פולחנים ומשמעותם

צפריר_שפרון*
הצטרפות: 04 יולי 2001, 00:31
דף אישי: הדף האישי של צפריר_שפרון*

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי צפריר_שפרון* »

נעה,
מה כל כך נפלא מבינתך בענין "פולחן דתי"? הרי חיינו מוקפים בפולחנים אחרים. פולחן סביב כסף או מעמד או דרך חיים. הדתיים עם פולחניהם ואנו עם שלנו. כל פולחן יכול להיות נפלא מבינתנו. יבוא נזיר בודהיסטי וירים גבה בהביטו על פולחן החדשות המתחולל כאן.
פולחן הוא פולחן. מה שעיקר עבור האחד, עָקָר עבור האחר.
נעה_גל*
הצטרפות: 12 יוני 2001, 22:14
דף אישי: הדף האישי של נעה_גל*

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי נעה_גל* »

צפריר, כל פולחן הוא תמוה בעיני (ולא משנה של איזה דת/כת וכו'). המחשבה והצורך של האנשים לרצות את ה"כוח העליון" הוא דבר שאני לא מבינה אותו. מן הסתם, בגלל שבי אין את הצורך הזה.
ואכן, פולחן החדשות שיש בארץ (ואינני שותפה לו) הוא דבר שיש להרים עליו גבה או שתיים.
צפריר_שפרון*

פולחנים ומשמעותם

נעה,
את לא שותפה לשום פולחן?
כאן אני מרים גבה ואף שתיים.
נעה_גל*

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי נעה_גל* »

מן הסתם כן. אפילו כאלה שאני לא יכולה לחשוב עליהם כי הם לא מודעים והפכו להרגלים.
אבל בטח ובטח לא בכאלה הקשורים לאיזו ישות אחרת עבורה הפולחן מתקיים.
נעה_גל*

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי נעה_גל* »

בזמן מנוחת הצהרים ניסיתי לחשוב על פולחנים שאני שותפה בהם... ולא מצאתי כאלה. אין שום דבר בחיי שאני עושה באדיקות (למעט היותי צמחונית... אבל, אני לא חושבת שזה פולחן), ותמיד באותה דרך ובזמנים קבועים וכו'.
אולי אנחנו מגדירים פולחן בצורה שונה?
צפריר_שפרון*

פולחנים ומשמעותם

בעניין הפולחן,
צחצוח שיניים הוא פולחן של נקיון. או של טיפול בגוף.
סביב כסף יש פולחן או נכון יותר פולחנים רבים. בכלל הכסף הוא הדת הרחבה ביותר בעולם (לפחות בעולם המערבי), סוגדים לו רוב האנשים. כשהשטרות הן "כתבי הקודש" שלו.
רכישת בית מהווה גם היא פולחן, אנו עבדים לרעיון. (דרך אגב, אנו מאוד מיוחדים בעניין הזה, במרבית ארצות העולם אין נורמה "מקודשת" לרכישת בית כמו כאן, זה קשור לפולחן המשפחה הקשור ביהדות ובגלות של אלפיים שנה, עניין זה מתמסמס לאט לאט עם האמריקניזציה, או ההתמערבות שלנו - המשפחה מאבדת מקדושתה ומכאן גם הבית יאבד לאט לאט מ"קדושתו", ופולחן המשכנתא ימוג).
אי אפשר להתחמק מהפולחנים שמלווים את חיינו.
וטוב שכך.
הבעיה היא בחוסר הסובלנות שלנו כלפי פולחנים של אחרים מחד, ומאידך הדרישה שלנו לסובלנות כלפי הפולחנים שלנו.
אבן שושן מגדיר פולחן כ"עבודת אלוהים" ו"עבודת קודש".
עם זאת המלה "פולחן" נגזרת מהשורש פלח. פלוח קהל על פי הפולחן שלו, או פלוח הקודש מן החול.
נעה_גל*

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי נעה_גל* »

צפריר,
למה התגובה שלך מופיעה כאן? אני לא מעבירה אותה... כי אולי זה מכוון.
בכל אופן, אני נשבעת שאני לא שותפה לאף אחד מהפולחנים שהזכרת כאן. לא איכפת לי למכור את הבית שלנו היום, ולסוע לטיול סביב העולם עם כל המשפחה, אני לא כפייתית בכל הנוגע לצחצוח שיניים וכו'. ואישי היקר יעיד עלי שכסף הוא הדבר האחרון שמענין אותי (קצת, לצערו). אני ממש חושבת שאני "נקיה" מפולחנים למיניהם.
צפריר_שפרון*

פולחנים ומשמעותם

כלומר, שום דבר אינו מקודש בענייך?
אם היו לי שבע גבות הן היו מגיעות לגב התחתון.

למעשה את אומרת שרק הנקיון מהפולחנים קדוש בענייך. אולי זה פולחן בפני עצמו.
נעה_גל*

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי נעה_גל* »

צפריר,
נקיון מפולחנים לא קדוש בעיני. נתחיל עם זה שמעולם לא יחסתי ולו דקת מחשבה לפולחנים והמצאותם או אי המצאותם בחיי עד לשיחה שלנו, ולכן, דוחה על הסף את הטענה שאולי זה פולחן בפני עצמו.
אני מבינה את המילה פולחן כי טקס כלשהו שמקדישים לו זמן ולפעמים אפילו מחשבה.
לגבי המילה קדוש. זו מילה שאני בוחרת בקפידה מתי להשתמש בה:
חיי אדם קדושים בעיני ואני מאמינה שאין לאדם אחד זכות להרוג את האחר (אלא אם כן, כמובן מדובר בהגנה עצמית)
אפילו חיי בעלי חיים אינם קדושים בעיני (אבל בהחלט בעלי חשיבות רבה) ולמרות שאני נמנעת מלאכול אותם או להשתמש במוצרים שמקורם בחי אני לא חושבת שסביבתי צריכה לנהוג כך.
נעה_גל*

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי נעה_גל* »

העברתי לכאן דיון שהחל ב אלוהים אדירים ונמשך ב מדור בלי ברית מילה:
נעה_גל*

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי נעה_גל* »

קראתי פה בענין רב, והדבר שחשתי בזמן שקראתי הוא " מה באמת?! " (נא לקרוא בנימת פליאה).

כי אני לא מאמינה. כלומר, אני מאמינה בהרבה דברים, אבל ממש לא באלוהים. ולא בטבע. ולא בכוח עליון. ולא בשום דבר מהסוג הזה.
ואחד הדברים הנפלאים מהבנתי הוא פולחן דתי (או מה שקרוי אצלנו "קיום מצוות").}
רועי_שרון*
הצטרפות: 13 יוני 2001, 18:34
דף אישי: הדף האישי של רועי_שרון*

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי רועי_שרון* »

אני רואה הבדל בין פולחן וטקס. טקס הוא תהליך עם דפוס קבוע שנעשה בנסיבות קבועות. הרבה פעמים הוא נקשר עם "מסורת" כי מסורת בדרך כלל מכילה הרבה טקסים לציון אירועים שונים. אבל לא רק במסגרת מסורת יש טקסים -- יש גם טקסים בדינמיקה הבין-אישית, טקסי הגיינה, לכל מקצוע יש את הטקסים שלו, לאומנות יש את הטקסים שלה, וכו'. פולחן הוא אוסף הפעילויות שאדם מבצע הקשורות ביישות מסויימת כלשהי. זה יכול לכלול אמונה ביישות הזאת, טקסים שונים, חוקים שהאדם מקפיד עליהם, חפצים שונים, וכו'. היישות הזו יכולה להיות האדם בעצמו, אדם אחר, חיות, יישויות על טבעיות... בדרך כלל פולחן קשור בדת מאורגנת, אבל לא תמיד זה כך (פולחן עצמי, לדוגמא, הוא בדרך כלל לא קשור בדת).

לגבי המשמעות של טקסים: להרבה אנשים זו הדרך הקלה לשמור על קשר עם המסורת שלהם, של משפחתם, של עמם. לכן הרבה אנשים מקיימים טקסים גם אם אין להם שום קשר עם הסיבה המקורית שבגללה נוצרו הטקסים. להרבה טקסים גם אין סיבה ברורה, כי פשוט עבר זמן רב כל כך מאז שהם נוצרו. אני לא חושב שיש אדם שלא מקיים טקסים כאלו או אחרים -- זה חלק מהאופי שלנו, וכנראה גם דבר שמתאים לצורת תפקוד המוח (ואולי אף עוזר מבחינה אבולוציונית).

לגבי המשמעות של פולחנים: בהקשר הדתי הם ממלאים את אותו תפקיד שממלאים הטקסים בהקשרים אחרים. יחד עם זאת, מידת הרלוונטיות של פולחן תלויה ישירות באמונה ביישות שלשמה נעשה הפולחן. אדם שלא מאמין ביישות יתקשה לראות את ההצדקה בפולחן, וייסוג לקיום הטקסים (כולם או חלקם) בלבד כחלק משמירה על מסורת מסויימת, או שיפסיק לעשותם לגמרי.
ענת_שן_לוי*
הצטרפות: 26 ספטמבר 2001, 22:10
דף אישי: הדף האישי של ענת_שן_לוי*

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי ענת_שן_לוי* »

נועה, אני רואה שהדף הזה נזנח מזמן, אולי למדת מאז דברים חדשים על פולחן.
בבכל אופן בין התחומים המקצועיים המתייחסים לפולחן תמצאי את האנתרופולוגיה, הסוציולוגיה והתיאטרון. פולחן אינו נחשב רק דתי או מקודש, אלא כל מיני מנהגים שנעשים למען מטרות מסוימות. כמו הדוגמה שצפריר נתן, בעניין צחצוח השיניים. אין צורך שהוא יהיה "מקודש" כדי שיהיה פולחן.
במקומותינו נהוג להתקלח למשל פעם ביום. להשתמש בסבון ובשמפו, להתנגב ולהתמרח בקרמים או לשים דיאודורנט.
כל הפעולות האלו הן אינן פעולות הכרחיות להשרדותנו אלא פעולות תרבותיות - מנהגים המקובלים בתרבותינו. באנתרופולוגיה הם מוגדרים כסוג של פולחן.
צנצנת פרחים על השולחן בסלון, תליית ספירלה או פעמוני רוח - נכנסים לאותה קטגוריה. כמעט כל הווי שנוצר בין שני אנשים ויותר יכול להחשב כפולחן. וכמובן גם האתר הזה, הקריאה והכתיבה בו...
פולחן לכשעצמו אין בו כל ערכיות. אין סיבה לשלול פולחן רק בגלל שהוא פולחן.
אפשר לשלול פולחן כי הוא נתפש כברברי או כבלתי רלוונטי.
בתיאטרון - תחילתו של התיאטרון נחשבת בתקופה היוונית הקלאסית, שם התיטרון התפתח מן הפולחן, כשהחברה נעזרה במשחק ובדרמה כדי להתבונן על עצמה. וכך (בתיאוריה) עד היום. (באופן אישי אני מוצאת שרוב התיאטרון בארץ אינו עושה לי שיקוף רלוונטי).
כן מתקיימת אבחנה ברורה בין: פולחן שלוקח לעולמות אחרים כמו בטראנס, לבין פולחנים שמתקיימים בעולם הזה.
גיא*
הצטרפות: 09 יולי 2003, 00:30

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי גיא* »

פולחן קשור ביצירת כוונה מסויימת שחשובה לנו, זה בסה"כ כלי.
בר_יוחאי*
הצטרפות: 21 ינואר 2005, 10:29

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי בר_יוחאי* »

כשאר משלבים בין פולחן למספר כללים נוספים (גם אמונה)--ישנם כוחות מכוונים ליצרת הכוונה
סובל_בשקט*
הצטרפות: 06 ספטמבר 2005, 20:44

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי סובל_בשקט* »

היזהרו מאדם בשם צחי רקאנטי
עומר_ס*
הצטרפות: 20 פברואר 2004, 11:51
דף אישי: הדף האישי של עומר_ס*

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי עומר_ס* »

האם "מנהגי בסיס" או "עקרונות בסיס" כגון כיבוד אב ואם, קדושת החיים וכד' היינם פולחן?
אולי מכיוון שהם מקובלים בכל (רוב מוחלט) התרבויות האנושיות בדרגת א-פריורי ממש, אלו לא פולחנים אלא התרבות האנושית גופה.
נטע*
הצטרפות: 29 דצמבר 2002, 20:18

פולחנים ומשמעותם

שליחה על ידי נטע* »

מבקשת להוסיף על דברי צפריר בנוגע למקור המלה פולחן. ככל הידוע לי - במלה פלאח, פלחה, ובקיצור - בעיבוד השדה.
כך גם בלטינית, culture, קשור לעיבוד חקלאי.
אולי כיוון שדתות ואמונות באו בצמוד לעיבוד האדמה, גשם, עונות שנה, פריון וכיוצא באלה.
שליחת תגובה

חזור אל “זכויות הפרט”