הדפים של פירות העונה אוחדו : תמרים, סברס , תאנה, אנונה , אבטיח ודוריאן.
הבחלת אפרסמונים
שלום! קניתי בטעות המון אפרסמונים שהתגלו כעפיצים מאוד... (משאירים תחושת בוסר מגעילה בפה). יש למישהו רעיון מה עושים איתם?
תודה!
טרה רוסה (2009-10-21T10:03:14):
אפשר לייבש בפרוסות, כמו תפוחים
פלוני אלמונית (2009-10-21T10:24:12):
אפשר לעשות הבחלה במים - משרים ומחליפים מדי יום.
טליה אלמתן (2009-10-21T13:53:05):
חמי אמר לי: להקפיא, להוציא, ולאכול בכפית (טרם ניסיתי - אני לא מתה על אפרסמונים).
אקרוקתא (2009-10-21T16:12:26):
אפשר לייבש בתנור? ואם כן,על איזה חום ולכמה זמן?
ואם מבחילים: לכמה ימים?
טלי (2009-10-22T00:02:44):
אפשר להבחיל ע"י עטיפה בעיתון/שקית נייר יחד עם תפוח. התפוח משחרר מהקליפה איזה חומר שעוזר להבחלה של פירות אחרים (כמו אנונה), נדמה לי שזה עובד טוב גם על אפרסמונים. (אצל ההורים שלי חייבים לקטוף מהעץ לא בשל כי אחרת הציפורים אוכלות הכל.
חן נושי (2009-10-23T14:27:35):
הבחלת אפרסמונים:
מכניסים 10 אפרסמונים לשקית ניילון, מוסיפים כוס משקה אלכוהולי (40%) - ויסקי/ברנדי וכו'
סוגרים היטב, עוטפים בעוד שקית וסוגרים היטב.
אחרי יום בודקים אם מוכן. אם לא - מחכים עוד קצת.
אפשר אותו דבר עם בננה במקום ויסקי. יוצא טעם קצת אחר.
בתיאבון.
בלה (2009-10-23T20:52:24):
פשוט מניחים בקערת פירות מעוצבת על השולחן (המעוצב) בסלון (המבולגן) ואחרי יום או יומיים הם מתרככים והופכים לטעימים להפליא. עדיף להניח ליד תפוחים.
סברס
with passion (2007-09-03T01:27:50):
עכשיו - אחרי שיא העונה... נראה לי חשוב שיהיה עמוד המוקדש לפרי האהוב עליי - האגס הקוצני, הטונה, הנופלס, הסברס! מתכונים, שירים, וסתם דברים קשורים לצמח האהוב מאמריקה שהתאקלם באזור כל כך יפה.
עוד על הצמח והפרי ב-מידע תזונתי אודות צמחי בר
אני משתמש בעלים ב-רסק ירוק
גלי (2006-08-26T15:31:55):
מיץ סברס
לקלף כמה שיותר סברסים.
למעוך בממחה יד.
לסנן את הגרעינים.
ללגום את הנוזל הסמיך, המתוק והמדהים.
אפשר להקפיא לארטיקים.
BUNUAH נומושי (2006-09-07T15:16:06):
הנקטר של הפיות
כשאהיה גדולה יהיה לי בוסתן קטן עם גדר של סברס...............................
יאמי יאמי
גלי (2007-09-03T01:31:24):
קרטיב סברס סגלגל
פשוט בלינדרתי וסיננתי והקפאתי, בלי שום תוספות.(סברסים סגולים נדירים יחסית בארץ - יש קקטוסים די גדולים בגבולות המטעים דרומית לפרדס חנה - ראו מה ליקטנו היום).
אילה בשדה הדגן (2007-09-03T07:40:11):
כמה עצות לקטיף סברס.
מתי לסברס?(שם פועל כמו לישון,לאכול..)
הכי טוב מוקדם בבוקר או מאוחר בערב.חשוב שיהיה טל על הקוצים ,אחרת הם נורים מהצמח בעוצמה כזו שפשוט מתמלאים לגמרי בקוצים.
כל מושבניק שראה אותי מתקרבת למשוכת הצבר בצהרים נחרד והסביר לי את זה.תודה.
עם מה לסברס?
למקצוענים יש מכשיר פשוט וחכם שמורכב ממקל עם צינור מפח .הצינור הוא בעל קצוות חדים ובאמצעו יש מחיצה ,כך שהפרי לא נופל לקרקע אלא מגיע ליעדו במיכל האיסוף.
אם המשוכה לא גדולה ,או שבכל מקרה התכונתם לקטוף מעט , יספיק פינג'ן שאילו יפול הפרי וסכין .
חשוב מאוד : לא לשים סברסים בשקית נילון ,אלא במיכל .הקוצים ישארו בשקית ואפילו ידקרו ויעברו לדופן החיצונית.
קילוף לפי עקרונות הסטריליצזיה
לא לגעת בסברס,רק לגעת בידית של סכין (עדיף סכין שף חדה וטובה)ומזלג.לתפוס את הפרי בעזרת המזלג ולחתוך לו את הקצוות ועוד חתך אורכי . אחר כל לחשוף תוך כדי גילגול הפרי והפרדתו מהקליפה.
חשבתי להעמיד דוכן של סברס בהפנינג שיהיה ,יש פה מקור עצום של סברס והייתי מדברת עם הבעלים, אבל קוץ שנתקע לי בפה וחוסר כללי במרץ הוריד אותי מכל העינין. לא הייתי רוצה ילדים בוכים ואמהות נזעמות מסביביבי, למרות הסופר זהירות שלי (ואולי אפילו בגללה)
ה עוגיה (2007-09-03T09:05:22):
אנחנו הולכים על סברס "בלי קוצים" שזה בעצם סברס רק עם קוציצים קטנים שאותי אישית לא כלכך מטרידים (הם עוברים לבד).
הדרך הכי טובה להשיג סברס היא לעשות לאבא פרצוף של "אני בהריון" או "אני מניקה" או "אני הבת שלך, צריך תירוץ נוסף?" ולקבל קערה מלאה מהסברסים המעולייים שלו, כשהם קלופים וקרים (ואז מה שעוצר אותי זה רק בכאב בטן שמגיע אחרי 10 רצופים, 15 אם זה על בטן ריקה).
והיה ואין בדיוק אצל אבא -
מאתרים שיח צבר (בלי קוצים. אני לא בעניין של הנדסת מכונות ומטאורולוגיה) שאפשר לקטוף וניגשים אליו עם דלי (רצוי שניים) וכפפות. לא דקות אלא קצת עבות (נגיד כאלה פשוטות מעור, של עבודה). ממלאים הדליים.
בבית - שוטפים את הסברס בדלי בזרם מים חזק ששוטף איתו חלק מהקוצים. מה שנשאר - נשאר. דובשו ועוקצו בסבבה.
אח"כ יושבים עם הדלי וסכין וקערה ועוד דלי קטן (לקליפות) ובידיים חשופות מקלפים לקערה. מה שנשאר בקערה (לא הרבה אם יש אנשים שמסתובבים סביב וגובים את חלקם) עוטפים ומכניסים למקרר.
יש קוצים בידיים? מלטפים אותם, נזכרים שיש סברס ושמחים מאוד.
פדיחה! 2 דליים של סברס לא כלכך מתוק!
בלי לחץ. טוחנים בבלנדר עם סוכר, מסננים מהגרעינים ושמים בפריזר. כשזה 3/4 קפוא זה מעין סורבה מעולהההה.
אמא אדמה (2007-09-03T19:36:13):
מומלץ לקטוף את אלה שהם ירוקים ומתחילים להצהיב..
אלה שכבר כתומים בדרך כלל בשלים מדיי.
תאנים
with passion (2006-08-24T20:37:38):
תאנה בעונה
מתאים לכל המשפחה.
רכיבים: אדם יחף, עץ תאנה בעונה.
הוראות הכנה: לטפס על העץ בשעות הבוקר המאוחרות, להרגיש את העלים מלטפים והעור המעקצץ, לגלות את התאנה הבשלה ביותר, זאת שנוטפת דבש עם סימני המתיחה כאילו היא עומדת להתפוצץ, לקטוף אותה כמתנה, לפצל את התאנה לשני חצאים, להריח כמה היא מתוקה ורטובה, לשים את התאנה בפה ולעצום את העיניים, לחוש את המיץ נוטף וממלא את הלחיים, לבלוע לאט ולהרגיש את מעי הפרי מדגדגים את הגרון. להמשיך ללקט מתנות מהעץ ולחדול לפני שהשפתיים מתחילות לצרוב.
+
with passion (2006-09-18T12:29:27):
איש התאנים נעקץ מסרטן
לפני שלוש שנים חיפשה חבורת טבעונאים (מה זה טבעונאי) ואני בתוכה מקום לגור באורח חיים שבטי וטבעונאי. ידידה הזמינה אותנו לשכור בית בשטחה בקצות העיר קורבליס, אורגון. בתור גואלי פירות מקצועיים, לפני הכל בדקנו את הפוטנציאל של העיר מבחינת ליקוט.הופתענו לטובה. מתברר שלא רחוק, בעיר הגדולה פורטלנד, היתה פעם חברה שייבאה וגדלה שתילים שונים של תאנה - והרבה מהם הגיעו לקורבליס מפני שהיא באזור חמים יותר - "חגורת בננה" קוראים לזה. לכן האזור הוותיק יותר של העיר התברך בשפע של סוגים שונים של תאנים. תוסיפו לזה ענבים, שזיפים, פטל, אוכמניות כחולות, ושלל עלים ירוקים כל השנה - והנה גן עדן לא רחוק כל-כך.
לסיום הסיור - איכשהו הגענו לבית שבחצרו הקדמית 5 עצי תאנה. כך פגשנו את ביל פוגרטי - המכנה עצמו Fig-Man או איש התאנים. אין הוא טבעונאי או איש בריאות במיוחד, אבל יש לו תחביב: בחצר האחורית מצאנו עוד 10 עצי תאנה! ועוד עשרות שתילים. כל עץ מזן אחר - כאלה כתומות בפנים, כאלה עם פסים, קטנות פעמוניות, וגדולות כמו תפוחים. כל השבט התרגש והוכיר תודה לנדיבות האינסופית שהחיים מראים לנו.
ביל שיתף אותנו לא רק בתאנים עצמם אלא גם במידע על השם והמקור של כל זן, מתי ואיפה לשתול ועוד. דיברנו על האפשרות של טיול מסביב לעולם עם מצלמה טובה - והפקת ספר תמונות של שלל סוגי תאנים עם מידע שימושי ומעניין. ספר כזה שיושב בסלון לאורחים.
אהה.. איזה יום זה היה..
נזכרתי ביום הזה כי אתמול שמעתי שביל, איש התאנים, נעקץ מסרטן - סרטן המוח. אישתו ביקשה מחברים לבוא לבקר ושעכשיו במיוחד הוא יהנה אם יביאו לו RAW FOOD.
אמא אדמה (2006-09-18T20:27:58):
פלוני אלמונית (2007-03-22T23:27:54):ט
כל הכבוד לכל מה שאתם עושים
דני קרן
with passion (2007-05-29T18:17:22):
אני נרגש לספר שהיום קטפתי מהעץ את התאנים הראשונות שלי לעונה!
אז מה - מסתבר - שאפשר לקטוף תאנים בעונה במאי... לפחות באמירים. כן זה נראה לי אותו הסוג שמוכרים עכשיו בשווקים שמגיע מגידולי רשת בדרום.. זה הירוק הגדול שלא מתוק כל כך.
אז אם יש במקרה מומחה שקורא כאן... נא הבהר לי וסדר לי:
במקומות אחרים בעולם (צפוניים מכאן) - את רוב הנגלה הראשונה של התאנים הייתי אוכל (בתחילת יולי). כאן בארץ עד היום חשבתי שכל התאנים מהנגלה הראשונה נופלות על הארץ - והבנתי שזה בגלל שחסר החרק שיפרה אותן. אז אנחנו נהנים רק מהנגלה השנייה באוגוסט... עכשיו אם מצאתי תאנים בשלות על העץ (איזה 10 ויש עוד קצת שמבשילות) האם זה אומר שהחרק קיים רק שאין הרבה ממנו? יכול להיות בגלל שינוי במזג האוויר? קץ העולם?
כרובית (2007-06-01T01:38:19):
אההההה תאניםםםםםםם ....
אופק - לא מומחית, אבל יצא לי לאכול הרבה תאנים בארץ גם ביולי וגם ביוני (אם כי לא בטוח שבמאי! אני מתחילה לרייר אז ווי ספיק), אתה יודע שכל זן מבשיל בזמן אחר....
with passion (2007-06-04T01:16:32):
אז מאז ועד היום נראה לי הורדנו 50 לפחות... !
מבקש להתחדש (2007-06-04T04:20:23):
רק רציתי לחלוק:
אני כל כך אוהב תאנים!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
<על כן כתבתי את השיר: " רוצה דבלות"..."מזל שאלוקים ברא גם תאנים" >
מבקש להתחדש (2007-06-04T04:21:27):
אגב,
כן. קץ העולם
with passion (2007-06-14T18:15:02):
דרך אגב - לפני כמה חודשים איש התאנים המוזכר למעלה נפטר.
ה עוגיה (2008-07-27T15:27:35):
מצאנו שכנה עם שני עצי תאנה. אחד ירוק טעים, זה בשביל לאכול ככה.
אחד סגול שאולי לבד היה נחמד אבל הירוק עושה עליו צל. הרבה פחות טעים. ויש הרבה תאנים.
מה לעשות איתן?
אני יכולה ליבש אבל אז יהיו לי דבלים של תאנים לא מאוד טעימות שזה בטח סוג של דבלים לא הכי טעימות.
רעיונות יתקבלו בברכה.
הנה רעיון ראשון: לדר תאנים עם מנגו או תאנים עם תמרים.
יער ה (2008-07-27T21:37:55):
אז איך מזהים תאנים בשלות? כי מרחוק כולן ירוקות.. ולמה בשוק כשמוכרים הן סגולות? או סגולות-ירוקות?
מירב ב (2008-07-27T23:45:35):
העוגיה,
כשמייבשים פירות ובמקרה הזה תאנים, הטעם הופך מרוכז יותר. כך שנראה לי כי תאנה לא מאוד מתוקה, יכולה להיות חביבה ביותר לאחר ייבוש.
אולי תנסי כמה בודדות, ותראי.
ניסיתי שלשום גלידת תאנים, ואהבתי מאוד.
אפשר גם להכין פרפה או תמליא עם תאנים. יחד עם תמרים או צימוקים, לא יורגש הטעם המינורי של התאנים הפחות מתוקות.
אנחנו בשבועיים האחרונים ב"טירוף" של תאנים. יש שני עצים משפחתיים, שמספקים תאנים בשלות ומתוקות עוד ועוד...
עדיין לא טעמתי השנה תאנים מתוקות ונפלאות יותר, וכבר ניסיתי כמה עצים אחרים באזורים שונים. (מקווה לא לקנות תאנים השנה, בטח לא כאלה שעברו ממקרר למקרר).
אגב, שני העצים מאותו זן, ועדיין האחד מאפיל על השני בטעם הנפלא. אההה.... רק מלחשוב על העץ, בלוטות הרוק מתחילות לעבוד... אני חולמת ועורגת לתאנים. ללא ספק אחד הפירות האהובים עליי.
<מעניין שבשנה שעברה העץ השני האפיל על הראשון... תמוה קצת, לא???>
אתמול רציתי לבדוק מתי הגוף יסמן שובע מהתאנים.
בהתחלה קטפתי ומייד אכלתי; זה בלתי נשלט.
לא ספרתי, אבל אחרי כמות די מרשימה של תאנים בשלות בטעמים שונים (מתוק מאוד, מעט תוססת, מעט מיובשת), הגוף אכן ביקש הפסקה קצרה. ואז באופן טבעי קטפתי והנחתי את התאנים בסלסלה.
טיפסתי קצת על העץ, קטפתי עוד כמה תאנים בשלות מהמרומים, ואז שוב, לא יכולתי להתאפק, והמשכתי לקטוף ומייד לאכול.
אין ממצאים חד משמעיים לבדיקה, מלבד המחשבה כי עוד לא חוויתי רוויה מהתאנים.
לוטם מרווני (2008-07-28T00:15:33):
אז איך מזהים תאנים בשלות?
לפי הפתח, שהוא נפתח כזה ואפילו נוטף עסיס.
לפי הרכות, כשלוחצים וזה רך ונעים כמו קטיפה.
לפי השחרור מהעץ, כשבחצי סיבוב הצידה הפרי נושר ברכות לכף היד הקעורה מולו.
לפי העין, הירוקות שהכי בהירות צהובות הן היותר בשלות.
לפי הגודל. מה שיותר גדולה יותר בשלה.
סך התשובות, ממוצע וחציון יניבו לך מבחן התאנה המושלם.
מירב ב (2008-07-28T01:15:48):
מוסיפה שאני גם בוחרת את התאנים התפוחות שיש להן סדקים אנכיים.
ה עוגיה (2008-07-28T10:46:07):
תמליא נא, כמובן...
וגלידה. כן.
ולייבש.
תודה רבה.
<אתמול עוג הלך לקטוף תאנים (איך אומרים? "לארות?") אצל השכנה וגם קצת לבצור אז ראתה אותו שכנה אחרת ונתנה לו כמה אשכולות ענבים ענבים משלהם. איזה כיף קיץ זה נהדר>
with passion (2008-07-28T11:07:15):
תאנים... זוהי העונה הכי מוצלחת כאן, בגינה מאז שהגעתי לארץ.. בשנים קודמות היו יותר מדי תולעים, יותר מדי מתפצלות, מימיות.. וכו' - השנה, אולי בגלל שהיה קר יותר בחורף, אולי בגלל שביטלתי את ההשקייה.. אולי פשוט בגלל שככה צריך.. יש יופי של יבול.. בשל.. עם פסי מתיחה (מי אמר שפסי מתיחה זה לא סקסי.. זה הכי סקסי..) - ודבש נוטף..
מתכון לסלט אני כבר כותב ב ------סלטים חיים
יער ה (2008-07-28T11:24:05):
סך התשובות, ממוצע וחציון יניבו לך מבחן התאנה? המושלם.
ומה לגבי סגוליותן?
אלירן דה מאיו (2008-07-30T20:09:32):
יופי של תמונות, ויופי של עמוד שעוסק בפרי גן-עדן, שכל אדם צריך לצאת אל הטבע הפתוח והמזמין כל אחד ליהנות ולהתכבד בברכתו.
בסוף השבוע שעבר יצאתי לטיול מקסים בצפון רמת הגולן ובשיפוליה, ונהניתי מהשפע בגדול ביותר שראיתי עד היום, של תנאים נוטפות דבש לכל עבר, ורק ממתינות בסבלנות לראשונים שיבואו ליהנות מהטעם המושלם (והשונה) שכל אחת ואחת מהן מציעות.
כל שעה: הפסקת תאנה, וכל שעתיים: טבילה במים
מעט תמונות מהטיול (ובעיקר של תאנים), לאלו שרוצים להגיע לאזור וליהנות מהשפע, ניתן להוריד את המצגת המלאה שכוללת את הפירוט המלא של המסלול שבו הלכתי, בנוסף לתמונות רבות נוספות: להורדת המצגת הכנסו לכאן:
המסלול כולו עשיר ושופע בתאנים, בפטל קדוש ובענבים. מומלץ בחום, גם בימים החמים לצאת בשעות הנעימות יותר, ובשעות החמות למצוא פינה מוצלת ובצידה בריכת מים קרירה וצלולה, וכל סביבתה תאנה תאנה.
טיול נעים
רימון
- אמור לעזור בעיות פוריות. אפרודוזיאק.
- אנטי-אוקסידנט חזק, ובכך עוזר למחלות לב וטרשת עורקים.
- משפר תפקודי כבד.
- עוזר בטיפול בסרטן שד (ואולי גם עוד סרטנים)
- עוזר לדלקת פרקים
- עוזר לעיכול
מצד שני, מיץ רימונים גורם לעצירות ובמקרים קשים לחסימת מעיים
אנונה
אלירן דה מאיו (2007-10-17T18:46:55):
אנונה - הלבן שבקצפת
באנגלית: Annona | Custard Apple | Cherimoyaברוכים הבאים לעונת הסתיו שמורגשת בעוצמתה בימים אלו.
הלילות הקרירים, והרוחות הנושבות ומלטפות ברכותן כל תא ותא בגופנו.
אל עונה זו- מצטרפת האנונה- אחד הפירות האהובים עלי ביותר ועל אנשים רבים אחרים-
פרי מתוק במיוחד- בעל מרקם נעים מאוד למאכל. פרי אקזוטי-טרופי בעל מראה מפתה ומסקרן במיוחד. החלק האכיל היא הציפה הלבנה הפנימית, שיש להפריד ולהוציא מתוכה את הזרעים השחורים.
מלבד לטעם הנפלא- כמו לכל שאר הפירות- ערכה התזונתי גבוה במיוחד- ובעיקר בויטמינים מסוג B, C , אשלגן סידן ומגנזיום. בפרי קטן שמשקלו כ-100 גרם יש כ- 94 קלוריות, 1 גרם חלבון, ו- 0.5 גרם שומן. להזכירכם- אין לחשב קלוריות בפירות-ירקות- ומזון חי בכלל- כי התפרקותם היעילה וספיגת מרכיביהם התזונתיים בגוף עולה פי כמה מאשר מזון מבושל ומעובד- שהוא הגורם העיקרי לבעיות השמנה והפרעות עיכול מסוגים שונים. ניתן לצרוך מהאנונה על-פי הצורך, הפרי הוא טעים במיוחד ואין לדאוג לגבי תופעות לוואי כאלו ואחרות. במיוחד לאנשים שאוהבים מתוק ומרקם המזכיר מעט פודינג- אפשרי להשתמש באנונה כתחליף יוצא מהכלל לסוגי השוקולד השונים ושאר המתוקים-המעובדים- המועשרים בחומרים זרים שאינם ראויים למאכל.
עץ האנונה ממשפחת האנוניים שעל-פי האמונה מקום מולדתו הוא בהודו המערבית, ומשם הגיע ליבשת אמריקה, תחילה למרכז אמריקה ולאחר מכן לדרום מקסיקו. היום ניתן למצוא את האנונה באזורי רבים בעולם- כמו פרו, ברזיל, איי הבהאמה, ברמודה, אפריקה, הודו, דרום פלורידה, וכמובן גם בישראל. העץ מסוג טרופי נשיר, ועומד עירום בעונת החורף. ? גובהו נע בין 3-6 מ`. ניתן למצוא ברחבי העולם כ-100 זנים שונים של פרי האנונה. תנאי הגידול הטובים ביותר לעץ האנונה הם באקלים טרופי חמים ולח. ? העץ מסוגל לעמוד בתנאי בצורת- אך ייפגע באופן משמעותי בתנאים של קרה. ניתן להנביט בקלות רבה עץ אנונה לצורכי גידול עצמי באמצעות הזרעים שנמצאים בתוך הפרי- תוך כחודש ימים יהיה ניתן להתבונן בנבט הצעיר שהתעורר לחיים. מומלץ לשתול את האנונה לקראת האביב. לאחר מכן בתהליך הגידול של העץ- מומלץ מאוד לגזום את ענפיו ב-3 שנים הראשונות לחייו- בכדי לתמוך בהתפתחותו וחוסנו. לאחר ה-3 שנים הראשונות- כדאי להמשיך לבצע גיזום פעם בשנה בזמן האביב.
עץ האנונה- מתחיל לפרוח בחודשי יוני-יולי- ועד לספטמבר-אוקטובר מתפתחים במלואם הפירות ומתחילים להיקטף.
בישראל מגדלים אנונה מהזן ששמו- אנונת הכלאיים- ושמה ניתן לה בעקבות התהליך שנעשה בכדי ליצור את הסוג המסוים של העץ והפרי. ? באמצעות תהליך של הכלאה בין זן האנונה מסוג האנונה הקשקשית לבין הזן מסוג האנונה החלקה. מעניין מאוד שבאופן ראשוני- תהליך ההכלאה בין הזנים השונים של האנונה התרחש באופן לא מכוון ? על-ידי גידולים של שני הזנים במטעים הסמוכים זה לזה בשנות ה-30-40. בעבר היה ניתן למצוא עצי אנונה מסוג האנונה הקשקשית, בגינות בתים רבות בארץ. רוב המטעי האנונה בארץ כיום נמצאים במישור החוף- שם תנאי הגידול (והלחות) הם הנוחים ביותר. ניתן לגדל את עץ האנונה באזורים נוספים בארץ- ורגישותה העיקרית היא לתנאים של קרה. שמות הזנים שהתפתחו מאנונת הכלאיים הגדלים בארץ- הם "מלמוד" ? "כספי" - "גפנר". ניתן למצוא בזמן פריחת האנונה- נערים רבים שעוסקים בהאבקה מלאכותית של פרחי האנונה- במטרה לפצות על ההפרייה הלא מוצלחת של העץ, ובכך להגדיל באופן משמעותי את כמות היבול.
אנונת הכלאיים- היא הזן שגדל בארץ לצרכי שיווק ומסחר- ולעומת רוב הסוגים השונים של האנונה- העץ ירוק-עד, מלבד תקופה קצרה במיוחד של נשירת עלים בסוף עונת האביב. נשירת העלים היא המנגנון הטבעי של העץ לשחרר את ניצני הצמיחה החדשים (הענפים החדשים) הכלואים בתוך פטוטרות העלים של השנה החולפת. הפריחה ביוני-יולי בצבע חום-צהבהב ובבסיסה סגולה.
בסוג האנונה שגדל בארץ- ישנה תופעה ייחודית לאותו זן- שבו מתרחשת חניטה מאוחרת לקראת סוף הקיץ- וגורמת לכך שפירות רבים נשארים על העצים במהלך החורף, ולקראת האביב נקטפים כשהם תפוחים במיוחד ובשלים במלואם. ? כך קורה שפעמים רבות קורה שאנו מוצאים אנונה גם בחודש אפריל-מאי בגדלים מרשימים במיוחד.
לאחר קטיפתו של הפרי- ניתן לשמור אותו מחוץ למקרר למשך יומיים-שלושה עד להתרככותו והבשלתו המלאה. ? אז הוא נמצא בשלב העסיסי ביותר למאכל. מומלץ לא לחכות להשחרת הפרי שמתרחשת במהרה- וגורמת לתסיסתו ולרקבון. פרי הבוסר לפני התרככותו עשיר מאוד בטאנינים ואינו ראוי כלל לשימוש ולמאכל. ? אם קונים כמות גדולה יותר- מומלץ לאחסן את חלקה במקרר עד לשבועיים, ולהוציא מדי פעם את הכמות הרצויה להבשלה.
מעליו הצעירים של העץ- ניתן לזקק שמן- בעל ניחוח נהדר ששימושו העיקרי בתעשיית הבשמים.
ובזרעי האנונה השחורים- ניתן להשתמש לאחר ייבוש וטחינתם- כתחליף למשחת שיניים. את הזרעים לא מומלץ ללעוס ולאכול- הם מכילים כמות גדולה של חומר רעיל מסוג אנוניין.
ולסיום רעיון יצירתי נהדר למתכון פשוט שניתן ליצור מפרי האנונה:
3 - אנונות
2 - בננות
1 - מנגו-פפאיה
ריסוק תוכן הפירות בבלנדר- ייצור מרקם מאוד מעניין הדומה לגלידה. כמובן שהטעם- והניחוחות יקחו אתכם לבילוי ממושך בגן-עדן עלי אדמות.
הצעה לייעול: הוספת 3 חופנים של כף-אווז (צמח-בר) יהפכו את המרקם-הצבע- והטעם למשובח בהרבה. אם לא ניתן ללקט באזורכם מכף האווז- ניתן להשתמש בנבטי חמניות טריים או ב-3 חופנים של תרד.
על-פי עניות דעתי- אין צורך אמיתי ואין סיבה ליצור מתכונים כאלו או אחרים- טובים ככל שיהיו לפרי המדהים הזה- מהסיבה הפשוטה- שטעמו כל-כך משובח ונעים למאכל- שאכילתו כפי שהוא בכל זמן יגרום להנאה צרופה ותענוג ממושך.
אאחל לכל אחד מכם- שיהיו לכם ימים ולילות לבנים מלאי-אור וניחוחות אנוניים מלאי בריאות.
הבלוג של אלירן
חגית ל (2007-10-17T20:01:10):
תבורך!!! אנחנו מאוד אוהבים אנונות.
פלוני אלמונית (2007-10-20T13:52:46):
הי אלירן
גם אנחנו מאוד אוהבים אנונות. יש לי שאלה: האם הצמח הזה מרוסס? ואם כן , באיזו מידה? קנה המידה שלי הוא מאוד כללי, אני יודעת למשל שעצים נשירים הם מאוד מרוססים ולכן נמנעת כמעט מלקנות אותם כמו תפוחים ענבים אפרסק וכו.
לעומת זאת ידוע לי שמנגו מרוסס פחות ולכן קונה. איפוא נמצאת האנונה בטבלה הזו?
אלירן דה מאיו (2007-10-20T21:54:12):
אהלן פלונית- לגבי שאלתך- כל מגדל ושיטותיו ודרכיו- ואולי במקום לענות לך על-פי ידיעתי- אוכל להפנות אותך ישירות למגדל האנונה האורגנית מהמשובחות בארצנו.
שמו יאיר ריף ממושב חיבת ציון - ומספר הטלפון שלו הוא: 054-6611614
חוץ מהפרטים המלאים והמפורטים שהוא יכול לספק לך- לכל מי שמעוניין באנונות אורגניות טריות- יש אפשרות להגיע אליו ולקטוף ביחד איתו כמה שתרצו ולשלם מחיר נמוך בעשרות אחוזים לעומת המחירים בחנויות.
אורי יורמן (2007-10-20T22:00:35):
יאיר רף זה אבא של שימי רף (משומרי הגן) שכותב באתר
היום היינו במטע שלהם כחלק מסדנת הליקוט של שימי - היה מאוד טעים. אחלה מטע, מאוד אורגני ולא מטופל, מאוד יפה, עשבים בכל מקום..
העץ הזה פשוט יפה ועדין מבחוץ וחזק מבפנים - ההפך מהפרי.
דוריאן
with passion (2006-12-30T17:14:46):
את העמוד הזה אני מקדיש לפרי מאד מיוחד.. אחד האהובים עלינו למרות (מומו חושבת שהוא מספר אחת וגם לי נראה ככה לעיתים). אז ככה: הדוריאן הוא פרי גדול ממזרח אסייה. הוא גדול. עם זיפים קוצניים. אוכלים את חמשת ה"פלחים" שנמצאים בפנים. את הטעם מתארים בכל מיני צורות - אני אנסה: טעם של בננות בשלות מאד ביחד עם אבוקדו, מילון בשל מאד מאד, ו.. בצל. המרקם הוא כמו של עוגת גבינה, שומני. הריח חזק מאד מאד - יש המתארים אותו "גן עדן" (אני משאיר את הקליפות בחדר כדי להנות מהריח במשך כמה ימים) ויש המתארים אותו כריח של נבלה...
טעמתי פעם ראשונה בחפלק טבעונאי בלונדון לפני כמה שנים. זה היה מעניין, ואחרי טעימה נוספת.. נדלקתי לגמרי. כל הטבעונאים שפגשתי בחיי משוגעים על הפרי הזה.. יש לי ידידה שהחלימה מאנורקסיה בזכות הפרי הזה.. משום מה לא היו לה נקיפות מצפון עם הדוריאן והתחילה להעלות במשקל.
יש מעל 200 סוגים שונים של דוריאן. היצרנית מספר אחת בעולם היא תאילנד. הכי הרבה סוגים יש באינדונזיה (הרבה לא ידועים עוד). למרות שהדוריאן הוא פרי טעים לרבים מאיתנו, ולמרות שרוב הפירות הטעימים הם חלק מהכפר הגלובלי... הדוריאן נשאר פחות או יותר איפה שהתחיל.. רק קצת בהוואי ובמרכז אמריקה ולא בכמות מסחרית.
אף פעם לא היינו בהוואי או תאילנד.. וכל פעם כשמאי מתקרב (שיא העונה) אנחנו חושבים על ליסוע לאזור ולחגוג ולאכול רק דוריאנים במשך שבועיים (זה מה שמומו אומרת בכל מקרה..).. אבל אנחנו לא מטיילים במטוסים ולא כזה פשוט להגיע לשם. בדרך לכאן גיליתי שיש אוטובוס מאיסטנבול למוסקבה ומשם יש רכבת לבייג'ין ומשם אפשר בעקלקלות להגיע לגן העדן הדוריאני..
אני מזמין את הסקרנים לשאול שאלות..
אני מזמין את המכירים לשתף ולענות..
lecture]+ 34[/po]/53m.jpg
+
מיכלונת פה (2006-12-30T18:15:41):
ג'ק פרוט הרבה יותר טעים ופחות מסריח!!!
יוצא לך לאכול דוריאן בישראל?
אתה מכיר את "בוסתן הכרמל" שליד (ושייך ל) מעגן מיכאל? (מקום שנראה לי יההי גן עדן עבורך... יש שם בחור שמגדל שם המון פירות אזוטיים ועושה סיבוב טעימות. יאממממ)
יהודית שפמן (2007-01-04T22:09:02):
תשמע זה אחד ה]ירות המגעילים ביותר עם הריח הדוחה שפשתי בימי חייי. ושהיינו לפני שנתיים בסרילקנה הנהג ששכרנו הציע לנו לקנות את הפרי המופלא שטעמו טעם גן עדן. אנחנו אחרי ההרחה וטעימה לא משכנו לאכול והוא היה מרוצה שהוא קנה את הפרי הכל כך יקר .
בכל מקרה הנאה
;
שיריק (2007-01-05T08:26:03):
דוריאן זה פיככ... היו רחובות שלמים שנמנעתי לעבור בהם בקמבודיה בגלל הריח מהבסטת דוריאנים... מצד שני, פעם שמו לי אותו בטעות בשייק ועד שקלטתי מאיפה בא הריח כבר שתיתי חצי - היה טעים אז המשכתי לשתות..
הדס מצוי (2007-01-07T19:05:36):
אחרי שנה בתאילנד, והתאהבות כמעט בכל הפירות (רמבוטן, מנגוסטין, גויבה ירוקה, פפאיה, אננס המלך), היחיד שלא העזתי לטעום הוא הדוריאן. בכל שוק, בכל קניון, בכל סופר, שולט הירח של הפרי הזה שאני יכולה לתאר אותו רק כמצחין (הבעת צ'יק צ'אק של איש סותם אף). את הדוכנים שהחזיקו אותו הייתי עוברת במהירות, כמו שאני עוברת דוכני דגים בשוק הכרמל.
נון שלי שלא התגברתי וטעמתי
with passion (2007-03-13T18:26:37):
מידע תזונתי
ל-100 גרם של החלק האכילמים: Water - 64.990 gram
אנרגיה: Energy - 147 kcal
אנרגיה: Energy - 615 kj
חלבון: Protein - 1.47 gram
שומן: Total lipid (fat) - 5.33 gram
פחממות: Carbohydrate, by difference - 27.09 gram
סיבים תזונתיים: Fiber, total dietary - 3.8 gram
מינרלים Minerals
סידן: Calcium, Ca - 6 mg
ברזל: Iron, Fe - 0.430 mg
Magnesium, Mg - 30 mg
Phosphorus, P - 38 mg
Potassium, K - 436 mg
Sodium, Na - 1 mg
Zinc, Zn - 0.28 mg
Copper, Cu - 0.207 mg
Manganese, Mn - 0.324 mg
Vitamins
Vitamin C, ascorbic acid - 19.7 mg
Thiamin - 0.374 mg
Riboflavin - 0.2 mg
Niacin - 1.074 mg
Pantothenic acid - 0.23 mg
Vitamin B-6 - 0.316 mg
Vitamin A, IU - 45.000 IU
Vitamin A, RE - 5.000 mcg RE
Source: US Department of Agriculture
with passion (2007-04-11T20:22:16):
ראיתם את הכתבה (המתורגמת) בהארץ???
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/847057.html
הטכנוקראטים הלקחנים מנסים לקחת את הדבר הכי נפלא בפרי הזה! הריח! כמו שאמרתי - כשהייתי אוכל את זה הייתי משאיר את הקליפות מתחת למיטה כדי שכל הבית יבושם לו מהריח האלוהי הזה! גם ככה אלה שלא אוהבים את הריח - גם לא אוהבים את הפרי אז אני לא מבין מה הם טורחים - האם מישהו שאוהב גויאבות ומנגוים וכוסברה מסכים שיקחו להם את הריח??? איך הם מעיזים! יאללה לצאת לרחובות ולהתחיל לשבור דברים...
קרוטונית מהמרק הגדול (2007-05-17T08:58:58):
יומנו של דוריאן
with passion (2007-08-01T01:45:52):
חברים וחברות - הנה דרך מצוינת להמחיש לכן\ם את הדוריאן.. שאזזי מככבת בדוריאזם (עם קצת דורינרקסיסיזם):
http://www.youtube.com/watch?v=nVoEzXkXXLs
רואים הכל!
סירופ מייפל (2007-08-01T09:54:22):
הקישור לTUBE לא עובד. האםרק אצלי?
הדף הזה ממש מצחיק.
with passion (2007-08-01T12:11:48):
זה עובד זה עובד - פשוט בגלל שהסרטון כל כך חושני.. הסרטון קיבל דגל וצריך להיות משתמשים רשומים (הליך של דקה ללא גרוש) וללחוץ על איזה כפתור שמצהיר שאתם בני 18 לפחות..
אורי יורמן (2007-10-17T19:39:08):
Singapore]+ MRT Fines[/po].jpg
with passion (2007-11-17T17:21:46):
לפחות אין קנס!
לא הייתי - אבל שמעתי שבלונדון יש מקום בו אפשר לאכול דוריאנים כפי-יכולתך.. מזמין מי מהקוראים ללכת לבקר שם ואז לחלוק את החוויה כאן:
http://www.durianpalace.com/[po]durians London[/po].htm
דרך אגב - אני פוגש כל כך הרבה אנשים שהיו בתאילנד ולא טעמו דוריאן... ממש עצוב.. אז החלטתי לעזור לאנשים לא "לבזבז" את הטיסה הנפשעת (ראו החופש לנוע על פני הארץ והים ללא טיסות) .. אני מתנדב .. מי שקורא כאן ונוסע... נא הביאו לי דוריאן... תקפיאו אותו מראש ותשימו בתיק - זה ישרוד את הדרך עד לתל-אביב ואני (ומומו כמובן - הפרי האהוב עליה) אבוא לפגוש בנתב"ג. מציע 100 שקל בעבור השירות. אכן longshot
מודי תאני (2007-12-20T02:27:19):
ניסיתי להקפיא דוריאן וזה ממש לא זה.
חוץ מזה, ההמלצה הגורפת על דוריאן היא חלום של היפים. מנסיוני, 90% מהמערביים שונאים דוריאן ולא יסכימו לטעום פעם שניה אלא באיומי אקדח.
אני מהבודדים שלא אוהבים ולא שונאים. אשתי היתה מכורה, אבל אחרי הריינבו בתאילנד ממש לא בא לנו יותר.
חוץ מזה, הדוריאנים הכי טובים הם במלזיה.
with passion (2008-01-05T21:09:23):
יש איזה אחד שמסתובב עכשיו בקמבודיה ושולח סרטונים מהשטח..! דוכן דוריאנים ענק... וגם רואים אותו גונח..
http://youtube.com/watch?v=o8OFpAogDac
http://youtube.com/watch?v=NYIOHbyU1tY
http://youtube.com/watch?v=64uN4knVcnM
אורי יורמן (2008-01-06T02:06:38):
וואי וואי איזה כיף!
(אזהרה - לוקח לזה לפחות דקה להיטען)
with passion (2008-05-02T00:24:02):
אנג'לה סטוקס ומר מונארך מבקרים במסעדה הטבעונאית בתאילנד, מבקרים בשוק, ומוציאים לנו את העיניים עם דוריאן טרי ב-$1.
http://www.youtube.com/watch?v=gXC4m3zr7ws
אבטיח
ענן בעננים (2008-05-29T15:49:32):
והנה הם שם במרכולים
הופכים, דופקים, מרחרחים ומקשיבים
מ י י ח ל ים לאבטיח המושלם
מי יעזור פה, מי?
מי ייתן עצה ותובנה...
אלטר אגו (2008-05-29T15:52:07):
אני דוגלת בצליל חלול ובלקוות חזק.
ירוק פקאן (2008-05-29T15:53:40):
אם יש זנב עדיף שיהיה יבש
פלונית ש (2008-05-29T16:19:33):
קונים חצי ואז אפשר לראות האם הוא אדום עז ולא נראה קמחי, מתפורר
עודד המחפש (2008-05-29T16:27:57):
שלושה סימנים נתן בהם הקב"ה:
- צליל חלול (מלמד על תכולת מים ואויר נכונה)
- זנב יבש (סימן שהיה הרבה זמן במקשה ונקטף בזמן)
- כתם צהוב גדול (גם סימן שהיה מונח על צד אחד הרבה זמן, כלומר במקשה. הצד הצהוב הוא זה שהיה למטה)
ה קטנטנה (2008-05-29T17:36:45):
רק רציתי להגיד שזה לא כל כך מסובך כמו שזה נראה!
פעם בסופר ראיתי איש אחד בוחר אבטיחים עם פרצוץ רציני, ביקשתי ממנו שיבחר אחד גם בשבילי, ובמקום זה הוא לימד אותי (את הכללים שעודד המחפש כתב למעלה).
אני עדיין קצת מתפדחת מהפוזה הזו של לשים אבטיח על הכתף, עליו את האוזן ולהקשיב- אבל בינתיים יש לי 100% אחוזי הצלחה (וזה לפי אמות מידה מאוד מחמירות של בעלי)!!!
ענן בעננים (2008-05-29T20:50:58):
תודה - ממש מחכה לנסות בעצמי
האם חייבים לשים את האבטיח על הכתף? מה לגבי להקיש עליו בעודו שוכב ליד חבריו האבטיחים?
ה קטנטנה הסיפור שלך הזכיר לי אשה שלמדה אותי בשוק הכרמל לפני כ 15 שנה לבחור חציל - ובאמת מאז אני יודעת.
מכול מלמדי הישכלתי
טרה רוסה (2008-05-29T22:06:01):
אני טופחת ורוצה להרגיש שהאבטיח עונה לי.
ענן בעננים (2008-05-30T11:37:34):
אני טופחת ורוצה להרגיש שהאבטיח עונה לי.
אהבתי!
נועה (2008-05-30T15:24:18):
יש מקומות (לא לנסות בשוק), שמקבלים חזרה אבטיח מבאס.
אינדי אנית (2008-05-30T22:42:33):
צריך על הכתף כדי לשמוע את הצליל החלול. אם מקישים כשהוא למטה לא שומעים את זה בכלל.
עפרה שחר (2008-05-30T23:23:01):
לא לקנות אם לא נותנים לך לטעום. ליפול עם אבטיח זו פאדיחה שנוגעת לכבוד המשפחה במיוחד אם יש אורחים. בתיאבון.
אביטל צ (2008-05-31T02:16:20):
אני קונה רק חצאים, בוחרת לפי הצבע.
פולה (2008-05-31T07:51:50):
אני שואלת את האבטיחים: "מי רוצה לבוא הביתה איתי?" שואלת גם את המלונים.....
טליה אלמתן (2008-05-31T11:15:52):
אני שואלת את האבטיחים: "מי רוצה לבוא הביתה איתי?" שואלת גם את המלונים.....
אבטיחינו בוחרים בנו
מיץ פטל (2008-05-31T12:45:49):
אני קונה רק חצאים, בוחרת לפי הצבע.
אלטר אגו (2008-05-31T16:58:03):
_אני שואלת את האבטיחים: "מי רוצה לבוא הביתה איתי?" שואלת גם את המלונים.....
אבטיחינו בוחרים בנו?_
(פעמיים)
with passion (2008-05-31T17:04:43):
אני מאד ממליץ לחפש בשוק אביטיחים עם גרעינים.. הם הרבה יותר טעימים (גם הגרעינים טעימים.. ממש מעדן) - וסביר שיותר בריאים (אם יוצאים מתוך נקודת הנחה שהם קצת יותר קרובים למקורם בטבע). כמו כן הם נעשים נדירים משנה לשנה וכדאי שנקטלג אותם פרח מוגן.. כזה שחייבים לקטוף.
לגבי התאוריות השונות.. לפני שנה בסוף הקיץ בילינו בגולן והתידדנו עם שומר של שדה אבטיחים שכבר נקטף אבל נשארו מלא בשדה. החלטנו ללכת אחד אחד, לדפוק, להסתכל על הצבעים, לשיר שירים.. כל דבר ולבדוק באמת אם יש איזושהי תאוריה מוצלחת.. וככה הלכנו מאבטיח אחד לשני, מסתכלים ודופקים ולוקחים ביס אחד לטעום וממשיכים לבא..
חייב לציין שלא מצאתי שום עקביות.. היו כאלה עם סאונד מאד חלול שהיו מאד לא טובים.. והיו כאלה עם סאונד של בטטה רקובה והיו פשוט גן עדן.. כאלה עם נקודה צהובה וכאלה בלי.. שום חוקיות..
עודד המחפש (2008-05-31T20:39:24):
נו באמת, איך אתה משווה אבטיחים במקשה לאבטיחים בסופר??
שיבולת (2008-05-31T21:09:19):
השיטה של סבתא שלי, שהפכה כבר לאגדה במשפחה - לקחת את זה שהכי גבוה בערימה...
עדיהו הנביא (2008-07-12T18:49:00):
האבטיח הכי גדול בערימה.
אורי יורמן (2008-07-14T00:34:02):
לא מזמן למדתי שיטה ממישהו ממש מבין באבטיחים
הוא אומר שלאבטיח שני מינים, זכר ונקבה, ושהנקבה הרבה יותר מתוקה וטעימה,
ושאחרי קצת תירגול אפשר לדעת להבחין ביניהם, לפי מבנה השפיץ של האבטיח בצד הרחוק מהגבעול.
עדיהו הנביא (2008-07-14T15:00:55):
לא מזיק גם נוכחותם על "עורקים" בולטים על הקליפה, הכתמים החומים המחוספסים האלה, עוד סימן לבשלות, כמו ברימונים, שסק, עגבניה וכו'. במלונים חיספוס במיוחד חשוב.
ושוב, שיהיה גדול, אפילו 13 קילו, תפעילו קצת את הגב והזרועות, מה יש.
מאוד סביר שהאבטיחים בערימה נקטפו מאותו השדה ולכן מאוד סביר שהאבטיח שגדל הכי הרבה הספיק לצבור הכי הרבה סוכר ומינרלים, משמע יותר טעים.
זה במיוחד חשוב בתחילת העונה כשהרוב ורודים. עכשיו בקיץ יש גם סכנה של נרקבים אז פשוט לראות שהוא לא נראה אבטיח זקן, אבל אני תמיד מעדיף זקנים על פגים..
וכל הטיפים בדף מתאימים גם למלונים, גם בהם מבאס ליפול. רק שיהיו קצת רכים או שיתרככו בבית
{ עפרה שחר (2008-01-12T00:14:04):
אכלתי באמסטרדם פרי מהמזרח שנראה כמו שום וטעים כמו מנגו ואנונה ביחד, עם ריח שהשאיר אותי רטובה עד הסנדל.
1 מהו שמו של הפרי?
2 יש לקנות אותו בארץ?
3 אפשר לגדל אותו בתנאים של ישראל (בשרון)?
with passion (2008-01-30T12:57:23):
עפרה - צר לי - אך אין לי מושג איזה פרי זה...
הנה עוד פרי מיוחד - ה"salak" - אף פעם לא טעמתי - y]בסרטון הזה giL56eDt4[/po] יש בחור טבעונאי שמראה הכל... איזה מתלהב!