתעב בטעמו. באמת נתעב.
הוא היה בן שנה ושבעה חודשים, אחרי עשרה חודשים של עצירת גדילה כמעט מוחלטת במשקל, בהיקף הראש ובגובה.
בברירה בין עירוי דם לבין סירופ ברזל, הינוקא לא ידע את זה, הסירופ עדיף בהרבה. וגם פחות מסוכן (עירוי דם למטרות האלה הוא עירוי של כמות גדולה מאוד של דם, ממני אליו, במשך שלושה ימים רצופים, בצורה מבוקרת וזהירה, עזבו, אני מתעלפת ומתכסה זיעה קרה רק מלהיזכר בזה ובכמה שהרופא שלנו בשניידר היה מודאג מהאפשרות שניאלץ לעשות לו את זה בגלל כל מיני סכנות רפואיות שיש בזה).
זה הרקע.
נתנו לו את הסירופ בכפיות. הוא בכה, התנגד, צרח, ירק. הבנו מהר מאוד שסירופ אפשר לתת רק באמבטיה, בזמן הרחצה, אחרת הכל התכסה סירופ דביק.
היינו חייבים לתת לו 10 מ"ל כל יום. מי שיכול למדוד יכול להבין בקלות שמדובר בכמות ענקית.
כמות ענקית של נוזל נתעב, שבשבילו הוא היה סם חיים.
האנמיה גרמה לעיכוב התפתחותי, לעיכוב מוחי, לעיכוב בגדילה, לחוסר תיאבון (קריטי, הילד היה חייב לחזור לאכול, אבל האנמיה הקיצונית סילקה ממנו את הרעב). הילד לא ידע את זה, אבל אנחנו כן.
מצאנו את עצמנו כל יום פעמיים ביום (אני מודה שהרבה פעמים נתתי רק פעם ביום, בגלל הקושי) בסיטואציות של כפייה. כשהייתי לבד עם שני הילדים, אז הגדולה עזרה לי לחבק את הקטן כשאני נותנת לו לפה מזרק עם סירופ. בערב, בעלי נתן לו.
היו הרבה סיטואציות של כפייה, אם כי בכינו איתו, הסברנו לו, סיפרנו לו סיפורים ואגדות תוך כדי, האכלנו בסירופ את כל צעצועי האמבטיה, הוא האכיל אותם, הוא גם הסכים - אבל במגע עם הטעם היה המון בכי והתנגדות.
הכפייה היתה בזה שמישהו מאיתנו החזיק לו את הראש (גם כדי שלא ייפגע כשהוא זורק את הראש לפעמים), והשני החדיר לזוית פיו מזרק עם סירופ (מזרקים חד פעמיים בלי מחט, שמקבלים בבית החולים בשביל מתן תרופות. השתמשנו בהם באופן רב פעמי עד שהתקלקלו, ואז עברנו למזרק הבא). בחלק מהפעמים הוא הסכים לפתוח את הפה, בחלק לא, אבל גם כשהסכים, הוא הגיב בהתנגדות ברגע שהרגיש את הטעם.
מה לעשות? הטעם היה מחריד.
צריך להבין, שתכשיר ברזל, במיוחד תכשיר של הרבה ברזל, יש לו טעם של.... אה.... ברזל! בחיי שלא תפסתי את זה עד אז, אבל ממש אשכרה נותנים ברזל. מתכת. ברזל. וכדי להעלים את הטעם המתכתי המחריד, הרי זה תכשיר קונבנציונאלי שמיועד לילדים "רגילים", כאלה ש"אמורים" לאהוב טעם "מתוק" מלא סוכר - אז מכניסים לשם כמויות אדירות של סוכר וחומרי טעם מלאכותיים מהסוג המתוק, כאילו "תות" או "פטל" או משהו כזה. לתינוקות יונקים בבית אורגני, זה מגעיל בטירוף. מתוך הזדהות איתו, טעמתי את זה כמה פעמים. זה היה מגעיל ברמה שאני לא הייתי מסוגלת לאכול את זה. ברור שהבנו את הילד לגמרי, והזדהינו איתו לגמרי, אבל הרגשנו שמדובר בחיים שלו. שהוא חייב לקבל את הברזל הזה. חייב. והכרחנו אותו.
מחודש לחודש הוא הבין יותר, ושיתף פעולה יותר. בזכות הרבה רעיונות טובים שקיבלתי בדף ההוא, נעשינו מאוד יצירתיים בדרכים השונות שאפשר לקבל ממנו שיתוף פעולה. כמו כן, בבית החולים ראו שיפור עקבי וברור בהמוגלובין. ממש ראו איך כל המאגרים מתמלאים. כולם שמחו, וגם הוא הבין את הקשר בין הסירופ המגעיל לבין השמחה שלנו מהתוצאות בבית החולים. התיאבון שלו גדל, הוא חזר להתפתח מוטורית ומילולית. בשלב הזה, כבר כמעט לא היתה כפייה, במובן זה שמצד אחד הוא התרגל לסירופ המגעיל וגם הבין שאין לו מה להתנגד (זה כאב לי בלב, שהוא הבין שככה או ככה נכריח אותו, אז עדיף בטובות )-: ),
ומצד שני, השיטה שעזרה באופן עקבי היתה שנתנו לו במנות קטנות יותר, ואחרי כל מנה קטנה הוא ינק. באמבטיה. אז 10 מ"ל בארבעה חצאי מזרק - אלה היו מנות קטנות שהוא היה מסוגל לבלוע, כשהוא שיתף פעולה, ומייד אחרי כל מנה כזאת זכה ליניקה, ועם הליטופים והחיבוקים והנשיקות, זה היה לו פחות נורא.
המאמץ מבחינתו של בעלי היה בזה שהוא היה צריך לעמוד שם באמבטיה אולי חצי שעה, שעה, כל ערב, עם המזרק ביד, וכל פעם מחדש, להסביר, לשכנע, להבטיח, להראות, "הנה, עכשיו תקבל חצי, ותבלע אותו, וברגע שתבלע אותו - מייד תוכל לינוק", וכל החשבונות בינינו בלי מלים - נשפך קצת, להוסיף את הכמות שנשפכה למנה הבאה? או לוותר היום, ולהשלים עם זה שהוא יקבל פחות ברזל?
אני לא אומרת שלא היה מאמץ מבחינתי. לשבת שעה בתוך אמבטיה, לדבר ולשכנע ולהרגיע ולהקשיב ולהניק ולהחזיק בלי הפסקה, ובאותו זמן גם להשקיע מאמץ בקושי של בעלי (הוא זכה להפסקה בין מזרק למזרק), וגם להתייחס לבת הבכורה, שרצתה גם היא תשומת לב באותו זמן (לפעמים היתה איתנו באמבטיה, וניסתה גם היא לעזור ולהרגיע ולספר סיפורים ולהאכיל בסירופ את ברווזוני האמבטיה). אבל האמת, התקופה שהוא הסכים לשתף פעולה, ושלמרות הקושי הגדול עם הסירופ עצמו הגענו איתו לסידור בלי כפייה שהוא היה מסוגל לו (הרבה מנות קטנות והרבה הנקות, לשטוף את התרופה עם החלב שלי - בניגוד להזרקת שתי מנות של 5 מ"ל ישר ללוע, כשמחזיקים אותו והוא בוכה, אמנם עם הנקה אחרי, אבל בכל זאת...) היתה הכל בשבילי.
מאוד פחדתי שהכפייה הגדולה תגרום לנזק לטווח ארוך אצלו.
יכול להיות שהיא גרמה, אני לא יכולה לדעת בוודאות.
בכל אופן, הוא היה ונשאר עקשן גדול, שמאוד מקפיד על גבולות גופו, ולא מרשה בשום פנים ואופן לאף אחד לפלוש אליו. אז אני מקווה שהוא החלים מהנזק וחזר לעצמו.
אילו יכולתי, מה הייתי משנה?
((לפני זה צריך לזכור שכמו שהילד היה אז חלש מאוד ואנמי ורזה מדי, גם אני הייתי חלשה באופן קיצוני, בתת משקל בולט, ואנמית, גם בגלל שבעצמי אכלתי פורמולה, ואחר כך פורמולה ותפוחי אדמה ובטטות, וגם בגלל שבעצמי הייתי אלרגית)).
המממ. אני חושבת שאילו יכולתי, הייתי משנה את התקשורת עם בעלי.
כלומר, בעלי בא מאסכולת ה"לסבול הכל בבת אחת, לשתוק, לא להתנגד, ולגמור עם זה". כמו כן, היה לו קשה מאוד לשאת את הסבל של הילד, אבל זה התבטא בהגברת הכפייה (כדי שזה יעבור מהר, כדי לגמור עם זה בבת אחת, כדי להקטין את משך הזמן של הסבל, כדי להשתיק את כל הרגשות הרעים).
את כל זה ידעתי, אבל לא בצורה הבהירה שאני כותבת את זה עכשיו.
כמו כן, גם אני גודלתי באסכולה הזאת, ולכן אני כבר הייתי אדם שהתרגל להיות מנותק מגופו, מתחושותיו ומרגשותיו, לסבול שמתעללים בי ולשתוק.
לכן, ההתמודדות שלי אז עם הקושי שלו ועם הצורך שלו בכפייה חריפה על הינוקא היתה שהייתי קרועה בין הצורך לא לכפות על הינוקא בשום צורה, לבין העובדה שלא היה לי פרטנר לזה וגם היה הרבה כעס כלפיי.
מה שהייתי משנה היום, הוא להיות מודעת לכל מה שתיארתי כאן, ולפתוח את הנושא במילים. לדבר בגלוי על הקושי ועל הרגשות, לדבר בגלוי על נושא הכפייה, להגיד שאני רוצה למצוא דרך לא להכריח
אפילו אם היא ארוכה מאוד ודורשת המון זמן והמון מאמץ.
אני אז הרגשתי שאין לגיטימציה בשום צורה למאמץ ארוך.
הזמן הביא לזה שגם בעלי לאט לאט הסכים, בשיטה הדרגתית וזוחלת מאוד, לשתף פעולה עם מאמץ ארוך, עם ההיפך מ"נגמור עם זה בבת אחת ודי".
עוד דבר שלא היה לי אז ויש לי היום הוא הרבה יותר כלים.
והרבה מאוד מהכלים שיש לי היום הם בזכות העצות שקיבלתי כאן באתר גם בדף
בקשה מיוחדת של בשמת, בעקבות בקשה מפורשת שלי, וכמובן בדפים כמו
חינוך ללא כפייה, אבל עוד קודם בכל הדפים שדיברו על גבולות, במיוחד מעצותיה ומחשבותיה של
יונת שרון,
כבד את ילדיך .
אסור לשכוח את זה.
אסור לשכוח שגדלתי בכפייה. קיבלתי את כל הכלים לכפות, להכריח, להתקיף, להשתלט, לפלוש ולהיות אלימה. את כל זה לא רציתי - אז נשארתי כמעט בלי כלום.
היו לי כלים לשכנע. אבל אני הייתי ילדה משתכנעת (עיין ערך "רוצה לרַצות", "ילדה טובה", "עושה מה שאומרים לה" ו"שומעת בקול ההורים"). וגם בין הכלים האלה, היו כלים של מניפולציה רגשית. את אלה לא רציתי - אז נשארתי כמעט בלי כלום.
עם ילד בלתי-משתכנע - כלומר, לא מעוניין לרצות, לא משתף פעולה עם דברים שלא נעימים לו, עצמאי ומוכן לעשות אך ורק את מה שהוא רוצה ויוזם, לא מסכים לשום "התעללות" ולא משנה באיזה מסווה -
הכלים שלי לא היו מספיק טובים.
הם דרשו גם הבנה מלאה של אי-כפייה, הבנה מלאה של עצמי ושל רגשותי והסכמה לקבל את רגשותי ולנהוג לפיהם (לא לדכא אותם כדי להגיע ל"מטרה", שזאת דרך הכפייה), הבנה מלאה של בןזוגי ושל רגשותיו וחינוכו והסכמה לקבל את רגשותיו
ולתקשר איתם (במקום להיכנע להם, ולפחד מהכעס שלו, מתוך דיכוי של עצמי ושל הבן שלנו).
את כל זה לא היה לי אז.
אבל כן למדתי הרבה במהלך החודשים שבהם נתנו לו סירופ, ושיכללתי את כל הדרכים לתת סירופ ללא כפייה.
הגברתי את היצירתיות שלי, החל מהמצאת שירים מיוחדים למתן סירופ, המשך בסיפורים ובתיאטרון בובות באמבטיה למתן סירופ, דרך סיפורים מילדותי איך אני התמודדתי עם בליעת תרופות מגעילות [היו לי המון סיפורים כי גודלתי על כמות אדירה של תרופות, כולן מגעילות] - סיפורים ששיעשעו את ילדי, עד כדי כך שהילד דרש את הסיפור "איך אמא בלעה סירופ כשהיתה ילדה" כתנאי לבלוע את הסירופ שלו - וכלה בשילוב במינון מדוייק בין מנות הסירופ להנקות ותוספות יצירתיות אחרות [כגון, מאכל אהוב באמבטיה אחרי ההנקה ולפני מנת הסירופ הבאה].
יצאה תשובה ארוכה כאורך הגלות, אני מצטערת, אבל השאלה נראתה לי חשובה, והפרטים נראים לי חשובים.
יש דרך שאנחנו צריכים לעבור אותה כדי להגיע לחינוך ללא כפייה.
הדרך הזאת גורמת לי להבין, שברגע שבפנים הדברים חזקים, ואנחנו מחוברים לעצמנו, אז יש לנו הרבה יותר בחירה ממה שאנחנו יודעים, ואפשר להגיע להרבה פחות כפייה ממה שאנחנו חושבים.
מה שכן, עוד כמה ימים אני אצנזר את התשובה הזאת מאוד, אולי אמחק אותה, אז אני מודיעה מראש, אל תיעלבו.
[u]האם אתם מוכנים לשתף מתי נאלצתם לכפות משהו על ילדיכם? לא בתאוריה, משהו אמיתי מהחיים שלכם.[/u]
כשהיינו צריכים לתת לינוקא סירופ ברזל.
הרקע: (מסופר בדף [po]בקשה מיוחדת של בשמת[/po] )
תינוק שהיה אלרגי בצורה קיצונית, הגיע למצב ששילשל כמויות של דם מכל מזון מוצק ומרוב הדברים שהגיעו אליו דרך חלב האם, הפסיק לגדול בגיל 9 חודשים עקב חשיפה למזון מוצק, היה אלרגי לכל טיפות הברזל בשוק עקב האלרגיות, איבד כמויות גדולות של דם והגיע להמוגלובין 8, טרנספרין ופריטין אפסיים, מאוד חיוור, כבר ראו עיכוב בהתפתחות המוטורית והלשונית (היה פחד גדול שיש פגיעה בלתי הפיכה בהתפתחות המוח), אם כי היה תינוק מאוד חיוני, שמח (כשלא כאב לו במערכת העיכול )-: ), מתוק, דעתן גדול ועקשן נורא.
אחרי כמה חודשים של בית חולים (בדיקות בדיקות בדיקות עד האבחנה: אלרגיה חמורה שאין להם שום דרך לטפל בה, אנמיה חמורה שאין להם שום דרך לטפל בה, שקלו עירוי דם ממני, אני עצמי הפסקתי לאכול וניזונתי מפורמולה מפורקת למבוגרים בלבד, כדי שלא יעבור אליו שום אלרגן דרך החלב שלי),
ואחרי כמה חודשים של טיפול אייפק, ביניהם המון טיפולים לנושא האלרגיה לברזל וספיגת הברזל בגופו, ואחרי 24 שעות עם טיפות של שרון קוצר - תיכף הילד התחיל ללכת ולדבר. היה ברור לכולם כמה חסר לו ברזל.
אחרי כחודש עם טיפות הברזל של [po]שרון קוצר[/po] (שנועדו לטפל בעיקר ביכולת הגוף לספוג ברזל מהמזון, לטענתו אין שם הרבה "ברזל" כשלעצמו) קיבלנו באייפק תוצאות שהוא אמור לא להיות אלרגי כבר לאחד מסוגי הברזל בשוק. זה היה סירופ פרו 23 או משהו כזה.
סירופ מלא ברזל, אבל נתעב בטעמו. באמת נתעב.
הוא היה בן שנה ושבעה חודשים, אחרי עשרה חודשים של עצירת גדילה כמעט מוחלטת במשקל, בהיקף הראש ובגובה.
בברירה בין עירוי דם לבין סירופ ברזל, הינוקא לא ידע את זה, הסירופ עדיף בהרבה. וגם פחות מסוכן (עירוי דם למטרות האלה הוא עירוי של כמות גדולה מאוד של דם, ממני אליו, במשך שלושה ימים רצופים, בצורה מבוקרת וזהירה, עזבו, אני מתעלפת ומתכסה זיעה קרה רק מלהיזכר בזה ובכמה שהרופא שלנו בשניידר היה מודאג מהאפשרות שניאלץ לעשות לו את זה בגלל כל מיני סכנות רפואיות שיש בזה).
זה הרקע.
נתנו לו את הסירופ בכפיות. הוא בכה, התנגד, צרח, ירק. הבנו מהר מאוד שסירופ אפשר לתת רק באמבטיה, בזמן הרחצה, אחרת הכל התכסה סירופ דביק.
היינו חייבים לתת לו 10 מ"ל כל יום. מי שיכול למדוד יכול להבין בקלות שמדובר בכמות ענקית.
כמות ענקית של נוזל נתעב, שבשבילו הוא היה סם חיים.
האנמיה גרמה לעיכוב התפתחותי, לעיכוב מוחי, לעיכוב בגדילה, לחוסר תיאבון (קריטי, הילד היה חייב לחזור לאכול, אבל האנמיה הקיצונית סילקה ממנו את הרעב). הילד לא ידע את זה, אבל אנחנו כן.
מצאנו את עצמנו כל יום פעמיים ביום (אני מודה שהרבה פעמים נתתי רק פעם ביום, בגלל הקושי) בסיטואציות של כפייה. כשהייתי לבד עם שני הילדים, אז הגדולה עזרה לי לחבק את הקטן כשאני נותנת לו לפה מזרק עם סירופ. בערב, בעלי נתן לו.
היו הרבה סיטואציות של כפייה, אם כי בכינו איתו, הסברנו לו, סיפרנו לו סיפורים ואגדות תוך כדי, האכלנו בסירופ את כל צעצועי האמבטיה, הוא האכיל אותם, הוא גם הסכים - אבל במגע עם הטעם היה המון בכי והתנגדות.
הכפייה היתה בזה שמישהו מאיתנו החזיק לו את הראש (גם כדי שלא ייפגע כשהוא זורק את הראש לפעמים), והשני החדיר לזוית פיו מזרק עם סירופ (מזרקים חד פעמיים בלי מחט, שמקבלים בבית החולים בשביל מתן תרופות. השתמשנו בהם באופן רב פעמי עד שהתקלקלו, ואז עברנו למזרק הבא). בחלק מהפעמים הוא הסכים לפתוח את הפה, בחלק לא, אבל גם כשהסכים, הוא הגיב בהתנגדות ברגע שהרגיש את הטעם.
מה לעשות? הטעם היה מחריד.
צריך להבין, שתכשיר ברזל, במיוחד תכשיר של הרבה ברזל, יש לו טעם של.... אה.... ברזל! בחיי שלא תפסתי את זה עד אז, אבל ממש אשכרה נותנים ברזל. מתכת. ברזל. וכדי להעלים את הטעם המתכתי המחריד, הרי זה תכשיר קונבנציונאלי שמיועד לילדים "רגילים", כאלה ש"אמורים" לאהוב טעם "מתוק" מלא סוכר - אז מכניסים לשם כמויות אדירות של סוכר וחומרי טעם מלאכותיים מהסוג המתוק, כאילו "תות" או "פטל" או משהו כזה. לתינוקות יונקים בבית אורגני, זה מגעיל בטירוף. מתוך הזדהות איתו, טעמתי את זה כמה פעמים. זה היה מגעיל ברמה שאני לא הייתי מסוגלת לאכול את זה. ברור שהבנו את הילד לגמרי, והזדהינו איתו לגמרי, אבל הרגשנו שמדובר בחיים שלו. שהוא חייב לקבל את הברזל הזה. חייב. והכרחנו אותו.
מחודש לחודש הוא הבין יותר, ושיתף פעולה יותר. בזכות הרבה רעיונות טובים שקיבלתי בדף ההוא, נעשינו מאוד יצירתיים בדרכים השונות שאפשר לקבל ממנו שיתוף פעולה. כמו כן, בבית החולים ראו שיפור עקבי וברור בהמוגלובין. ממש ראו איך כל המאגרים מתמלאים. כולם שמחו, וגם הוא הבין את הקשר בין הסירופ המגעיל לבין השמחה שלנו מהתוצאות בבית החולים. התיאבון שלו גדל, הוא חזר להתפתח מוטורית ומילולית. בשלב הזה, כבר כמעט לא היתה כפייה, במובן זה שמצד אחד הוא התרגל לסירופ המגעיל וגם הבין שאין לו מה להתנגד (זה כאב לי בלב, שהוא הבין שככה או ככה נכריח אותו, אז עדיף בטובות )-: ),
ומצד שני, השיטה שעזרה באופן עקבי היתה שנתנו לו במנות קטנות יותר, ואחרי כל מנה קטנה הוא ינק. באמבטיה. אז 10 מ"ל בארבעה חצאי מזרק - אלה היו מנות קטנות שהוא היה מסוגל לבלוע, כשהוא שיתף פעולה, ומייד אחרי כל מנה כזאת זכה ליניקה, ועם הליטופים והחיבוקים והנשיקות, זה היה לו פחות נורא.
המאמץ מבחינתו של בעלי היה בזה שהוא היה צריך לעמוד שם באמבטיה אולי חצי שעה, שעה, כל ערב, עם המזרק ביד, וכל פעם מחדש, להסביר, לשכנע, להבטיח, להראות, "הנה, עכשיו תקבל חצי, ותבלע אותו, וברגע שתבלע אותו - מייד תוכל לינוק", וכל החשבונות בינינו בלי מלים - נשפך קצת, להוסיף את הכמות שנשפכה למנה הבאה? או לוותר היום, ולהשלים עם זה שהוא יקבל פחות ברזל?
אני לא אומרת שלא היה מאמץ מבחינתי. לשבת שעה בתוך אמבטיה, לדבר ולשכנע ולהרגיע ולהקשיב ולהניק ולהחזיק בלי הפסקה, ובאותו זמן גם להשקיע מאמץ בקושי של בעלי (הוא זכה להפסקה בין מזרק למזרק), וגם להתייחס לבת הבכורה, שרצתה גם היא תשומת לב באותו זמן (לפעמים היתה איתנו באמבטיה, וניסתה גם היא לעזור ולהרגיע ולספר סיפורים ולהאכיל בסירופ את ברווזוני האמבטיה). אבל האמת, התקופה שהוא הסכים לשתף פעולה, ושלמרות הקושי הגדול עם הסירופ עצמו הגענו איתו לסידור בלי כפייה שהוא היה מסוגל לו (הרבה מנות קטנות והרבה הנקות, לשטוף את התרופה עם החלב שלי - בניגוד להזרקת שתי מנות של 5 מ"ל ישר ללוע, כשמחזיקים אותו והוא בוכה, אמנם עם הנקה אחרי, אבל בכל זאת...) היתה הכל בשבילי.
מאוד פחדתי שהכפייה הגדולה תגרום לנזק לטווח ארוך אצלו.
יכול להיות שהיא גרמה, אני לא יכולה לדעת בוודאות.
בכל אופן, הוא היה ונשאר עקשן גדול, שמאוד מקפיד על גבולות גופו, ולא מרשה בשום פנים ואופן לאף אחד לפלוש אליו. אז אני מקווה שהוא החלים מהנזק וחזר לעצמו.
אילו יכולתי, מה הייתי משנה?
((לפני זה צריך לזכור שכמו שהילד היה אז חלש מאוד ואנמי ורזה מדי, גם אני הייתי חלשה באופן קיצוני, בתת משקל בולט, ואנמית, גם בגלל שבעצמי אכלתי פורמולה, ואחר כך פורמולה ותפוחי אדמה ובטטות, וגם בגלל שבעצמי הייתי אלרגית)).
המממ. אני חושבת שאילו יכולתי, הייתי משנה את התקשורת עם בעלי.
כלומר, בעלי בא מאסכולת ה"לסבול הכל בבת אחת, לשתוק, לא להתנגד, ולגמור עם זה". כמו כן, היה לו קשה מאוד לשאת את הסבל של הילד, אבל זה התבטא בהגברת הכפייה (כדי שזה יעבור מהר, כדי לגמור עם זה בבת אחת, כדי להקטין את משך הזמן של הסבל, כדי להשתיק את כל הרגשות הרעים).
את כל זה ידעתי, אבל לא בצורה הבהירה שאני כותבת את זה עכשיו.
כמו כן, גם אני גודלתי באסכולה הזאת, ולכן אני כבר הייתי אדם שהתרגל להיות מנותק מגופו, מתחושותיו ומרגשותיו, לסבול שמתעללים בי ולשתוק.
לכן, ההתמודדות שלי אז עם הקושי שלו ועם הצורך שלו בכפייה חריפה על הינוקא היתה שהייתי קרועה בין הצורך לא לכפות על הינוקא בשום צורה, לבין העובדה שלא היה לי פרטנר לזה וגם היה הרבה כעס כלפיי.
מה שהייתי משנה היום, הוא להיות מודעת לכל מה שתיארתי כאן, ולפתוח את הנושא במילים. לדבר בגלוי על הקושי ועל הרגשות, לדבר בגלוי על נושא הכפייה, להגיד שאני רוצה למצוא דרך לא להכריח [b]אפילו אם היא ארוכה מאוד ודורשת המון זמן והמון מאמץ[/b].
אני אז הרגשתי שאין לגיטימציה בשום צורה למאמץ ארוך.
הזמן הביא לזה שגם בעלי לאט לאט הסכים, בשיטה הדרגתית וזוחלת מאוד, לשתף פעולה עם מאמץ ארוך, עם ההיפך מ"נגמור עם זה בבת אחת ודי".
עוד דבר שלא היה לי אז ויש לי היום הוא הרבה יותר כלים.
והרבה מאוד מהכלים שיש לי היום הם בזכות העצות שקיבלתי כאן באתר גם בדף [po]בקשה מיוחדת של בשמת[/po], בעקבות בקשה מפורשת שלי, וכמובן בדפים כמו [po]חינוך ללא כפייה[/po], אבל עוד קודם בכל הדפים שדיברו על גבולות, במיוחד מעצותיה ומחשבותיה של [po]יונת שרון[/po], [po]כבד את ילדיך[/po] .
אסור לשכוח את זה.
אסור לשכוח שגדלתי בכפייה. קיבלתי את כל הכלים לכפות, להכריח, להתקיף, להשתלט, לפלוש ולהיות אלימה. את כל זה לא רציתי - אז נשארתי כמעט בלי כלום.
היו לי כלים לשכנע. אבל אני הייתי ילדה משתכנעת (עיין ערך "רוצה לרַצות", "ילדה טובה", "עושה מה שאומרים לה" ו"שומעת בקול ההורים"). וגם בין הכלים האלה, היו כלים של מניפולציה רגשית. את אלה לא רציתי - אז נשארתי כמעט בלי כלום.
עם ילד בלתי-משתכנע - כלומר, לא מעוניין לרצות, לא משתף פעולה עם דברים שלא נעימים לו, עצמאי ומוכן לעשות אך ורק את מה שהוא רוצה ויוזם, לא מסכים לשום "התעללות" ולא משנה באיזה מסווה -
הכלים שלי לא היו מספיק טובים.
הם דרשו גם הבנה מלאה של אי-כפייה, הבנה מלאה של עצמי ושל רגשותי והסכמה לקבל את רגשותי ולנהוג לפיהם (לא לדכא אותם כדי להגיע ל"מטרה", שזאת דרך הכפייה), הבנה מלאה של בןזוגי ושל רגשותיו וחינוכו והסכמה לקבל את רגשותיו [b]ולתקשר איתם[/b] (במקום להיכנע להם, ולפחד מהכעס שלו, מתוך דיכוי של עצמי ושל הבן שלנו).
את כל זה לא היה לי אז.
אבל כן למדתי הרבה במהלך החודשים שבהם נתנו לו סירופ, ושיכללתי את כל הדרכים לתת סירופ ללא כפייה.
הגברתי את היצירתיות שלי, החל מהמצאת שירים מיוחדים למתן סירופ, המשך בסיפורים ובתיאטרון בובות באמבטיה למתן סירופ, דרך סיפורים מילדותי איך אני התמודדתי עם בליעת תרופות מגעילות [היו לי המון סיפורים כי גודלתי על כמות אדירה של תרופות, כולן מגעילות] - סיפורים ששיעשעו את ילדי, עד כדי כך שהילד דרש את הסיפור "איך אמא בלעה סירופ כשהיתה ילדה" כתנאי לבלוע את הסירופ שלו - וכלה בשילוב במינון מדוייק בין מנות הסירופ להנקות ותוספות יצירתיות אחרות [כגון, מאכל אהוב באמבטיה אחרי ההנקה ולפני מנת הסירופ הבאה].
יצאה תשובה ארוכה כאורך הגלות, אני מצטערת, אבל השאלה נראתה לי חשובה, והפרטים נראים לי חשובים.
יש דרך שאנחנו צריכים לעבור אותה כדי להגיע לחינוך ללא כפייה.
הדרך הזאת גורמת לי להבין, שברגע שבפנים הדברים חזקים, ואנחנו מחוברים לעצמנו, אז יש לנו הרבה יותר בחירה ממה שאנחנו יודעים, ואפשר להגיע להרבה פחות כפייה ממה שאנחנו חושבים.
מה שכן, עוד כמה ימים אני אצנזר את התשובה הזאת מאוד, אולי אמחק אותה, אז אני מודיעה מראש, אל תיעלבו.