אם את נורא חרוצה, תעשי סקר- תכתבי שאלון. תקבלי שמות של כל יולדות הבית, והאתר זה דרך מצויינת להגיע אליהן, ישירות או בעקיפין . יש פה כמה מתמטיקאים( ) שאולי יתרמו ידע לחישובים הסטטיסטים. במדינה קטנה כמו שלנו זה יכול לעבוד מצויין.
או,
מונו נוקי, אזהו שאני לא עד כדי כך חרוצה... וזה חלק מהקושי שציינתי - המידע לא מרוכז המון מאמץ ללמוד את הנושא (-:
הבנתיך ואף מסכימה לטענתך שהמידע של אילנה הוא חיוני אך לא נותן תמונה שלמה.
טרה רוסה,
לא הבנתי את הטענה שמה שקורה בהולנד לא תקף כאן.
אני מניחה שבשביל להקיש מ A ל B צריך להיות דימיון בין שני המצבים. לדעתי אין דין לידת בית בהולנד כדין לידת בית בישראל מן הטעמים שציינתי - המערכת שם כולה מאורגנת יותר לתהליך הזה. זה לחלוטין לא רלוונטי, רק אי אפשר להגיד: הנה בהולנד ככה וככה אז גם בישראל. אפשר ללמוד אילו שאלות לשאול, לבדוק אילו מצבים קורים וכו', אבל לא להגיד הנה הסטט' בהולנד היא ככה לכן גם בישראל היא כזו.
לגבי הסטטיסטיקות בבית חולים - למה זה חשוב? מה זה מעניין אותי כמה חיתוכי חיץ עושים בבית חולים בארץ או כמה לידות מסתיימות בניתוח קיסרי? אין לזה כל קשר להחלטה שלי האישית ללדת בבית.
עבורי יש לזה קשר, ושוב זה מתחבר לתשובתי
להריונית בארונית. אני רוצה לדעת אילו סכנות אני מונעת בלידת בית ואילו אני מזמינה, אילו סכנות אני מזמינה בבי"ח. לידת בית בעיני היא "הדבר הנכון" בכל ההיבטים של רגש, נוחות ובריאות נפשית. אבל אני רוצה לדעת שאני לא מסכנת אתחיי או חיי ילדתי יותר ממה שאוכל לשאת אם יקרה משהו. (וצריך לזכור שזו המשמעות של לקחת אחריות - לחיות עם התוצאה אם היא תהיה נוראית עבורנו)
מיילדת בית היא לא אלוהים-היא לא יכולה להבטיח שהכל יהיה בדיוק לפי התכנית.
אין לי ציפיה להבטחה אבל שוב,לדעתי,
כדי לקחת סיכון צריך לדעת מה הוא, צריך לדעת מה הסיכונים בלידת בית (אותה אני רוצה) וגם מה הסיכונים בלידת בי"ח שאותה אינני רוצה.
יש דברים שאין לנו מחלוקת לגביהם:
1) הסיכון שתהיה התערבות בלידה תקינה קטן בהרבה בבית, (פחות מתח, שולי ביטחון רחבים יותר וכו' )
2) התערבות גוררת התערבות.
3) יותר התערבויות = מגדילות את הסיכוי שהלידה תהפוך ללידה בסיכון (ניתוח קיסרי, פגיעות וכו')
אני כן רוצה לדעת מה תוחלת הנזק, לא רק מה הסיכוי שייקרה - כלומר עלי לבחון גם אילו נזקים סופיים אני מוכנה לשאת / מעריכה שאוכל להתמודד עמם. אם ילדתי תיפגע פגיעה מוחית חמורה כתוצאה מבחירתי ללדת בבית (בבקשה לא להגיד גם בבי"ח זה קורה - אני יודעת, זו דוגמה) ובבי"ח הנזק יהיה ניתוח קיסרי - ובאותה הסתברות הרי שברור
לי שאעדיף את הניתוח, אולי אפילו אעדיף אותו גם ההסתברות לו גדולה יותר (פשוט כי הנזק בעיני קטן יותר).
בעבר נדרשתי להחלטה לא פשוטה - אונקולוג אחד חשב שכדאי לי להמשיך בעוד מחזורי טיפול כימוטרפי, האחר חשב שהטיפולים הללו מיותרים ומסוכנים לי... (ולא, השיטה של
שרה ק, ללא כימו' לא רלוונטית עבורי). אז, כמו היום, לא הרגש הכריע אלה ברור מעמיק של נתונים, בקשות מרופאים שיפנו אותי למקורות מידע, שיבררו בעצמם, שיתרגמו לי את המידע. (לשימחתי העובדות נטו לכיוון שרציתי, ובסוף כל הרופאים הסכימו, מה שעשה את זה קל)
אז זו היתה שאלה של חיים (ואיכותם), גם הפעם זו שאלה של חיים (ואיכותם).
אני מחזיקה בעמדה שצריך לברר.
שלא הרגש לבדו יקבע, שהתשובה "לוקחים סיכונים בחיים" (או חלופתה המינסטרימית "לא לוקחים סיכונים בחיים", עם העיוורון לכך שגם בבי"ח יש סיכונים) היא לא מספיקה
עבורי, כשאחליט ללדת בבית (-: זה יהיה מתוך ידיעה שבדקתי כל מה שיכלתי לבדוק, כל מה שראוי לבדוק.
עוד צריך לבדוק
הביטוח של המיילדת, את מה הוא מבטח בדיוק? עלה בדעתי שיש לבדוק גם את זה, האם מדובר בביטוח צד ג' שניתן לתבוע במקרה של נזק לעובר או ליולדת? (תוספת לרשימת השאלות שיש לשאול)
[u]אם את נורא חרוצה, תעשי סקר- תכתבי שאלון. תקבלי שמות של כל יולדות הבית, והאתר זה דרך מצויינת להגיע אליהן, ישירות או בעקיפין . יש פה כמה מתמטיקאים( ) שאולי יתרמו ידע לחישובים הסטטיסטים. במדינה קטנה כמו שלנו זה יכול לעבוד מצויין.[/u]
או, [po]מונו נוקי[/po], אזהו שאני לא עד כדי כך חרוצה... וזה חלק מהקושי שציינתי - המידע לא מרוכז המון מאמץ ללמוד את הנושא (-:
הבנתיך ואף מסכימה לטענתך שהמידע של אילנה הוא חיוני אך לא נותן תמונה שלמה.
[po]טרה רוסה[/po], [u]לא הבנתי את הטענה שמה שקורה בהולנד לא תקף כאן.[/u]
אני מניחה שבשביל להקיש מ A ל B צריך להיות דימיון בין שני המצבים. לדעתי אין דין לידת בית בהולנד כדין לידת בית בישראל מן הטעמים שציינתי - המערכת שם כולה מאורגנת יותר לתהליך הזה. זה לחלוטין לא רלוונטי, רק אי אפשר להגיד: הנה בהולנד ככה וככה אז גם בישראל. אפשר ללמוד אילו שאלות לשאול, לבדוק אילו מצבים קורים וכו', אבל לא להגיד הנה הסטט' בהולנד היא ככה לכן גם בישראל היא כזו.
[u]לגבי הסטטיסטיקות בבית חולים - למה זה חשוב? מה זה מעניין אותי כמה חיתוכי חיץ עושים בבית חולים בארץ או כמה לידות מסתיימות בניתוח קיסרי? אין לזה כל קשר להחלטה שלי האישית ללדת בבית.[/u]
[b]עבורי[/b] יש לזה קשר, ושוב זה מתחבר לתשובתי [po]להריונית בארונית[/po]. אני רוצה לדעת אילו סכנות אני מונעת בלידת בית ואילו אני מזמינה, אילו סכנות אני מזמינה בבי"ח. לידת בית בעיני היא "הדבר הנכון" בכל ההיבטים של רגש, נוחות ובריאות נפשית. אבל אני רוצה לדעת שאני לא מסכנת אתחיי או חיי ילדתי יותר ממה שאוכל לשאת אם יקרה משהו. (וצריך לזכור שזו המשמעות של לקחת אחריות - לחיות עם התוצאה אם היא תהיה נוראית עבורנו)
[u]מיילדת בית היא לא אלוהים-היא לא יכולה להבטיח שהכל יהיה בדיוק לפי התכנית.[/u]
אין לי ציפיה להבטחה אבל שוב,לדעתי, [b]כדי לקחת סיכון צריך לדעת מה הוא[/b], צריך לדעת מה הסיכונים בלידת בית (אותה אני רוצה) וגם מה הסיכונים בלידת בי"ח שאותה אינני רוצה.
[b]יש דברים שאין לנו מחלוקת לגביהם[/b]:
1) הסיכון שתהיה התערבות בלידה תקינה קטן בהרבה בבית, (פחות מתח, שולי ביטחון רחבים יותר וכו' )
2) התערבות גוררת התערבות.
3) יותר התערבויות = מגדילות את הסיכוי שהלידה תהפוך ללידה בסיכון (ניתוח קיסרי, פגיעות וכו')
[b]אני כן רוצה לדעת מה תוחלת הנזק[/b], לא רק מה הסיכוי שייקרה - כלומר עלי לבחון גם אילו נזקים סופיים אני מוכנה לשאת / מעריכה שאוכל להתמודד עמם. אם ילדתי תיפגע פגיעה מוחית חמורה כתוצאה מבחירתי ללדת בבית (בבקשה לא להגיד גם בבי"ח זה קורה - אני יודעת, זו דוגמה) ובבי"ח הנזק יהיה ניתוח קיסרי - ובאותה הסתברות הרי שברור [b]לי[/b] שאעדיף את הניתוח, אולי אפילו אעדיף אותו גם ההסתברות לו גדולה יותר (פשוט כי הנזק בעיני קטן יותר).
בעבר נדרשתי להחלטה לא פשוטה - אונקולוג אחד חשב שכדאי לי להמשיך בעוד מחזורי טיפול כימוטרפי, האחר חשב שהטיפולים הללו מיותרים ומסוכנים לי... (ולא, השיטה של [po]שרה ק[/po], ללא כימו' לא רלוונטית עבורי). אז, כמו היום, לא הרגש הכריע אלה ברור מעמיק של נתונים, בקשות מרופאים שיפנו אותי למקורות מידע, שיבררו בעצמם, שיתרגמו לי את המידע. (לשימחתי העובדות נטו לכיוון שרציתי, ובסוף כל הרופאים הסכימו, מה שעשה את זה קל)
אז זו היתה שאלה של חיים (ואיכותם), גם הפעם זו שאלה של חיים (ואיכותם).
אני מחזיקה בעמדה שצריך לברר. [b]שלא הרגש לבדו יקבע[/b], שהתשובה "לוקחים סיכונים בחיים" (או חלופתה המינסטרימית "לא לוקחים סיכונים בחיים", עם העיוורון לכך שגם בבי"ח יש סיכונים) היא לא מספיקה [b]עבורי[/b], כשאחליט ללדת בבית (-: זה יהיה מתוך ידיעה שבדקתי כל מה שיכלתי לבדוק, כל מה שראוי לבדוק.
עוד צריך לבדוק [b]הביטוח של המיילדת[/b], את מה הוא מבטח בדיוק? עלה בדעתי שיש לבדוק גם את זה, האם מדובר בביטוח צד ג' שניתן לתבוע במקרה של נזק לעובר או ליולדת? (תוספת לרשימת השאלות שיש לשאול)