אוי, מסובך נורא כל העניין הזה. מצד אחד, הכפייה החוקתית הדתית בישראל פשוט מזעזעת. (דוגמא ממש קטנטנה: זוכרים את הבחורה ההיא ב
שמות משפחה שונים לאמא ולאבא שלא יכלה לקחת את השם של בן זוגה ואפילו לא לתת אותו לבתם בגלל שהוא היה כהן והם לא היו נשואים? ועוד אח"כ בא איזה אידיוט ומתעצבן שאנחנו כנראה לא מבינים את המשמעות העמוקה של מוסד הכוהנות. מבינים, בטח שמבינים, רק מה? לא רלוונטי בגרוש לעולם של מי שלא דתי).
ומצד שני, השנאה לדתיים ברחוב החילוני מקוממת, ובוודאי מובילה למצבים שמהווים דיכוי, אלא שברמה אישית ולא חוקתית. (וכן, אני חושבת שהדוגמא עם בית הדירות היא דוגמא טובה). ועוד יותר מקומם אותי הנסיון להאשים את הקורבן במקרים האלה, שלשמחתי לא עלה כאן באופן מפורש (עד כמה שאני רואה בסריקה מהירה) אבל
מאד נפוץ בדיונים כאלה ובהחלט עלה באופן עקיף גם כאן, בבחינת "אם הייתם נחמדים יותר לא היינו מגעילים אליך". כאילו שכל אדם דתי אחראי לכל ההחלטות הפוליטיות ההיסטוריות שנעשו לכאורה בשמו, וכאילו שגם אם כן זה הופך התנהגות כזו לבסדר.
אז אני הייתי רוצה איכשהו להפריד. כי אני לחלוטין מסכימה עם שני הצדדים, שכל צד שרוי בפגיעה שלו מידי מכדי להיות מסוגל להקשיב ממש לצד השני. ומכיוון שאופי הפגיעה באמת שונה, כל אחד מנצל את השונות הזאת כדי להראות שהפגיעה שלו קשה יותר, וכחלק מזה מכחיש בתוקף את חומרת הפגיעה של הצד השני, כשבעצם מהצד נראה שאלו שני דברים שבכלל לא עומדים אחד מול השני ואין שום טעם להשוות בינהם. כלומר, עצם בחירת השם כאן בעיני מפריעה לשני דיונים מאד מאד חשובים להתקיים, כי היא מציבה את שני הצדדים באיזושהי תחרות הזויה של "מי יותר מסכן".
ובכל זאת הייתי רוצה להגיב לכמה דברים שעלו:
קודם כל, צרמה לי מאד האמירה של
אין כמו משפחה משנה שעברה:
אני מבינה שהפרדת דת ומדינה יכולה לעזור למצב שלך. פחות מבינה מה היתרונות לציבור שלנו.
סליחה? ומה עוזר לי שיש זכויות שוות לשחורים? או עזרה לאמהות חד-הוריות? או תמיכה נאותה בניצולי שואה? מה עוזר לגברים שלנשים מותר להצביע? וכו' וכו'. אני מקווה שזה מובן - הפרדת דת ממדינה היא חשובה כי היא
צודקת, לא כי היא בהכרח תעזור לך. היא צודקת מכיוון שאין מקום לכפות על אנשים מנהגים ואמונות שאינם שלהם. באופן הסטורי, קהילות יהודיות בגולה תמכו כמעט תמיד בהפרדת דת ומדינה, מפני שכשהדת השלטת היא לא שלך, חוסר הצדק בדת ממלכתית הוא ברור וניכר. מצער אותי לראות שההבנה הזו לא היגרה לישראל.
ובאופן דומה, לא משכנעים אותי כל הטיעונים בנוגע לפגיעה אישית חמורה אם לא יהיה ממסד דתי ממלכתי בישראל. בארה"ב יש כמה גופים פרטיים שבודקים כשרות, לכל אחד יש את הסימן שלו, וכל צרכן יודע את הסמכות של איזה גופים הוא מוכן לקבל, ובזה נגמר העניין. יהודים בגולה מצליחים להתחתן אחד עם השני יופי כבר 2000 שנה בלי הרישום של הרבנות, והעולם לא התמוטט. בודאי שבגוש הקומוניסטי לשעבר הייתה כפייה חילונית חמורה, אבל ברוב התקופות והזמנים הבעיות שעמדו מול הקהילות היהודיות היו של כפייה דתית (של דתות אחרות) ולא חילונית, והייתי מקווה לרגישות גבוהה יותר לנושא בעקבות זאת.
טוב, צריכה להפסיק כאן כי יש לי דברים להספיק היום, אבל אני מקווה לחזור בהקדם ולהמשיך כי יוצא שאני גם מגיבה רק מכיוון אחד...