נוסח השאלה שהופנה לרבנים היה דומה בכל המכתבים והריהו:
שלום כבוד הרב,
אני סבור שצמצום הילודה בעולם, הכרחי לפתרון המשבר הסביבתי. אמנם קיימת
מצוות "פרו ורבו", אך האם אין זה מסוכן להתרבות ללא בקרה במצב של היום?
אני סבור שקיים כיום מצב של "קיפוח נפש", ולכן מתאפשר ואף מחוייב הילכתית
לקבוע בקרה, הגבלה על הילודה. אשמח לנסות לבסס את קביעתי לעומק במקרה הצורך.
מחכה בכיליון עיניים לתשובה.
להלן התשובות\ חוסר התשובות:
הרב יובל שרלו
רי אלה שאמרו שיש להתעלם ממנה ושהכל בסדר בעולם הזה – אתה צודק בשאלתך שאכן אנחנו עומדים בפני אסון נורא של חוסר בתשתיות לקיום אוכלוסיה כל כך גדולה (ההערכה היא שב 2040 יהיו 14 מליארד בני אדם בעולם, פי שניים בערך מהיום), והדבר יביא למלחמות, מגפות וכדו´. הטענה כאילו המדע ופיתוח העולם יוכלו לספק את הצרכים של אוכלוסיה גדולה כל כך אינה עומדת בשום מבחן מדעי, והשאלה היא אכן גדולה מאוד. ברם, אני חש שהיא גדולה עלי.
יש לזכור כי לצמצום הילודה משמעויות נרחבות נוספות, כמו הזדקנות האוכלוסייה וחוסר בצעירים שיוכלו לשאת אותם על כתפיה, וכדו´. זו רק דוגמה אחת למורכבות ולמסובכות של השאלה.
ברם, כאשר מדובר על עם ישראל, ואחרי מה שהוא עבר לאורך הגלות ובעיקר בשואה, בד בבד עם ההתבוללות הנוראה שאנו עושים לעצמנו, איני חושב שיש מקום לחשוב על כך. להפשלום וברכה
שאלה זו היא שאלה רחבת היקף ועוסקת בניהול העולם. לא פחות מכך.
היא קצת רחבה לכתפיים שלנו כבני אנוש. אני מסכים מאוד שצריך לחשוב עליה ולבחון את המשמעויות השונות שלה, אולם הכרעה בשאלה זו היא גדולה מידי. אני גם מכיר את דבך, אנחנו צריכים להעצים את קיומנו.
כל טוב
התשובה התקבלה מהרב יובל שרלו
בתאריך ט´ טבת ה´תשס"ט
אתר צעירי חב"ד
תומר, שלום.
גישתך לא נכונה כיון שבורא העולם איננו מוגבל וביכולתו לתת תנאים טובים לכל ברואיו, לכן בסיס התנהגותנו צריך להיות הוראותיו של בורא העולם. ובנידון זה קיום מצות פרו ורבו.
יש לזכור שעמנו עם ישראל הוא עם קטן שהגויים רודפים אותו, סבלנו מאיבוד מליונים, ובודאי שעלינו להשיב לעצמנו את החוזק.
הנושא נידון כאן:
http://www.chabad.org.il/Articles/Artic ... oryID=1070
וגם כאן:
http://www.chabad.org.il/Articles/Artic ... goryID=249
בברכה,
מערכת שו"ת
מערכת אתר המביא הלכה יומית מאת הרב עובדיה יוסף
אילו כל העולם היה נמצא במצב של פיצוץ אוכלוסין, וכולם היו שומעין לדעת תורה, היה מקום לחשוב על שאלתכם, אף שרחוק להאמין שאילו היו עושים כפי התורה היו באים למצב של סכנה מחמת פיצוץ אוכלוסין. וכעין זה נזכר בגמרא שאסור למי שקיים פריה ורביה ללדת בשנים של רעב.אלא שהמצב אינו כן, ואדרבא, עידוד ילודה אצל ישראל, הוא מסייע לנו מבינה בטחונית ובודאי שאינו גורם למצב של פקוח נפש. ושומר מצוה לא ידע דבר רע. על כן השאלה אינה מעשית כלל.
בברכת התורה,
הלכה יומית
הרב אוהד אזרחי
ואני לתומי סברתי שדווקא עניתי לך אז.
או שהמייל שלי נחסם או שרק רציתי לענות
המקור בתלמוד בכל אופן כאן הוא:
תלמוד בבלי מסכת תענית דף יא/א
אמר ריש לקיש אסור לאדם לשמש מטתו בשני רעבון שנאמר וליוסף ילד שני בנים בטרם תבוא שנת הרעב. תנא: חסוכי בנים משמשין מטותיהן בשני רעבון
אני בהחלט סבור שיש מקום לצמצם ילודה כיום ולהעמידה על המינימום לפרו ורבו שזה שני ילדים (בלי להתעקש על בן ובת - מה שהשם נותן...)
ולהרבות באימוץ של ילדים נזקקים
שישנם לרוב
בברכה
אוהד
[והוסיף מיד אחרי:]
והדבר מופיע אף בהלכה
ומורחב, לפחות לאשכנזים, לשאר צרות ששקולות לרעבון
והמשבר האקולוגי ודאי אחד מהן
כמו למשל בשולחן ערוך:
שו"ע אורח חיים סימן רמ
אסור לשמש מטתו בשני רעבון אלא לחשוכי בנים (פי' מי שאין לו בנים):
הג"ה וע"ל סי' תקע"ד ס"ד והוא הדין בשאר צרות שהם כרעבון (ירושלמי דתענית)
הרב מיכאל מלכיאור, ראש מימד
הרב אלישיב
הרב שאר ישוב הכהן
תגובת מפלגת העבודה
הצעתך בהחלט עניינית.
נעביר אותה לדיון במוסדות.
בברכה
ישראל גת
צוות התגובות של מפלגת העבודה