תהיות לגבי הקפאה של מזון

תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

תהיות לגבי הקפאה של מזון

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

בזמן האחרון אני תוהה עד כמה הקפאה היא טבעית, ואם אין להתייחס אליה כאל צורה של בישול.
  • הקפאה לא הייתה ממש זמינה לאבותינו בסוואנה באפריקה...
  • הקפאה משנה את המרקם של פירות וירקות למשהו שדומה מאוד למה שקורה להם בבישול (תחשבו על תותים, עלים מכל סוג, עגבניות...); גם חלבונים מן החי לא יוצאים אותו דבר מהקפאה (ביצים, למשל)
  • לא רק חום גבוה, אלא גם קור מקפיא יכול לגרום למוות של רקמות חיות - גם חשיפה קצרה יחסית יכולה לגרום לכוויות קור
  • הקפאה מחסלת לפחות חלק מהחיידקים וגם לפחות חלק מהמרכיבים התזונתיים
  • בספר של וונדרפלאנץ (תזונא מן החי) הוא גורס שלא רק שאין לבשל, אלא גם לא להקפיא ורצוי מאוד גם לא לקרר. טווח הטמפרטורות שלדעתו שומר על המזון "חי" הוא בדיוק זה שחם יותר ממקרר...
מה דעתכם?
אורי_יורמן*
הודעות: 3193
הצטרפות: 13 אפריל 2007, 00:16
דף אישי: הדף האישי של אורי_יורמן*

תהיות לגבי הקפאה של מזון

שליחה על ידי אורי_יורמן* »

תמי,
דעתי היא שזה כנראה נכון, לפחות חלקית, אבל אני עושה את השיקולים שלי בנושא.
אני כמעט ולא משתמש במקרר, ובפריזר עד לא מזמן השתמשתי רק בשביל ליצור קרח, לאחרונה הוספתי לשם גם בננות בשביל להכין גלידות.

לא הייתי מקפיא עלים ירוקים ונבטים, אבל להקפיא פירות כחלק זניח מהתפריט זה נראה לי בסדר.

בתור מקור לפחמימות, אני מעדיף מנגו קפוא על פני אורז מבושל.
with_passion*
הודעות: 1600
הצטרפות: 20 יולי 2006, 13:10
דף אישי: הדף האישי של with_passion*

תהיות לגבי הקפאה של מזון

שליחה על ידי with_passion* »

אני מסכים איתך תמי - בהחלט ההקפאה של מזון זה לא דבר טבעי עבור בן האדם המקורי (שאינו דווקא מהסוואנה..).

מבחינה היסטורית גם בישול וגם הקפאה זה טכנולוגיה לשימור מזון. בעבור "השימור" לשניהם יש מחיר תזונתי אבל לדעתי המחיר בבישול הוא כבד - והמחיר בהקפאה הוא לא תמיד חד משמעי. למשל - זרעים במצב תרדמת (אגוזים, פשתן, חמניות) נשמרים טוב יותר במקפיא ועדיין ינבטו. בפירות אני משווה במידע של ה-usda ואני לא רואה הבדלים משמעותיים מבחינה תזונתית (לפעמים זה אפילו עולה בהקפאה מה שמראה שהמידע שם הוא לא משהו..).
אני חושב שבעקרון יש הבדל בין להקפיא עלים ירוקים ודברים במצב צמיחה - לזרעים ופירות או דברים שכבר גמרו לצמוח. כמו שיש הבדל בין להקפיא בן אדם חי ללהקפיא את הזרע..
במקומות בהם יש קרה במהלך החורף זרעים בתרדמת מהסתו נשמרים טוב יותר בגלל הטמפ' הנמוכות עד האביב. יש דברים שקופאים באופן טבעי.
הייתי באזור שיקגו בחג המולד לפני שנתיים - והלכנו לטיול וליקטנו תפוחים קפואים, ענבים קפואים.. ירוקים רבים (שעוד לא נקטפו) דווקא מקבלים טעם ומרקם משובחים יותר בטמפ' קרות וקפואות (baby kale באמצע החורף זה פשוט סוכר נמס בפה...).

גם ללערבב דברים בבלנדר יש מחיר.. אולי כבד יותר מהקפאה של פירות שלמים.. אין עד כדי כך מידע על זה. גם ליבוש בשמש.. אם תראי את ההקדמה שכתבתי ל{{}}מדור מתכוני אוכל חי, הרבה ממה שאנו מתעסקים בו בעולם הטבעונאות הוא מיועד לשלב מעבר, שלב זחילה, שלב בו אנחנו מנסים לשלב את האורח חיים הנא לעומת האפשור הלא טבעי שקיים בחברה ההירארכית הגלבולית של היום.

לכן אני מאד אוהב לצאת באופן קבוע עם לקטים מטיילים - זה מחזיר אותי למקום של טבעי ופשוט.. בלי ויטמיקס ובלי פריזר.. פשוט לאכול את מה שיש כמו שאר החיות.
חוט_השני*
הודעות: 1307
הצטרפות: 02 פברואר 2006, 11:34
דף אישי: הדף האישי של חוט_השני*

תהיות לגבי הקפאה של מזון

שליחה על ידי חוט_השני* »

היתה לי פעם מורה לרפואה סינית שאמרה שהאוכל מאבד את הצ'י בהקפאה
מצד שני מקפיאים חיים...
(ביציות וכו')
שליחת תגובה

חזור אל “מידע כללי על תזונה נכונה”